Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Gül: 2008'de terör bitecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin 2007 yılında terörle mücadele alanında ciddî gelişmeler kaydettiğini belirterek, ''2008 yılı terörle mücadelede ciddi sonuçlar alacağımız bir yıl olacaktır. 2007 yılında aldığımız özgüvenle, 2008 yılına umutla bakıyoruz'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yıl dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajına, "Türkiyemiz için umut dolu yeni yılda, hepinizi saygıyla selamlıyorum" sözleriyle başlayan Gül, Türkiye'nin geçen yıl çok zor tartışmalardan yüzünün akıyla çıktığını, Türk milletinin, meselelerini demokrasi içerisinde çözebilen bir olgunlukta olduğunu bütün dünyaya gösterdiğini kaydetti. Gül, bugün bu olgunluğun siyasetten, iktisadi hayata ve dış politikaya kadar müspet ve güzel sonuçlar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin, bölgesinin ve dünyanın her alanda yükselen yıldızlarından biri olduğunu vurgulayan Gül, "Demokrasimiz, artık AB standartlarına yükselmiştir. Ekonomimiz, dünyadaki birçok olumsuz dalgalanmaya rağmen istikrarını korumaya ve büyümeye devam etmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bütün bu gelişmeler karşısında, bu duruma intibak edemeyen terör odaklarının tehditlerinin devam ettiğine, buna karşılık Türkiye'nin terörle mücadele alanında da ciddi gelişmeler kaydettiğine işaret etti. Gül, şunları kaydetti:

"Artık bütün dünyaya terörle mücadelemizi çok daha rahat anlatabiliyoruz. Bunun neticesinde de terörle mücadelemizi bütün dünya destekliyor. Bu başarıda Türkiye'nin demokratikleşmesi, milletimizin azim ve kararlılığı rol oynamaktadır. Güvenlik kuvvetlerimizin meşrû zeminlerde gerçekleşen kahramanca ve insan haklarını gözeten mücadelesi ayrıca takdir toplamaktadır. Bu yolda vefat eden şehitlerimize rahmet, gazilerimize minnet duygularımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. 2008 yılı terörle mücadelede ciddî sonuçlar alacağımız bir yıl olacaktır. 2007 yılında aldığımız özgüvenle, 2008 yılına umutla bakıyoruz."

Yeni yıl mesajında Türkiye'nin AB üyeliğine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, bu alanda 2008 yılının yoğun çalışmalara sahne olacağına ve AB çalışmalarının büyük aşama kaydedeceğine olan inancının tam olduğunu ifade etti.

/ ANKARA

01.01.2008


 

Demokrasi sınavı başarıldı

Geride bırakılan yılın, Türkiye için büyük değişimlerin yaşandığı, iz bırakan bir tarih kesiti olduğunu belirten TBMM Başkanı Köksal Toptan, büyük bir demokratik olgunluk içerisinde gerçekleştirilen milletvekili genel seçimleri ile önemli bir demokrasi sınavının başarıyla geçildiğini kaydetti. Toptan, yeni Meclisin 11. Cumhurbaşkanını seçmek ve 60. hükümete güvenoyu vermek suretiyle önemli görevleri yerine getirdiğini vurguladı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan,2008'de en önemli görevin, yeni bir anayasa olduğunu söyledi.

Toptan, yayınladığı yeni yıl mesajında, ''2008 yılının ülkemize, milletimize, tüm insanlığa barış, kardeşlik ve huzur getirmesini'' dileyerek, herkese sevgi ve selamlarını iletti. Geride bırakılan yılın, Türkiye için büyük değişimlerin yaşandığı iz bırakan bir tarih kesiti olduğunu belirten Toptan, büyük bir demokratik olgunluk içerisinde gerçekleştirilen milletvekili genel seçimleri ile önemli bir demokrasi sınavının başarıyla geçildiğini bildirdi. Toptan, ''Yeni oluşan 23. Dönem Parlamentosu, çalışmalarının hemen başında çok tarihi bir seçim yaptı ve 11.Cumhurbaşkanını belirledi. Ardından kurulan 60. Hükümet, Meclisimizden güvenoyu almış, ülkemizin sorunlarını çözme yolunda çalışmalarına başlamıştır.

Böylesine önemli görevleri kısa sürede yerine getiren Meclisimiz, ülkemizin temel sorunlarını çözme, demokrasiyle taçlanmış Cumhuriyetimizin tüm niteliklerini koruyup daha da ilerilere taşıma konusunda gayretle çalışmaktadır.

Yüce Meclisimiz, gelecek kuşakların kaderini şekillendiren tarihi yasaları büyük bir tempoyla çıkardı'' ifadesini kullandı.

Millî iradenin sembolü olan Meclisin aldığı her kararın, ülkenin daha demokratik ve özgür bir yapıya kavuşmasını sağladığını belirten Toptan, ''Şimdi önümüzde çok önemli bir görev daha bulunuyor; bu dönem Meclisimizin iktidar ve muhalefetiyle yoğun bir çalışmanın ardından, toplumun tüm kesimlerinin uzlaştığı yeni anayasayı, Türkiye'ye kazandıracağına inanıyorum'' dedi.

Köksal Toptan, yeni yıla büyük ümitlerle girdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Demokrasi kültürümüzün giderek gelişmekte ve kökleşmekte olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Bu konuda çok ciddî adımlar ve atılımlar art arda gerçekleştiriliyor. Nüfusumuzun yarısından fazlası dünya ülkelerinin bir çoğuna nasip olmayacak kadar gençtir. Gençlerimiz dinamik, heyecanlı, hırslı ve kuvvetlidir.

Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma yolunda hızla ilerliyor. Hedefimize ulaşmak için gerekli özgüvenimiz ve inancımız var. Hedefimize emin adımlarla yürüyoruz.''

Toptan, terörle mücadelede önemli başarılar elde edildiğini bildirerek, ''Parlamentomuzun Hükümete, Hükümetin de Türk Silahlı Kuvvetlerine verdiği yetki ve görev çerçevesinde operasyonlar düzenlenmektedir. Yeni yılda terör olaylarının azalacağını ümit ediyorum'' ifadesini kullandı.

/ ANKARA

01.01.2008


 

Meclisi zorlu bir maraton bekliyor

AKP iktidarının 2007'de gündeme getirerek tartıştığı bir çok konu, 2008'de Meclis gündemine gelecek. 2008'de Meclisin en önemli gündem maddesini yeni Anayasa çalışmaları oluşturacak. Anayasa için Meclis'te özel bir görüşme takvimi hazırlanacak.

Hükümet, 2008 yılının ilk ayında AB'ye üyelik sürecinin en önemli yasal düzenlemeleri arasında yer alan TCK'nın 301. maddesini yeniden düzenleyecek. Bunun için hem bakanlık hem de Meclis'te çalışmalar başlatıldı. 2008'in ilk günlerinde Meclis gündemine tasarı ya da teklif olarak sunulacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Terörle Mücadele kapsamında açıklamalarıyla gündeme gelen "dağdaki PKK'lıların indirilmesine dönük" çalışma çerçevesinde TCK'nın 221. maddesi üzerinde teknik çalışmalara devam ediliyor. TCK'nın 221. maddesinde yapılacak esneklik, suça karışmış olan ancak kendi isteğiyle teslim olan PKK'lıları kapsıyor. Muhalefet partilerinin, "PKK'ya af getiriliyor" eleştirileri bu maddenin Meclis gündemine gelmesiyle birlikte daha da şiddetleneceği bekleniyor. Yürürlüğü üç kez ertelenen, Sosyal Güvenlik Reformu'na son şeklini vermek üzere Meclis'te Plan Bütçe Alt Komisyonu'nda çalışmalar devam ediyor. Bu dönemin en çok tartışılan konularından biri Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'yla sosyal devlet ilkesinin ortadan kalkacağı eleştirileri olacak. AKP'li milletvekillerinin bile içlerine sindiremedikleri reform niteliği taşıyan tasarı 2008'in ve Meclis gündeminin yoğun ve tartışmaları gündemlerinden. 22. Dönem TBMM'de büyük tartışmalara neden olan ve Yargıtay'ın yapısını değiştirecek, "Yargıtay Kanunu"nda değişiklik öngören tasarı, yeniden Meclis gündeminde. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, tekrar görüşülmesi İçin 23. dönem de TBMM'ye geri gönderdiği Vakıflar Yasası da yeni dönemin önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak. Başbakan Erdoğan'ın, sık sık gündeme getirdiği "Önemli Reform"lar geliyor açıklamaları ise yine 2008'in önemli gündem maddeleri olacak.

/ ANKARA

01.01.2008


 

Gül, Talat'la ilişkileri değerlendirecek

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak 3-4 Ocak 2008 tarihlerinde Türkiye'ye resmî ziyarette bulunacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Talat'ın ziyareti sırasında Türkiye-KKTC ilişkilerinin bütün veçheleriyle ele alınacağı ve Kıbrıs konusunda bulunulan aşama ile gelecek dönemde meydana gelebilecek gelişmelerin değerlendirileceği kaydedildi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün ilk resmî ziyaretini 18-19 Eylül 2007 tarihlerinde KKTC'ye yaptığı da hatırlatıldı.

/ ANKARA

01.01.2008


 

Helâl gıda yakında

2005'ten bu yana gündemde olan 'helâl gıda' standardına sahip ürünler, 2008'in ilk aylarından itibaren raflarda yerini alacak.

Milliyet'in haberine göre, helal gıda ile ilgili olarak TSE standart hazırlama çalışmalarında son aşamaya gelirken, siyasilerden iş dünyasına, tüketici derneklerinden meslek örgütlerine kadar konunun tarafları arasında henüz bir uzlaşma sağlanamadı.

Hükümet 500 milyar dolarlık helal gıda pazarına Türkiye'nin mutlaka girmesi görüşünde. Ancak pek çok kesim bir kamu kurumunun din eksenli sertifika vermesini laikliğe uygun bulmuyor.

İşte helal gıda standardına ilişkin merak edilen soruların cevapları şöyle:

Helal gıda sertifikası nedir? Helal sertifikası ilk olarak 2004'te Malezya'da uygulanmaya başlandı. Sistemde İslâmî usullere uygun gıdaların hangi özelliklere sahip olması gerektiği belirleniyor. Etlerin kesim usullerinden gıdalardaki katkı maddeleri ve gıda servisinin yapıldığı yerlere kadar bir dizi standart hazırlanıyor. Özellikleri İslâmî kurallara uygun bulunan ürünlere helâl sertifikası veriliyor.

Hangi ülkelerde bu sertifika verililiyor? Uygulamanın bulunduğu ülkeler arasında ABD, Malezya, Singapur, Tayland, Endonezya, Filipinler, Avustralya, Yeni Zelenda, Kamboçya, Vietnam ve Brezilya Kanada, Arjantin, Güney Afrika, İngiltere, Almanya ve Fransa da yer alıyor.

*Hükümet bu uygulamayı neden başlatmak istiyor?

Hükümet, uygulamanın İslâm ülkeleriyle olan ihracatı kolaylaştıracağını ve Türkiye'nin helal gıda pazarından pay almasını sağlayacağını ifade ediyor. Ancak haram ve helal ürünlerin mezheplere göre farklılık göstermesi, üreticilere ilâve mali yük getirecek olması.

*Sertifika hangi ürünleri kapsayacak?

Sertifikanın ilk olarak gıda ürünlerine verilmesi, daha sonra lokantaların ve kozmetik ürünlerinin sertifikalandırılması öngürülüyor.

*Sertifikalandırma ne zaman başlayacak?

'Dinî Usullere Uygun Gıda Standardı' adını alması planlanan standarta ilişkin çalışmanın yeni yılın ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

*Sertifika alamak zorunlu mu?

Sertifika isteğe bağlı olacak. Ancak sertifikasız firmaların İslâmî kurallara aykırı üretim yaptığı düşünülebileceği için birçok üreticinin sertifika almak zorunda kalacağı belirtiliyor.

*Sertifikalandırmada Diyanet İşleri Başkanlığı'nın rolü ne olacak?

Diyanet, TSE'ye teknik çalışmalarda destek verecek. Sertifikalandırma ve denetleme sürecinde bir danışma birimi gibi görev yapacak.

Helâl gıdada hangi

kriterler dikkate alınacak?

Gıda ürünlerinin İslâmî kurallara göre yasak olan unsurlardan arındırılmış yerlerde, uygun cihazlarda hazırlanması, taşınması ve depolanması zorunluluğu bulunacak. Bir etin helâl olabilmesi için kesimde çalışacak elemanların inançlı olması, kesimin Allah adına yapılması gerekiyor. Ölmüş, boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, yırtıcı hayvanlarca öldürülmüş hayvanlar ve domuz İslâm dinince haram.

/ İSTANBUL

01.01.2008


 

Araç yakmaya 10 tutuklama

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, araç kundaklama olaylarına ilişkin bugüne kadar 28 kişinin gözaltına alındığını ve bunlardan 10'unun tutuklandığını bildirdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde konuya ilişkin basın açıklaması yapan Cerrah, Bahçelievler, Büyükçekmece, Eminönü, Fatih, Kağıthane, Küçükçekmece ve Sultanbeyli ilçelerinde araç kundaklama olaylarını gerçekleştirdikleri belirlenen toplam 28 kişinin bugüne kadar gözaltına alındığını belirtti. 8 Aralık 2007 tarihinden bu yana meydana gelen araç yakma olaylarına ilişkin gözaltına alınanlardan 10'unun sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandığını kaydeden Cerrah, 1 kişinin serbest bırakıldığını, diğer 17'sinin ise tahkikatlarının dün tamamlanarak adliyeye sevk edildiğini dile getirdi.Cerrah, ''İstanbul'da olay yapan her kim olursa olsun mutlaka tarafımızdan yakalanacaktır ve adalete teslim edilecektir'' dedi.

Bu arada Van'da, 2 araçta çıkan yangın vatandaşlar ve güvenlik güçlerince söndürüldü. Güvenlik güçleri, kundaklama sonucu çıkmış olabileceği belirtildi.

Adana'da ise bir minibüs ateşe verildi. Yangın, vatandaşlar tarafından söndürüldü.

Hakkari'de de Tapu Kadastro Müdürlüğüne ait otomobil, gece saatlerinde kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce ateşe verildi. Araçta maddi hasar meydana geldi.

Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde ise, park halindeki 2 otomobilde yangın çıktı. Çevredeki vatandaşlar tarafından söndürülen yangında otomobillerde hasar meydana geldi. Yangının kundaklama sonucu çıkmış olabileceği, soruşturmanın sürdürüldüğü belirtildi.

/ İSTANBUL

01.01.2008


 

Gönüllü doktorlardan köylerde sağlık taraması

Elazığ'da sivil toplum örgütleri köylerde sağlık taraması başlattı. Hayata Adanmış Tıpçılar Derneği (HAYATDER) ve Köylerimizi ve köylülerimizi Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (KÖYDER) tarafından başlatılan sağlık taraması ile doktorlar köylerde geniş çaplı sağlık kontrolü yaptı.

Amaçlarının bütün köylere ulaşarak hastaları tedavi etmek olduğunu söyleyen gönüllü doktorlar hastalara ücretsiz ilâç bile veriyor.

KÖYDER Başkanı Şükrü Aslan, amaçlarının köylerdekin hastalara ulaşıp gerekli müdahaleyi yapmak olduğunu belirtti. Uygulamaya Örençay ve Bağlıça köylerinden başlandığını hatırlatan Aslan, " HAYATDER ile ortaklaşa düzenlediğimiz sağlık taraması ile bütün köylere ulaşmaya çalışacağız. Artık hafta sonu uzman doktorlarımız ile sabahın erken saatlerinde köylere giderek hasta vatandaşlarımız muayene ediliyor. Ayrıca doktorlarımız hastanın durumuna göre de ilâç verebiliyor. Bu konuda fedakârlık gösteren doktor arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

KÖYDER ile birlikte köyler için çok ciddî bir uygulama başlattıklarını ifade eden HAYATDER Başkanı Op. Dr Adem Eroğlu doktorların kendi imkânları ile köylere gidip sağlık taraması gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hafta içi doktorların görevli oldukların yerlerde çalıştıklarını belirten Eroğlu, "Uzman doktor arkadaşlarımız hafta sonları artık köylerde hasta muayene edecekler. Doktorların sıcak yüzünü köylülerimize göstereceğiz. Bu çok önemli bir çalışmadır. Çünkü yatalak olup da hastaneye gelemeyen hastaların evlerine de gidip muayene ediyoruz. Bu fedakârlığı gösteren bütün doktor arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Çalışmalarımız bu şekilde devam edecek" diye konuştu. Muayene olan köylüler ise doktorları köyde gördüklerinde çok şaşırdıklarını ifade ettiler. İlk defa doktorların köye gelerek vatandaşları muayene ettiklerini belirten Bağlıca köylüleri, "Uzman doktorların köye gelerek hasta olanların evlerine gelerek muayene etmeleri bizi çok duygulandırdı. İnşaallah bu gibi çalışmalar devam eder. Katkıda bulunan herkese teşekkür ederiz" dedi.

/ ELAZIĞ

01.01.2008


 

Tarladan, okula transfer oldular

'Şimdi Okul Zamanı' başlığı altında düzenlenen kampanyalarla Türkiye'nin pilot illerinden biri olma özelliğini taşıyan Şanlıurfa'da çocukların okula kazandırılması için her türlü yol deneniyor. Tarlada çalışan çocukların okullu olması için başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

Geçtiğimiz yıl Millî Eğitim Bakanlığı okul çağına gelmiş küçük yaştaki 250 binin üzerinde çocuğu okula kazandırdı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çoğunluğunu kız çocuklarının oluşturduğu 250 bin çocuğun okulla tanıştırılması önemli bir başarı kabul edilirken, bu sayının yüzde 25'ini ise Şanlıurfa oluşturuyor. Kayıtlara göre Türkiye'de tarlada çalışan çocuk sayısının en fazla olduğu Şanlıurfa'da özellikle başta bayan öğretmenler evlere kadar gidip aileleri ikna ediyor. 20072008 eğitim ve öğretim yılında Şanlıurfa'da ilk hafta 5 bin çocuk, aileleri ikna edilerek okula kazandırıldı. Bu yıl sonunda yapılan çalışmalar sonucunda 15 bin kız çocuğu tarladan okula kazandırılarak büyük bir başarıya imza atıldı. Çalışmaların yeni yılda da devam edeceği öğrenildi.

Yapılan araştırmalara göre, bölge illerinde 1214 yaş arası 87 bin çocuk, başta tarım sektörü olmak üzere çeşitli iş kollarında çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistiklerine göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1214 yaş arasında 49 bin 294 kız çocuğu ve 38 bin 626 erkek çocuğu çeşitli sektörlerde çalışıyor.

İstatistiklere göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok çalışan çocuk Şanlıurfa'da bulunuyor. Kayıtlara göre 27 bin işçi çocuğun bulunduğu Şanlıurfa'da,15 bin 206 kız çocuğunun hemen hemen hepsi tarım sektöründe istihdam ediliyor.

/ ŞANLIURFA

01.01.2008


 

Reformlara devam

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, Türkiye'nin son iki yıldır reformları çok ağırdan aldığını belirterek, "Türkiye, 2008 yılında AB reformları alanında kaldığı yerden devam etmesi lâzım. Fazla karamsarlığa gerek yok" dedi.

Türkiye-AB ve Kıbrıs ilişkilerini ABHaber'e değerlendiren Avrupa Parlamentosu AP Yeşiller Grubu üyesi Lagendijk, AB'de oybirliği ile alınan kararı yine oy birliği ile değiştirmek gerekeceğine dikkati çekerek, daha önceden alınan kararları görmezlikten gelip önceden belirlenmiş oyunun kurallarını değiştirmeye kalkmanın uluslararası alanda AB'nin saygınlığına ve inandırıcılığına darbe vuracağını söyledi.

Lagendijk, "Sarkozy'nin kendisi de Türkiye ile müzakereleri durduramıyacağını biliyor. Ancak sembolik kazanımlar peşinde" diye konuştu.

SARKOZY MÜZAKERELERİ

KESEMEYECEĞİNİ BİLİYOR

14 Aralık'ta yapılan AB liderler zirvesinde Türkiye'nin gündemde olmadığını ancak zirveden Türkiye ile müzakereler devam ettiği mesajı çıktığını belirten Joost Lagendijk, şunları kaydetti:

"İki başlıkta müzakereler açıldı. Benim ve AP'deki birçok arkadaşım için müzakereler devam ediyor. Sarkozy'nin müzakereleri engelleme girişimini çok yanlış bir anlamda aptalca buluyorum. AB zirvesinde Sarkozy kâğıt üzerinde sembolik kazanımlar elde etme peşinde oldu. Ancak bunlara fazla takılmamak lâzım. Sarkozy sembolik olarak kağıt üzerinde müzakerelerin karakterini değiştirdim demek için çalıştı. Türkiye buna fazla kulak asmamalı müzakereler devam ediyor. AB-Türkiye arasında kurumsal yapı bozulmadı. Aslında Sarkozy'de müzakereleri kesemiyeceğini biliyor. Sembolik kazanımlar elde etme peşinde, Türkiye'nin AB cephesindeki son gelişmelerden kaygı duymasını ise anlıyorum. İki başlıkta tam üyelik hedefi ile müzakereler açıldı, esas olan da budur."

"KARAMSARLIĞA GEREK YOK"

Lagendijk, Türkiye'nin yeni yılda mutlaka AB reformlarına yoğunlaşması gerektiğini vurgulayarak, "Bilhassa 301. madde ve diğer konularda reformlara devam edilmesi önemli. Türkiye son iki yıldır reformları çok ağırdan alıyor. Türkiye 2008 yılında AB reformları alanında kaldığı yerden devam etmesi lâzım. Fazla karamsarlığa gerek yok" diye konuştu.

"PAPADOPULAS'LA BİRŞEY DEĞİŞMEZ"

Kıbrıs sorununa da değinen Lagendijk, şöyle devam etti:

"Kıbrıs'ta Şubat 2008'de yapılacak seçimlerde Tassos Papadopulos yeniden seçilirse Kıbrıs sorunu konusunda yeni bir gelişme beklemiyorum. Papadopulos seçilirse açıkcası bir şey değişmeyecek. AB, BM 2008 Şubat ayında yapılacak seçimleri bekliyor. Seçimlerden sonra yeni bir inisiyatif beklentisi var.''

/ BRÜKSEL

01.01.2008


 

Bursa Valisi Harput: Basın, halkla devlet arasında bir köprü

Bursa Valisi Şahabettin Harput, basını, halkla devlet arasında çok sağlam bir köprü olarak gördüğünü söyledi.

Vali Harput, Çekirge Polisevinde düzenlediği basınla tanışma toplantısında, Bursa'da görev yapacağı sürede kendileriyle çok yakın ilişki içinde bulunmak istediği basın organlarının yönetici ve köşe yazarlarıyla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Bursa'nın büyük hedeflere ulaşması doğrultusunda basın mensuplarıyla sürekli iş birliği içinde bulunmak istediğini dile getiren Harput, şöyle konuştu: ''Basını, halkla devlet arasında çok sağlam bir köprü olarak görüyorum. Bizim ulaşamadığımız, vakıf olamadığımız, haberdar olamadığımız pek çok sorunun, ihtiyacın gündeme getirilmesinde ve sorunların çözümünde çok ciddî katkılarda bulunan basın, yapılan her güzel şeyi yapan kadar hissedardır, pay sahibidir. Bu anlayış içinde Bursa'nın büyük geleceğe emin adımlarla yürüyüşünde basınımızın bundan önce olduğu gibi bundan sonra da çok büyük katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum. Elbette basının da kendi bünyesinde ihtiyaçları ve sıkıntıları olacaktır. Bunların giderilmesi konusunda bize düşen bir hizmet olursa imkânlarımız el verdiğince kendilerine destek olmaktan mutluluk duyacağız."

/ BURSA

01.01.2008


 

Başkale'de "Şafak 2008" operasyonu

Van'ın Başkale ilçesinde, yasa dışı yollardan yurda getirilen 52 ton akaryakıt, 43 ton toz şeker, sigara, perdelik kumaş ve sarımsak ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, kaçakçılığa yönelik çalışmalarını sürdüren jandarma komutanlığı ekipleri, Başkale'ye bağlı Geçitvermez köyüne ''Şafak 2008'' adı verilen operasyon düzenledi. Sabahın erken saatlerinde düzenlenen operasyon kapsamında, güvenlik güçleri, köy çevresinde geniş güvenlik tedbiri aldı.

Gözaltına alınan S.S, Z.D, S.O, M.G, A.D, A.T, A.G, F.F, R.A. ve F.F'nin evinde yapılan aramada, yasa dışı yollardan yurda getirildiği tesbit edilen 52 ton akaryakıt, 43 ton toz şeker, 138 bin paket sigara, perdelik kumaş ile 3 ton sarımsak ele geçirildi. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

/ BAŞKALE

01.01.2008


 

Eğitimde 75 bin yeni öğretmene ihtiyaç var

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, ''2008 yılı içinde yalnızca temel eğitimdeki eğitimci talebini karşılayabilmek için 75 bin öğretmene ihtiyaç bulunduğunu'' bildirdi.

Avcı, sendikanın Ar-Ge kurulu tarafından hazırlanan ''2007 Yılı Eğitim Değerlendirme Raporu'' hakkında yazılı basın açıklaması yaptı.

Raporda, temel eğitimin kalkınmadaki önemine dikkat çekildiğini, Türkiye'de 1 milyona yakın çocuğun temel eğitimden yoksun olduğunun belirlendiğini ifade eden Avcı, temel eğitimden yoksun olanların çoğunluğunu kız çocuklarının oluşturduğunu ve bunların çocuk işçi olarak istihdam edildiklerini vurguladı.

Avcı, Türkiye'de 2008 yılı içinde yalnızca temel eğitimdeki eğitimci talebini karşılayabilmek için 75 bin öğretmene ihtiyaç olacağının tesbit edildiğini belirterek, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere metropol illerde ve şehirlerin varoş semtlerinde önemli oranda öğretmen eksiği bulunduğunu ifade etti.

Fatih Karagöz / ANKARA

01.01.2008


 

Uslu: Toplum sorunların üstesinden gelebilir

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye toplumunun sorunların üstesinden gelebilecek yeterliliğe sahip olduğunu söyledi.

Uslu, yeni yıla girerken, yaptığı açıklamada, 2007 yılını değerlendirdi, 2008 yılından beklentilerini açıkladı. 2007'nin seçim yılı olmasına istikrarın korunduğu hatta güçlendirildiği bir yıl olduğuna işaret eden Uslu, şunları kaydetti:

"2008 yılında ise çalışma hayatı, ekonomi, sosyal ve siyasal alanda yapısal dönüşüm öngören reformlar bakımından yoğun bir gündem yine bizleri bekliyor. Şüphesiz Türkiye'nin potansiyeline güveniyoruz. Türkiye toplumu sorunların üstesinden gelebilecek yeterliliğe sahiptir. Yeni yılda, umutlarımızı güçlendirmeli, kendimize güvenmeli, toplumu motive etmeli ve büyük hedefler peşinde koşmalıyız.

Çalışma hayatı ve sendikal hareketin temelini oluşturan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt ile İş Sağılığı ve Güvenliği Kanunlarının değiştirilmesinde de uzlaşı ile sonuca gidilmelidir. Sosyal Güvenlik Reformu, kayıtdışı gibi birçok unsurla ilişkilendirilerek uzlaşmayla çıkarılmalıdır. Yeni anayasa hazırlıkları için toplumun geniş bir kesimi tarafından ortaya koyulan gayret, katılım ve katkılar dikkate alınarak, yeni yılda demokratik ve sivil bir anayasa süreci başarıyla sonuçlandırılmalıdır."

Recep Gören / ANKARA

01.01.2008


 

Yargıtay Başkanlığı seçimi 14 Ocak'ta

Osman Arslan'ın yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Başkanlığı için yapılan seçime, 14 Ocak Pazartesi günü devam edilecek.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu, Yargıtay Başkanı'nı seçmek üzere 25 Aralık Salı günü başladığı seçimlere 4 tur halinde devam etti. Seçimde, 4 turda yapılan her 5 oylamada da adayların hiç birisi, Başkan seçilmek için gerekli olan Büyük Genel Kurul'un üye sayısının salt çoğunluğu olan en az 126 oya ulaşamadı.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 14 Ocak'ta yapılacak seçimde, Yargıtay 6. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Aydın, 7. Ceza Dairesi Başkanı Turan Demirtaş, 9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker, 18. Hukuk Dairesi Başkanı Mahir Ersin Germeç ve 19. Hukuk Dairesi Başkanı Coşkun Koçak'ın yarışması bekleniyor.

/ ANKARA

01.01.2008


 

Huzurevlerinde yeni yıl zammı belirlendi

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), 2008 yılı huzurevi ve yaşlı bakım merkezleri 2008 fiyatlarını belirledi.

Yönetmeliğe göre, huzurevi ücretleri, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık olmak üzere 6'şar aylık dönemler halinde, 2 aşamalı olarak belirleniyor. Dönemlik ücretler, aylık yaşlı bakım maliyetleri, enflasyon oranları, mevcut emekli, dul ve yetim aylıklarıyla muhtemel zam oranları baz alınarak tesbit ediliyor.

Maliyet çalışması sonuçlarına göre, 2007 yılında bir yaşlının aylık bakım maliyeti bin 229 YTL iken, 2008 yılında bu rakamın bin 351 YTL'ye çıkacağı tahmin ediliyor. Kuruma bağlı huzurevlerinde kalan yaşlıların ödediği aylık ücretlerin dışında kalan miktar ise devlet tarafından karşılanıyor. Yeni yıl öncesi yapılan zamlarla birlikte huzurevi ücretleri, suit tek kişilik odalar için en az 349 YTL, en fazla da 498 YTL olacak. SHÇEK huzurevlerinde kalacak yaşlılar 2 kişilik suit odalara en az 265 YTL, en fazla da 289 YTL ödeyecek.

/ ANKARA

01.01.2008


 

Ankara'nın araç trafiği tartışılıyor

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Serdar Karaduman, motorlu araç sayısı 1 milyonu aşan Ankara'nın, 2010 yılı ve sonrasında çözümü çok daha zor ve ağır trafik sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Derlenen bilgilere göre, başşehirde 800 bin civarında özel otomobilin yanı sıra 230 bin civarında ticarî araç bulunuyor. Şehirdeki servis araçlarıyla günde 200 bin personel ve öğrenci, 670 özel halk otobüsüyle de her seferde ortalama 5 bin yolcu taşınıyor. Toplam 2 bin 237 minibüsün bulunduğu şehirde, her seferde ortalama 31 bin 300 yolcu seyahat ediyor. Sayısı 8 bini bulan ticarî taksilere binenlerin toplamı da günde 80-100 bini buluyor.

/ ANKARA

01.01.2008


 

Bizim Radyo dinleyicisiyle buluştu!

104.4 frekansından yayın yapan Bizim Radyo, dinleyicilerini programcı ve yapımcılarıyla buluşturdu. Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul-Çemberlitaş'taki Fırat Kültür Merkezinde gerçekleştirilen organizasyona büyük-küçük, genç-yaşlı çok sayıda Bizim Radyo dinleyicisi katılarak destek verdi

Hanımların yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe Yeni Asya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutlular da katıldı.

Yeni Asya Medya Grup'a bağlı bir yayın organı olarak 10 Ocak 2005'te yayın hayatına başlayan Bizim Radyo, 4. yayın yıldönümüne girerken dinleyicileriyle buluştu. Bizim Radyo Genel Yayın Müdürü Mehmet Yaşar ve programcılardan Tuğba Nur Arıcan'ın sunuculuğunu yaptıkları organizasyonun açılış konuşmasını Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşçı yaptı. Program baştan sona Bizim Radyo tarafından, canlı yayınla dinleyicilere ulaştırıldı.

Programın ilk gösterisi olan Can Kardeş Çocuk Tiyatrosu'nun düzenlediği "Mevlânâ" oyunu "Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol" mesajı vererek izleyicileri etkiledi. Küçük oyuncuların büyük gösterisi izleyiciyi büyüledi. Oyunun hemen ardından, küçük oyunculara, armağanlarını KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç ve ASİAD (Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Ömer Faruk Başaran ile Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşçı verdi.

Tiyatro gösterisinin ardından Bizim Radyo programcıları tek tek sahneye dâvet edildi.

Sahneye ilk olarak çağrılan Bizim Radyo Haber Müdürü ve "Bizimle Sabah" programının sunucusu Demirhan Kadıoğlu'nun, konuşmasını yaparken heyecanlandığı gözlendi. Kadıoğlu, "Sözün bittiği, boğazın düğümlendiği anlar vardır. İşte o an bu an" diyerek sözlerini programın kapanış cümlesi olan "Kulağınız ve gönlünüz bizimle olsun" diyerek bitirdi.

Kadıoğlu'nun ardından sahneye çıkan, Bizim Radyo'nun en çok dinlenen programlarından biri olan "Mavi Dünya"yı hazırlayan ve sunan Tuğba Akbey İnan da diğer bütün programcılar gibi sahnede heyecanlanarak, radyodaki mikrofonla sahnedeki mikrofonun arkasında olmanın çok farklı şeyler olduğunu ifade etti. İnan, sahne arkasındaki isimsiz kahramanlara ve programda kendisine yardımcı olan teknik arkadaşları Serhat Gülen'le Kadir Çalışkan'a teşekkür etmeyi unutmadı.

Programcılardan Dr. Hakan Yalman da "Radyoya gelip de stüdyoya girdiğimizde çok farklı bir atmosfer oluyor bunun sebebi nedir, diye düşünüyorduk. Aslında sebebini biliyoruz: Mekke'de Peygamber Efendimiz (a.s.m.) ile doğup Barla'ya, İngiltere'ye Filipinler'e Malezya'ya yayılan hava radyoya sinmiş durumda. O hava şu an bu salonda da var" diyerek "Üstad'ın Medresetüzzehra hakikatlerini dünyaya yayınlayan bu radyo ileride "Our Radio" (Bizim Radyo) olacak inşallah. Bizim Radyo ile bu hakikatleri dünyaya anlatmaya Cenâb-ı Hak bizleri muvaffak eder inşallah" şeklinde duâ etti.

Ahmet Ceylan / İSTANBUL

01.01.2008


 

2007 böyle geçti

Koskoca bir yılı daha geride bıraktık. Her insanın özelde yaşadıkları bir yana dünya kamuoyunu 2007 yılında meşgul eden en önemli olaylar şu şekildeydi...

Dünya basınında 2007'de

manşetlere taşınan başlıca 10 olay:

Myanmar'daki devrim: Halk tarafından desteklenen Budist rahipler, Eylül ayında Yangon'da ve diğer şehirlerde gösteriler düzenledi. 1988'den beri iktidarda bulunan askerî rejimi protesto eden göstericilerin bu eylemi rejim tarafından sert biçimde bastırıldı. BM'nin Myanmar özel temsilcisi İbrahim Gambari askerlerle ülkenin en tanınmış muhalif lideri Aung San Suu Kyi arasında diyalog kurulması için çalıştı.

Yunanistan'da yangın: Yunanistan'daki yangın da bu yıl manşetlere taşınan olaylardan biriydi. Temmuz ve Ağustos aylarında etkili olan yangınlarda 77 kişi öldü, 150 bin hektar orman ve 24 bin zeytin ağacı kül oldu.

Irak'ta kanlı saldırı: ABD'nin Irak'ı Mart 2003'te işgal etmesinin ardından artık gündelik hayatın bir parçası haline gelen saldırılardan 3 Şubat'ta Bağdat'taki Şiî mahallesinde düzenleneni de manşetlere taşındı. 130 kişinin ölümüne, 305 kişinin yaralanmasına yol açan bu saldırı, Mart 2003'ten beri ülkede düzenlenen en büyük ikinci saldırı olarak tarihe geçti.

Pakistan'da mescit baskını: Pakistan'ın başşehri İslamabad'daki Lal Mescid, dinci militanların eline geçti. 2 gün süren çatışmaların ardından 11 Temmuz'da Pakistan askerleri baskın düzenledi. Baskında 100 kadar kişi öldürüldü.

Butto'ya kanlı karşılama: Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun konvoyuna 18 Ekim'de düzenlenen saldırıda 119 kişi öldü. Eski başbakan, sürgünden dönüyordu ve ölenlerin çoğu onu karşılamaya gelen yandaşlarıydı.

Güney Asya'da sel felâketleri: Hindistan, Bangladeş ve Nepal'de yaz aylarında meydana gelen sel baskınları 28 milyon kişiyi yerlerinden etti. Dünya basınının manşetine taşınan sel baskınlarını açlık, susuzluk ve salgın hastalıklar izledi, 3 bin 200'den fazla insan öldü.

California yangınları: ABD'nin California eyaletindeki yangınlar da dünya basının manşetlerindeydi. ABD tarihinin en büyük yangınlarından biri olarak tarihe geçen yangınlar yüzünden 640 bin kişi evlerini terk etti ve 203 bin hektar alan ile bin 800 ev kül oldu.

Harry Potter'ın son macerası: İngiliz yazar J. K. Rowling'in bütün dünyada rekorlar kıran Harry Potter serisinin yedinci ve son kitabı piyasaya çıktı ve 24 saatte İngiltere'de 2,65 milyon adet, ABD'de ise 8,3 milyon adet satarak dünya rekoruna imza attı.

2007'nin en büyük 10 felâketi

Bengal Körfezi'nde tayfun

Hızı saatte 240 kilometreye ulaşan rüzgârla, 6 metreye ulaşan dev dalgaları beraberinde getiren Sidr kasırgası yılın en ölümlü kasırgalarından biri oldu ve 15 Kasım'da Bangladeş'in kıyılarını yerle bir etti. Ay sonunda 3 bin 256 kişinin cesedi bulundu ve 880 kişi de kayıplar listesine girdi. Güney Asya'da son 20 yılın en şiddetlisi olan Sidr kasırgası, 4,7 milyon kişiyi etkiledi.

Çin'de maden faciası

Çinli yetkililer, 17 Ağustos'ta 2 madende facia yaşandığını ve milyonlarca metreküp suyun bastığı madenlerden birinde 172, diğerinde ise 9 kişinin öldüğünü açıkladı.

Ganj'da gemi kazası

Himalaya'daki karların erimesi Muson yağmurlarının Hindistan'ın Bihar eyaletinde etkili olmasıyla Ganj Nehri taşarken 6 Ağustos'ta 100 kişiyi taşıyan gemi battı. Gemidekilerden 11'i yüzerek kıyıya ulaşırken, sadece tek bir ceset bulundu, diğer yolcuların cesetleri bile bulunamadı.

Peru'da deprem

Peru'da 15 Ağustos'ta Richter ölçeğine göre 7,7 büyüklüğünde, yılın en büyük depremi oldu. Canete, Pisco, Chincha ve Ica şehirlerini etkileyen depremde ölü sayısı resmî yetkililerce 595 olarak açıklandı. Kayıtlara, 318 kişi kayıp, 320 bin kişi depremzede ve 76 bin ev yıkılmış olarak geçti.

Yunanistan'da yangın

Temmuz ile Ağustos ayında aşırı sıcaklar ve kuraklığa bağlı yangınlarda Yunanistan'daki ormanlık alanlar kül oldu. 77 kişi öldü, 645 milyon avroluk hasar meydana geldi ve 150 bin hektar orman ve 24 bin zeytin ağacı yok oldu.

Brezilya'da uçak kazası

17 Temmuz'da Brezilya havayollarına ait bir A320 Airbus uçak düştü, 187 kişi öldü. Yılın en ölümlü uçak kazasında yerde ölenlerle toplam ölü sayısı 199 olarak kayıtlara geçti.

Mozambik'te silâh deposunda patlama

Aralarında birçok çocuğun bulunduğu 80 kişi, 22 Mart'ta Maputo'daki silâh deposundaki patlama yüzünden öldü. Kazada 400 kişi yaralandı. 1975 ile 1992 arasındaki iç savaştan kalma silâhlar ve bombalar bu depoda saklanıyordu.

Uganda'da trafik kazası

Bu yıl dünyada meydana gelen en ölümlü trafik kazası 26 Ağustos'ta Uganda'da meydana geldi, 57'si asker, 15 asker yakını toplam 72 kişi öldü, 40 kadar kişi yaralandı.

Vietnam'da köprü çöktü

Vietnam'da inşaat halindeki bir köprünün 26 Eylül'de çökmesiyle, şantiyede çalışan 54 işçi öldü. Yetkililer, şiddetli yağışların köprünün yapısına zarar verdiği açıklamasında bulundu.

Pakistan'da çığ felâketi

Pakistan'da 31 Mart ile 2 Nisan arasındaki çığ felâketleri en az 40 kişinin ölümüne, onlarca evin karlar altında kalmasına yol açtı.

2007'de dünyada ölen önemli kişiler:

4 Ocak: Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Marais Viljoen 91 yaşında öldü.

15 Ocak: Çin'in tarihî liderlerinden Bo Yibo 99 yaşında hayatını yitirdi.

23 Şubat: Çad Başbakanı Pascal Yoadimnadci 56 yaşında öldü.

25 Mart: Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan 56 yaşında öldü.

23 Nisan: Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya Federasyonu'nun ilk başkanı olan Boris Yeltsin 76 yaşında öldü.

14 Haziran: Avusturya'nın eski cumhurbaşkanlarından, BM'nin dördüncü Genel Sekreteri Kurt Waldheim 88 yaşında öldü.

18 Haziran: Kübalı eski gerilla ve ülkenin en güçlü devrimci şahsiyetlerinden biri olan, Küba lideri Fidel Castro'nun kardeşi Raul Castro'nun karısı Vilma Espin Guillois 77 yaşında öldü.

23 Haziran: Eski Afganistan kralı Muhammed Zahir Şah 92 yaşında öldü.

2 Ağustos: Angola'da bağımsızlığın mimarlarından Holden Roberto 84 yaşında öldü.

30 Eylül: Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanı Milan Jelic 51 yaşında öldü.

23 Ekim: Myanmar Başbakanı Soe Win 59 yaşında öldü.

1 Kasım: Japonya'nın Hiroşima şehrine 6 Ağustos 1945'te atom bombası atan B-29 uçağının komutanı ve pilotu Paul Tibbets 92 yaşında öldü.

20 Kasım: Zimbabve'nin eski Başbakanı Ian Smith 88 yaşında öldü.

27 Aralık: Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto 54 yaşında Ravalpindi eyaletinde uğradığı suikast sonucu öldürüldü.

01.01.2008


 

Çocuklarda soğuk algınlığı, büyüme geriliğine yol açabilir

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Ramazan Canural, bağışıklık sistemi yetersiz olan çocuklarda ağır enfeksiyon görülebileceğini, bunun da büyüme geriliğine yol açabildiğini bildirdi.

Dr. Canural, çocukların kreş ve okullarda diğer çocuklarla sık temas halinde olması sebebiyle yetişkinlere oranla daha çok soğuk algınlığı yaşadığını, böylece hastalığın yayılma riskinin daha fazla olduğunu ifade etti. Soğuk algınlığı belirtilerinin burun akıntısı, gözlerde sulanma, öksürük ve iştahsızlık olduğunu kaydeden Canural, çocuklarda ve özellikle bebeklerde görülen soğuk algınlığının çok ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi. Bağışıklık sistemi yetersiz çocuklarda ağır enfeksiyonlar görülebileceğine dikkat çeken Canural, bu durumun büyüme geriliğine yol açacağını kaydederek, "Astım gibi alerjik hastalıkları olan çocuklar ise hem daha sık soğuk algınlığı geçirir hem de soğuk algınlığının komplikasyonlarına daha yatkındır. Mesela basit bir soğuk algınlığının ardından zatürre olabilirler" dedi.

/ DENİZLİ

01.01.2008


 

Doğu'da sağlık seferberliği

Sağlık Bakanlığı tarafından önümüzdeki yıl içerisinde Doğu Anadolu Bölgesi'nde 10 ilçe, 1 il olmak üzere toplam 557 yatak kapasiteli devlet hastanesi yaptıracak.

Önümüzdeki yıl 77 hastaneyi hizmete açmayı planlayan Sağlık Bakanlığı, doğuda da adeta sağlık seferberliği başlattı. Aralarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelesi'ndeki entegre ilçe hastanelerinin de bulunduğu yeni sağlık kuruluşlarının önümüzdeki yıl hizmete açılması planlanıyor. Bakanlık Erzurum'un 9, Ağrı'nın ise bir ilçesinde Entegre İlçe Hastanesi yaptırırken Erzincan'a da 200 yetek kapasileti devlet hastanesi yaptırıyor. Ayrıca Erzurum'da yapımı halen devam eden 400 yataklı Bölge Eğitim Hastanesi'nin yanına bir de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yaptıracak.

/ ERZURUM

01.01.2008


 

Deniz Feneri'nden Afşar'a soğuğa dayanıklı konteyner

Deniz Feneri Derneği, depremden etkilenen Ankara'nın Balâ ilçesine bağlı Afşar beldesine soğuğa karşı korunaklı 37 konteyner gönderdi.

Alınan bilgiye göre dernek, Deniz Feneri Derneği yetkilileri, depremin ardından bölge halkının barınmasının en önemli sorunlardan birisi olduğunu tesbit ederek, Balâ'ya yardım amaçlı çalışma başlattı. Çalışma kapsamında depremden etkilenen Sarıhöyük ile Yeni Yapan Şıhlı köylerine 18'er adet konteyner tahsis edildi.

Ayrıca yörede oturan ağır bir hasta için de 1 konteyner ayrıldı. Konteynerlerin kurulum çalışmaları, Deniz Feneri Derneğinden gelen 14 kişilik ekip tarafından sürdürülüyor. Sarıhöyük Köyünde konteyner kurulum çalışmalarını yürüten derneğin teknik ekibinden Serdar Köksal, şunları kaydetti: "Konteynerleri vatandaşların evlerinin yanına kuruyoruz. Çünkü vatandaşlar, doğal olarak evlerine ve besledikleri hayvanlarına uzak olmak istemiyorlar. Konteynerlere evlerden elektrik bağlantısı yapıp teslim ediyoruz. Konteynerlerin içinde strafor var. Bu, içeriyi, soğuğa karşı muhafaza ediyor. Altlarına ayak koyduğumuz, konteynerleri yerden 20-30 santimetre yüksekte kuruluyor. Bu da konteynerin alttan soğuk alma riskini ortadan kaldırıyor.''

Konteynerlerin güvenliğini de düşündüklerini belirten Köksal, ''Her konteynerin kilidi ve anahtarı bulunuyor'' dedi. Serdar Köksal, konteynerleri vatandaşlara 6 aylığına zimmetlediklerini kaydederek, ihtiyaca göre bu planlamanın değişebileceğini ifade etti.

/ BALÂ

01.01.2008


 

2008 yılında MEB 21 sınav yapacak

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl 21 sınav yapacak. Bu sene ilk kez yapılacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 21-22 Haziran 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ise 8 Haziran 2008 tarihinde yapılacak.

MEB tarafından 2008 yılında toplam 21 sınav yapılacak. Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liselerine alınacak öğrencileri belirlemek için düzenlenen ve bu yıl son kez yapılacak olan OKS 8 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirilecek. 2008 yılında ilk kez yapılacak olan SBS ise 21-22 Haziran 2008 tarihlerinde yapılacak. İlköğretim 5. sınıf ile liselerin 9, 10 ve 11. sınıflarında okuyan öğrencilerin katıldığı Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (DPY) 4 Mayıs 2008 tarihinde yapılacak. Bakanlık bu sınavların dışında Açık İlköğretim, Açık Lise ve motorlu taşıt sürücü adaylarının sınavlarını da gerçekleştiriyor.

/ ANKARA

01.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri