Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Yargı sadece hukuktan yana taraf olur

Star gazetesinin 25 Aralık 2007 Salı günkü sayısının 14. sahifesi Türkiye’deki hukuk fakültelerinde mutlaka ders konusu yapılmalı; iki haberin damgasını vurduğu sahifeyi yapan arkadaşları tebrik ediyorum.

Birincisi, Yargıtay Başkanı Osman Arslan’ın emekli olurken yaptığı o ilginç konuşma.

İkincisi ise Türkiye’nin Yüksekova çetesi nedeniyle AİHM’de 83 bin avro ceza yemesi. Yargıtay Başkanı Sayın Osman Arslan emeklilik konuşmasından star’ın başlığa çektiği kısım ‘Yargı da taraf olur’ şeklinde.

Yargıtay eski Başkanı Sayın Arslan konuşmasında yargının da taraf olacağını ama Türkiye Cumhuriyeti’nden yana taraf olacağını, Cumhuriyet’in temel nitelikleri konusunda taraf olacağını, üniter devlet ve bölünmez bütünlükten yana taraf olacağını, ay yıldızlı bayraktan, Ankara’nın başkent olmasından yana taraf olacağını ifade ediyor. Yargının tarafsız olmasının anlamsız olduğu fikrini ben de paylaşıyorum ama yargının taraf olması gereken bir tek konu olabileceğini, bu konunun da evrensel hukuk olması gerektiğini düşünüyorum ama nedense dünkü konuşmasında Sayın Arslan, daha önce de başka yüksek yargı başkanları ve mensupları bu konuyu öne çıkarma konusunda çok çekingen davranıyorlar. Sayın Arslan, konuşmasında, doğrudur, Cumhuriyet’in temel niteliklerine yani demokrasi, hukuk devleti, laiklik ve sosyal devlete gönderme yapıyor ama yüksek yargının bu kavramlar arasından hukuk devletine, üstelik evrensel hukuka, yaptığı görev nedeniyle, öncelik tanıması şarttır; hukuk devleti olmayınca, ne demokrasinin, ne laikliğin ne de sosyalliğin bir anlamının kalmayacağı çok aşikardır.

Ama anlamadığım belki de çok iyi anladığım bir dizi nedenden yüksek yargı başkanları bir süredir hukukun mutlak üstünlüğü konusuna hep çekingen yaklaşıyorlar.

***

Star gazetesinin aynı sahifesinin üst başlığı ise ‘Yüksekova için AİHM 83 bin avro ceza kesti’ biçiminde; bu iki konunun yan yana ele alınmış olması gerçekten önemli bir gazetecilik başarısı.

CHP eski milletvekili Sayın Esat Canan’ın yeğeni Abdullah Canan’ın katli konusunda, bir PKK itirafçısının çok net açıklamalarına rağmen, Yargıtay’ın delil yetersizliğinden Yüksekova’da görevli ve maalesef adları yüksekova çetesi diye anılan üç subayı berat ettirmesi, AİHM’den 83 bin avro ceza yememize neden oluyor zira AİHM yaşama yönelik saldırıların cezasız kalamayacağını ifade ediyor.

AİHM’in cezalarının tüm vatandaşların vergilerinden ödendiğini de hatırlatalım.

***

Aklı başında herkes Cumhuriyet’in temel niteliklerinden yanadır ama birilerinin ve maalesef bir izlenime göre yüksek yargının da çok net algılayamadığı konu, devletin yüksek menfaatleri için evrensel hukuktan her sapmanın ilk vuracağı yerin devlet kavramının bizzat kendisi olduğudur zira devlet demek yurttaşa kamu hizmeti üreten bir hukuk örgütlenmesi demektir, başka tanımlar saçmalığın tam kendisidir.

Hukuk fakültelerinde önce bunu öğretsek galiba önemli bir mesafe alacağız.

Star, 26 Aralık 2007

Eser KARAKAŞ

27.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AKP’liler ve ulusalcılar nihayet birleştiler!

  Yargı sadece hukuktan yana taraf olur

  ‘Mecidiyeköy bombacısı’ hakkında sorular

  Bravo

  Ben korkarım...


 Son Dakika Haberleri