Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail zulmediyor, dünya izliyor

İsrail Gazze'de uluslar arası hukuk kurallarını hiçe sayan abluka ve ambargo uygulamasına devam ediyor. Manzara karşısında dünya seyirci kalırken, BM ise eleştirmekle yetindi.

İsrail her zamanki gibi acımasız yüzünü gösterdi. Gazze Şeridi abluka altına alındı. Elektrikler kesildi; şehirde ilâç bulunamıyor. Yiyecek sıkıntısı baş gösterdi. Tam anlamıyla bir insanlık dramı yaşanıyor. Öfkeli halk ise güvenlik güçleriyle çatıştı; sınırdaki duvarı bomba ve buldozerle yıkıp Mısır'a kaçtı. Şahitlerin anlattığına göre, İsrail'in uyguladığı ablukayı protesto için Hamas örgütünün önceki akşam Refah sınır kapısı önünde düzenlediği protesto gösterisinden birkaç saat sonra bir dizi patlama duyuldu. Patlamalar sonucu sınırdaki duvarda beş büyük gedik açıldı ve bu sabah yüzlerce Filistinli Mısır'a geçmek için gediklere hücum etti. Şahitler, sınırdaki Mısırlı muhafızların Filistinlilere henüz müdahale etmediğini söyledi. İsrail, Filistinlilerin roket saldırılarını durdurabilmek için 17 ocakta Gazze Şeridi'ni abluka altına almış ve Gazze'de operasyonlara girişmişti. Gazze Şeridi, geçen yılın haziranından beri Hamas örgütünün elinde bulunuyor.

BM'DEN İSRAİL'E ELEŞTİRİ

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne geçiş imkanı veren tüm sınır noktalarına uyguladığı ambargoyu dün hafifletmesinin ardından Gazze Şeridi'nde yaşanan insani durumu ele aldı. Arap Birliği ülkelerinin talebiyle düzenlenen acil toplantıya Libya tarafından sunulan bildiri metninde, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilere insanî yardım sevkıyatını engellememesi, insan hakları kurallarına uygun davranması ve Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistin halkına karşı yasadışı ve gayrimeşru uygulamalara son vermesi'' istendi. Ancak Konseyde karar metnine ABD ve İngiltere başta olmak üzere Batılı devletler karşı çıktı ve metinde "İsrail'e Gazze'de bulunan militanlar tarafından atılan roket saldırılarının sona ermesi'' çağrısında bulunulması gerektiğini kaydettiler.

Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe, Gazze'deki insani durumun son derece kritik olduğunu belirterek, İsrail'in Gazze'ye başta akaryakıt ve temel malzemelerin sevkıyatını engellememesi gerektiğini vurguladı. Pascoe, Gazze'deki insanlara karşı uygulanan "toplu cezanın'' uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu belirtti. Lynn Pascoe, İsrail ordusunun Gazze'de yürüttüğü son operasyonlarda 42 Filistinli'nin öldüğünü, 117 tanesinin yaralandığını, Gazze'den İsrail'e atılan roket saldırılarında ise 1 Ekvadorlunun öldüğünü, 11 İsrail vatandaşının ise yaralandığını kaydetti.

/ GAZZE

24.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail zulmediyor, dünya izliyor

  Filistinlilere Mısır'a giriş izni verildi

  Davos'a Türkiye damgası

  İtalya'da hükümet krizi

  Bush tam bir yalan makinesi

  Şam'da Filistin hareketleri konferansı

  Bolton: Türk Amerikan ilişkileri tutulmalı

  Filipinlerde Müslümanlara özerk bölge


 Son Dakika Haberleri