Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Vefatının 71. yıldönümünde Mehmet Âkif’i anıyoruz

İstiklal Marşı şairi Mehmet. Âkif’i, vefatının 71. yıldönümünde anıyoruz. Bugün Âkif için, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından sat 10.00’da İstiklal Marşını yazdığı mekân olan Ankara’da Taceddin Dergahında bir tören düzenlenecek.

Toplantıya çok sayıda sivil ve resmi toplum kuruluşlarının yanı sıra öğrenciler de yoğun ilgi gösteriyor.

“Mehmet Âkif, dönemi ve çevresi Bilgi Şöleni” 29-30 aralıkta yapılıyor. Geçen sene ilki yapılan Mehmet Âkif bilgi şöleninin ikincisine 23 ilim ve fikir adamı bildiri sunacak. İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şubesi ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği bilgi şöleni, Odalar Birliği (TOBB) Salonunda yapılacak. 

İstiklâl Marşımızın şairi Mehmed Âkif Ersoy vefatının 71. yılı dolayısıyla Ankara’da bir bilgi şöleni (sempozyum) ile de anılacak. Üniversite öğretim üyeleri, ilim ve fikir adamlarının konuşmacı olarak katılacağı bilgi şöleni, 29 Aralık Cumartesi sabahı Odalar Birliği (TOBB) salonunda 10.00’daki açılışın ardından, öğleden sonra iki oturumla devam edecek. 30 Aralık pazar günü yapılacak iki oturumla bilgi şöleni tamamlanacak.

“Mehmet Âkif, dönemi ve çevresi” bilgi şölenine bildiri ile katılacak ilim ve fikir adamları şunlar: Cevat Akkanat, Caner Arabacı (Doç. Dr.), M. Çetin Baydar, Musa Bilgiz ( Yrd.Doç. Dr),  Ali Birinci  (Prof. Dr.), S. Hayri Bolay (Prof. Dr.), Mustafa Can (Dr.), Suat Cebeci (Prof. Dr.), Berat Demirci (Dr.), D. Mehmet Doğan, Mehmet Dörenek(Prof. Dr.), Nazım Elmas (Dr.), Y. Turan Günaydın, İhsan Işık, Vahit İmamoğlu (Doç. Dr.), Mustafa Kara (Prof. Dr.), Turan Karataş (Doç. Dr.),  M. Önal Mengüşoğlu, Suat Mertoğlu (Dr.), Mustafa Özçelik, Nazif Öztürk (Dr.),  Kâzım Ürün (Prof. Dr.) ve Kâmil Yeşil.

Bilgi şöleninde sunulacak bildiriler arasında, “Mehmet Âkif’in Mısır hayatı”, “Mehmet Âkif’te ilm-i fen telakkisi”, “Çağdaş bir Kur’an mütefekkiri: Mehmet Âkif”, “Mehmet Âkif’in insan anlayışı”, “Mehmet Âkif’in İslâmı anlayışı ve sunuş tarzı”, “Milliyetçiliğin ontolojisi olarak Mehmet Âkif”, “Mehmet Âkif ve Süleyman Nazif”, “Mehmed Âkif’in şiirinde temalar”, “Mehmet Âkif’te dostluk ve dayanışma”, “Mehmet Âkif ve dostları” “Mehmed Âkif’in devrin müslüman mütefekkirleriyle irtibatı”, “Mehmet Âkif ve içtimai Kur’an tefsiri”, “Mehmet Âkif’in hikâyeciliği” başlıkları dikkati çekiyor. Toplantıda sunulan tebliğler kitap halinde yayınlanacak.

İSTANBUL’DA DA ANILIYOR

Beyoğlu Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği, Mehmet Akif'i iki ayrı faaliyetle anıyor. Bugün Mehmet Akif Ersoy için ilk tören hastalığı sırasında son günlerini geçirdiği Mısır Apartmanı önünde yapılacak ve bina girişine konulan plaket açılacak. Yine bugün Muammer Karaca Tiyatrosu'nda da farklı bir anma töreni düzenlenecek.

27.12.2007


 

Türküler gibi kilimlerin de hikâyeleri var

Yün iplik, kök boya kullanımı, zarif dokumasıyla dünyaca tanınan ve 50’ye yakın motif ve deseni bulunan Şırnak kilimlerinin neredeyse her birinin ayrı bir hikayesi var.

Şırnak ve Hakkari yöresinde asırlarca köy ve göçebe çadırlarında kadınların dokuduğu kilimlerin her nakışı bir duygunun ifadesi. Kilimlerde kullanılan kimi renkler şikayeti, kimi de hasreti anlatıyor. Tıpkı türkülerde olduğu gibi kadınlar, sevinç, şikayet, şaşkınlık gibi pek çok duygusunu dokuduğu kilimlere yansıtıyor.

Motif ve desen zenginliğinin dikkat çektiği, hakiki yün iplik ve kök boya uygulamasıyla daha da değerlenen kilimler, desenlerini bölge insanının yaşantısındaki acı tatlı olaylardan, doğa ile iç içe yaşantısından, doğadaki varlıklardan alıyor.

Zengin desen ve motifleriyle dikkati çeken kilimlerin en çok beğenilen örnekleri ise Bekik, Canbezar, Çılgul, Gula Guharuk, Gülsariye, Gülhezar, Jirkan, Jirki, Kesnekar, Lüle, Lüleper, Serheştivik, Şimgubik, Ülisi, Ürisi, Gülsariyedugul, Gamezık, Guyani, Şamaratilik, Şahbaran, Şamari, Tilik, Kevjal, Tayrık, Helin, Gülçin, Gulşıvan, Belitanık ve Gupaleçıldar diye adlandırılıyor.

Kilimlerden bazılarının hikayeleri ise halk arasında şöyle anlatılıyor:

‘’Gula Guharok kilimi: Komşusundan bir çift küpe emanet alan dokuyucu, küpeyi kaybeder. O zaman yaşadıklarını kilimine işler. Günü geldiğinde küpesini geri almak isteyen komşusuna, dokumuş olduğu kilimi satarak bir çift küpe satın alır. Ortaya çıkan farklı motifli bu kilim artık Gula Guharok olarak adlandırılır.

Guyani kilimi: Uludere’de yaşayan Guyan sülalesinden bir aile yazın yaylaya çıkarken yüklerini taşıyan hayvanın sakatlanması sonucunda esas gideceği yere gidemez, bulunduğu yerde ikamet etmek zorunda kalır. Sanatı kilim dokumacılığı olan kadınlar, tezgahlarını kurarak yaşadıkları sıkıntıyı, duygularını kilime işlemişlerdir. Çok kişi tarafından üretildiği için farklı desenlerin işlendiği bir kilim haline geldiğinden yapımı zor bir kilimdir.

Belitanık kiliminin hikayesi de şöyledir: Kilim dokuyucu olan gelin kaynanasından azar işitir. Gelin, dokuma yaparken kaynanasının söylenmelerinden kafası karışır ve kilimi tamamladığında yapması gerekenin dışında karmaşık motifler ortaya çıkar. Kilime, de motifleri daha çok kelebeklere benzediğinden Belitanik adı verilir.’’

27.12.2007


 

Ebru sergisi ilgi gördü

Malatya Belediyesi Yerel Gündem 21 İletişim ve Paylaşım Gurubu ebru ve kaligrafi sergisi açtı. Yerel Gündem 21 toplantı salonunda gerçekleşen sergi açılışına, Belediye Başkanı Cemal Akın, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Müftüsü Bekir Gerek ile Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Uğural, Esenlik Genel Müdürü Osman Furkan ve davetliler katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan proje sorumlusu Rukiye Özmarasalı, serginin amacının toplumda iletişim kalitesinin artmasına katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

Özmarasalı, “Bu proje ile Hz. Mevlana’nın yaşam felsefesini ve öğretilerini yine bizim kültürümüz olan Ebru ve Kaligrafi sanatları ile sentezleyerek paylaşmak ve hatırlamayı amaçladık” dedi.

Belediye Başkanı Cemal Akın ise Malatya Belediyesi olarak kültürel ve sanatsal faaliyetleri de fiziksel faaliyetler kadar önemsediklerini ifade etti. Başkan Akın, “Malatya’da eskilerden günümüze kalmış kültür ve sanat eserlerini koruyoruz” dedi.

Daha sonra serginin açılışını gerçekleştiren Başkan Akın ve davetliler sergilenen eserleri inceleyerek sanatçılardan bilgi aldı.

Sergiyi hazırlayan Yerel Gündem 21 İletişim ve Paylaşım Gurubu Proje Sorumlusu Rukiye Özmarasalı, Ebru Sanatçısı Turgut Çekmegelioğlu ve Serdar Kipdemir’e teşekkür belgesi verildi.

27.12.2007


 

Türk sinemasının rekorlu vedası

Türk sinemasının gişede başarı gösteren iki filmi “Kabadayı” ile “Beyaz Melek”, 2007 yılına rekorla veda etmeye hazırlanıyor. Şener Şen’in başrolünü üstlendiği “Kabadayı”, 10 günde 920 bin izleyiciye ulaşırken, “Beyaz Melek” filminin 40 günlük seyirci sayısı 1 milyon 503 bin 214 oldu.

Ömer Vargı’nın yönettiği “Kabadayı” filmi, ilk hafta 540 bin 259 kişi, ikinci haftasında da 380 bin 50 kişi tarafından izlendi.

Kasımda 165’i Türkiye, 60’ı yurt dışında olmak üzere 225 kopyayla 260 salonda gösterime giren Bezay Melek ise önceki akşam itibarıyla Türkiye’de 1 milyon 503 bin 214, Avrupa’da da 246 bin seyirciye ulaştı.

Almanya, İngiltere, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsviçre, Danimarka ve Fransa’da da gösterimde bulunan film, Kırmızıgül’ün ilk yönetmenlik denemesi niteliğini taşıyor.

Mahsun Kırmızıgül, Sarp Apak, Ali Sürmeli, Arif Erkin, Bilge Zobu, Cihat Tamer, Cezmi Baskın, Deniz Oral, Emel Sayın, Erol Demiröz, Erol Günaydın, Fadik Sevin Atasoy, Fırat Danış, Gazanfer Özcan, Hüseyin Avni Danyal, İlkay Saran, Lale Belkıs, Necmi Yapıcı, Nejat Uygur, Nurşin Demir, Salih Kalyon, Suna Selen, Tanju Tuncel, Toron Karaca, Tomris Oğuzalp, Yağmur Dilan Bozacı, Yavuz Bingöl, Yıldız Kenter ve Zeynep Tokuş’un rol aldığı film, bir grup insanın hayata ve birbirlerine duyduğu aşk ve sevgiyi konu alıyor. Huzurevi sakinlerinin hüzün ve mutlulukla iç içe dünyalarını işleyen filmin yedi hafta süren çekimleri, İstanbul, Adapazarı, Tuz Gölü ve Diyarbakır’da gerçekleştirildi.

27.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri