Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bursa’da coşkulu açılış

Bursa’da Yeni Asya’nın şanına yakışan kültür merkezi açılışı yapıldı. Bizim Kitap Mağazaları ve Kültür Merkezi’nin açılışı, Çancılar Caddesi No: 66 adresinde, gazetemiz İmtiyaz sahibi Mehmet Kutlular tarafından yapıldı.

Bizim Kitap Mağazaları ve Kültür merkezi açılışına Yeni Asya Gazetesi Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Timür, Mustafa Yılmaz, Ali Göllü ve Genel Müdür Recep Taşçı ile çok sayıda Yeni Asya okuyucusu katıldı. Ayrıca çevre illerden de gelen Yeni Asya okuyucuları dikkat çekti.

Açılışa dua ile başlandı ve daha sonra Kültür Merkezi açılış kurdelesini Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Arif Tak, Şaypa Yönetim Kurulu Başkanı Hıdır Şaylı birlikte kesti.

Bursa’nın en hareketli ve merkezi mevkilerinden biri olan, Çancılar caddesi girişinde hizmet verecek olan Bizim Kitap Mağazaları, dinî eserler, çocuk kitapları, düşünce-araştırma, aile-sağlık, kişisel gelişim, psikoloji, tarih-biyografi, güncel-siyaset ve öykü-roman kategorilerinde geniş kitap yelpazesiyle hizmet verecek.

Ayrıca açılışa özel olarak beş yüz dergi ve kitap gelen müşterilere tanıtım olarak, hediye kitap verildi. Bütün kitaplarda % 30 indirim yapılan mağazada, araştırmacı yazar İslam Yaşar okuyucularıyla buluştu ve kitaplarını imzaladı.

Kültür Merkezi olarak da Yeni Asya Derneği Gençlik Merkezi, Risâle-i Nur Enstitüsü, Yenisiad ve Yeni Asya Gazetesi Bursa Temsilciliği bulunuyor.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

10.12.2007


 

Karagöz’e tescil girişimi

Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Millî Merkezi’nin Türk gölge oyunu klasiklerinden Karagöz’ü tescil ettirmek amacıyla girişimde bulunduğu bildirildi.

UNIMA Türkiye Millî Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, Karagöz’ün yıllar öncesinden bugünlere uzanan hikâyesinin olduğunu söyledi.

Geleneksel Türk san’atlarının yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması için toplumun her kesimine önemli görevler düştüğünü belirten Özhan, gölge oyununu genç nesillere tanıtmanın ötesinde, yeni san’atçı yetişmesi anlamında da gayret gösterdiklerini ifade etti.

Özhan, Türk gölge oyunu klasiklerinden Karagöz’ün sadece Ramazanda değil, yılın diğer günlerinde de hatırlanması gerektiğine işaret ederek, ‘’Eğlendirirken öğretmeyi amaç edinen ve hayali olarak adlandırılan Karagöz ustası sayımız da azaldı’’ dedi.

Türklerin kendi kültürüne yeterince sahip çıkmamasının üzüntü verici olduğunu belirten Özhan, şöyle konuştu:

‘’Örneğin Yunanistan’da ülkenin hemen her yerinde Karagözis adı altında gölge oyunu gösterimi yapılıyor. Belediyeler ve birçok sivil toplum kuruluşu, düzenledikleri etkinliklerde mutlaka bu oyuna yer veriyor, televizyonlarda da gösteriler yapılıyor. Bizde bunlardan daha fazlası yapılmalı diye düşünüyorum. Öncelikle yeni ustaların yetişmesi gerekir. Bunun için de Karagöz ve Hacivat’ın konservatuvara girmesi gerekiyor.’’

Özhan, Karagöz’ü AB’ye tescil ettirmek amacıyla girişimde bulunduklarını söyledi.

Özhan, UNIMA Türkiye Millî Merkezi olarak uzmanlara ve hukukçulara bu konuda inceleme başlattırdıklarını kaydederek, ‘’Gelecek rapor doğrultusunda başvurumuzu yapacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bir Yunan gazetecinin başvurusuyla ilgili kararında, Karagöz’ün Türk kültüründen alınan bir gölge oyunu olduğunu belirtmesi, bizim için tescil anlamı taşıyor. Bağlayıcı özelliği bulunan bu karar, tescil konusunda avantaj sağlıyor’’ dedi.

Karagöz ve kukla sanatçılarından Mahmut Hazım Kısakürek de Karagöz izleyici kitlesini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

10.12.2007


 

Ünlü çizgi ustası Vehip Sinan sanal ortamda

Babıali’nin usta karikatüristlerinden Vehip Sinan, sayısız çalışmasıyla artık www.vehipsinan.com adresinde buluşuyor.

Babıali’nin usta karikatüristlerinden Vehip Sinan, internet sayfasında hayranlarıyla buluştu. “Topuz” ve “Cin Ali” tiplemeleriyle Türk kamuoyunun yakından tanıdığı usta çizer Doğan Kardeş ve Ceylan dergileri ile başladığı çizgi dünyasını Büyük Doğu’da sürdürdü. Sempatik çizgi kahramanlarının ustası Vehip Sinan daha sonra Yeni İstanbul, Babıalide Sabah, Yeni Asya, Tercüman, Türkiye, Zaman ve Büyük Gazete’de görev yaptı.

Çizgide belli bir üslup ve seviye yakalayan Vehip Sinan, sayısız çalışmasıyla artık www.vehipsinan.com adresinde buluşuyor. Usta çizer Vehip Sinan’ın internet sitesinde, sanatçının fotoğraflarının yanı sıra, biyografisi ve çalışmalarından örnekler yer alıyor.

10.12.2007


 

İstanbul’da bir “İslâm Kültür Başkenti”

Taşkent’in, İslam Konferansı Teşkilatı’na bağlı Eğitim, Bilim ve Kültür İşleri Kuruluşunca (ISESCO) ‘’2007 İslam Kültürünün Başkenti’’ ilan edilmesi dolayısıyla İstanbul’da bir faaliyet düzenlendi.

Fırat Kültür Merkezi’nde, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile Diyalog Avrasya Platformu’nca gerçekleştirilen ‘’İslâm Medeniyetinde Taşkent ve Semerkant’ın Rolü’’ başlıklı konferansın ardından, katılımcılara Özbek pilavı ikram edildi.

Türkiye’de yaşayan ve öğrenim gören Özbekler ile Türk vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği faaliyete katılan Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadirov, faaliyetle iki halkın ortak kültürüne vurgu yapmak istediklerini söyledi.

Taşkent ve Semerkant’a ilişkin tebliğ ve sunumlar yapılan faaliyette, Özbekistan’dan gelen El-Merosi grubu tiyatral defile sergilerken, Özbek şarkıcı Feruze Cumaniyazova da konser verdi.

Faaliyete, Özbekistan’ın İstanbul Başkonsolosu Abror A. Gulyamov ile Ayasofya Müzesi Müdürü Mustafa Akkaya da katıldı.

10.12.2007


 

İpek Yolu’nda “Bayrampaşa” galası

Bursa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ‘’2. Uluslararası İpek Yolu Film Festivali’’ kapsamında, ‘’Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım’’ filminin galası yapıldı.

Hamdi Alkan’ın ilk yönetmenlik deneyimi olan filmin Tayyare Kültür Merkezi’nde (TKM) yapılan galasına, yapımcı Birol Güven, oyuncu Vural Çelik, sanatçılar, davetliler ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de katıldı.

Filmin yapımcısı Birol Güven, eserin senaryo ve müziklerinin Senaryo Yazarları Derneği’nin 2006 yılında Bayrampaşa Ceza Evi’nde başlattığı ‘’Hayal Kurmak Serbest Film Öyküsü Atölyesi’’nde hazırlandığını hatırlatarak, ‘’Dilerim ki bu film örnek olur ve dilerim ki suç da ceza da ortadan kalkar’’ dedi.

10.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri