Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Âkif'in düşünceleri kardeşliğin çimentosudur

Yazar İhsan Işık: "Âkif'in düşünceleri Türkiye'de kardeşliğin çimentosudur. Âkif'in anlayışına sahip çıkmalıyız."

İstiklâl Marşı Şairi Mehmet Âkif Ersoy'u, doğumunun 134, ölümünün 71. yılında düzenlediği faaliyetle anan Memur-Sen, şair, yazar ve fikir adamları bir araya gelerek, Ersoy'un, eserleri ve fikir dünyasını konuştu. Enerji Bakanlığı Misafirhanesi'nde gerçekleştirilen anma programında konuşmacılar İstiklâl Marşı şairi Mehmet Âkif Ersoy'un hayatının ve eserlerinin yaşanan birçok probleminin çözümüne katkı sunacağına işaret ettiler .

Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, bağlı sendika başkanları, Yazarlar Birliği Başkanı Hicabi Kırlangıç, Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, araştırmacı yazar İhsan Işık, eski milletvekili M. Atilla Maraş, Kayseri eski Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe ve çok sayıda dâvetlinin katıldığı toplantı, Diyarbakır'da medya gelen ve 5 kişinin vefat etmesine ve çok sayıda kişinin yaralanmasına sebep olan patlamanın kınanmasıyla başladı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Mehmet Âkif Ersoy'un mücadelesi, hayat felsefesi ve ahlâkının bütün insanlara ve gençliğe öğretilmesi ve önder olarak anlatılması gerektiğini ifade ederek, ülkenin her köşesinde mutlaka Mehmet Âkif Ersoy'u hatırlatan eserlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Memur-Sen'in özgür düşünceye, terör olmadıkça, toplumun huzurunu bozmadıkça ve inançlara saygısızlık yapılmadıkça saygı duyduğunu ifade eden Aksu, "İstiklal Marşı ruhuyla bu ülkenin birlik ve beraberliğini ve ülkemizde yaşayan her vatandaşın kardeşliğini esas alan, her türlü şovenizmden uzak kalan Memur-Sen inandığı yolda Asımın nesli oluşuncaya kadar devam edecektir" diye konuştu.

Programda Mehmet Âkif Ersoy'un hayatı, eserleri ve fikirleri hakkında bir konuşma yapan araştırmacı yazar İhsan Işık, Türkiye'nin birçok probleminin sebebinin Mehmet Âkif Ersoy'un eserlerine ve fikirlerine sahip çıkılmamasından dolayı yaşandığını söyledi. Işık, "Mehmet Âkif Ersoy'un düşüncelerine sahip çıksaydık, bugün Diyarbakır'da bombalar patlamaz, Türkiye terör belasıyla uğraşmak zorunda kalmaz, teröre milyarlarca dolar harcanmaz ve yüreğimiz yanmazdı. Âkif'in anlayışı kavmiyetçiliği reddetmişti. Âkif'in bu anlayışını Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde caddelere tahrik edici sloganlar yerine 'Müslümanlar kardeştir' diye yazabilseydik, bugün terör belâsıyla uğraşmaz, teröre milyarlarca dolar harcamazdık. Teröre çözüm Âkif'in anlayışında gizlidir. Âkif'in düşünceleri Türkiye'de kardeşliğin çimentosudur. Âkif'in anlayışına sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç da yaptığı konuşmada, Ersoy'un İstiklâl Marşı dışında diğer eserlerinin ihmal edildiği, fikir dünyasının yeterince irdelenmediğini söyleyerek, İslâm dünyasının içinde bulunduğu miskinlikten çıkmak için Ersoy'un fikirlerine ve anlayışına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Program katılımcıların, Mehmet Âkif Ersoy, hayatı, kişiliği, eserleri ve fikir dünyası üzerine yaptığı konuşmalarla sona erdi.

Ahmet Terzi

06.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri