Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Hillary yenildikçe sertleşiyor

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için amansız bir yarışa girişen Hillary Clinton ile Barack Obama arasındaki söz düellosu giderek sertleşiyor.

Clinton, kampanya mücadelesindeki kritik noktalardan Ohio eyaletinde bir mitingden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, rakibi Barack Obama’nın seçim kampanyası broşürlerinde, kendisinin sağlık konusundaki projelerinin “bariz şekilde yanlış” tanıtıldığını belirterek, yalancılıkla itham ettiği Obama’yı Demokrat Parti’nin adayının belirleneceği yarışta Cumhuriyetçi Parti taktikleri uygulamakla suçladı.

Obama’nın kampanya broşürünü elinde sallayan Clinton, “Utanmalısın Barack Obama” diyerek, Obama’nın kampanyasında, kendi sağlık hizmetleri planıyla ilgili kasıtlı şekilde yanlış bilgi verdiğini savundu.

Obama ise kampanya broşürlerindeki Clinton’ın sağlık hizmetleriyle ilgili açıklamaların doğru olduğunu savundu ve Hillary Clinton’ı “negatif kampanya” yürütmekle suçladı.

Son 11 ön seçimin tamamını kazanan Obama, partisinin başkan adaylığı için gereken delegelerin sayısında da önde giderken, Clinton, bütün umudunu iki büyük eyalet Texas ve Ohio’da 4 Martta yapılacak ön seçimlere bağlamış bulunuyor.

/ ANKARA

25.02.2008


 

Operasyon uzamasın

Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütüne yönelik Irak’ın kuzeyinde başlattığı harekâtın kısa sürmesi çağrısında bulundu.

Savunma Bakanı Gates, resmî bir ziyaret için bulunduğu Avustralya’nın başşehri Canberra’da yaptığı açıklamada, devam eden operasyonun kısa sürmesini, sivillerin can kaybından kaçınılmasını ve Türk ordusunun görevi bitince ayrılmasını umduğunu söyledi. Gates, ayrıca Türkiye’de yaşayan Kürtlerle daha fazla diyalog çağrısında bulundu.

Afganistan ve Irak örneklerini veren Gates, askerî çözümün yeterli olmadığını belirterek, başka girişimlerde bulunulabileceğini söyledi.

Gates, “Ekonomik ve siyasî tedbirler gerçekten önemli, zira bir eşikten geçerken, insanlar askerî operasyonlara karşı hassas oluyorlar. Askerî olmayan bu tip girişimlerde bulunulmazsa, ordunun çabaları da daha az etkili oluyor” diye konuştu.

/ CANBERRA

25.02.2008


 

Sarkozy: ‘Çek arabanı dingil’

Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, Paris’teki tarım fuarında bir ziyaretçiyle hırlaştı. Devlet Başkanı ile ziyaretçi arasındaki ağız dalaşı internete düşünce bol “müşteri” buluyor.

Hadise, önceki gün sabah meydana geldi. Bazı internet sitelerinde önceki akşamdan beri yayınlanan 45 saniyelik görüntüde, maiyetiyle fuara gelen Sarkozy, gülücükler dağıtarak çevresindeki insanların elini sıkarken, gözlüklü bir adam tarafından tersleniyor. Adam, elini uzatan Sarkozy’ye, “Yoo, dokunma bana...” diye tepki gösteriyor. Sarkozy de, “Çek arabanı öyleyse!” diye çıkışınca, “Beni kirletiyorsun” cevabını alıyor. Bunun üzerine Sarkozy, “Çek arabanı dingil...” diye çıkışıyor.

Cumhurbaşkanlığı, internette bol bol tıklanan görüntüyle ilgili yorum yapmadı.

Sarkozy, geçen Kasımda da Brötanya bölgesinde mazot fiyatlarını protesto eden genç bir balıkçıyla ağız kavgasına girmiş, hakaretler yine havada uçuşmuştu.

/ PARİS

25.02.2008


 

The Guardian: Harekâtın amacı güçlü mesaj

Türk ordusunun Kuzey Irak’a yönelik başlattığı kara harekâtı ile ilgili gelişmeye geniş yer vermeye devam eden The Guardian gazetesi, müdahalenin asıl amacının güçlü bir mesaj vermek olduğunu yazdı.

İngiliz gazetesi, Türkiye’nin kendisini güçlü ve egemen bir ülke olarak gördüğünü, güvenliğini tehlikede gördüğü anda harekete geçebileceklerini gösterdiklerini aktardı. Türk ordusunun havadan ve karadan saldırdığına dikkat çeken gazete, bunun büyük bir kara harekâtının da bir işareti olabileceği yorumunda bulundu. Türkiye’nin başlattığı askerî harekâtla birlikte böylece Saddam Hüseyin’in devrilmesinden bu yana fiili anlamda gerçekleşmiş ilk saldırı olduğunu yazan The Guardian, “Türkiye’nin yakın zaman önce de Kuzey Irak’ta konuşlandırılmış az sayıdaki askeriyle PKK’lılara karşı ‘sıcak takip’te bulunduklarına inanılıyor.” yorumunu yaptı. Gazete, Türkiye’nin Saddam Hüseyin’den önce de Saddam’ın izniyle bir çok kez kara harekâtı gerçekleştirdiğini ve bu operasyonlarda da yine binlerce askerin görev aldığına dikkat çekti. Geçmişte yapılan bu operasyonlar da azda olsa PKK’nın darbe aldığına işaret eden gazete, Türk ordusunun çekilmesinden sonra ise PKK’nın her seferinde tekrar bir yapılanma içine girdiğini yazdı. Guardian ayrıca şu yorumlarda bulundu: “Kandil Dağı doğal olarak heybetli ve büyük bir dağ. PKK son yıllarda gerçekleştirdiği saldırılarına bu dağda hazırlandı. Birçok PKK üyesi genç ve tecrübesiz kişilerden oluşuyor. Yaklaşık 5 bin kişiden oluşan PKK içinde kadınların sayısı da önemli bir kısmı oluşturuyor.”

/ LONDRA

25.02.2008


 

Nejad: Bize yaptırım işlemez

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer programı yüzünden getirilecek yeni BM yaptırımlarının ülkesine zarar vermeyeceğini söyledi.

Ahmedinejad, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bu yolda (yaptırımlar) devam etmek istiyorlarsa, biz zarar görmeyeceğiz. Daha 100 yıl karar tasarıları çıkarabilirler” dedi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun dün İran’la ilgili yayınladığı raporda İran’ı temize çıkardığı görüşünü savunan Ahmedinejad, ABD ve müttefiklerinden nükleer silâh geliştirmeye çalışmakla suçladıkları için İran’dan özür dilemelerini istedi. Mahmud Ahmedinejad, “Hatalarını telâfi etmelerinin en iyi yolu, özür dilemeleri ve tazminat ödemeleridir” dedi. Ahmedinejad, yaptırım girişimlerinin başını çekenlerin “İran’ı dize getiremeyeceklerini” de söyledi. Uluslararası Atom Enerjisi kurumu dün, İran’la ilgili yayınladığı raporda, Tahran’ın, nükleer planları konusunda daha şeffaf hale geldiğini ancak bütün şüpheleri kaldırmak konusunda gerekeni yeterince yapmadığını bildirmişti. ABD, raporun, yeni BM yaptırımları için iyi bir gerekçe sağladığını belirtmişti.

/ TAHRAN

25.02.2008


 

İtidalsiz Rusya’dan itidal çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mihail Kamınin, Türkiye’ye, Irak’ın kuzeyine düzenlediği sınır ötesi harekat konusunda itidal çağrısında bulundu.

Kamınin, sınır ötesi harekâtla ilgili yaptığı açıklamada, Moskova’nın, Türkiye’nin terör örgütüne karşı düzenlediği harekâtı dikkatle takip ettiğini belirterek, "Türkiye’yi itidalli olmaya dâvet ediyoruz” dedi. Kamınin, "Rusya Dışişleri Bakanlığı, devletler arası ilişkilerde ortaya çıkan keskin sorunların, uluslararası hukuk ilkelerine çok sıkı şekilde uyularak çözülmesinin taraftarı olduğunu açıklamıştı. Türk tarafının dikkatini daha itidalli davranmaya çekmenin yanı sıra, askerî faaliyetlerin zaten çok zor durumda olan bölgeyi daha da kötü duruma getirebileceği uyarısında bulunuyoruz’’ ifadesini kullandı.

Türkiye’nin, Irak’ın kuzeyine yönelik sınır ötesi harekâtının Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın geçen haftaki Moskova ziyareti sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinde de ele alındığını ifade eden Kamınin, "İlgili bütün taraflara, sorunların çözümü için siyasî yollar aramaya ve Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesine öncelik vermeleri çağrısında bulunuyoruz’’ diye konuştu.

/ MOSKOVA

25.02.2008


 

Hollanda’da Selimiye Camii

Hollanda’nın Haarlem şehrinde Türk Diyanet Vakfı’na bağlı olarak Hollandalı Türklerin katkılarıyla yaptırılan Selimiye Camisi görkemli törenle ibadete açıldı.

Çok sayıda Türk ve Hollandalı yetkili ile vatandaşların katıldığı törende konuşan Millî Eğitim eski Bakanı Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam Selimiye Camii’nin açılışının, bu ülkedeki Türk toplumu adına gurur verici bir gelişme olduğunu belirterek, anne babaların çocuklarının eğitimine her zamankinden daha çok önem vermeleri çağrısında bulundu.

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Bülent Şenay ise, caminin yapımının birinci aşama olduğunu, bunun başarıyla tamamlandığını, şimdiyse ‘gönülleri ve cemaatini’ imar etme zamanı olduğunu söyledi. Şenay, bu açıdan ibadet yerlerinin yapılması kadar bunun içinin ve maneviyatının da doldurulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Haarlem Belediye Başkan Yardımcısı Martin Divendaal da “Haarlemli Türklerin anıtsal bir özellik taşıyan bu camiye kavuşmalarıyla yaşadıkları sevinci” paylaştığını söyledi. ‘’Büyük beklentilerle inşasına başlanan bu eser tam bir Hollanda ve Türk camisi oldu’’ diyerek sözlerine başlayan, Haarlem Belediyesi Eski Başkanı Jaap Pop yakasında Türk bayrağı ile yaptığı konuşmasında, caminin Türklerin entegrasyona katkıda bulunarak toplumun bir biriyle kaynaşmasında büyük bir rol oynayacağını söyledi.

Mehteran takımıyla halk oyunları gösterilerinin sunulduğu iki gün devam eden açılış Hollanda ve Türk toplumu tarafından takdirle karşılandı. Dâvetlilere ve vatandaşlara iki gün boyunca Türk yemekleri ve tatlıları ikram edildi.

Haarlem şehrinde, arsası 2000’li yılların hemen başında satın alınan ancak semt sakinlerinin karşı çıkması yüzünden uzun süre inşaat izni alınamayan Selimiye Camii, mahkeme kararıyla bu hakkı kazandı ve yapımı son iki yıl içinde tamamlandı. Minaresi bulunmayan ve üzerinde toplam 40 üçgenden oluşan büyük bir yeşil kubbeyle kaplı camide, yaklaşık 2 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Arsası dışında yapım maliyeti 2 milyon avroyu aşan caminin giderlerinin tamamı vatandaşların katkılarıyla karşılanıyor.

/ HAARLEM

25.02.2008


 

Hocalı katliâmı anıldı

ABD’nin New York şehrinde Hocalı Katliamı’nı anma töreni ve paneli düzenlendi.

Ermeni silâhlı kuvvetleri tarafından 26 Şubat 1992’de Hocalı şehrinde öldürülen Azeri Türkleri’nin anıldığı gece, Türkevi’nde yapıldı.

Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) himayesinde, Amerikan Azerbaycan Derneği, Azerbaycan Amerikan Konseyi ve Üniversitelerarası Türk Öğrenci Birliği tarafından düzenlenen anma programına, Türk-Amerikan ve Azeri-Amerikan toplumu vatandaşları katıldı.

/ NEW YORK

25.02.2008


 

Kürt yönetiminden işbirliği teklifi

Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin üst düzey isimlerinden, Türk ordusunun Kuzey Irak’a düzenlediği operasyona dair ilk açıklama bölge hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani’den geldi.

Neçirvan Barzani, Erbil’de düzenlediği basın toplantısında operasyon konusunda ve Türkiye ile ilişkileri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türk ordusunun operasyon kapsamında vurduğu 3 köprünün kendilerini endişelendirdiğini belirten Neçirvan Barzani, “PKK’ya karşı yürütülen operasyonun anlıyoruz. Ancak köprülerin ve sivil yapılarının vurulması, bizde operasyonun PKK’ya karşı değil de bize karşı yapıldığı hissi uyandırdı” dedi. Operasyonun kısa sürede bitmesini umduklarını ifade eden Barzani, Irak hükümetinin tepkisini ise “yetersiz bulduklarını” kaydetti.

Neçirvan Barzani, Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin operasyonun başlamasının ardından ABD Başkanı George Bush’u arayarak kendisinin “bölge ile ilgili sorumluluklarını hatırlattığını” dile getirdi.

/ ERBİL

25.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri