Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vergide kayıp 12 milyar YTL

Vergideki istisna, muafiyet ve indirimler sonucunda devlet 2007 yılında 11 milyar 952 milyon YTL daha az gelir elde etti. Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, “vergi harcaması” olarak nitelenen vergideki istisna, muafiyet ve indirimler sebebiyle 2007’de oluşan vergi kayıplarına yönelik kapsamlı bir çalışma yaptı.

630’u aşkın istisna düzenlemesi var

“Vergi Harcamaları Raporu”nda, ülkemizde vergi kanunlarında çok sayıda istisna, muafiyet ve indirim olduğu vurgulandı. Aynı şekilde vergi ile ilgisi bulunmadığı halde birçok kanunun, kendi amacına uygun olarak değişik vergi istisna, muafiyet ve indirimleri barındırdığı belirtildi.

Raporda, vergi istisnası, muafiyeti ve indirime yer veren kanun sayısı 151 olarak belirlendi. Bu kanunlarda da vergi harcaması olarak nitelenen 630’u aşkın düzenleme bulunduğu bildirildi. Harçlar Kanunu 54 değişik istisna, muafiyet ve indirim ile vergi harcamasının en yoğun olduğu kanun olurken, bunu 46 düzenleme ile Gelir Vergisi Kanunu, 45 düzenleme ile Petrol Kanunu, 41 düzenleme ile de Emlak Vergisi Kanunu izledi.

Bütçe açığını kapatacak bir kayıp var

Raporda, vergi harcaması olarak tanımlanan vergi istisnası, muafiyetleri ve indirimlerinin devlete faturasının 11 milyar 952 milyon YTL olduğu hesaplandı. Bunun 7 milyar 108 milyon YTL’lik bölümünün de Gelir Vergisi Kanunda yer alan istisna, muafiyet ve indirimlerden kaynaklandığı belirlendi. 2007 bütçe açığının 13.8 milyar YTL olduğu göz önünde bulundurulduğunda, vergi harcamalarının neredeyse bütçe açığına yakın bir rakam oluşturduğu dikkati çekti. Rapora göre, vergi harcamaları, toplam gelir vergisi içinde yüzde 21, kurumlar vergisi içinde yüzde 26, KDV içinde yüzde 0.8, ÖTV içinde de yüzde 0.5’lik bir pay oluşturdu.

İstisna, muafiyet ve indirimler sonucu oluşan kayıp, gelir vergisinde 7 milyar 707 milyon YTL’yi, kurumlar vergisinde 3 milyar 173 milyon YTL’yi, KDV’de 401.8 milyon YTL’yi, ÖTV’de 199.6 milyon YTL’yi, diğer kanunlarda da 1 milyar 70 milyon YTL’yi aştı.

Ücretlerdeki istisnanın faturası büyük

Gelir vergisinde ortaya çıkan kaybın, 5 milyar 291 milyon YTL’si ücretlerdeki istisnalar sonucu meydana geldi. Ticari ve zirai kazançlardaki yatırım istisnası 216 milyon YTL, gayrimenkullerdeki istisna 358 milyon YTL, hizmetçilerin, süt ninelerinin, dadıların, bahçıvanların ve kapıcıların elde ettikleri ücretlerdeki istisna da 660 milyon YTL tutarında vergi harcaması doğurdu.

Yatırım indirimi istisnası da, kurumlar vergisinde 1 milyar 192 milyon YTL, gelir vergisinde ise 69 milyon YTL’lik kayba yol açtı.

/ ANKARA

26.02.2008


 

Güler: Kazanan vergi verecek

İstanbul Valisi Muammer Güler, “Vergi vermesi gerekip de vermeyenlere serzenişimiz var. Vergi vermek lütuf değildir.

Kazanan vergi verecek” dedi. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı ve İstanbul Defterdar Vekili Şükrü Dilaver’in, 19. Vergi Haftası dolayısıyla makamındaki ziyarettinde konuşan Vali Güler, Vergi Haftasını kutladığını ifade ederek, kayıt dışı ekonominin çarpıcı bir gerçek olduğunu, verginin tabana yayılması, herkesin vergisini ödemesi halinde belki de bu oranlarda vergi alınmayacağını söyledi.

Daha iyi bir hayatın daha iyi bir hizmeti, daha iyi bir hizmetin de daha iyi bütçeyi gerektirdiğini ifade eden Güler, ‘’Sizler ne kadar vergi toplarsanız bu ülkenin insanları o kadar huzurlu olur. Vergi vermesi gerekip de vermeyenlere serzenişimiz var. Vergi vermek lütuf değildir. Kazanan vergi verecek. Vergi ödeyenler, vergi ödemeyenlere dikkat edecek’’ şeklinde konuştu.

Türkiye vergi gelirinin yüzde 44’ünü karşılayan İstanbul’da, Türkiye vergi gelirinin yüzde 44’ünü İstanbul’un karşıladığını belirten İstanbul Vergi Dairesi Başkanı ve İstanbul Defterdar Vekili Dilaver de, başta denetim olmak üzere kayıt dışına yönelik ciddi faaliyetleri bulunduğunu, bundan sonraki dönemde en büyük hedeflerinin kayıt dışıyla mücadele etmek olduğunu söyledi.

/ İSTANBUL

26.02.2008


 

İşverenin prim borcu 43,5 milyar YTL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının 43 milyar 530 milyon YTL olduğunu açıkladı.

Çelik, 898 bin 795 işverenin 10 milyar 874 milyon YTL SSK prim borcu; 1479 sayılı yasa kapsamındaki Bağ-Kur’luların 25 milyar 933 milyon YTL, 2926 kapsamındaki Bağ-Kur’luların da 6 milyar 722 milyon YTL prim borcu bulunduğunu bildirdi. Çelik’in, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in yazılı soru önergesine verdiği cevaba göre, Mart 2007 prim ve Temmuz gecikme zammı ile birlikte 898 bin 795 işverenin toplam 10 milyar 874 milyon YTL SSK prim borcu bulunuyor. Bunun 6 milyar 59 milyon YTL’sini prim, 4 milyar 814 milyon YTL’sini gecikme zammı oluşturdu.

Bağ-Kur’luların borçlarına bakıldığında; 1479 Sayılı Kanun kapsamındaki 1 milyon 432 bin 686 sigortalının 25 milyar 933 milyon YTL borcu bulunduğu görüldü. 2926 sayılı Kanunu kapsamındaki 691 bin 712 sigortalının 6 milyar 722 milyon YTL borcu bulunduğu belirlendi. Çelik, yanıtında, 5458 sayılı Kanun ile süresi içerisinde ve tam olarak ödenmeyen prim borçlarının taksitle veya peşin ödeme imkanı sağlayan yeniden yapılandırma uygulamasından yararlanmak için 849 bin 464 sigortalının talepte bulunduğunu ifade etti. Çelik, “Yeniden yapılandırma borcunu ödeyerek bu uygulamadan yararlanan sigortalı sayısı 211 bin 714’tür. Düzenli ödemedikleri için 10 bin 922 sigortalının yeniden yapılandırma talebi iptal edilmiş olup, 141 bin 908 sigortalının yeniden yapılandırma talebi iptal pozisyonuna düşmüştür” bilgisini verdi. Çelik, ayrıca, prim borcu bulunan işveren sayısının toplama oranının 2000’de yüzde 4, 2001’de yüzde 11, 2002’de yüzde 8, 2003’te yüzde 15, 2004’te yüzde 5, 2005’te yüzde 3, 2006’da yüzde 10, 2007’de yüzde 1 olduğunu belirtti.

/ ANKARA

26.02.2008


 

ABD ekonomisi durma noktasında

ABD Merkez Bankası’nın (FED) eski başkanı Alan Greenspan, ABD’nin ekonomik büyümesinin durduğunu ve ekonomi sıfır seviyesinde ne kadar kalırsa, daralmaya başlamasının da o kadar muhtemel olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde bir yatırım konferansında konuşan Greenspan, “Şu an itibariyle ABD’nin ekonomik büyümesi sıfırda” dedi. Greenspan, petrol fiyatlarındaki yükselişin ise sonsuza dek süreceğini kaydetti. Ekonomistler ise ABD ekonomisinin muhtemelen durgunluğa girmeyeceğini ancak büyüme hızının yılın ilk yarısında adeta sürüneceğini öngördü.

Ulusal İş Ekonomisi Derneği’ndeki 49 ekonomistin katıldığı bir ankette, katılımcıların yüzde 45’i ABD ekonomisinin yıl sonuna kadar durgunluğa gireceğini öngördü. Ancak bu yönde görüş belirtenlerin çoğu durgunluğun kısa süreceğini ve derin olmayacağını kaydetti. Katılımcıların yüzde 55’i ise ekonomideki gerileme sürecinin oldukça hafif olacağını belirtti.

FED geçen hafta açıkladığı güncellenmiş ekonomik beklenti raporunda, ABD’nin 2008 görünümünde büyüme tahminini yüzde 1.3-2 aralığına indirmişti.

/ CİDDE/WASHINGTON

26.02.2008


 

Yabancılar 10 milyar dolarlık gayrimenkul aldı

Yabancıların, 2003-2007’yi kapsayan son beş yıllık dönemde Türkiye’deki gayrimenkul alımlarının tutarının 10 milyar doları aştığı belirlendi.

AKP hükümetlerinin uyguladığı politikalarla Türkiye’nin küresel ekonomiye entegrasyonunun artması, yabancı yatırımcı ilgisini artırdı. Yabancıların 2003-2007 döneminde gayrimenkul alımları yoluyla Türkiye’ye getirdikleri toplam döviz miktarı 10 milyar 56 milyon dolara ulaştı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, yaklaşık 70 ülkenin vatandaşları Türkiye’de gayrimenkul satın aldı. Türkiye’de gayrimenkul satın alan yabancılar daha çok İstanbul ve Antalya’yı tercih ediyor. Bu illeri de sırasıyla Bursa, İzmir, Muğla, Hatay, Aydın, Mersin ve Muğla izliyor.

56 milyar dolar yabancı sermaye geldi

AKP öncesinde, arızi artışlar dışında genelde yıllık 1 milyar doları aşmayan doğrudan yabancı sermaye yatırım girişleri de özellikle AB ile müzakerelerin açıldığı 2005’ten itibaren, rekor hızla artmaya başladı. 2003-2007’yi kapsayan beş yıllık dönemdeki toplam net doğrudan yabancı sermaye girişi 46 milyar 401 milyon dolara ulaştı. Bunun 45.4 milyar dolarını net doğrudan sermaye girişi, 1 milyar dolara yakın bölümünü yabancı sermayeli firmaların yabancı ortaklarından kullandığı krediler oluşturdu. Aynı dönemdeki 10 milyar 56 milyon dolarlık gayrimenkul satışıyla birlikte Türkiye’ye giren toplam yabancı sermaye 56 milyar 457 milyon dolara ulaştı.

/ ANKARA

26.02.2008


 

Türk-İş’ten kıdem tazminatı uyarısı

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kıdem tazminatının kaldırılma girişimleriyle ilgili olarak, “Türk-İş, bugüne kadar efendilikle taleplerinin yerine getirilmesini beklemiştir. Ama efendiyiz diye de ensemizde boza pişirtmeyiz” dedi.

Türk-İş’in Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreterleri toplantısı, Abant Palas’da başladı.

Mustafa Kumlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ‘’İstihdam Paketi’’ adı altında bir düzenleme üzerinde çalışıldığını hatırlatarak, bu pakette yıllardan beri işverenlerin göz diktiği kıdem tazminatının da konu edildiğini, mevcut biçimin işverenler lehine yeniden düzenlenmesinin planlandığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, ‘’Kıdem tazminatları kaldırılacak’’ şeklinde açıklamalar yaptığını öne süren Kumlu, ‘’Ne zaman kıdem tazminatı dense, Türk-İş ayağa kalkmıştır, yine kalkarız. Bu vesile ile bir kez daha Türk-İş’in gücünü hatırlatırız’’ dedi.

/ ABANT

26.02.2008


 

Pegasus kart 500 bin kişiyi uçuracak

HSBC Bank Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Piraye Antika, Pegasus Kart ile 5 yıl içinde 500 bin müşteriye ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Advantage’ın Pegasus Havayolları ile beraber oluşturduğu uçuş ve alışveriş kartı Pegasus Kartın tanıtım toplantısında konuşan Antika, Pegasus Kartın, kartı alan müşterilere başlangıçta hediye olarak 20 YTL’lik uçuş mili verileceğini söyledi. Antika, operasyonel süreçleri HSBC Bank, satış süreci ise her iki kurum tarafından yürütülecek olan kart ile 5 yıl içinde 500 bin müşteriye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise kartla ilk yıl sonunda yaklaşık 100 bin kişiye ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.02.2008


 

Yalçıntaş: Ücretsiz kömüre özel sektör de dahil edilmeli

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, ücretsiz kömür dağıtımı işine özel sektörün de dahil edilmesinin fayda getireceğini söyledi.

Hükümetin ücretsiz kömür dağıtımıyla önemli bir sosyal işlev gördüğünü, ancak bunu yerine getirirken sektörün içinde bulunduğu durumun da dikkate alınması gerektiğini hatırlatan Murat Yalçıntaş, “Önerimiz, kömürün kupon karşılığı dağıtılması ve kömür ticareti yapan kişilerin de bu dağıtım işinin içine katılmasıdır” dedi. Başkan Yalçıntaş, ücretsiz kömür dağıtımı sebebiyle küçük kömür esnafının satışlarında yüzde 25 civarında düşüş yaşandığını, dağıtıma özel sektörün de dahil edilmesiyle mağduriyetin giderilebileceğini kaydetti.

/ İSTANBUL

26.02.2008


 

Smile’den çift sim kartlı cep telefonu

Smile Holding Genel Koordinatörü Emre Alkin, Smile Dağıtımda bu yıl için 400 milyon dolarlık ciro ve mağaza sayısını 1200’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Smile Dağıtım A.Ş’nin 2008 yılı başında pazara sunduğu çift sim kartlı cep telefonu Twinsim, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Alkin, Smile Holdingin bir şirketi olarak 2007 yılında kurulan Smile Dağıtımın geçen yılı 100 milyon YTL ciroyla tamamladığını belirterek, bu yıl için 400 milyon dolarlık ciro ve 800 olan mağaza sayısını 1200’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Smile Dağıtım Kategori Direktörü Koray Özcan da, geçen yıl Türkiye’de 12 milyona yakın cep telefonu satıldığını, bu yıl sonunda öngörülen satış rakamının 13,5 milyon olduğunu söyledi. Smile’nin Twinsim’in tek tedarikçisi olduğunu ve kurumsal güvencesi bulunduğunu, ürünün 424 YTL fiyatla pazara sunulduğunu belirten Özcan, ‘’424 YTL son kullanıcı fiyatıyla pazara sunulduğundan beri, rakiplerine göre piyasadaki en hesaplı çift sim kartlı cihaz’’ dedi.

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

26.02.2008


 

Hububatta gümrük vergisi arttırıldı

Bakanlar Kurulu, buğday, mahlut ve çavdar gibi hububatın gümrük vergisini 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere bazı ülkeler için yüzde 50 olarak belirledi.

Resmî Gazete’nin 23 Şubat tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Bosna Hersek dışında kalan diğer ülkeler ile Makedonya, Avrupa Birliği ve EFTA ülkelerinden yapılacak kapsam dahilindeki hububat ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 50 olarak uygulanacak.

/ ANKARA

26.02.2008


 

THY, “Anadolu Jet”le yurt içinde uçacak

Türk Hava Yolları, şirketin faaliyetlerinde kullanılmak üzere ‘’Anadolu Jet’’ isminin tescil edilmesine karar verdi.

THY 2008 yaz tarifesi kapsamında ortaklığın filosundan 6 adete kadar B737-400 uçakları tescil edilen “Anadolu Jet” logosu altında THY’nin Ankara merkezli iç hat uçuşunda kullanılacak. Ayrıca faaliyet kapsamında Ankara - Hatay hattı açılacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri