Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Butto, Şerif'in telefonuna cevap verse kurtuluyormuş

Pakistan Eski Başbakanı Benazir Butto'nun suikaste kurban gitmeden sadece birkaç dakika önce, ülkedeki diğer muhalefet lideri Navaz Şerif'i telefonla aramak istediği, ancak dışarıdaki kalabalığın kendisine seslenmesi üzerine bundan vazgeçtiği belirtildi.

Butto'nun politika sekreteri Nahid Han, Dawn gazetesine verdiği demeçte, "Aynı gün Navaz Şerif de miting düzenlemiş ve partisinin mensubu kişilere açılan ateş sonucu 5 kişi öldürülmüştü. Butto, Şerif'i arayarak taziyelerini iletmek istedi. Ancak dışarıdaki kalabalık sloganlar atıyor ve Butto'yu görmek istiyordu. Bu yüzden Butto, fikrini değiştirdi ve arabanın üstündeki açılan yerden dışarı çıktı" dedi. Haberde, Nahid Han'ın suikast günü Butto ile aynı araçta olduğu ve öldürülen eski başbakanın cep telefonunu taşıdığı kaydedildi. Nahid Han, aracın hemen yanındaki patlamadan hafif sıyrıklarla kurtulmuş.

Saldırı olduğu sırada ne olduğunu anlayamadığını ve patlamayla bilincini kaybettiğini ifade eden Han, "Zaten miting alanından ayrılıyorduk. Butto, o telefon görüşmesini yapsa ve Şerif'i arasaydı, belki de hiç o araçtan dışarı çıkmayacaktı. Bu sayede kimse ona ateş edemeyecek, bomba patlasa bile Butto şimdi hayatta olacaktı" dedi.

Patlamanın ardından kendisine gelen Nahid Han, 'Bismillah' çektiğini ve ağır yaralanan Butto'dan akan kanları gördüğünü aktardı.

BUTTO VE ŞERİF GÜÇLERİNİ

BİRLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORDU

Pakistan Halk Partisi'nden ismini açıklamak istemeyen yetkililerin verdiği bilgiye göre, Butto ve Şerif, suikast gerçekleşmeden bir gün önce, 25 Aralık'ta uzun süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu görüşmede iki muhalif lider, 8 Ocak'taki genel seçimlerde ittifaka gitmeyi planladılar ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e karşı güçlerini birleştirmeyi görüştü.

/ İSLAMABAD

01.01.2008


 

Hıristiyanlar: Aileyi koruyalım

İspanya'nın başkenti Madrid'de, "Hıristiyan aile geleneğini" savunmak için gösteri yapıldı. Katılımın yüksek olduğu gösteriye, Katolik dünyasının ruhanî lideri Papa 16. Benediktus da video konferansla katıldı.

Madrid Başpiskoposluğu ve İspanya'daki Hıristiyan sivil toplum örgütlerinin girişimiyle organize edilen gösteriye, İtalya'nın başşehri Roma'daki San Pietro Kilisesi'nde yaptığı ayin sırasında video konferansla katılan Papa, ''Hıristiyan aile ve evliliği için çalışmanın her şeye değer'' olduğunu söyledi. Papa, Katolikler'e ''Ailelerin, çocuklarına dinsel eğitim verme zorunlulukları vardır'' diye çağrıda bulundu.

Madrid Kadrinali Rouco da, İspanya'da Hıristiyan aile geleneğini savunmak için ''Yitirilecek zaman yok. Geleceğimiz için bu soruna hemen Hıristiyanca cevap verilmesi gerekir'' diye konuştu.

İSPANYA'DA LAİKLİK POLEMİĞİ

Bu arada, İspanya'da sosyalist hükümet, "Hristiyan aile geleneğini savunmak" için gösteri düzenleyen ve hükümetin yaptığı reformları eleştiren İspanya'daki Katolik Kilisesi'ne, "Eğer siyaset yapmak istiyorlarsa seçimlere katılsınlar" şeklinde cevap verdi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de Katolik Kilisesi ve Katolik sivil toplum örgütlerinin desteğiyle düzenlenen ve Roma'dan Papa 16. Benediktus'un da video konferans ile katıldığı gösteride, "Hristiyan aile geleneği" savunulurken, İspanyol piskoposlar laikliği "felaket" olarak nitelendirmişti.

İktidardaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) sözcüsü Jose Blanco, gösterinin ardında ana muhalefette bulunan muhafazakâr görüşlü Halk Partisi'ne destek veren birkaç kardinalin bulunduğunu iddia etti.

Blanco, "Ailenin toplumun temelini oluşturduğunu, devlet ve toplum tarafından korunmasının zorunluluk olduğunu" vurgulayarak, Katolik Kilisesi'ni "gerçeği saptırmakla" suçladı.

İspanya'da geride kalan 4 yıllık iktidarı sırasında PSOE, eşcinseller arası evliliğe izin veren ve boşanmaların kolaylaştırılmasını sağlayan reformlar yaparken, kürtaj yasası ve okullarda din eğitimine ilişkin, kilisenin tepkisine yol açan diğer konularda da değişiklikler yapmak istiyor.

/ MADRİD

01.01.2008


 

Pakistan Halk Partisi: Seçimler vaktinde yapılsın

Suikasta kurban giden eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto'nun Pakistan Halk Partisinin, seçimlerin ertelenmesi fikrini reddettiği bildirildi.

Pakistan Halk Partisinden Şah Mahmud Kureşi adlı üst düzey bir yetkili, "Seçime hazırız, herhangi bir gecikme istemiyoruz. Seçimlerin derhal 8 Ocakta yapılmasını istiyoruz" dedi. Yetkili, hükümetin seçimleri ertelemesi durumunda, merkezi komiteyi toplayarak ne yapılacağına karar vereceklerini belirtti. Bu arada, Pakistan muhalefet liderlerinden Navaz Şerif'in partisi Pakistan Müslüman Birliği-N (PML-N) sözcüsüyse "şu anda yasın çok fazla olduğunu, seçimlerin yakın bir süreye ertelenmesi halinde bunun kabul edilebilir" olduğununu açıkladı.

Pakistan'da Seçim Komisyonu, muhalefet lideri Benazir Butto'nun suikasta uğramasının ardından ortaya çıkan kargaşa ortamı üzerine hükümete, 8 Ocakta yapılması planlanan genel seçimlerin ertelenmesini tavsiye etmişti.

/ İSLAMABAD

01.01.2008


 

Zerdari, otopsi yerine uluslararası soruşturma istedi

Benazir Butto'nun eşi Asıf Ali Zerdari, Butto'nun kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için yeniden otopsi yapılmasını istemediğini söyledi.

Pakistan'da, eski başbakan Benazir Butto'nun öldürülmesinden ve birçok şehirde şiddet olayları meydana gelmesinin ardından büyük şehirlerde hayat normale dönmeye başladı.

Bu arada Benazir Butto'nun eşi Asıf Ali Zerdari, Butto'nun kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için yeniden otopsi yapılmasını istemediğini söyledi.

Zerdari, Naudero'da basına yaptığı açıklamada, ''Otopsi yapılmasına izin vermemeye karar verdim. Bu ülkede otopsilerin nasıl yapıldığını bilecek kadar kaldım'' dedi. Zerdari, hükümetin, istenmesi durumunda Butto'nun cesedinin, ölüm sebebinin belirlenmesi için mezardan çıkarılması önerisine ne cevap verdiğini ise söylemedi.

Pakistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Cavid Çima, ''Partisinin istemesi durumunda, soruşturma için Benazir Butto'nun cesedinin mezardan çıkarılmasına hazırız'' demişti. Zerdari, ayrıca BM ve İngiliz hükümetinden, eşinin suikastının soruşturulmasına yardımcı olmasını istedi.

/ KARAÇİ

01.01.2008


 

Kenya'da sandık hilesi sokağa taştı

Kenya'da devlet başkanı seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra şiddet olaylarının meydana geldiği Kisumu kentinde sokağa çıkma yasağı ilân edildiği bildirildi.

Adını açıklamak istemeyen üst düzey bir polis yetkilisi, şehirde 06.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulamasının başlatıldığını, polise bu uygulamayı ihlâl edenleri vurma talimatı verildiğini belirtti. Ülkede meydana gelen şiddet olaylarında, 53'ü Kisumu'da olmak üzere 64 kişi ölmüştü. Kenya'da devlet başkanı seçimini Mwai Kibaki'nin kazandığının açıklanmasının ardından, oyların sayımında hile yapıldığını düşünen muhalefet yandaşları sokağa dökülmüştü. Başşehir Nairobi'nin Kibera bölgesinde binlerce muhalefet yanlısı protestocu, evleri, büfeleri ve araçları ateşe vermişti.

/ NAİROBİ

01.01.2008


 

İsrail, Filistinli hacılara saldırdı

Hac'dan dönen Filistinliler'e sınır geçişinde ateş açıldığı, 1 Filistinli'nin öldüğü, 4 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Sağlık görevlileri, Suudi Arabistan'dan dönen hacıların, Gazze'nin güneyindeki Erez sınır geçişinde İsrail ateşi altında kaldıklarını söylediler. Bir İsrail ordu sözcüsü ise bölgede ateş açıldığı yönünde bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Filistin yetkilileri, bugün Gazze'ye 700 kadar hacının geçtiğini bildirdiler.

/ GAZZE

01.01.2008


 

Görüntüler hükümetin rivayetini yalanlıyor

İngiltere'nin Channel 4 televizyonunun eline geçen ve Butto suikastı sırasında kaydedilen görüntüler, Pakistan hükümetinin, "Butto başını, aracının açılan tavanındaki kola çarparak öldü" şeklindeki açıklaması üzerinde kuşkuya yol açtı.

Yeni ortaya çıkan görüntülerde Butto, aracın açılır tavanından dışarıya çıkmış biçimde ayaktayken, kendisine kısa mesafeden ateş açan bir kişi görülüyor. Ateş anında Benazir Butto'nun saçının ve eşarbının havalanması, o anda başından vurulduğu izlenimi oluşturuyor. Butto, hemen ardından aracının içine düşüyor ve daha sonra bomba patlıyor.

Hükümet, Butto'ya kurşun isabet etmediğini, başını çarptığını; parti yetkilileri ise eski başbakanın başından vurulduğunu açıklamıştı.

/ İSLAMABAD

01.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri