Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kenya'da insanlık dramı

Kenya'da muhalefetin tanımadığı devlet başkanlığı seçimlerinin ardından başlayan şiddet olayları nedeniyle, yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kalanların sayısının tahmin edilenin çok üstünde olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Michel Montas, New York'ta yaptığı açıklamada, İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi'nin (OCHA) tahminlerine göre, Kenya'da iç göçe maruz kalanların sayısının 250 bin civarında olduğunu söyledi.

Kenya Kızılhaçı, daha önce bu rakamın 100 bin civarında olduğunu bildirmişti. Açıklamada, 30 bin kişinin başşehir Nairobi ve çevresinde, 70 bininin de Kenya'nın batısında yaşayanlar olduğu kaydedilmişti.

AÇLIK BAŞGÖSTERDİ

Bu arada, BM ayrıca Kenya'nın batısında yaklaşık 100 bin kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu ve gıda temini gerektiğini duyurdu.

Kenya'da 300'den fazla kişinin hayatına mal olan şiddet olaylarının ardından, soruna çözüm bulmaya yönelik uluslar arası çabalar da sürüyor.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jendayi Frazer da bu çerçevede Kenya'da muhalefet ve iktidar liderleriyle görüşmek üzere Nairobi'ye gelmiş, temaslarda bulunmaya başlamıştı.

KİBAKİ'DEN UZLAŞMA MESAJI

Öte yandan, Muhaliflerin devlet başkanlığı seçimi zaferini tanımadığı Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki, ülkedeki krizi sona erdirmek üzere ulusal birlik hükümeti kurmaya hazır olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Kibaki'nin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jendayi Frazer ile görüşmesinin ardından yapıldı.

/ NAİROBİ/NEW YORK

06.01.2008


 

Hamas: Avrupa'nın ateşkes teklifine hayır

Hamas'ın, Suriye'de sürgünde yaşayan lideri Halid Meşal, Avrupa'nın İsrail ile ateşkes için dolaylı görüşme yapmaları teklifini reddettiklerini söyledi.

Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, örgütün kuruluşunun 20. yıldönümü sebebiyle Suriye'nin başşehri Şam'da düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşmada, ''Kimi Avrupalılar, bize İsrail ile ateşkes için dolaylı yoldan görüşmemizi önerdiler, biz de onlara 'hayır' dedik, binlerce kez hayır'' dedi.

Meşal, hangi Avrupa ülkesinin bu teklifi yaptığını söylemedi. Ancak Ortadoğu barışında arabuluculuk yapan ABD, Rusya, BM ve AB'den oluşan Dörtler Grubu'nun, Hamas'tan İsrail'i tanımasını, şiddete son vermesini, İsrail ile Filistin yönetimi arasında imzalanan anlaşmaları kabul etmesini istediği biliniyor. Meşal, Abbas'ın başında olduğu Filistin yönetiminin görüşmeleri koşula bağladığını belirterek, ''Koşulsuz diyaloğa hazırız. Elimizi uzatıyoruz, seçimler dahil herşey görüşülmeli'' diye konuştu.

Meşal ayrıca, 1.5 yıl kadar önce kaçırılan ve halen Gazze'de tutulduğu bildirilen İsrail askeri Gilad Şalit'in, İsrail'deki Filistinli tutuklular serbest bırakılmadan serbest bırakılmayacağını bildirdi.

/ ŞAM

06.01.2008


 

Butto suikastını BM soruşturmalı

Pakistan'da suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun kocası Asıf Ali Zerdari, ABD ve İngiltere'nin Butto suikastını BM'nin soruşturmasına destek vermesini istedi.

Washington Post gazetesinde yer alan açıklamasında Zerdari, "Pakistan hükümeti tarafından yürütülen bir soruşturmanın, ülkemde ve diğer ülkelerde güvenilirliği olmayacaktır" dedi.

Eşi Butto'nun öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastında olduğu gibi BM'nin soruşturması talebini yineleyen Zerdari, "Batı'daki demokrasi dostlarının, özellikle ABD ve İngiltere'nin", bu bağımsız soruşturmaya destek vermesini istedi. Butto'nun ölümüyle ilgili BM soruşturmasına karşı çıkan Pakistan hükümeti, İngiliz Scotland Yard terörle mücadele uzmanlarından yardım istemişti.

/ İSLAMABAD

06.01.2008


 

El Salvador'dan Irak'a birlik

Orta Amerika ülkelerinden El Salvador, Irak'a 280 kişilik yeni bir birlik gönderecek.

El Salvador Devlet Başkanı Tony Saca, Şubat ayında gönderilecek yeni birliğin, Ağustos ayından bu yana Kut şehrinde görev yapan askerlerin yerini alacağını belirtti. Irak'taki askerlerini çekmesi için muhalefetin artan baskısına maruz kalan Saca, Irak'a asker konuşlandırma süresini bu yılın sonuna kadar uzatma konusunda geçen ay kongrenin onayını almıştı. Irak'ta şu anda birliği bulunan tek Latin Amerika ülkesi olan El Salvador'un askerleri okul ve yol yapımı gibi insani görevler yapıyor. 2003'ten bu yana Irak'ta El Salvadorlu 5 asker hayatını kaybetti.

/ SAN SALVADOR

06.01.2008


 

Iraklı mülteciler ülkelerine dönüyor

Geride bırakılan 2007 yılının son 4 ayında, 46 bine yakın Iraklı'nın ülkelerine geri döndükleri bildirildi.

Irak Kızılayı'nın, bakanlıkların ve ulaştırma şirketlerinin verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, 15 Eylül-27 Aralık 2007 tarihleri arasında 45 bin 913 Iraklı mülteci, Suriye'den ülkelerine geldi. Mültecilerin 38 bin kadarının başkent Bağdat'a döndüğü belirtilen raporda, Suriye'de hala 1.5-2 milyon arasında Iraklı mülteci bulunduğu, Ürdün'deki Iraklı mülteci sayısının ise 750 bin civarında olduğu kaydedildi. Irak Kızılayı, Irak'ta iyileşen güvenlik durumunun, birçok kişinin ülkeye geri dönmesini teşvik ettiğini kaydetti.

/ BAĞDAT

06.01.2008


 

İki ABD askerini Iraklı asker vurmuş

Iraklı Tuğgeneral Muta El Hazraci, 26 Aralıkta öldürülen 2 Amerikan askerinin kasten Iraklı asker tarafından vurulduğunu açıkladı.

Bağdat'daki Amerikan komutanlığı sözcüsü Yarbay James Hutton'un verdiği bilgiye göre, Irak ordusu İkinci Tümeninden General Hazraci, Musul bölgesinde öldürülen iki Amerikan askerinin, direnişçilere katılan ve saldırı için ateş mevziine sızan Iraklı asker tarafından vurulduğunu belirtti.

/ BAĞDAT

06.01.2008


 

Putin'in popülaritesi 2008'de azalacak

Oxford Üniversitesi yayınlarından haftalık Oxford Analitica dergisi, 2008'de dünyayı bekleyen gelişmelerle ilgili tahminlerde bulundu.

Mart 2008'de yapılacak başkanlık seçimleri ile Rusya'da Kremlin'e oturması beklenen yeni başkan Dmitri Medvedev'in geçiş dönemi başkanı ya da kukla başkan olmayacağı öngörülen raporda yeni başkanın kendi politikalarını uygulayacağı savunuldu. Raporda "Putin'in 'ulusal projeleri'nde iki yıldır görev yapan Medvedev geçici bir figür ya da Putin'in kuklası olmayacak. 42 yaşındaki Rusya'nın yeni lideri daha liberal politikalar izlemek için iradesini ortaya koyacak" denildi.

/ MOSKOVA

06.01.2008


 

Dünya depremlerle sallanıyor

Kanada'nın batı sahili açıklarında, dün sabah erken saatlerde 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Queen Charlotte adalarının olduğu bölgede ve 10 kilometre derinlikte bulunduğunu açıkladı. Guatemala'nın batısının da önceki gece yerel saatle 20.00 civarında (TSİ 04.00) 5,6 büyüklüğündeki bir depremle sarsıldığı belirtildi. Bu arada Ürdün'ün başkenti Amman da, dün sabah yerel saatle 07.30 (TSİ 06.30) civarında 4 büyüklüğünde bir depremle sallandı.

/ WASHINGTON/AMMAN

06.01.2008


 

Gürcistan'da ilk turda kazanan olmaz

Gürcistan'da dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminde oyunu kullanmak üzere sandık başına giden eski Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, seçimi ilk turda hiçbir adayın kazanamayacağını söyledi.

Şevardnadze, Tiflis'teki 17 numaralı sandıkta oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, oyunu verdiği adayın seçimi kazanacağına inandığını belirtti. Hangi adaya oyunu verdiğini söylemekten kaçınan Şevardnadze, ilk turda kazanan aday olmayacağını ve seçimin ikinci tura kalmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

/ TİFLİS

06.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri