Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Talat: Müzakerelere Nisan’da başlayabiliriz

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM’nin inisiyatif alması halinde kapsamlı Kıbrıs müzakerelerinin Nisan ayında başlayabileceğini bildirdi. Çözüm olacaksa, BM Genel Sekreterinin bir inisiyatif alacağını ifade eden Talat, “BM Genel Sekreteri inisiyatif alırsa bu iş ya biter ya biter” dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Bayrak Televizyonu’nda (BRT) yayımlanan Akis programında gazetecilerin sorularını cevapladı. Mart ayı sonuna doğru BM’den bir hazırlık ekibinin adaya geleceğini ve temaslarının sonunda BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendireceğini belirten Talat, BM misyonunun gelip gitmesi ve BM’nin inisiyatif alması halinde kapsamlı görüşmelerin nisan ayında başlayabileceğini söyledi. Talat, görüşmelerde, Annan Plân’nın kendileri için temel referans olacağını kaydetti. Çözüm olacaksa, BM Genel Sekreteri’nin bir inisiyatif alacağını ifade eden Talat, ‘’BM Genel Sekreteri inisiyatif alırsa bu iş ya biter ya biter’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, çözüm olmazsa adada bölünmenin kalıcı olacağını da yineledi.

Rum yönetimi liderliğine seçilen AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas’ın ekibini ve politikasını oluşturmasını beklediğini ifade eden Talat, Hristofyas ile ne zaman bir araya geleceğine ilişkin bir soru üzerine, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller’in cuma günü kendisiyle, muhtemelen pazartesi günü de Hristofyas’la görüşeceğini belirterek, görüşme için ortaya bir tarih konmadığını belirtti. Talat, ‘’İki liderin birbirine nasıl güven vereceği’’ yönündeki bir soruya, ‘’Bu somut tavırlarla belli olacak’’ karşılığını verdi.

‘’AB GARANTÖR OLAMAZ’’

Cumhurbaşkanı Talat, başka bir soruya karşılık da Avrupa Birliği’nin (AB) bir işbirliği mekanizması olduğunu, kimsenin garantörü olmadığını belirterek, AB’nin kendilerinin garantörü olamayacağını vurguladı. ‘’AB’nin garantörlüğünü görüyoruz’’ diyen Talat, AB’nin yaklaşık 3 yıldan beri Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü gündemine alıp geçiremediğini, bir tüzüğü geçiremeyen AB’nin garantör olamayacağını kaydetti. AB’nin de böyle bir talebi olmadığını ifade eden Talat, ‘’AB’nin garantörlüğü ne bizim açımızdan ne Türkiye açısından muteberdir. Türkiye, AB üyesi değildir’’ dedi.

/ LEFKOŞA

28.02.2008


 

Hristofyas: Talat’la çözmeliyiz

Kıbrıs Rum yönetimi liderliğine seçilen AKEL Genel Sekreteri ve Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile birlikte sorunları halletmeleri gerektiğini söyledi.

Rum yönetimi liderliğine seçilmesi sebebiyle Rum Meclisi’nde düzenlenen uğurlama töreninde konuşan Hristofyas, Kıbrıslı Türklerin beklentileri olduğuna da inandığını’’ ifade ederek, hem kendisinin, hem de KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın ‘’sonuca ulaşmak için sorumluluğu olduğunu’’ belirtti.

Rum haber ajansına göre, Talat’la birlikte sorunları halletmeleri gerektiğini söyleyen Hristofyas şöyle konuştu:

‘’Kıbrıs Türk toplumunda da bir beklenti var. Talat ve benim sorunları halletmemiz gerekiyor. Onlarla aynı görüşteyim. Gerekli anlayışı bulmamız gerekiyor. Ancak şu bir gerçek ki Türkiye’ye de çok iş düşüyor. Halka daha adil toplum sözü verdim. Bu doğrultuda epey yol katedildi, ancak ben inanıyorum daha çok şeyler yapılabilir, geliştirilebilir ve benim de hükümet programında söylediğim halkın da onayladığı budur.’’

Hristofyas, ‘’Kıbrıs sorununun çözümünde Türkiye’ye de iş düştüğüne inandığını’’ ifade etti.

/ LEFKOŞA

28.02.2008


 

Gazze’de insanlık ayıbı

Hamas örgütünün denetimi ele geçirmesinden sonra İsrail’in ekonomik abluka uyguladığı Gazze Şeridi’nde klor kıtlığı sebebiyle suların kaynatılarak içilmesi istendi.

Gazze Şeridi’nde su sağlayan birim, bölgede yaşayan 1.5 milyon kişiye radyo ve gazeteler kanalıyla yaptığı çağrıda, İsrail’in uyguladığı yaptırımlar sebebiyle Gazze’nin su sisteminin işlemesi için gereken madde ve donanımlardan yoksun kalındığını belirtti.

Yetkililer, 21 Ocaktan beri suların temizlenmesi için gereken klorun temin edilemediğini belirterek, içme suyunun kirlenme olasılığı yüzünden büyük sağlık felaketleriyle karşılaşılmasından endişe edildiğini kaydetti.

İsrailli yetkililerse iddiayı araştırdıklarını ifade etti.

Hamas’ın geçen haziranda Gazze Şeridi’nde kontrolü sağlamasının ardından bölgeye yaptırımlara başlayan İsrail, Gazzeli militanların İsrail’in güneyine yönelik roket saldırıları üzerine son birkaç haftadır yaptırımları daha da sıkılaştırmıştı.

İsrail, Gazze Şeridi’nin en büyük girişinden sınırlı miktarda temel ihtiyaç maddesinin bölgeye girmesine izin veriyor. İsrail, Gazze’ye yakıt ve elektrik naklini de sınırladı.

/ GAZZE

28.02.2008


 

Diplomatik ayak Bağdat’ta

Irak Özel Temsilcisi Vekili Elçi Murat Özçelik, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan ve Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’ndan oluşan heyet, Irak’ın başkenti Bağdat’ta temaslarına başladı.

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Celal Talabani ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir araya gelmeden önce Davutoğlu’nun, halihazırda bazı Iraklı yetkililerle görüştüğünü bildirdi.

Sözcü, ziyaretin bir gün süreceğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, heyetin, son MGK toplantısında alınan kararlar çerçevesinde, Irak ile ikili ilişkileri her alanda geliştirmek konusunda Irak Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanının iki yardımcısı ve Dışişleri Bakanıyla görüşmeler yapmak, ayrıca bu vesileyle ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ile temas etmek üzere bir çalışma ziyareti için Bağdat’a gittiği kaydedildi.

ABD’den kısa tut baskısı

Bu arada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, “Irak’ın kuzeyindeki askeri operasyonun süratle bitirilmesi, bir ya da iki haftadan fazla sürmemesi gerektiğini” Türk yetkililerine söyleyeceğini belirtti.

Bakan Gates, “operasyonun süratle bitirilme süresinden” kastının “aylar” değil, “bir ya da iki hafta” olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Beyaz Saray, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin, Irak’ın kuzeyinde, terör örgütü unsurlarına karşı yürüttüğü sınır ötesi harekâtın kısa süreceğini umduğuna ilişkin açıklamasını yineledi.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Harekâtın kısa sürmesini ve hedeflerin çok sınırlı olmasını istiyoruz” dedi.

“Operasyon için zaman sınırı vermeyeceğini” belirten Perino, Irak hükümetinin açıklamalarına karşın “Türkiye’nin kendini müdafaa etme hakkı olduğunu düşündüklerini” söyledi.

Perino, “Bu, şüphesiz kimsenin istemeyeceği bir durum ancak Türklerin operasyonu yönetmede şimdiye kadar sorumlu davrandığı kanısındayız” diye konuştu.

/ BAĞDAT

28.02.2008


 

‘Kürtlere ayağını denk al mesajı’

Uluslararası Kriz Grubu’nun (ICG) Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktör yardımcısı Joost Hiltermann, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin terör örgütü PKK’ya yönelik Irak’ın kuzeyinde yaptığı harekâtın, Iraklı Kürtlere yönelik olarak da ‘’ayağını denk al’’ mesajını taşıdığını savundu.

Jamestown Vakfı adlı kuruluşun düzenlediği Türkiye-Irak-ABD ilişkileri konulu toplantıda konuşan Hiltermann, Iraklı Kürtlerin Kerkük’ün denetimini ele geçirme ve sonunda bağımsızlık arzusu taşıdığını belirterek, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin harekâtının, terör örgütü PKK’ya karşı askeri önlemleri alma hedefinin dışında, dolaylı olarak Iraklı Kürtlere de uyarı mesajı niteliği taşıdığını iddia etti.

Kürtlerin topraklarını genişletme ve Kerkük hedeflerinin, Irak’ta sonuçta istikrarlı bir ülke oluşturmayı amaçlayan ABD’nin plânlarına da karşıolduğunu kaydeden Hiltermann, ABD’nin Türkiye’nin süren operasyonuna ‘’yeşil ışık’’ yaktığını savundu.

Gelecek dönemde Kerkük’e ilişkin diplomasi trafiğinin yoğunlaşmasının beklendiğini belirten Hiltermann, sonuçta kuvvetli ihtimalin, Kerkük’te ilgili taraflar arasında bir anlaşma sağlanmasının ardından bunun referanduma götürülmesi olduğunu söyledi. Brüksel merkezli ICG, dünyanın kriz bölgelerindeki sorunlara çözüm üretmeyi amaçlıyor. Toplantıda konuşan Türkiye’nin Washington büyükelçiliği müsteşarlarından Murat Karagöz de Türkiye’nin operasyonunun, boyut, kapsam ve süre açısından sınırlı olduğunu belirtti. Karagöz, Türkiye’nin Iraklı Kürt lider Mesud Barzani ile diyalog kurması için de önce Irak’ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetiminin terör örgütü PKK’ya sağladığı lojistik ve yataklık desteğini kesmesi, PKK’yı terörist ilân etmesi ve Barzani’nin sert söylemini değiştirmesi gerektiğini söyledi.

/ WASHINGTON

28.02.2008


 

Güvenlik Konseyi Gazze’yi görüştü

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes, Gazze’de insanların son derece kötü şartlar altında yaşadıklarını belirterek, Gazze’nin İsrail tarafından izole edilmesinin uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi’nde Orta Doğu konulu aylık toplantıda Holmes ve BM’nin Orta Doğu Özel Koordinatörü Robert Serry, bölgeye yaptıkları son ziyaretle ilgili bilgi verdi.

Holmes, İsrail’in güvenlik endişelerini anladıklarını ve roket saldırıları karşısında kendisini koruma hakkına saygı gösterdiklerini, ancak Gazze’ye yönelik kısıtlamaların ve izolasyonun bölgedeki Filistinliler’in ‘’tümden cazalandırılması’’ anlamına geldiğini, bunun da uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu belirtti.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

28.02.2008


 

Afganistan’da İçişleri Bakanına suikast

Afganistan İçişleri Bakanı Zarar Ahmed Mukbil’in, konvoyuna düzenlenen roket saldırısından kurtulduğu bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi, bakanın ve konvoyunun, başkent Kabil’in doğusundaki Lagman bölgesinde saldırıya uğradığını belirtti. Taliban militanları olduklarından şüphelenilen kişilerin konvoya roket ve hafif silâhlarla ateş açtığını belirten yetkili, bakanın korumalarının saldırıya karşılık verdiğini söyledi. Yetkili, çatışmada can kaybına dair ellerine bilgi ulaşmadığını bildirdi.

/ KABİL

28.02.2008


 

Gates Hindistan’la nükleer işbirliğinde sabırsızlanıyor

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Hindistan ile ABD arasında sivil nükleer işbirliği anlaşmasının tamamlanması için artık zaman kaybedilmemesi gerektiğini söyledi.

Gates, Yeni Delhi’de yaptığı açıklamada, “Zaman geçiyor, anlaşmanın farklı yönlerini hayata geçirmek için artık çok vaktimiz kalmadı” dedi.

Anlaşmanın iki ülkenin çıkarlarına hizmet edeceğini söyleyen Gates, “Bu, küresel çapta olumlu sonuçları olan bir anlaşma. Başarısızlık durumunda iki ülke arasındaki askeri ilişkiler olumlu biçimde değerlendirilmeye devam edecek” diye konuştu. Washington’da 2006’da imzalanan ve bu yıl tamamlanması beklenen anlaşma uyarınca ABD, nükleer silâhların yayılmasının önlenmesi anlaşmasını (NPT) imzalamayan Hindistan’a sivil nükleer enerji ve bilgi sağlayacak.

Hindistan da bunun karşılığında nükleer tesislerini uluslararası denetime açacak.

Hindistan ile ABD arasında varılan anlaşmaya, Hindistan’daki komünistler, diğer sol kanat partileri ve muhalefetteki Hindu milliyetçiler karşı çıkıyor.

/ YENİ DELHİ

28.02.2008


 

Sudan’da hakaret karikatürleri telîn edildi

Sudan’ın başkenti Hartum’da toplanan binlerce kişi, Hz. Muhammed’e hakaret içeren karikatürlerin Danimarka gazetelerinde tekrar yayımlanmasını protesto etti.

Başkentteki Şüheda meydanında toplanan göstericiler Danimarka aleyhinde sloganlar attı ve Danimarka mallarına yönelik boykota destek çağrısında bulunuldu. Gösteriye Sudan yönetimi de destek verdi.

/ HARTUM

28.02.2008


 

Abbas da Kaide kartını oynamaya başladı

ilistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi’ne El Kaide militanlarının sızdığını ve operasyonları için Gazze’de bir üs kurmak amacıyla Hamas’tan destek aldıklarını söyledi.

Abbas, İngiltere’de Arapça yayımlanan El Hayat gazetesine yaptığı açıklamada, El Kaide militanlarının Gazze’ye girişine Hamas’ın izin verdiğini öne sürdü. Abbas, “El Kaide üyelerinin Filistin topraklarına, özellikle Gazze’ye ulaştıklarına inanıyorum. El Kaide’nin bilhassa Gazze’deki varlığı, sanırım Hamas’ın yardımıyla mümkün oldu” dedi.

/ KUDÜS

28.02.2008


 

Hillary : Irak için pişmanım

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adaylığı yarışı sürerken televizyonda rakibi Barack Obama ile tartışan Hillary Clinton, Başkan George W. Bush’a 2003’te Irak’ı işgal yetkisi sağlayan yasaya olumlu oy verdiği için pişman olduğunu itiraf etti.

MSNBC haber televizyonunda yayımlanan tartışmada sunucu tarafından Irak konusunda soru yöneltilen Senatör Clinton, ‘’2002’de Irak yetki yasasına verdiğim oy samimiydi, ancak daha sonra bir daha aynı yönde oy kullanmazdım. ’’ dedi.

/ WASHINGTON

28.02.2008


 

Hollanda’dan yabancılara kucak

Hollanda Adalet Bakanı Hirsch Ballin’in yabancılar anlamına gelen “Allochtoon” kelimesinin kullanılmasının kaldırılmasına yönelik açıklamasına Hollanda’daki işadamlarından, siyasilerden, halktan ve sivil toplum kuruluşlarından destek geldi.

Hollanda genelinde yabancılar konusunda yaptığı olumlu açıklamalar ile dikkatleri üzerine çeken ve yabancı kelimesinin kullanılmasının sözlükten çıkarılmasını ilk savunanlardan biri olan İşçi Partisi’nin (PvdA) Amsterdam Başkanı Manon van Garde, Ballin’e tam destek verdiğini söyledi. Garde, Hollanda dışından gelen insanların Hollanda toplumunun ayrılmaz parçası olduğunu belirtti. Manon van Garde, “Özellikle şunu belirtmek istiyorum. 1960 sonrasında ülkemize gelen bu insanlar, Hollanda’nın gelişmesi için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Çocukları Hollanda vatandaşı. İlk gelenlerin çoğu da Hollanda vatandaşı oldular. Artık bu insanlara yabancı demenin anlamı kalmadı. Dolayısıyla da bu sözcük geçerliliğini yitirmiş oluyor. Eğer illâ ki bir ifade kullanılacak ise Amsterdamlıyız demek daha doğru bir ifade olacağını düşünüyorum. Çünkü bu şehirde yaşadığımıza göre hepimiz Amsterdamlıyız.” şeklinde konuştu.

/ AMSTERDAM

28.02.2008


 

Terörizm İslâm dışı

Hindistan’ın en büyük İslâmi cemaatlerinden olan ve Taliban’ın ilham kaynağı olduğu iddia edilen Dar’ül Ulûm, terörizmi İslâm dışı ilan etti.

Hindistan’ın 150 yıllık ve en köklü cemaatlerinden olan ve Taliban’ın ilham kaynağı olduğu iddia edilen Dar'ül Ulûm cemaati, “Terörizm İslâm dışıdır” mesajını verdi.

Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinde Deuband kasabasındaki külliyede bir araya gelen on binlerce medrese öğrencisi ve şeyh, Rektör Mevlânâ Marghubur Rahman’ın hitabını dinledi. Onlarca yerel televizyon ve medya mensubunun da takip ettiği açıklamalar özellikle Hindistan için tarihi nitelik taşıyor. Marghubur Rahman “İslâm’da terörizme yer yoktur, suçsuz insanların öldürülmesi İslâm’a aykırıdır” mesajını verdi.

Rahman’ın sözleri Hint ve dünya basınında geniş yankı buldu. Medyada, uzun zamandan beri Deuband merkezli medreselerin İslâmî terörist gruplara destek verdiği şeklinde haberler çıkıyordu. Hindistan’da yaşayan 150 milyon Müslüman’ın otorite olarak kabul ettiği ilk kurumlardan olan Deuband medreseleri ve Dar'ül Ulûm cemaati Müslüman halk arasında da büyük saygı görüyor.

Deuband medreseleri rektör yardımcısı Kadı Muhammed Osman ise dünyanın dört bir yanında bir çok terörist faaliyetler olmasına rağmen Müslüman olmayan bu şahısların yürüttüğü faaliyetlerin neden terörizm olarak medyada yer almadığını sorguladı. Kadı Osman, cemaat mensubu âlim ve talebeleri de sağduyulu davranmaya davet etti.

Rektör Rahman’ın tarihi konuşması birçok televizyon kanalı tarafından canlı olarak yayınlanırken konuşmanın tam metni Hindistan genelindeki on binlerce medresede dağıtılıp ders olarak okutulacak.

/ YENİDELHİ

28.02.2008


 

Kıyamet ambarı

Muhtemel bir Nuh Tufanı ya da büyük bir nükleer felâkete karşı inşa edilen “Nuh’un Ambarı” tamamlandı. Norveç’in Svalbard Adası’na yapılan Kıyamet Ambarı, yeryüzündeki tüm bitkilerin tohumları saklanıyor.

Kuzey Kutbu’nun 1000 km. uzağındaki Plataaberget Dağı’na inşa edilen ambarın kurdelesi önceki gün kesildi.

Uzunluğu 130 metre, duvarları da çelik barlarla çevrili ambarda 4.5 milyon tür meyve, sebze ve tahıl tohumu koruma altında tutulacak. En kötü felâketlerde bile tohumların hiç zarar görmeden yaklaşık 200 yıl kadar dayanacağı belirtiliyor. Yaklaşık 9 milyon dolara mal olan ambarı tehdit eden tek unsur aç kutup ayıları. Bölgede yaşayan 3 bin kadar kutup ayısını ambardan uzak tutumak için tüfekli özel bekçiler görev yapıyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Uluslararası Biyoçeşitlilik araştırma grubu tarafından oluşturulan Küresel Ürün Çeşitliliği Tröstü tarafından yaptırılan tesiste, hava sıcaklığının bazı tohumların 1000 yıl yaşayabildiği eksi 18 dereceye kadar düşebiliyor. Özel izalasyon maddeleriyle ısı yalıtımı yapılan ambarın içindeki üç yeraltı hücresinde tohumların konulacağı rafların da montajı tamamalandı. Eksi 18 derecedeki hücrelerdeki, her biri 500’er adet olan binlerce tohum bu raflarda yer alacak.

/ NORVEÇ

28.02.2008


 

Piton yılanı köpeği yuttu

Avustralya’nın Queensland eyaletinin Kuranda kentinde, bir evin verandasına giren 5 metrelik piton yılanı, kendisine atılan eşyalara aldırmadan, aile bireylerinin gözü önünde evin köpeğini yuttu.

Yardım için çağrılan bir yılan avcısı ise köpeğin kuyruğu ve arka ayaklarının göründüğü pitonun çenesini açamadı. Baba Daniel Peric, bölgede bu dev yılanlara sıkça rastlandığını ve aynı pitonun daha önce evin kedisi ile hamsterlarını da yediğini, bu sebeple çocuklarını yalnız bırakmaya korktuğunu anlattı. Avustralya’da boyları 7 metreye ulaşabilen dev pitonlar genellikle küçük bir kanguru türü olan wallabielerle besleniyor, ama zaman zaman evcil hayvanlara da saldırabiliyor.

/ SİDNEY

28.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri