Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Rehn: Başörtüsü AB’ye engel değil

Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasının AB müzakerelerini etkilemeyeceğini açıkladı. Avrupa Parlamentosunun aşırı sağ kanadına mensup üyelerinden Frank Vanhecke’nin yazılı soru önergesini cevaplandıran AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, AB’nin başörtüsünü düzenleyen bir muktesebatı olmadığını belirterek, “Bu konuda AB’nin bir tavrı yok” dedi.

Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasının AB müzakerelerini etkilemeyeceğini açıkladı. Genişleme Komiseri Olli Rehn, AB’nin başörtüsünü düzenleyen bir muktesebatı olmadığını belirterek, “Bu konuda AB’nin bir tavrı yok” dedi.

Yeni anayasa taslağında üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılacağına ilişkin bilgilerin basına yansıması üzerine konu, Avrupa Birliği gündemine de geldi. ABHaber’e göre, Avrupa Parlamentosu’nun aşırı sağ kanadına mensup üyelerinden Frank Vanhecke, AB Komisyonu’nun cevaplaması talebiyle Avrupa Parlamentosu Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, Alman Weltonline’dan yaptığı alıntıya değindi. Vanhecke, bir sivil toplum örgütünün raporunda, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana “İslamlaşan” yönetimde kadınların durumunun giderek daha zorlaştığının iddia edildiğini hatırlattı. AKP hükümetinin yeni Anayasa’da Türk üniversitelerinde gelenekselleşen başörtüsü yasağını ortadan kaldırmaya karar verdiğini ifade eden Vanhecke, üniversite ve basından bu karara karşı “siyasal simge” olduğu gerekçesiyle tepkiler geldiğini kaydetti. Vanhecke, “2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, başörtüsü yasağının temel özgürlükler açısından bir insan hakkı ihlali olmadığına karar vermiştir” dedi.

Frank Vanhecke, Avrupa Komisyonu’nun AİHM kararını eleştirdiği yönünde haberler bulunduğunu belirterek, bu haberlerin doğru olup olmadığını sordu. Belçikalı vekil, “Türkiye’de süren İslamlaştırmayı sergileyen yukarıdaki karar devam etmekte olan müzakereleri nasıl etkileyecektir?” diye sordu.

REHN: TÜRBANLA İLGİLİ MUKTESEBAT YOK

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise cevabında Türkiye’de anayasa değişiklikleri üzerine tartışmaların Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki bir grup uzmanın hazırladığı yeni anayasa taslağının AKP’ye sunulmasından sonra sürdüğünü bildirdi. Bu tartışmadan sonra TBMM’de oylama yapılacağını yeni anayasa’nın yürürlüğe girmesinin ise referandum konusu olduğunu hatırlatan Rehn, “Profesör Ergun Özbudun tarafından sunulan anayasa taslağı Türk eğitim sisteminde İslâmî başörtüsü hakkında uygulanacak kurallar konusunda iki alternatif değişiklik önerisini içermektedir. Komisyon, bu konuyu düzenleyen bir AB muktesebatının bulunmadığını ve üye devletlerde değişik uygulamaların yürürlükte olduğunu belirtir” dedi. Avrupa Birliğine üye ülkelerde üniversitede başörtüsü yasağı yok.

/ BRÜKSEL

17.11.2007


 

Başsavcı: Bölücülük odağı oldu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Demokratik Toplum Partisinin (DTP), kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesinde dâvâ açtı. Başsavcılık, dâvânın iddianamesini Anayasa Mahkemesine gönderdi. Başsavcı Yalçınkaya, DTP’nin “eylemlerinin ve üyelerinin beyanlarının devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne” aykırılık oluşturduğu, bu nitelikteki fiillerin partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve partinin söz konusu fiillerin odağı haline geldiğini savundu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP), kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dâvâ açtı.

Başsavcılık, davanın iddianamesini Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, bir siyasî partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne açılan dâvâlarda, ‘’ceza dâvâsı’’ prosedürü izleniyor.

Bu aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, raportör görevlendirecek. Anayasa Mahkemesi Heyeti, raportörün ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak. Herhangi bir eksiklik bulunmazsa ‘’tensip tutanağı’ hazırlanacak. Bu tutanakta kapatma dâvâsı sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek. Bu yöntem ile birlikte iddianame ön savunmanın verilmesi için DTP’ye gönderilecek.

DTP, yasal bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş DTP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse dâvâlı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç bir toplantı günü belirleyecek, üyeler belirlenen günde biraya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

DTP hakkındaki kapatma dâvâsını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa’da son yapılan değişiklikle bir siyasî partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek.

8 DTP’linin milletvekilliği düşecek

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’nin kapatılması istemiyle açtığı davada, ‘’beyan ve faaliyetleriyle partinin kapatılmasına neden olan’’ 8’i milletvekili 221 DTP’li hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesini istedi. Anayasa Mahkemesi, DTP’nin kapatılmasına karar vermesi halinde 8 DTP’linin milletvekilliği düşecek.

/ ANKARA

17.11.2007


 

Toptan: Bu bir yargı süreci onu bekleyeceğiz

TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP’nin kapatılması istemiyle dava açılması başvurusunu, ‘’Bu bir yargı sürecidir, onu bekleyeceğiz’’ dedi.

Toptan, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesindeki gezi ve ziyaretleri sırasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın, DTP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurusuyla ilgili, ‘’Bu hukuki bir süreçtir, gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz. Başka söyleyecek bir şey yok. Bu bir yargı sürecidir, onu bekleyeceğiz, bakalım nasıl gelişecek. Benim bilgim sizin yazdıklarınızdan fazla değil’’ dedi.

/ ÇAYCUMA

17.11.2007


 

Şanlıurfa DTP il başkanı tutuklandı

Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde, terör örgütü PKK’ya destek amacıyla Ramazan ayında vatandaştan ‘’fitre topladığı’’ iddiasıyla, aralarında DTP il başkanı ve Halfeti ilçe başkanının da bulunduğu 4 kişi tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, DTP Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Demir, DTP İlçe Başkanı Seyit Ahmet Öcalan, DTP İlçe Başkan Yardımcısı Sabiha Y, parti muhasibi Mehmet Y. ile partili 6 kişi, Halfeti Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında ifade verdi.

Adliyede ifade veren söz konusu kişilerden 6’sı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, mahkemeye sevk edilen DTP İl Başkanı Demir, DTP İlçe Başkanı Seyit Ahmet Öcalan, DTP İlçe Başkan Yardımcısı Sabiha Yılmaz ile parti muhasibi Mehmet Yalçınkaya, ‘’terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak’’ suçundan tutuklandı.

/ ŞANLIURFA

17.11.2007


 

Şahin: Sakık’a dizüstü vermedik

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ‘’İdaremizce bu kişiye (Şemdin Sakık) dizüstü verilmiş değil. Kendi imkânlarıyla temin ettiği bir bilgisayardır. İnternete de bağlı değil’’ dedi.

Şahin, TBMM Genel Kurulunda Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanununda değişiklik öngören tasarının 3. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, terör örgütü üyesi olmak ve Türk Ceza Yasası ile Terörle Mücadele Yasasını ihlâl etme sebebiyle ağırlaşmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılan Şemdin Sakık’a ilişkin gazete haberini gördüğünü söyledi. Şahin, konuyla ilgili yaptığı araştırmada; Şemdin Sakık’a kendi parasıyla bir dizüstü bilgisayar alması konusunda, 57. Hükümetin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk zamanında izin verildiğini söyledi. Şemdin Sakık’ın infazın yapıldığı yerin hemen yanında kütüphane bulunduğunu ve dizüstü bilgisayarın internete bağlı olmadığını kaydeden Bakan Şahin, ‘’İdaremizce bu kişiye dizüstü verilmiş değil. Kendi imkanlarıyla temin ettiği bir bilgisayardır. İnternete de bağlı değil. Ama bilgisayarı kütüphane çalışmalarında kullandığı, kitap hazırlığı içerisinde olduğuna dair bilgilerini aldık. Cezaevi ve oradaki infazla ilgili, yasal düzenlemelere aykırı bir husus saptanamamıştır. Bu işlemin bizim ceza infaz sistemiyle ilgili ve bu konudaki düzenlemelerle ilgili bir müşkül (engel) teşkil etmediği ilgili arkadaşlar tarafından bize intikal etmiştir’’ diye konuştu.

/ ANKARA

17.11.2007


 

Günay: Demokrasi adına yeni sıkıntılar yaşamak istemiyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘’Türkiye demokrasisi için yeni sıkıntı verici olayların yaşanmamasını her alanda temenni ediyorum’’ dedi.

Alman Tur Operatörleri ve Seyahat Acenteleri Birliği’nin (DRV) toplantısına katılan Günay, gazetecilerin sorularını cevapladı. Günay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının DTP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde açtığı davayla ilgili soru üzerine de ‘’Türkiye demokrasisi için yeni sıkıntı verici olayların yaşanmamasını her alanda temenni ediyorum. Bizim çalıştığımız alanlarda işlerin iyi gitmesi için barış ve demokrasi birinci altyapıdır’’ dedi.

/ ANTALYA

17.11.2007


 

Baykal ‘sağ kolunu’ kaybetti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, parti yönetimindeki bütün görevlerinden istifa etti. Erdem, genel başkanlığa gönderdiği istifasını bildiren yazıda, CHP’nin kimi önemli yöneticilerinin, ülkenin ve halkın ihtiyaçlarına cevap verecek politikalar üretmek yerine, küçük çıkar hesapları içinde olmalarına şahit olmaktan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, parti yönetimindeki tüm görevlerinden istifa etti.

Erdem, sorusu üzerine Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyeliği de dahil olmak üzere partideki görevlerinden istifa ettiğini söyledi.

CHP’nin iki gün önce yapılan MYK toplantısında Erdem ile genel sekreter Önder Sav arasında, görevden alınan Çankaya İlçe Başkanı Mustafa Yıldırım’ın itirazının görüşülmesi sırasında tartışma yaşanmıştı.

Görevden almaya karşı çıkan Erdem, tartışmanın ardından toplantıdan ayrılmış, yapılan oylamada ise Yıldırım’ın itirazı reddedilmişti. Erdem, bir süre önce de TBMM Genel Kurulu’nda sınır ötesi operasyona konusunda Hükümet’e yetki verilmesine ilişkin tezkere oylamasında, partisinden farklı bir yaklaşım sergileyerek ‘’ret’’ oyu kullanmıştı.

/ ANKARA

17.11.2007


 

Bulgar bakan: Türkiye değişecek

Bulgaristan’ın AB İşleri Bakanı Gergana Grancharova, ülkesinin AB ile müzakere süreci sırasında bütünüyle değişime uğradığını anlatarak, Türkiye’nin de 10-20 yıl içinde olumlu anlamda bambaşka bir ülke olacağını söyledi.

Grancharova, ancak Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda Birlik içinde büyük tartışma yaşandığını anımsatarak, “Türkiye tüm tezlerini daha açık ve somut biçimde ortaya koymalı. Ülke olarak ne kadar bedel ödeneceğinin bilinmesi gerekli. Süreç boyunca gerçekten önemli olan, insanların sizin tarafınızda olması. İktidar ve muhalefetin bu konuda tam uzlaşıyı sağlaması çok önemli” dedi.

Grancharova, “Türkiye’nin AB ile müzakerelerin daha çok başında olduğunu ve bu sürecin kolay geçmeyeceğini” belirtti. “Ülkede reform yapılmasının her zaman için çok önemli olduğunu” ifade eden Grancharova, “Türkiye’deki reformların da ülkenin modernleşmesinin bir enstrümanı olarak görülmesi gerektiğini” vurguladı. Grancharova, “kendi ülkesinin de benzer reform sürecinden geçtiğini” belirterek, “Bulgaristan’ın, AB ile müzakere sırasında bütünüyle değiştiğini” aktardı.

Bulgar Bakan, AB’nin Türkiye’ye “çifte standart” uyguladığı yönündeki eleştirilerle ilgili olarak, “AB ile müzakerelerin her zaman güç olduğunu, bu süreçte kendilerinin de Birliğin çifte standartlarını kabul etmekle suçlandıklarını” dile getirdi.

“Türkiye’nin üyeliği hakkında AB içinde büyük tartışma yaşandığına ve birtakım endişeler bulunduğuna” dikkat çeken Grancharova, “bunun önüne geçmek için Türkiye’nin tüm tezlerini daha açık ve somut biçimde ortaya koyması gerektiğini” kaydetti.

/ ANKARA

17.11.2007


 

Gül: İslâm dünyasında işbirliği şart

İSEDAK 23. Toplantısının açışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “İslâm ülkelerinin, birçok fırsat ve tehdidin bir arada bulunduğu dünyanın değişim sürecinde, her zamankinden daha fazla birlik, beraberlik, dayanışma ve işbirliği ihtiyacı içinde olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘’İslam ülkelerinin, birçok fırsat ve tehdidin bir arada bulunduğu dünyanın değişim sürecinde, her zamankinden daha fazla birlik, beraberlik, dayanışma ve işbirliği ihtiyacı içinde olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 23. Toplantısının açılış oturumunda yaptığı konuşmasına ‘’Besmele’’ ile başladı.

İSEDAK 23. toplantısında İSEDAK Başkanı olarak ilk kez katılımcılarla birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Gül, herkesi içtenlikle selamladığını ifade etti.

‘’İslâm ülkeleri, birçok fırsat ve tehdidin bir arada bulunduğu dünyanın değişim sürecinde, her zamankinden daha fazla birlik, beraberlik, dayanışma ve işbirliği ihtiyacı içindedir’’ diyen Gül, bu dayanışma ve işbirliği ihtiyacının, karşılıklı güveni, istikrarlı bir siyasi ve ekonomik ortamı gerektirdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, İSEDAK’ın 23 yıllık geçmişinde, bu amaca yönelik somut projelerin sonuçlandırılması ve önemli bir işbirliği deneyimi kazanılmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, bu süre içinde bölgesel ve küresel ekonomik işbirliği anlayışında önemli değişimler meydana geldiğine işaret etti.

/ İSTANBUL

17.11.2007


 

Hapishane değil, fabrika açalım

Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Adalet Bakanlığı’nın “cezaevlerinin kapasitesinin artırılacağı” açıklamasını eleştirerek, “Tutukevleri yerine, iş yerleri üretmemiz ve buralarda geniş istihdam alanları oluşturmamız gerekiyor” dedi.

Mustafa Başoğlu, ayrıca yabancı sermayenin Türkiye’yi “sömürerek” yatırımları önlediğini ve işsiz sayısının artmasına yol açtığını öne sürdü.

Başaoğlu yaptığı açıklamada, işsizliğin önlenemediğini, büyük bölümünü gençlerin oluşturduğu işsizlerin sayısının giderek arttığını belirterek, çözümün ise yeni yatırımlardan geçtiğini vurguladı. Adalet Bakanlığı’nın “cezaevlerinin kapasitesinin artırılacağı” açıklamasını da eleştiren Başoğlu, “Tutukevleri yerine, iş yerleri üretmemiz ve buralarda geniş istihdam alanları oluşturmamız gerekiyor” dedi.

“HÜKÜMET ÖZEL SEKTÖRE DEVRETTİ”

Sendikacı Başoğlu, hükümetin işsizliğin önlenmesi işini özel sektöre devrettiğini, kendisinin ise bu sorunla ilgilenmediğini vurguladı. Türkiye’nin, dış borçları ve faizlerini ödeyebilmek için, yatırıma ayıracak parası kalmadığını vurgulayan Başoğlu, İMKB’nin yüzde 70’inin yabancıların elinde olduğu ve kâğıt satarak para kazananların bu karlarını yurt dışına aktardıklarını anlattı.

Başaoğlu, “Bu ve başka gerçekler karşısında hükümetin IMF’ye ya da AB’ye umut bağlaması gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hayal durumundadır. Tutuk evlerimizi çoğaltmak yerine fabrikalarımızı iş yerlerimizi çoğaltmalıyız. İşsizlerimizi buralarda istihdam ederek mal üretmeli ve satmalıyız.

Bugünkü anlayış sürdürülürse, Türkiye sadece yabancı büyük şirketlere çalışır durumda olacaktır” dedi.

“BAKKALCILIK YATIRIM SAYILMAZ”

Büyük marketlerin binlerce bakkalın varlığını sona erdirdiğini, böylece dar gelirlilerin bakkaldan veresiye alma imkânının ortadan kalktığı ve büyük bir işsizler ordusu ortaya çıktığını belirten Başoğlu, şöyle dedi: “Yabancı şirketlerin daha çok market açmaya heveslenmeleri bir bakıma bakkalcılık yaparak para kazanmaları hiçbir şekilde yatırım sayılamaz.”

Tuncay BAYRAM / ANKARA

17.11.2007


 

TBMM komisyonları “İngilizce” tanıtacak

TBMM, 16 ihtisas komisyonunu, İngilizce ve Türkçe hazırlanacak broşürlerle tanıtacak. Meclis, 23. dönemde, Meclis faaliyetleri ve çalışmalarının tanıtımına ağırlık veriyor.

TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanlığı, bu çerçevede, ‘’Yasama Serisi’’ adı altında kitapçıklar hazırlayacak.

Kitapçıklar; ‘’Önergeler’’, ‘’Komisyonlar ve çalışma yöntemleri’’, ‘’Genel Kurul çalışmaları’’, “Yasama tekniği’’ ve “Denetim’’ konularında olacak. Bu konularla ilgili detaylı bilgilerin yer alacağı kitapçıklarda, soru önergelerinin nasıl hazırlandığı ve sunulduğu, cevaplandığı, Genel Kurulda nasıl söz alındığı, komisyonların nasıl kurulduğu ve çalıştığı, kanun teklifinin nasıl verildiğiyle ilgili, milletvekillerine yönelik bilgilere yer verilecek.

/ ANKARA

17.11.2007


 

Bediüzzaman Sempozyumu yarın başlıyor

30 ülkeden 100’ü aşkın bilim adamının katılacağı “İnsanlık Onuruna Lâyık Bir Dünya İçin Adalet” konulu sempozyum, 18-20 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak.

Bediüzzaman Said Nursî’nin görüşleri ışığında tertiplenecek toplantılarda bilim adamları çeşitli yönleriyle ele aldıkları “adalet” konusunda tebliğler sunacaklar.

17.11.2007


 

Derdini söylemeyen de derman bulacak

Bilim adamlarının, bilinci yerinde ancak konuşamayan hastaların düşüncelerini okuma yolunda oldukları bildirildi.

New Scientist dergisinde yayımlanan habere göre, bilim adamları 8 yıl önce geçirdiği bir trafik kazası sonucunda felç olan, bilinci yerinde ancak konuşamayan bir hastanın beyninin, konuşmayla ilgili bölümüne elektrotlar yerleştirdiler.

Araştırmacılar, elektrotlar vasıtasıyla beyinin konuşma bölümünden gelen titreşimleri kaydettiler.

Bilim adamları, bundan sonraki aşamada, bu sinyalleri “bir konuşma yazılımına” dönüştürmek için çalışacaklarını belirttiler. Birkaç hafta içinde bir bilgisayarın hastanın düşüncelerini seslere dönüştürme görevini yerine getirmeye başlayacağı bildirildi.

/ ANKARA

17.11.2007


 

Denizli’de deprem

Denizli’de 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrasında ilçede hasar oluşmadığını belirtildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 11.08’de merkezüssü Denizli’nin Çameli ilçesi olan büyüklüğü 5.0 olarak ölçülen bir deprem meydana geldi.

Çameli Kaymakamı Osman Uğurlu, deprem sonrasında ilçede hasar oluşmadığını belirtti.

/ DENİZLİ

17.11.2007


 

Milli Piyango Müdürüne müfettiş kurşunu

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, makamında tabancaya vurularak öldürüldü.

Alınan bilgiye göre, olay Balgat Ziyabey Caddesi’ndeki Milli Piyango Genel Müdürlüğü binasında meydana geldi. Çalışanların verdiği bilgiye göre, sabah mesaiye gelen İhya Balak’ın odasına ulaşmasından kısa süre sonra, elinde silah olduğu belirtilen Ahmet Ö. de odaya girdi. Bu sırada odadan bağrışma sesleri duyuldu.

Balak’ın ‘’güvenliği çağırın’’ diye bağırmasının ardından silah sesleri geldi ve durum polise bildirildi. Yapılan ilk incelemede Balak’ın olay yerinde öldüğü belirtildi. Ahmet Ö’nin Milli Piyango İdaresi’nde müfettişlik yaptığı ve bir süre önce hakkında soruşturma başlatıldığı öne sürüldü. Kısa süre sonra olay yerine gelen polislerce gözaltına alınan Ahmet Ö, Terörle Mücadele Şubesi’ne ait minibüsle Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken kurum çalışanları tepki gösterdiler. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

/ ANKARA

17.11.2007


 

Büyükelçi Bozkır: İlerleme Raporu adil ve dengeli

Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Volkan Bozkır, Türkiye’nin İlerleme Raporu’nu adil ve dengeli bulduğunu belirterek, “Katılmadığımız bazı noktalar olmasına karşın iyi bir rapordu” dedi.

Bozkır ayrıca Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin Güney Kıbrıs’a adada çözüm bulunması için baskı yapması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Bozkır, Türkiye’nin İlerleme Raporu’nun açıklanmasının arkasından Avrupa Ajansı’na verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu.

Komisyon Raporu’nu Türkiye’nin nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine Bozkır, raporun adil ve dengeli olduğunu belirterek, “Katılmadığımız bazı noktalar olmasına karşın iyi bir rapordu” dedi. Rapordaki en önemli cümlenin “Türkiye etkili bir şekilde politik kriterleri yerine getiriyor” olduğunu kaydeden Bozkır, bu cümle olmadan sürecin devam edemeyeceğini söyledi. Bozkır şöyle konuştu:”İkinci önemli madde ise Türkiye’nin serbest pazar ekonomisinin çalışır durumda olduğunu yapılan vurgu. İnsan hakları alanında, rapor açıkça gösteriyor ki işkence ve kötü muameleye karşı Türkiye kapsamlı bir şekilde çözüm sağladı. Bu noktada Türk Hükümeti’nin sıfır tolerans politikası işe yaradı. Ayrıca raporda cinsiyet eşitliğiyle ilgili cesaretlendirici noktalar vardı. Son olarak rapor Avrupa kurallarına göre müktesebatın uygulanmasına yönelik gözlemlere yer veriyor. Tüm bu ana noktalarda AB’nin tespitleri yerinde idi.”

/ BRÜKSEL

17.11.2007


 

Türkiye, ‘sağlık’tan sınıfta kaldı

OECD, 30 ülkenin sağlık sistemlerini inceledi. Raporda Türkiye, hemen her kategoride listelerin en alt sıralarında yer alıyor.

“OECD ülkelerinde sağlık sistemi gelişiyor ancak kronik hastalıkların tedavisinde hâlâ yapılması gerekenler var.” Ekonomik işbirliği ve kalkınma teşkilâtı OECD’nin son raporu özetle bunu söylüyor.

“2007: Bir Bakışta Sağlık” başlığını taşıyan raporda, 30 üye ülkenin sağlık sistemleri ve sağlık harcamaları karşılaştırıldı. ağlık sistemine ilişkin onlarca başlığın incelendiği rapora göre, kaliteyi sağlama adına en çok çalışan ülkelerin başında ABD geliyor. Ancak, ABD, “en iyi sağlık hizmetini sağlayan ülkeler” listesinde başarısını sürdüremiyor.

EN ÇOK HARCAMAYI ABD,

EN AZINIYSA TÜRKİYE YAPIYOR

En büyük farklılıklarsa kişi başına sağlık harcamalarında. ABD’de kişi başına yıllık 6 bin 400 dolarla listenin tepesinde, Türkiye ise sadece 586 dolarlık harcamayla listenin en alt sırasında yer alıyor. Türkiye, bebek ölümleri, ortalama ömür, doktora gitme sıklığı, tıbbî tetkikler gibi pek çok başlıkta Meksika ve Macaristan’la birlikte listenin son sıralarını paylaşıyor. Ancak örgüt 0’li yıllarla kıyaslandığında Türkiye’de bazı alanlarda gelişme sağlandığını da vurguluyor.

/ ANKARA

17.11.2007


 

Master plânıyla trafik rahatlayacak

Balıkesir Belediyesi’nin uygulamaya geçirdiği Ulaşım Master Planı ile şehiriçi trafiği rahatlayacak.

Günlük taşıma araçlarını 70 bin insanın kullandığı Balıkesir’de, eski dönemlerden gelen yanlış uygulamalar sebebiyle şehiriçi ulaşım ve toplu taşıma konusunda sıkıntılar yaşanıyordu. Bu yanlışlığı gören Balıkesir Belediyesi, şehiriçi toplu taşıma, şehirler arası otobüs ulaşımı, köy minibüsleri, güzergahların yeniden tespiti, kavşak ve sinyalizasyon düzenlemeleri gibi konuların uygulanmasında yaptığı ulaşım master planı ile şehiriçi trafikte yaşanan sıkıntılar aşılacak. Belediye yine bu düzenlemeler kapsamında Balıkesir’de ilk defa kullanılan yeni bir toplu ulaşım ödeme sistemi olan “Akıllı bilet sistemi”ni de uygulamaya koydu.

Yeni Asya / BALIKESİR

17.11.2007


 

Türkiye’nin de kopya koyunları olacak

Türkiye’nin ilk kopya koyunlarının doğmasına sayılı günler kaldı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Döllenme ve Sunî Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Birler, ‘’Şu anda gayet sağlıklı olan koyunlarımızın 10-15 gün içinde doğum yapmasını merakla bekliyoruz’’ dedi.

Birler, yaptığı açıklamada, klonlama yönteminin hayvancılık ve insan sağlığını ilgilendiren çok önemli yeni gelişmeler açısından çığır açabileceğini ifade ederek, bu konuda kendi başkanlığındaki ekibin 3 yıldır çalıştığını söyledi.

Devlet Planlama Teşkilâtı ve TÜBİTAK destekli projeler kapsamında sürdürdükleri çalışmalar sonucunda 69 ‘’klon embriyo’’ elde ettiklerini ve bunları 8 taşıyıcı koyuna transfer ettiklerini belirten Birler, ‘’Transferden 18 gün sonra yaptığımız bir testte 5 koyunun gebe kaldığını anladık ama gebeliğin 40. gününde ultrasonla baktığımızda 3 koyunun gebeliğinin sona erdiğini gördük. Sadece ikisinde gebelik devam etti’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

17.11.2007


 

Bilgisayarlara ‘ışık hızı’

Işığı yavaşlatmak ve yakalamak için kullanılan yeni bir yöntemin, bilgisayarların kapasitesinin bin kat artırılmasına imkân sağlayabileceği ortaya çıktı.

İngiltere’nin Surrey Üniversitesi ile Salford Üniversitesinde yapılan ve bilim çevrelerinin saygın dergisi Nature’de yayınlanan araştırmaya göre, ışık tayfının yavaşlatılması, optik ağ üzerindeki verilerin iletilmesini hızlandırıyor. Işık tayfının çeşitli frekanslarının aynı anda kullanılmasıyla, bilgisayarların veri depolama kapasitelerinin önemli ölçüde artırılabileceğinin altını çizen bilim adamları, bir tür elektron pusulası kullanarak, bir faktörün kapasitesinin ikiye çıkarılabileceğini kaydetti.

/ ANKARA

17.11.2007


 

Görme engelliler bilgisayar öğreniyor

Millî Prodüktivite Merkezinin (MPM) katkılarıyla Altı Nokta Körler Derneğinde eğitim alan görme engelli vatandaşlar, kursta çeşitli bilgisayar programlarını kullanmayı öğrenirken, sanal ortamda sohbet de yapıyorlar.

Kurs eğitmeni Aydın Akyürek, yaptığı açıklamada, görme engellilere yönelik bilgisayar işletmenlik kursu açtıklarını söyledi.

Daha önce kendi imkânlarıyla böyle bir kurs açtıklarını, bugün ise MPM, İş-Kur, Halk Eğitim Merkezi ve derneğin iş birliğinde yeni bir planlama yaptıklarını anlatan Akyürek, 24 bin YTL’ye mal olan kursta 10 görme engellinin haftada 25 saat ders gördüğünü kaydetti.

Kurs süresi içerisinde kursiyerlere, ‘windows’, ‘word’, ‘excel’, ‘power’ ‘point’, ‘internet’ ve ‘chat’ ile kendilerine lâzım olan programları indirme ve bunları kullanabilme yeteneklerini kazandırdıklarını ifade eden Akyürek, ‘’Kursumuz görme engellilere yönelik olduğu için içeriği farklı. Klavyenin seslendirilmesi esasına dayalı bir program kullanıyoruz. Kullanıcı klavyede her tuşa dokunduğunda kulaklık veya hoperlör sayesinde klavyedeki tuşlar seslendiriliyor ve kullanıcı hangi tuşa bastığını o şekilde öğrenmiş olarak klavyeyi kullanıyor’’ dedi.

İŞ HAYATINA ATILMAK İSTİYORLAR

Öğrencilerden Muzaffer Polat, kurs bitiminde normal insanlar gibi bilgisayarı açıp rahatça kullanıp toplumda kendilerini kabullendirmek ve görme engellilerin de topluma faydalı bireyler olduğunu ortaya koymak istediklerini söyledi.

/ ELAZIĞ

17.11.2007


 

TÜRKSAT 3 A uydusu hazır

Türkiye’nin yeni haberleşme uydusu TÜRKSAT 3A’nın yapımı tamamlandı. Son testleri yapılan uydunun yeni yılın ilk çeyreğinde uzaya gönderilmesi planlanıyor.

TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Özkan Dalbay, yaptığı açıklamada, uyduların artık televizyon ve radyo yayıncılığının dışındaki alanlarda kullanıldığını, uydulardan data, ses iletişiminde katma değerleri olan alanlarda yararlanıldığını ifade etti.

Türkiye’nin de uydulardan daha geniş alanda yararlanabileceğini kaydeden Dalbay, yeni teknoloji ürünü uydusu TÜRKSAT 3A uydusunun yapımının tamamlandığını, son testlerinin gerçekleştirildiğini belirtti.

Uydunun üretiminin ardından belirli bir takvim içinde uzaya fırlatılacağını dile getiren Dalbay, TÜRKSAT 3A’nın Ocak ayı itibariyle fırlatmaya hazır olacağını, yeni yılın ilk çeyreğinde fırlatılmasının planlandığını söyledi. Dalbay, fırlatma tarihinin belirli kriterlere göre belirlendiğini, bu sebeple TÜRKSAT 3A’nın fırlatma tarihinin gelecek ay kesinleştirileceğini bildirdi.

/ ANKARA

17.11.2007


 

Sigara bizi tüketiyor

Yeşilay Genel Başkanı Mustafa Necati Özfatura, 20 Kasım Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigaranın sağlık ile birlikte aile bütçesine de büyük zarar verdiğinin altını çizdi. Adalet Komisyonundan geçip Genel Kurula gönderilen sigara yasasına hükümetin gösterdiği ilgiden memnun olduğunu belirten Özfatura, konuyla ilgili emeği geçenleri kutladı.

20 Kasım Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili basın açıklaması yapan Yeşilay Genel Başkanı M. Necati Özfatura, sigaranın birçok zararının yanında aile bütçesini de sarstığını söyledi. Özfatura, “Ebeveynlerimiz sigarayı bırakarak hem çocuklarının ileride sigara içmesini önlemekle kalmayıp, aile bütçesine de önemli ölçüde katkıda bulunmuş olacaklardır” dedi. Sigaranın bırakılmasının böyle günlerde daha anlam ve önem kazandığının altını çizen Özfatura şöyle konuştu: “Günde en az bir paket sigara içen bir aile reisinin aylık sigara masrafı ortalama 100 YTL.’yi geçmektedir. Bu rakam ev hanımının ve de yetişkin çocukların da sigara içmesiyle birlikte 2-3 katına çıkabiliyor. Sayısız zararlarıyla birlikte aile bütçesine böyle bir yükün de gelmesi sigaranın ne kadar büyük bir düşman olduğunu ortaya koyuyor. Gelin bu illeti bırakarak hem çocuklarınızı bu zararlı alışkanlıktan koruyun hem de aile bütçeniz rahat bir nefes alsın.”

Ebeveynler örnek olmalı

Zararlı alışkanlıklar mücadelesinde yıllarını harcamış kurum ve insanlar olarak sigaranın zararlarını her fırsatta gençlere anlattıklarına değinen Özfatura, “Burada ailelere de büyük görev düşüyor. Çocukların sigaraya başlamalarını önlemek konusunda Yeşilay ne kadar okullarda eğitimler verip, afiş ve broşürler dağıtmakta ise de ebeveynlerin bu konudaki desteği de büyük önem taşımakta. Çocuk okulda aldığı bu bilgiler ışığında bilinçleniyor, ama eve gelip anne babasının sigara içtiğini gördüğünde kafasındaki bilgiler bulanıyor. Başta devlet sorumlularımız olmak üzere, eğitimcilerimize, halkımıza, yazılı ve görüntülü medyamıza, bu ölümcül alışkanlıkla mücadele konusunda büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir” diye konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

17.11.2007


 

Engelli cemaate özel hutbe

Diyanet İşleri Başkanlığı, fiziksel engelli vatandaşların ibadetlerini rahatlıkla yerine getirebilmesi için cami ve din eğitimi verilen yerlerde bir dizi düzenleme yaptı.

Düzenlemeye göre Cuma hutbeleri işitme engelli cemaate işaret diliyle anlatılıyor. Bursa Orhan Camii’nde işaret dilini bilen gönüllüler, işitme engelli vatandaşlara minberde okunan hutbeyi tercüme ediyor. Bursa İl Müftülüğü, uygulamanın şehir genelinde yayılması için ilçe müftülüklerini yazıyla uyardı. Uygulamanın başlamasıyla birlikte camideki engelli cemaat sayısında da belirgin bir artış gözlendi.

/ BURSA

17.11.2007


 

Diyabet için mavi ışıkla aydınlandılar

BM 14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebi ile tüm dünyada sembol binalar mavi ışıkla aydınlatıldı.

Türkiye’de ise 1. Boğaz Köprüsü, surlar ve Kız Kulesi bu uygulama içine dahil edildi. Mavi aydınlatma, BM ve IDF önderliğinde tüm dünyada ülkelerin sembolü olmuş binalarda organize edildi.

Ülkemizde Türkiye Diyabet Vakfı önderliğinde, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ ın desteği ile 14 Kasım Haftası 1. Boğaz Köprüsü, Surlar ve Hamoğlu Hoding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Hamoğlu’ nun desteği ile Kız Kulesi 13 - 14 - 15 Kasım tarihlerinde mavi ışıkla aydınlatıldı.

Yeni Asya / İSTANBUL

17.11.2007


 

İzmir’de su kesintisi

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Bayraklı semtiyle Bornova ilçesinin bazı yerlerinde su kesilecek.

İZSU Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Yüzbaşı Hakkı Caddesi 1. kısım köprü çalışması sebebiyle Bornova Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi ile Laka Deresi yanında bulunan bin 400’lük içme suyu boru hattının deplasman bağlantıları yapılacağından su kesintisi uygulanacağı duyuruldu.

Buna göre 20 Kasım Salı saat 02.00 ile 22 Kasım perşembe saat 10.00 arasında Bayraklı semti Adalet, Çiçek ve Tepekulu mahalleleri, Bornova ilçesi Manavkuyu, Osmangazi, Atatürk Mahallesi, Evka4, Kızılay Mahallesi, İnönü Mahallesi, Ergene Mahallesi, Erzene Mahallesi, Evka3, Doğanlar, Naldöken, Ümit Mahallesi, Pınarbaşı, İzyuva Konutları, 4. Sanayi Sitesi, Hacılarkırı askerî bölgesi, Yeşilçam köyü, Bornova Topçu Alayı, Kipa, Bornova Trafik Hastanesi, Manisa yolu mezarlığı ve Bornova Polis Okulu’na su verilemeyecek.

/ İZMİR

17.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri