Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Obama ezdi geçti

ABD’de partilerin başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde Demokrat Parti’de siyah senatör Barack Obama, üç eyalette düzenlenen ön seçimlerin hepsini kazanarak, rakibi senatör Hillary Clinton’ı ağır bir yenilgiye uğrattı.

Cumhuriyetçi Parti’de ise çok dindar “evanjelik” Hristiyanların ağırlıkla desteklediği eski vaiz ve Arkansas eyaletinin eski valisi Mike Huckabee, favori aday ılımlı senatör John McCain önünde açık bir galibiyet kazanarak, bu partide yarışın henüz bitmediğini ispatladı. Demokrat Parti’de Obama, ön seçimlerin yapıldığı Louisiana, Nebraska ve Washington eyaletlerinin hepsinde Clinton’i açık farkla yenmeyi başardı.

Obama, ayrıca ABD’ye bağlı olan ve eyalet statüsü taşımayan Virgin Adaları’nda da Hillary Clinton’ı mağlup ederek zaferini perçinledi.

Barack Obama, zaferinin belli olduğu saatlerde Richmond şehrinde yaptığı konuşmada, “Bugün, batı kıyısından Meksika Körfezi kıyısına ve ülkenin merkezine kadar seçmenler, ayağa kalkarak ‘evet, yapabiliriz’ diye haykırdı” dedi.

Aynı podyumda Obama’dan önce konuşan Hillary Clinton ise son ön seçim sonuçlarına değinmedi ve Başkan George W. Bush’un Cumhuriyetçi Partisine çattı. Clinton podyumdan inerken, Obama yandaşlarının kendi adaylarını desteklediği sloganlarla karşılaştı. İlk belirlemelere göre, günün ön seçimlerinde Obama 72, Clinton ise 40 delege kazandı. Associated Press ajansı, daha önceki ön seçim sonuçları ve parti yöneticileriyle Kongre üyelerinden oluşan “süper delegelerin” pozisyonları da gözönüne alındığında Clinton’ın, hala bin 70’e karşı bin 95 delegeyle Obama’nın önünde gittiğini belirtti. Bu arada, Cumhuriyetçi Parti’de Mike Huckabee, başkan adaylığına yakın isim John McCain’i çelmelemeyi başardı.

Önce Kansas eyaletinde rahatlıkla kazanan Huckabee, ardından Louisiana’da da çok az farkla da olsa galip çıkmayı başararak McCain’i hayal kırıklığına uğrattı. Washington eyaletinde ise oy sayımı henüz bitmedi.

Cumhuriyetçi Parti’de muhafazakar aday Mitt Romney’in hafta içinde yarıştan fiilen çekilmesinin ardından muhafazakar oyların Huckabee’ye kaydığı görüldü.

Böylece, ılımlı, liberal ve bağımsızları cezbeden McCain, Cumhuriyetçi Parti’nin tabanının büyük bölümünü oluşturan muhafazakarların desteğini alamadı. Buna karşın McCain, şu an itibarıyla delege sayısında Huckabee önünde 234’e karşı 719’luk üstünlük sağlamış durumda. Ancak seçim kampanyasını “dondurduğunu” açıklayan Romney’in 294 delegesinin Huckabee’nin safına geçmesi durumunda McCain’in durumu zora girebilir. Öte yandan, ABD’de partilerin başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde Cumhuriyetçi Parti’nin Washington eyaletinde düzenlenen ön seçimini, iddialı aday senatör John McCain kazandı.

McCain’in, muhafazakâr aday Mike Huckabee ile çekişmeli bir yarışın ardından Washington eyaletindeki ön seçimden az farkla galip çıktığı açıklandı. Sonuçları daha önce belli olan günün diğer ön seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’de Huckabee, Kansas ve Louisiana eyaletlerinde McCain’i yenmişti.

/ WASHINGTON

11.02.2008


 

Scotland Yard Raporu çöpe

Kurumun Butto raporuyla 2005 yılındaki saldırılarda Müşerref’le işbirliğinin diyetini ödediği ileri sürülüyor.

Pakistan İnsan Hakları Komisyonu, eski Başbakan Benazir Butto’nun kurşunla değil patlamanın etkisiyle başını çarparak öldüğünü gösteren İngiliz polis raporunun yetersiz olduğunu açıkladı. Bağımsız nitelikte bir kuruluş olan Pakistan İnsan Hakları Komisyonu’nun Başkanı Esma Cihangir, “Scotland Yard’ın bulgularının, herhangi bir soruşturmanın temel gerekliliklerini içermediğini” söyledi.

Scotland Yard’ın raporunun, olay yerinde bulunanların “Butto’nun araç koltuğuna kaydıktan sonra patlama olduğu” şeklindeki ifadeleriyle çeliştiğine dikkat çeken Cihangir, otopsi yapılmadan ve titiz bir olay yeri incelemesi olmadan elde edilen polis bulgularının yalnızca bir önsezi gibi görülebileceğini savundu. “Mevcut yetkililerin gölgesi altında, Butto’nun ölümüyle ilgili bağımsız bir soruşturma yapılamayacağını” öne süren Cihangir, Butto’nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi’nin BM öncülüğündeki bağımsız bir soruşturma yapılması talebini destekledi.

Benazir Butto, 27 Aralık’ta Ravalpindi’de yaptığı seçim mitinginin ardından bindiği otomobilinde halkı selamlamak için otomobilin açılır tavanından çıktığı sırada ölmüştü.

Butto’nun ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Scotland Yard, eski Başbakanın kurşun yarasıyla ölmediği sonucuna varmış, Butto’nun öldürücü kafa yarasının “tek makul sebebinin” patlamanın etkisi olduğunu belirtmişti. Scotland Yard’ın bu açıklaması, Pakistan hükümetinin ilk soruşturmasını desteklemişti.

/ İSLAMABAD

11.02.2008


 

Şas’lıdan Gazze’ye şaşı bakış

İsrail’in güneyindeki Sderot’a süren Kassam roketi saldırıları ve 2 çocuğun, atılan Kassam roketleriyle yaralanmasının ardından İsrail kabinesinin Şas partili bakanlarından Izak Cohen, İsrail’in, Gazze Şeridi’ne verdiği elektriği bütünüyle kesmesini istedi.

Izak Cohen, ‘’Sderot bu biçimde yandığı sürece, biz de Gazze’nin altyapı hizmetlerini vermemeliyiz. Gazze’dekilerin, uyarıları anladıkları görülmüyor, o halde yalnızca elektriğin toptan kesilmesi bir sonuç verebilir’’ diye konuştu.

Parlamentonun Ulusal Birlik-Ulusal Dinci Parti ittifakından Zevulun Orlev de Kassamlar’a cevabın elektriğin kesilmesinden çok daha ciddi olması gerektiğini ifade ederek, ‘’Biz, elektrikle oynamayı bırakıp İsrail ordusunun terörle savaşmasına imkan vermeliyiz’’ dedi. Akşam saatlerinde Gazze Şeridi’nden atılan bir Kassam roketi, Sderot’ta bir evin bahçesine düşmüş, 8 ve 19 yaşlarında iki kardeşin ağır biçimde yaralanmalarına neden olmuştu. Çocukların annesi ile bir diğer kardeşleri ve 11 Sderotlu, roket saldırısı nedeniyle travma geçirmişlerdi.

Roket saldırılarının sorumluluğunu, İslâmî Cihad’ın askeri kanadı El Kuds Tugayları üstlendi. El Kuds Tugayları militanları, Sderot’ta 2 kişinin yaralanmasını, Gazze’de havaya ateşler açarak kutladı, camilerden duyurular yapıldı.

Öte yandan Sderot ve çevresine akşam saatlerinde 6 Kassam roketinin atılması ve çocukların yaralanmasının ardından öfkeli Sderot sakinleri, Kassam saldırılarına karşı tepkileri, yolları bloke ederek gösterdi. Lastikler yakan Sderotlular, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i istifaya çağırdılar.

İsrail muhalefetinden Likud’un parlamento grubu başkanı Gideon Sa’ar ise Ehud Olmert’in bu hafta Almanya, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın da Türkiye’ye yapacakları ziyaretleri ertelemelerini istedi.

/ KUDÜS

11.02.2008


 

Ehud Barak Türkiye’ye geliyor

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün resmi konuğu olarak Türkiye’yi ziyaret edecek. Bugün Türkiye’ye gelecek olan Barak, resmi temaslarına salı günü başlayacak, çarşamba günü görüşmelerinin tamamlanmasının ardından İsrail’e dönecek.

İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi lideri Ehud Barak, Ankara’daki temasları sırasında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek, Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüşecek. Barak ayrıca, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile de bir araya gelecek.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’la da görüşecek olan Barak’ın temasları, iki ülke arasındaki savunma işbirliği ağırlıklı olacak.

/ KUDÜS

11.02.2008


 

Bush gibi Bin Ladin’in itibarı da düşüyor

Pakistan’da yakın zamanda yapılan bir kamuoyu araştırması, El Kaide terör ağının lideri Usame Bin Ladin ve Taliban’a verilen desteğin ciddî biçimde azaldığını ortaya koydu.

Merkezi ABD’de olan “Terror Free Tomorrow” (Terörsüz Yarın) örgütü tarafından geçen ay yapılan araştırmada, Pakistanlıların “aylarca süren siyasî kriz ve saldırılardan sonra barışçı muhalefet gruplarını destekledikleri” sonucuna varıldı. Araştırma sonuçlarına göre, Bin Ladin’i onaylayan Pakistanlıların sayısı Ağustostan beri neredeyse yarı yarıya azaldı. Ağustos ayında yapılan benzer bir araştırmada, yüzde 46 oranında olan destekleyicilerin, son araştırmada yüzde 24’e gerilediği belirtiliyor.

Araştırmada, 18 Şubattaki seçimler yaklaşırken, suikasta kurban giden muhalefet lideri Benazir Butto’nun partisinin en fazla destek gören parti olduğu ve Pakistanlıların büyük bölümünün Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in görevi bırakmasını istediğini belirttiği öne sürüldü. Sonuçlara göre, Pakistanlıların sadece yüzde 1’inin, seçime girmesi durumunda El Kaide yanlılarına oy vereceği, Taliban yanlılarının desteğinin ise yüzde 3 olduğu belirtildi. Butto’nun partisinin ise katılımcıların yüzde 36,7’sinin desteğini aldığı bildirildi. Navaz Şerif’e destek verenlerin oranı ise 25,3 olarak belirlendi. Pakistan genelinde 19-29 Ocak arasında 1157 kişiyle yapılan görüşmelere dayanan araştırmanın 3 puanlık hata payı olduğu belirtiliyor.

/ İSLAMABAD

11.02.2008


 

Talat: İzolasyonlar turizme engel

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, izolasyonlar sebebiyle turizmi istenen noktaya taşıyamadıklarını söyledi.

Mehmet Ali Talat, KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanlığı’nın dâvetlisi olarak KKTC’de bulunan Başaran Ulusoy başkanlığındaki Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) heyetini kabul etti. Kabulde, KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Erdoğan Şanlıdağ, bakanlık yetkilileri ve Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Özbek Dedekorkut da hazır bulundu. Talat, kabulde yaptığı konuşmada, turizm sektörünün ekonominin motoru olarak kabul edildiğini, ancak uzun yıllar boyunca izolasyonların getirdiği sıkıntılardan dolayı turizmin ülkede ciddî gelişme yaşayamadığını söyledi.

Turizmin en önemli sorunlarının doğrudan uçuşlardan ve Rum tarafının KKTC’de konaklayacak turistlere çıkardığı zorluklardan kaynaklandığını ifade eden Talat, Rum yönetiminin KKTC turizmini, Kıbrıslı Türkler’in refah düzeyini artıracak bir alan olarak görmesi nedeniyle engellemeye çalıştığını, Güney Kıbrıs’ın turizmde güçlü bir ülke oluşundan dolayı da bu çabalarında başarılı olduğunu kaydetti.

KKTC’nin buna karşı yoğun mücadele verdiğini anlatan Talat, ‘’Zaman zaman kendi sorunlarımızdan, zaman zaman izolasyondan, turizmi arzulanan noktaya taşıyamadık’’ dedi.

/ LEFKOŞA

11.02.2008


 

NATO, Afganistan’da batıyor mu ?

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Avrupa halkının Afganistan’daki savaşın, dünya çapında terörist tehditle mücadelenin bir parçası olduğu yolunda ikna edilmesi gerektiğini ve diğer ülkeler Afganistan’daki misyona katkıda bulunmazlarsa bunun NATO’nun sonunun geldiği anlamına geleceğini söyledi.

44. Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Gates, “Savaşmak isteyen ve istemeyenlerden oluşan ikiye bölünmüş bir ittifak olamayız, olmamalıyız” dedi. Robert Gates, ortak güvenlikle ilgili bütün sonuçlarıyla beraber böyle bir gelişmenin, uygulamada ittifakı yok edeceğini söyledi.

Gates, Avrupa halkını Afganistan’daki misyonun önemine ve daha büyük terör tehditleriyle bağlantısına ikna etmenin NATO liderlerinin sorumluluğu olduğunu kaydetti.

/ MÜNİH

11.02.2008


 

Bomba yutan fil patladı

Sri Lanka’nın Hambantota şehrinde bir fil yiyecek zannederek ağzına aldığı bombanın patlaması sonucu öldü.

Orman Bakanlığı yetkilileri filin ölümüne sebep olan bombanın Sri Lanka yapımı “hakka patas” isimli bomba olduğunu belirttiler.

Sri Lanka’da son bir kaç ayda çiftçilerin yaptığı bombalardan ölen fillerin sayısı 11’i buldu. Sri Lanka Orman Bakanlığı yetkilileri, devletin, yetim, yaralı ve kimsesiz filler için yetimhane kurmasına karşın bazı çiftçilerin fillere neden şiddet uyguladıklarına anlam veremediklerini belirtiyorlar. Orman yetkilileri de çiftçilerin filleri öldürme sebebinin, fillerin tarım arazilerine zarar vermesi olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

/ COLOMBO

11.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri