Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

HEDEF İRAN MI?

Rus “Vremya Novostey” gazetesine demeç veren Lavrov, “bizim değerlendirmemize göre, füze kalkanı projesiyle İran tehdidi bertaraf edilmek istenmiyor, Rusya’ya karşı caydırıcı olunmak isteniyor” dedi. Lavrov, “kalkan projesi, bu bağlamda İran’daki rejimin değiştirilmesine yönelik de olabilir...” diye konuştu.

ABD, Polonya ve Çek Cumhuriyetine 2012’ye kadar füzesavar kalkan kurmak istiyor. Washington, kalkanın İran gibi ülkelerin muhtemel saldırılarını önleyeceğini iddia ediyor, Moskova ise bunu kendisine yönelik tehdit olarak görüyor.

/ MOSKOVA

27.12.2007


 

"Talabani Saddam olmak mı istiyor?"

İranlı yetkililer, 1975 Cezayir anlaşmasını tanımadığını söyleyen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye sert tepki gösterdi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Talabani’nin beyanatları konusundaki hükümetin resmi tutumunun yakında açıklanacağını söylemekle yetinirken, Meclis Başkanı Gulamali Haddad Adil, Talabani’nin sözlerinin ‘’şaşırtıcı’’ olduğunu ifade etti. 1975 Cezayir anlaşmasının kendileri açısından hala geçerli olduğunun altını çizen Haddad Adil, bu ifadelerin söylenmemiş olmasını umduğunu kaydetti.

Ortak ekonomik komisyon toplantısı için Bahreyn’in başkenti Manama’da bulunan Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de Irak’la imzalanan Cezayir anlaşmasının BM kayıtlarında bulunduğunu ve ‘’güçlü bir uluslararası belge’’ olduğunu söyledi. Talabani’nin açıklamalarına geniş yer veren İran basınıysa daha sert bir tutum sergiledi.

Reformcu kanadın önde gelen gazetelerinden İtimad-ı Milli, ‘’Talabani, ateşle oynama’’ başlığını kullanırken, İtimad gazetesi de ‘’Talabani Saddam’ın rolünü üstlendi’’ yorumunu yaptı.

/ TAHRAN

27.12.2007


 

İran Rusya’dan füze sistemi alacak

İran’ın Rusya’dan S-300 tipi uzun menzilli hava savunma füze sistemi alacağı bildirildi.

Bakanlar kurulu toplantısından sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, “yakın bir gelecekte Rusya’dan modern S-300 füze sistemi alacaklarını” söyledi. Füze sisteminin iki ülke arasında daha önce yapılan anlaşmalar çerçevesinde İran’a verileceğini belirten Neccar, kaç adet füze alınacağı ve teslimatın ne zaman yapılacağı konusunda bilgi vermedi.

İran, bu yılın başında da Rusya’dan toplam değeri 1 milyar doları bulan 29 adet TOR-M1 füze sistemi almıştı.

/ TAHRAN

27.12.2007


 

İran dahil hiç bir ülkede nükleer silâh olmamalı

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, İran’ın PKK terörüyle mücadelede Türkiye’ye destek verdiğini, bu destekten de memnun olduklarını söyledi.

Tahran’da bulunan Murat Mercan başkanlığındaki TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti, İran Düzenin Yararını Teşhis Konseyi ve Uzmanlar Meclisi Başkanı Haşimi Rafsancani ile görüştü.

Murat Mercan, görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaiddin Burucerdi’nin davetlisi olarak gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında yaptıkları görüşmelerden çok memnun ayrıldıklarını kaydetti.

Görüşmelerde İran’ın nükleer programının da gündeme geldiğini ifade eden Mercan, İranlı yetkililerinin ABD istihbarat raporu ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) raporundan sonraki gelişmeler konusunda kendilerine bilgi verdiğini söyledi. Türkiye’nin İran’ın nükleer programı yüzünden yaşanan kriz konusundaki tavrının açık ve net olduğunu ifade eden Mercan, “Bölgenin nükleer silahtan arındırılması gerekir. Hiç kimsenin nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda tavrımız net. Uluslararası camia da bu konuda hiçbir şekilde ortaya çifte standart koymamalı” diye konuştu.

/ TAHRAN

27.12.2007


 

Rice: 50 milyon insanı kurtardık

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ülkesinin Irak ve Afganistan politikalarının başarılı olduğunu savunarak, “Biz 50 milyon insanı kurtardık” dedi.

Rice, haftalık siyasi Alman gazetesi “Die Zeit”a verdiği demeçte, Amerikan yönetiminin dış politikasını överek, “Biz El Kaide’nin yasa dışı nükleer pazar ağını çökerttik, Libya’nın atom programına son verdik. Kore’yi nükleer silahlardan arındırmak için kuzey doğu Asya ülkelerini bir araya getirdik. Müttefiklerimizle birlikte Balkanlar’daki sorunları ve Kosova sorununu çözüyoruz. Uluslararası topluluğu İran’ın atom programına karşı bir araya getirdik. Ve daha birçok şey yaptık” diye konuştu. Rice, Dışişleri Bakanlığı görevi sona erdikten sonra ne yapacağına dair soru üzerine de Stanford Üniversitesi’ndeki görevine dönmek istediğini kaydetti.

/ BERLİN

27.12.2007


 

İslâm âlimlerinden Noel mektubu

Dünyanın farklı bölgelerinden 138 Müslüman din alimi geçtiğimiz Ekim ayında Hıristiyanlık dünyasına gönderdiği barış çağrısı içeren mektubundan sonra şimdi de Noel kutlaması içeren bir mektup gönderdi.

Arapça, İngilizce ve Latince dillerinde hazırlanan mektupta Noel Bayramı’nın bu sene Kurban Bayramı’ndan kısa bir süre sonra kutlandığı dile getirilirken, İbrahimi dinlerin ortak noktalarına işaret edildi. Mektuba imza atanlar arasında Sünni ve Şii dünyasından İslam alimleri ile yine tasavvuf dünyasının önde gelen alimlerinin bulunduğu bildirildi.

Müslüman alimlerinin Noel vesilesiyle gönderdiği mektup Avrupa basınında bir ilk olarak değerlendirildi. Avrupa medyası mesajı “İslam’ın selamı var”, “İlk bayram jesti” şeklinde başlıklarla okurlarına duyurdu.

/ FRANKFURT

27.12.2007


 

Irak’ta 17 erkek cesedi bulundu

Irak’ın kuzeydoğusundaki Diyala vilayetinde 17 çürümüş erkek cesedi bulundu.

Irak ordusundan yapılan açıklamada, cesetlerin son iki gün içinde başkent Bağdat’ın 65 kilometre kuzeyinde, Diyala vilayetinin başkenti Bakuba’da bulunduğu ve hepsinin başından vurulmuş olduğunun belirlendiği kaydedildi. Cesetleri bulanlardan Çavuş Nasır El Duleymi, son bir ayda Diyala’da 60 kadar ceset bulduklarını söyledi. Diyala ve çevresindeki vilayetler, Irak’ta en fazla şiddet olaylarının görüldüğü bölgeler olarak biliniyor.

/ BAĞDAT

27.12.2007


 

Rusya’da Nemtsov adaylıktan çekildi

Rusya’da mart ayında yapılacak devlet başkanı seçiminde Sağ Güçler Birliği’nin adayı olan Boris Nemtsov, yarıştan çekildiğini açıkladı.

İnternet sitesi “www.nemtsov.ru” adresinde yer alan açıklamada Nemtsov, Kremlin yönetimine, demokratik seçimleri komediye çevirdiği suçlamasına bulundu. Nemtsov ayrıca, Kremlin yönetiminin eski Nazi propaganda şefi Joseph Göbels’inkine benzer propaganda yaptığını, yönetim kaynaklarını ve çalışanlarını muhalif adaylara karşı kullandığını öne sürdü. Nemtsov’a, şimdiki Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteklediği Dimitri Medvedev karşısında şans tanınmıyordu.

/ MOSKOVA

27.12.2007


 

Endonezya’da toprak kayması: 78 ölü

Endonezya’nın batısında, şiddetli yağışların neden olduğu toprak kaymalarında 78 kişinin öldüğü belirtildi.

Kurtarma görevlileri, 61 kişinin Cava adasının Karanganyar, 17 kişinin de Wonogiri bölgesinde yaşamını yitirdiğini belirtti. Yüzlerce asker, polis ve gönüllünün toprak yığınını elleriyle kazarak arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi. Ülkenin diğer kesimlerinde de binlerce evi sel bastığı bildirildi.

/ CAKARTA

27.12.2007


 

Irak’ta genel af kabul edildi

Irak kabinesi, Amerikan ordusunun elinde bulunan ve cezaevlerinde tutulan binlerce mahkuma genel af öngören kanun tasarısını kabul etti.

Hükümet sözcüsü Ali El Dabbağ, Amerikalı ve Iraklıların elindeki tüm cezaevlerinden mahkumların tahliye edilmesine imkan sağlayacak genel af yasasının kabineden geçtiğini söyledi. Kanun tasarısının yürürlüğe girmesi için parlamento tarafından da kabul edilmesi gerekiyor.

Irak’ta Amerikalı yetkililerin elinde 26 bin, Iraklı yetkililerin elinde 24 bin mahkum bulunuyor. Bu kişilerden çok azının hakkında dava açıldığı belirtiliyor.

/ BAĞDAT

27.12.2007


 

Abbas ve Olmert bir araya geliyor

İsrail başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, yeni Yahudi yerleşim birimleri inşaatı planları sebebiyle çıkmaza giren barış görüşmelerini kurtarmak amacıyla bugün bir araya geleceği belirtildi.

Reuters ajansına bilgi veren İsrail makamları, bu hafta yapılması beklenen Abbas-Olmert görüşmesinin bugün olacağını söyledi. İsrail Başbakanı Olmert’in sözcüsü Mak Regev ise bu haber hakkında doğrulama ya da yalanmada bulunmadı.

İsrailli ve Filistinli yetkililer, Annapolis konferansının ardından başlatılan barış görüşmelerinde ortaya çıkan tıkanmanın aşılması için ABD’nin müdahalesine gerek olabileceği yorumunda bulunuyor. Sorununun, ABD Başkanı George Bush’un ocak ayı başında bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde çözülmesi umuluyor.

/ KUDÜS

27.12.2007


 

Orta Asya liderleri Kerimov’u kutladı

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’den sonra Orta Asya liderleri de Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’u yeniden bu göreve seçilmesi dolayısıyla kutladı.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Raman, Kakazistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev Kerimov’u telefonla arayarak kutladılar. Cumhurbaşkanı Kerimov, 23 Aralık’ta yüzde 90 oranında bir katılımla gerçekleşen ve üç adayın daha yarıştığı seçimde aldığı yüzde 88 oranındaki oy desteğiyle 7 yılığına yeniden Özbekistan cumhurbaşkanı görevine seçilmişti.

/ TAŞKENT

27.12.2007


 

Mısır’dan İsrail’e sert cevap

Mısır, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin “Mısır’ın Gazze sınırını koruma konusunda çok kötü olduğu” yönündeki eleştirilerini sert bir dille reddetti.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “İsrailli bakanın, tam olarak bilmediği ve muhatap olmaması gereken bir konuda rastgele konuşmak yerine, Filistinlilerle müzakere çabalarına yoğunlaşması daha iyi olur” denildi. Livni, Mısır’ın, sınırı koruma konusunda “berbat” bir iş yaptığını, bunun da Gazze’deki aşırı dincileri güçlendirdiğini söylemişti.

/ KAHİRE

27.12.2007


 

Tsunami’nin yaraları sarılıyor

26 Aralık 2004’teki tsunami felâketinden en çok etkilenen ülkelerden birisi olan Sri Lanka’da onbinlerce insan hâlâ yardıma muhtaç. Dış ülkelerden ve uluslar arası sivil toplum kuruluşlarından 3.1 milyar dolarlık yardım sözü alan Sri Lanka’ya, bunun ancak 1.7 milyar doları ulaşabilmiş.

On binlerce insan tenekelerden yapılmış barakalarda hayat mücadelesi veriyor. Bazı barakalarda iki üç aile beraber yaşıyor.

Felâketten sonra 480 uluslar arası yardım kuruluşu Sri Lanka’ya yardım sözü vermiş. 150 milyon dolar vaat eden Dünya Bankası 142 milyon dolar gönderirken, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) 42.3 milyon dolarlık vaadinin tamamını yolladı. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) 115 milyonluk yardım sözünün 68 milyon dolarını ödemiş.

Sri Lanka Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Tsunami Evleri Projesi Müdürü Ramesh Selliah, ülkede tsunamiden zarar görmüş toplam 117 bin 483 evin tamir edilmekte olduğunu 19 bin 791 evin ise kullanılamaz halde beklediğini kaydetti.

KİMSE YOK MU 15 BİN

AİLENİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Sri Lanka sadece tsunami felâketinin acısını yaşamıyor. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda bağımsızlık ilan etmek isteyen Tamil gerillaları ve yerel güvenlik güçleri arasında 30 yıldır süren şiddetli çatışmalar ülkeye kan kaybettiriyor.

Savaş ve felaketler, ‘Hz. Adem’in dünyaya indiği yer’ olarak bilinen Sri Lanka’daki halkın acılarına acı katmış.

Geçtiğimiz Ramazan bayramında insanların elini tutan Kimse Yok Mu derneği, yardımlarına Kurban bayramında da devam etti. Habanto, Trinkomali ve Puttalam şehirlerinde kesilen 300 büyük baş hayvanın etlerini 15 bin aileye dağıtan dernek, halkın göz yaşlarını bir nebze olsun dindirdi.

Sri Lankalılar yardımlara minnet duygularıyla ve heyecan içinde koştu.

Kimse Yok Mu’nun yardımlarına en çok sevinen, 17 yıl önce Tamil eylemcileri tarafından Cafna ve Mannar’dan çıkarılan ve Puttalam’daki mülteci kamplarında hayat mücadelesi veren Müslüman halk oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da tsunami felâketinin yaralarının sarılması için ülkeyi ziyaret etmiş, mağdurlar için 450 konutlu Kızılar Türk Köyü inşa ettirmişti.

/ COLOMBO

27.12.2007


 

Uçan halı üretmek mümkün

Şimdiye kadar masallar için bile fazlasıyla “uçuk” bir fantazi gibi duran uçan halıların, gerçekte mümkün olabileceği öne sürüldü.

Bu “havalı” iddiayı dile getirenlerse, Harvard Üniversitesi matematikçileri. Harvard profesörleri, “Physical Review of Letters” dergisinde yayınladıkları bilimsel bir makalede, uçan halıların deniz yüzeyinde uçuyormuş gibi görünen bazı vatoz balığı türleri gibi hareket edebileceği iddiasını dile getirdiler. Ancak, makalede dile getirilen uçma eylemi, şimdilik saniyede 10 kez titreşebilen bir banknot büyüklüğü için pratik gözüküyor.

Daha büyük ve daha ağır versiyonlarının “ne fizik ne de yasalarla” yasak olmadığı yorumu yapan matematikçilerden Lakshi Mahadevan, “Ancak bu büyüklükte bir halıyla seyahatin çok konforlu olmayacağı gözüküyor” diye yazdı.

/ CAMBRİDGE

27.12.2007


 

3 milyon Sovyet askeri kayıp

İkinci Dünya Savaşına katılan Sovyet askerlerinden 3 milyondan fazlasının hâlâ kayıplar listesinde olduğu bildirildi.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı General Vladimir İsakov, 1941 yılında Moskova’daki çatışmalar sırasında ölen Kızıl Ordu askerlerinden 121’inin ceset kalıntılarının gömülme töreni sırasında yaptığı açıklamada, 3 milyondan fazla Sovyet askerinin hâlâ kayıp kabul edildiğini söyledi.

/ MOSKOVA

27.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri