Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush: İran’a baskı artacak

Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda’yı Beyaz Saray’da ağırlayan ABD Başkanı George Bush, hassas nükleer faaliyetlerini askıya almaması halinde İran’a uluslararası baskıların artacağını belirtti ve bu konuda Fukuda ile görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

Bush, İran'ın elinde atom bombası olmasının Ortadoğu bölgesindeki güvenliği tehdit edeceği konusunda Fukuda ile aynı görüşte olduğunu da belirtti ve iki ülkenin, diplomatik yollarla, İran'ın tutumunu değiştirmesi için çabalarını ortak sürdüreceğini ifade etti.

Göreve Eylül ayında gelen Fukuda da Bush ile başbaşa yaptığı bu ilk görüşmede, Hint Okyanusu'ndaki Amerikan ve müttefik gemilerine yakıt ve su temin edilmesine ilişkin düzenlemenin yenilenmesinin Japon muhalefeti tarafından engellenmesi konusunda da Bush'a bu misyonun en kısa süre içinde yeniden başlanması için elinden geleni yapma sözü verdiğini açıkladı.

Görüşmede 1970 ile 1980 arasında Kuzey Koreliler tarafından kaçırılan Japonlar konusuna da değinildiği belirtilirken, Bush da bu konuya ilişkin olarak "Japon halkına, Japonların, Kuzey Koreliler tarafından kaçırılması olayını unutmayacağız diyorum" açıklamasında bulundu.

/ WASHINGTON

18.11.2007


 

Nejad: ABD bize saldıramaz

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin İran’a saldırmasının mümkün olmadığını söyledi.

Ahmedinejad, El Arabiye televizyonuna yaptığı açıklamada, “Birçok sebeple Amerika bugün İran’a saldıramıyor, çünkü buna ne ekonomik, ne siyasî ne de askerî yönden hazır” dedi.

“Amerikalılar tabiî ki İran’ın karşılığının sert olacağını ve buna pişman olacaklarını çok iyi biliyor” diyen Ahmedinejad, ABD’nin aslında İran’a saldırmak istemediğini, BM Güvenlik Konseyi üyelerini kışkırttığını ve onlara baskı yaptığını söyledi.

ABD’de demokratlar, İran’a askerî müdahale için yetkisi bulunmadığını ve yönetimin “kışkırtıcı” söylemi konusundaki endişelerini dile getiren bir mektubu ABD Başkanı George Bush’a göndermişti.

/ DUBAİ

18.11.2007


 

Kosova seçimlerine katılım düşük oldu

Kosova’da dün yapılan genel ve yerel seçimler için halk sandık başına gitti. Kosova’daki seçim merkezlerinde, sabah 07.00’de açılan sandıklarda akşam 19.00’a kadar oy kullanıldı.

Katılımın fazla olması için, sandıkların yerleştirildiği kamyonlarda seyyar oy merkezleri oluşturuldu. Etkili olan soğuk hava yüzünden de katılımın genel olarak düşük olduğu gözlendi. Sandık başına giden seçmenler, oylama sürecinin karışık olmasından şikâyet ederken, Kosova’nın bağımsız olması ve statüsünün bir an önce belirlenmesi dileklerini ifade etti.

/ KOSOVA

18.11.2007


 

Polonya, gelecek yıl Irak’tan çekiliyor

Polonya, Irak’taki askerlerini 2008’de çekeceğini açıkladı.

Polonya Savunma Bakanı Bogdan Klich, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, 2008’de Irak’taki Polonya askerlerinin çekileceğini belirtti. Klich, çekilmeye ilişkin ayrıntıların Başbakan Donald Tusk’ın Cuma günü parlamentoda yapacağı konuşmada verileceğini söyledi.

/ VARŞOVA

18.11.2007


 

Pakistan’da şimdi de aşiret çatışması: 20 ölü

Pakistan’ın Afganistan sınırı yakınındaki aşiret bölgesinde farklı mezheplerden gruplar arasında çıkan çatışmalarda 20 kişi öldü.

Yetkililer, Paraçinar’da kimliği belirlenemeyen kişilerin Cuma günü ateş açması sonucu başlayan olayların, Sünnî ve Şiî aşiretler arasında çatışmaya dönüştüğünü kaydetti. Şehrin bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi. Çatışmalarda 20 kişinin öldüğü, yaklaşık 100 kişinin yaralandığı belirtildi.

/ PARAÇİNAR

18.11.2007


 

Hintli vekiller ‘Allah’ adına yemin edecek

Hindistan Anayasa Mahkemesi, milletvekillerinin yemin töreninde Allah’ın adı üzerine ant içebileceklerine hükmetti. Mahkeme, bu durumun Anayasa’ya hiçbir şekilde aykırı olmadığını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi yetkilileri, parlamentoda ve eyalet meclislerinde milletvekillerinin yemin töreninde ‘Tanrı’ tabiri yerine ‘Allah’ diyebileceklerini belirtti. Bu kelimenin Anayasa’da geçen ‘Tanrı’ tabirine aykırı durum oluşturmadığı ifade edildi.

Hüküm, geçen sene Kerala Eyalet Meclisinde 11 milletvekilinin ‘Allah’ın adı üzerine ant içmesi sonrasında gelen itirazlara cevap olarak verildi. 11 milletvekilinin bu davranışını Anayasa’nın ihlâli olarak gören bazı milletvekilleri, ‘Allah’ kelimesini kullanan meslektaşlarının görevlerinin iptali için mahkemeye başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi, ‘Allah’ lâfzının Arapça olduğunu ve Anayasa’da geçen ‘Tanrı’ tabirinin karşılığı olduğunu duyurdu.

/ HAYDARABAD

18.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler