Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Üsküp'teki tarihî Osmanlı camii restore ediliyor

Makedonya’nın başşehri Üsküp’teki Osmanlı döneminin en önemli eserlerinden ve şehrin en hakim noktasında bulunan Mustafa Paşa Camii, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından kapsamlı bir şekilde restore ediliyor.

Alınan bilgiye göre, geçen yıl Nisan ayında Devlet Bakanı sıfatıyla Makedonya’nın başşehri Üsküp’e giden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, şehirdeki Osmanlı’ya ait tarihi eserleri ziyaret ederken, 15. yüzyılda Sultan 2. Beyazıt zamanında yaptırılan Mustafa Paşa Camii’nin restore edilmesi için TİKA’ya talimat verdi.

Bunun üzerine TİKA tarafından caminin restorasyonu için ihale açıldı. İhaleyi kazanan firma tarafından başlatılan çalışmayla caminin bütün bölümleri kademeli ve aslına uygun olarak yenileniyor.

Yaklaşık 20 aydır sürdürülen çalışmalarla caminin önemli bölümünün restore edildiğini ifade eden yetkililer, yıkılma tehlikesi bulunan yaklaşık 35 metre yükseklikteki minarenin taşlarının da tek tek yerinden söküldüğünü belirttiler.

Caminin minaresinin aslına uygun olarak yeniden yapılacağını bildiren yetkililer, restorasyon çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak camiyi ibadete açmayı hedeflediklerini kaydettiler.

/ ÜSKÜP

18.11.2007


 

Nostaljik tren turları yeniden başlıyor

TCDD 3. Bölge Müdürlüğünün halen Uşak’ta bulunan, sinema, dizi ve reklâm filmleri çekimleri için kullanılan buharlı lokomotif dışında bir lokomotifin daha revizyonuna başladığı öğrenildi.

TCDD 3. Bölge Müdürü Sabahattin Eriş, dizel ve elektrikli lokomotiflerin hizmete girmesiyle 1978’den sonra seferleri azalan buharlı lokomotiflerin 1988 yılında tamamen servis dışı bırakıldığını hatırlattı.

Ancak bu tarihten sonra turizm firmalarının talepleri doğrultusunda nostaljik buharlı trenlerin sefere konulduğunu ifade eden Eriş, 1989’de Basmane-Çamlık arasında aynı gün gidiş-dönüş olarak ‘’Efes Buharlı Treni’’nin çalıştırıldığını kaydetti.

Mayıs ayında revizyon çalışmalarına başlanan lokomotifin bakımının, yıl sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Eriş, lokomotifin deneme sürüşlerinden sonra çalıştırılacağını söyledi.

18.11.2007


 

EgeArt Sanat Fuarı ikinci kez 5 Aralık’ta

Ege Üniversitesi (EÜ) öncülüğünde ilki 2005 yılında düzenlenen ve 25 bin kişiye önemli san’at faaliyetlerini ulaştıran EgeArt Sanat Fuarı’nın ikincisi düzenlenecek.

İzmir’deki sekiz san’at merkezinde 5-9 Aralık arasında devam edecek 2. EgeArt Sanat Günleri’nin Yürütme Kurulu Başkanı Serpil Utku, “Halkın Üniversitesi” kavramının hayata geçtiği projeleri şehre yansıtan Ege Üniversitesi’nin, bu defa san’atı ve san’atçıyı İzmir’in geniş bir kesiminde halkla buluşturacağını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkıda bulunduğu faaliyetlere altı yabancı ülkeden san’atçılarla alanlarında uluslar arası başarılara imza atmış 200 Türk san’atçı, yazar ve aydın da katılacak. Bakanlık ise İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi’nin özel koleksiyonlarıyla Ankara Devlet Müzesi’nden gelen çok özel koleksiyonları sergileyecek.

İZMİR

18.11.2007


 

Merzifon’da tarihî eserler gün yüzüne çıkarılıyor

Amasya’nın Merzifon ilçesinde başlatılan çalışmayla ilçede bulunan eski tarihi bina ve yapıların yeniden canlandırılması için çalışma başlatıldı.

Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş ile Vakıflar Şube Müdürü Yılmaz Kılınç, Merzifon’daki onarılmayı bekleyen tarihi yapıları yerinde incelediler. Merzifon Belediye Başkanı Kadri Aydınlı ile birlikte incelemelerde bulunan Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş ve Şube Müdürü Yılmaz Aktaş, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Çelebi Sultan Mehmet Cami’inde incelemede bulundular.

/ AMASYA

18.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri