Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kıbrıs’ta soğuk savaş dönemi aşıldı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kıbrıs Rum kesimindeki “başkanlık” seçimini kazanan Dimitris Hristofyas’ı kutlayarak, “BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakerelerinin geciktirilmeden başlatılması” çağrısı yaptı.

Barroso, yazılı açıklamasında, Hristofyas’la aralık ayında bir araya geldiğini hatırlatarak, bu görüşmede Hristofyas’ın kendisine “Avrupa’nın entegrasyonu projesine inancını ve Kıbrıs sorununa çözüm için çalışma kararlılığını aktardığını” anlattı.

“Seçilmeniz Kıbrıs sorununda uzun süren tıkanıklığın aşılması fırsatını sunuyor” diyen Barroso, “Sizi, bu şansı iyi kullanarak Kıbrıs Türk toplumu (KKTC) lideriyle BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatmaya şiddetle teşvik ediyorum. AB Komisyonu Başkanı olarak ortak (çözüm) çabalarınızı güçlü bir şekilde destekleyeceğim” ifadesine yer verdi.

Bu arada, Rum ‘’başkanlık’’ seçiminin yapılan ikinci turunun Komünist AKEL partisi lideri Dimitris Hristofyas’ın zaferiyle sonuçlanması, Yunan basını tarafından ‘’Kıbrıs’ta yeni bir sayfa açıldığı’’, İngiliz basını tarafından da ‘’birleşme umutlarının arttığı’’ şeklinde değerlendirildi. Yunan basını, Avrupa’nın tek Komünist başkanı Hristofias’ın ‘’net bir zafer kazandığını’’ görüşünde birleşti. Atina’da yayımlanan Apoyevmatini gazetesi, Kıbrıs tarihinde ilk kez Komünist bir liderin başa geldiğini ve görüşünü dile getirmekten de kaçınmadığını kaydetti.

Apoyevmatini, geçen hafta yapılan 1. tur ‘’başkanlık’’ seçiminde Tassos Papadopulos’u ‘’oyun dışı’’ bırakan Kıbrıslı Rumlar’ın akıllarında şu anda bulunan sorunun, ‘’Hristofyas’ın Papadopulos’u Kıbrıs konusunda arka kapıdan içeri alıp almayacağı’’ olduğunu belirttiği haberinde, Papadopulos’un seçimi kaybetmiş olmasına rağmen, oyunu kaybetmediği yorumunu yaptı.

Eleftheros Tipos gazetesi, Hristofyas’ın halkına, Kıbrıs sorununa Annan planından daha iyi bir çözüm getirebileceğini kanıtlamasının yanı sıra Marksist çizgide bir liderin ruhunu kaybetmeden başkanlık yapabileceğini, gerek taraftarlarına gerekse Avrupa Sol’una göstermesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Eleftherotipiya gazetesiyse ‘’Kızıl lidere yeşil ışık yakıldığı’’ şeklindeki haberinde, Hristofyas’ın seçilmesinin değil, seçimlerde İngiliz The Guardian gazetesi de, Kıbrıs’ın Rum kesiminin ilk komünist liderini seçtiği başlığıyla yayımladığı haberde, Hristofyas’ın bu göreve gelmesiyle Ada’da birleşme umutlarının arttığı belirtildi.

Gazete, komünist politikacıların Ada’daki İngiliz üslerine yönelik eleştirel tutumununsa İngiltere’de önümüzdeki dönemin muhtemel gelişmelerine ilişkin kaygı oluşturduğunu yazdı.

The Daily Telegraph gazetesiyse Kıbrıs Rum kesiminde yapılan seçimin galibi olan Hristofyas’ın, Ada’daki bölünmeyi ortadan kaldırma yaraları sarma yolunda hedefleri bulunduğunu bildirdi.

/ BRÜKSEL

26.02.2008


 

İsrail’den insan zincirine polis kordonu

Gazze Şeridi’nde ablukayı protesto için binlerce insan kuzeyden güneye doğru toplanmaya başladı. Hamas’ın El Aksa radyosu, Beyt Hanun’dan Refah’a, aralarında öğrenciler, akademisyenler ve işçilerin de yer aldığı bütün Gazzelilerin, oluşturulacak insan zinciri için toplandığını bildirdi. Radyo, Gazzelileri işgale ve ablukaya karşı “tarihteki en uzun insan zincirine” katılmaya çağırdı.

Yerel kaynaklar, bütün okullarda öğrencilerin zorla dışarı çıkarıldığını, okulların kapatılarak isteyen öğrencilerin otobüslerle protesto yerine götürüldüğünü söylediler. “İnsan zinciri”ne karşı teyakkuza geçen İsrail ise Filistinli sivillerin ön plana çıkarılmasının ardında Hamas’ın bulunduğunu savundu. Gazze içindeki gösterilere karışmadığını belirten İsrail, sınırda olası şiddetten Hamas’ı sorumlu tutacağını duyurdu.

İsrail ordusunun yanı sıra Gazze’deki kitlesel gösteriye karşı polisler de harekete geçirildi ve sınır boylarında 6 bin 500 polisten oluşan bir “polis zinciri” konuşlandırıldı. Polis ayrıca, Erez Geçişi, Beeri Kibutzu ve Aşkelon’da 3 karargâh oluşturdu. Ordu, Gazze Şeridi’ndeki kitle gösterisinden önce, gece geç saatlerde Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki bütün geçişlerin güvenlik gerekçesiyle kapatıldığını bildirdi.

Yabancı gazetecilerin de bölgeye girişlerine izin verilmeyecek. Protesto gösterisinin resmî organizatörü “Ablukaya Karşı Filistin Halk Komisyonu”nun başkanı Cemal El Kudari, ne kuzey, ne de güney sınırlarında güvenlik duvarlarına ve çitlerine yaklaşmak gibi bir niyetleri olmadığını bildirdi ve gösteriye katılacaklardan belirlenen rotaların dışına çıkmamalarını istedi. İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai de İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, bundan önce de kitle gösterilerine şahit olduğunu ve ordunun bununla da başa çıkacağından emin olduğunu söyledi.

/ KUDÜS

26.02.2008


 

Iraklı Kürtler ile ABD ilişkileri gerginleşti

ABD’de yayımlanan Christian Science Monitor gazetesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütü PKK’ya karşı Irak’ın kuzeyinde düzenlediği operasyonlarda ABD’nin istihbarat paylaşımı yoluyla Türkiye’yi desteklemesinin, Washington ile Iraklı Kürtler arasındaki ilişkilerde gerginliğe yol açtığını yazdı.

Gazetenin kuzey Irak çıkışlı haberinde görüşlerine yer verilen Iraklı Kürt yetkililer, ABD’nin Türkiye’ye destek vermesinin yanlış olduğunu ileri sürerek, bunun kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ifade ettiler. Christian Science Monitor gazetesine göre, Kuzey Irak’taki yerel Kürt yönetiminin üst düzey yetkilisi Neçirvan Barzani, Türkiye’nin, ABD’den aldığı destek ve istihbarat yüzünden “cesaretlendiğini” ileri sürdü.

Gazeteye göre Neçirvan Barzani, “Amerikalılar, Türklere istihbarat sağladı ve bölgemizi bombalamasına izin verdi. Şimdi de Türkler daha fazlasını istiyor. ABD’nin, Türklerin Irak hava sahasını kullanmasına izin vermesi büyük bir hataydı” dedi.

/ WASHİNGTON

26.02.2008


 

Raul Castro statüko ile değişim arasında

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tom Shannon, Küba Devlet Başkanlığı makamına Fidel Castro’nun yerine kardeşi Raul Castro’nun gelmesinin Küba için potansiyel bir değişim olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı’nın Latin Amerika ülkelerinden sorumlu yardımcısı olan Tom Shannon, ‘’Küba’da bir değişim ihtimali ve potansiyeli var ama değişim içeriden gelmeli’’ dedi ve Küba’da yaklaşık yarım yüzyıldan beri ilk kez bir siyasal liderin değişmesinin ‘’anlamlı’’ olduğunu kaydetti.

Shannon’un açıklaması, Raul Castro’nun sağlık sebepleriyle emekliye ayrılan ağabeyinin yerine devlet başkanı olarak seçilmesine ABD’den gelen ilk tepki oldu.

Raul Castro’yu ilk kutlayan devlet adamı da Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez olmuştu.

/ WASHINGTON

26.02.2008


 

Arnavutluk Dışişleri Bakanı geliyor

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Lulzim Basha, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın davetine icabetle 25-27 Şubat tarihleri arasında Türkiye’ye resmî ziyarette bulunacak.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi imkânları üzerinde durulacak. Temaslarda ayrıca her iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş teatisinde bulunulacak.

/ ANKARA

26.02.2008


 

Pakistan’da saldırıda bir general öldürüldü

Pakistan’ın Ravalpindi şehrinde düzenlenen bombalı saldırıda bir generalin öldüğü bildirildi.

Güvenlik kaynakları, başşehir İslamabad yakınlarındaki Ravalpindi’de düzenlenen intihar saldırısında ölenler arasında bir generalin bulunduğunu açıkladı. Aynı kaynaklar, bir askerî aracı hedef alan saldırıda 4 kişinin öldüğünü ve 29 kişinin yaralandığını da kaydetti.

/ İSLAMABAD

26.02.2008


 

CIA uçaklarında İngiliz komandoları

Eski bir İngiliz SAS komandosu olan Ben Griffin, “ABD’nin işkence uçaklarıyla dünyanın çeşitli yerlerine götürdüğü zanlıları sorgulama sürecine İngiliz Özel birliklerinin de müdahil olduğunu” öne sürdü.

Özel birliklerin olağan üstü gözaltı sorgulama ve işkence sürecinde yer aldığını, hükümetin de süreçle “derinden” ilişkili olduğunu söyleyen Griffin, “ahlâkî anlayış farkı” sebebiyle, Bağdat’ta üç ay süreyle görev yaptıktan sonra geçen yılın başlarında SAS komandoluğu görevinden ayrıldığını bildirdi. Özellikle ABD güçlerinin kullandığı ve uyguladığı yasa dışı taktik ve yöntemlere karşı olduğunu belirten Griffin, “Stop the War Coalition” (Savaşı Durdurma Koalisyonu) tarafından düzenlenen basın toplantısıyla bu konudaki detaylı bilgilerini kamuoyuyla paylaşmaya hazırlanıyor.

/ LONDRA

26.02.2008


 

‘Hitler’ ve ‘Frankenstein’ oy peşinde

Hindistan’ın Meghalaya eyaletinde 3 Mart’ta yapılacak seçimler, Adolf Hitler, Frankenstein, Romeo, Billy the Kid ve Newton isimli birçok adayı karşı karşıya getirecek.

The Times of India gazetesinin haberine göre, ülkenin kuzeydoğusunda, çoğu Hıristiyan olan 2.3 milyon nüfuslu eyaletin sakinleri diğer Hint eyaletlerinin tersine çok az İngilizce biliyor ve çocuklarına bazen anlamını, kökenini veya tarihini bilmedikleri isimler koyuyor.

Adaylardan bıyıklı ve kel kafalı Adolf Lu Hitler-Marak, “Ailem Hitler kim bilmiyordu, belki de bu ismi sevdiklerinden koydular, ama ben bir diktatör değilim” dedi.

60 sandalyeli eyalet meclisi seçimlerinin bir başka adayı, öğretmen kökenli Frankenstein Momin. Mendipathar Kongresi adayı olan Momin, ismiyle seçmeni sandık başından kaçırtmayacağını umduğunu söylüyor. Kongre partisi tarafından da yakından izlenen seçim sonuçları 7 Mart’ta belli olacak.

/ YENİDELHİ

26.02.2008


 

Nuh’un gemisinde aşure

Amerika’da faaliyet gösteren Philadelphia Diyalog Forumu’nun (PDF), Nuh’un gemisi örneğinden yola çıkarak bir gemide düzenlediği aşure programı büyük ilgi gördü.

Farklı din mensuplarının katıldığı programda dâvetlilere aşure dağıtılırken, diyaloğun önemine vurgu yapıldı. Delaware Nehri üzerinde üç saat kadar süren programa 250 kişilik dâvetli grubu katıldı. PDF üyelerinden Sedar Özkan’ın aşure hakkında bilgi vermesiyle başlayan programda, Nuh tufanı ile alâkalı kısım dâvetlilerinin ilgisini çekti.

/ PHİLADELPHİA

26.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri