Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Görüş

Demokratikleşme çıtası yükseltilmelidir

Türkiye, bugün bütün kurumlarıyla geçmişte, ya da bugünde kalmak veya geleceğe yürümek tercihiyle karşı karşıyadır.

Ülkemiz için hak ettiğimiz bir yeniden yapılanmaya, sivil toplumdan hukuk devletine, bireysel özgürlüklerden demokratik, çağdaş, millî bir eğitime kadar her alanda inançla kararlılıkla ve heyecanla geleceğe yürümeye inanıyoruz.

Çünkü biz, insanımızın özgürleşme kanallarının açılmasını, devlete göre insanın değil, insana göre devletin şekillenmesini istiyoruz.

Şeyh Edebâli: “İnsanı yücelt ki devlet yaşasın” diyor. Bunun için; Bireyin hakkını devlete feda etmeyen, korkulara dayanmayan, ödevlere değil haklara vurgu yapan bir anayasa istiyoruz.

Yeni anayasada eğitimde fırsat eşitliği sözde değil, özde olmalıdır.

En son Kozan’da yaşanan olay, eğitimci olarak bizi derinden üzmüştür. Yeni anayasa milletin ödül vermek için can attığı olaylara devleti karşı koyan konumdan kurtarmalıdır. Devlet millet kaynaşması, ancak böyle sağlanabilir.

Yeni anayasa antidemokratik süreçlere fırsat vermemeli, eğitime pedagojik ve bilimsel yaklaşılmasının teminatı olmalıdır.

Üniversiteleri, toplumun değerleriyle pozitif bilimlerin çatışma alanı olmaktan kurtarmalıyız. Yeni anayasada vatandaş memnuniyeti ve özgürlükler esas olmalı. Demokratikleşme çıtası yükseltilmelidir.

Demokratikleşemediğimiz için, özgür bireyi yetiştiremiyoruz. Özgür birey yetiştirmede sorunlarımız olduğu için, demokratikleşemiyoruz.

Yeni anayasa tartışmalarının sembolik kavramlardan uzak tutulması gerekir. Anayasa çalışmalarından rahatsızlık duyanlar, konuyu başörtüsü ve din kültürü dersine indirgeyerek sabote etmeye çalışıyorlar. Konunun buraya indirgenmesine karşıyız, ancak sorununun da mutlaka çözülmesi gerekir.

Alkolün, uyuşturucunun, şiddetin ve misyonerliğin kol gezdiği bir süreçte, yüzde 98’i Müslüman olan bir ülkede din eğitimine eğilinilmesi gerektiğini de zaruri görüyoruz.

Anayasamızdan yönetmeliklerimize bütün mevzuatımızda insanı önemsemeliyiz. İnsanların bireysel beklentileriyle toplumsal beklentilerini buluşturan, adil, erdemli ve insanî değerlerin yüceltilebildiği bir topluma giden yolu bireyler için sonuna kadar açabilen bir eğitim, eğitimde buna fırsat sağlayan bir anayasaya ihtiyacımız var.

Batı’nın bilgi ve teknolojisiyle Doğu’nun hikmet ve irfanını buluşturan; gelenekle modernliği; birey ile toplumu; madde ile mânâyı bir arada sentezleyebilmiş bir eğitim ve bunun önündeki engelleri kaldıran bir anayasaya gerekiyor.

Bir sivil toplum örgütü olarak; tercihimizi ve tavrımızı tam demokrasi ve sahici bir sivil toplum anlayışından yana koyuyor, yeni anayasa tartışmalarını daha gelişmiş bir demokrasi için fırsat olarak değerlendiriyoruz.

Ahmet GÜNDOĞDU

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı

Ahmet GÜNDOĞDU

13.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri