Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yavaşlama sinyalleri güçleniyor

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Yavaşlayan bir ekonomide hızla artan cari işlemler açığının oluşturduğu risk giderek ciddiyet kazanmaktadır. Ekonomik büyümeye rağmen resmî işsizlik rakamlarının yüzde 10’un üzerinde olması bunu açık bir biçimde göstermektedir” dedi.

ASO’nun aylık oda meclisi toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de katılımı ile Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomideki gelişmelere değindi. Dünya ekonomisindeki belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çeken Özdebir, açıklanan banka zararları ile yaşanan finansal krizin boyutlarının da belli olmaya başladığını kaydetti.

Sosyal güvenlik primindeki işveren payından 5 puanlık indirime ilişkin takvimin hemen açıklanmasını isteyen Özdebir, Türk ekonomisindeki yavaşlama sinyallerinin güçlendiğine dikkat çekti. Kasım 2007 döneminde yaşanan işsizliğin yüzde 10,1’e yükseldiğine vurgu yapan Özdebir, cari işlemler açığındaki artışın devam ettiğini kaydetti. 2007 yılında cari işlemler açığının GSYİH’ya oranının yüzde 7’nin üzerine çıktığını ifade eden Özdebir, ekonominin yavaşlamaya, ihracatın artmaya ve cari işlemler açığının da yükselmeye devam ettiğin anlattı.

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri konusunda izlediği politikayı da eleştiren Özdebir, Amerikan Merkez Bankasının (FED) faizleri 0,75 puan indirirken, Merkez Bankasının 0,25 puanlık indirimini yeterli görmelerinin mümkün olmadığını bildirdi.

Merkez Bankasının daha aktif olması ve faiz indirimlerinde daha kararlı bir görünüm sergilemesi gerektiğini söyleyen Özdebir, şunları kaydetti:

‘’Çünkü yavaşlayan bir ekonomide hızla artan cari işlemler açığının oluşturduğu risk giderek ciddiyet kazanmaktadır. Nitekim carî işlemler açığının oluşturduğu risk kendisini borsada hissettirmektedir. Yıl başından bu yana dünyada dolar bazında en fazla değer kaybeden borsa yüzde 19,5 ile İMKB olmuştur.

Ekonomimiz istihdam yaratamamaktadır. Ekonomik büyümeye rağmen resmi işsizlik rakamlarının yüzde 10’un üzerinde olması bunu açık bir biçimde göstermektedir. İstihdam artışını beslemek için mutlaka radikal kararlar almak gerekmektedir. Öncelikle istihdam üzerindeki yüksek vergi ve sosyal güvenlik prim yüklerinin azaltılması gerekir. Zorunlu istihdam uygulamasına hiç zaman kaybetmeden son verilmelidir. Mevcut haliyle kıdem tazminatı uygulaması ekonomi üzerinde kaldırılması mümkün olmayan bir yük oluşturmakta, istihdam artışını engellemektedir. Kıdem tazminatı uygulaması gözden geçirilmeli, kıdem kazanmak için çalışılması gereken süre uzatılmalı ve kıdeme esas gün sayısı azaltılmalı, bir kıdem tazminatı fonu oluşturulmalıdır.’’

Çalışma yasalarının işi değil, işçiyi korumak mantığıyla yapıldığı için çalışma hayatına gereksiz bir katılık getirdiğini de belirten Özdebir, işi korumadan işçiyi korumanın mümkün olmadığını söyledi.

/ ANKARA

28.02.2008


 

Teröre “dur” deme zamanı çoktan geldi

Terör sorununun ülkemizdeki siyasî istikrarsızlıklardan da beslendiğini ve bundan dolayı soruna orta ve uzun vadeli stratejik plan dahilinde çözüm getirilemediğini belirten Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, “Son 25 yıldır binlerce askerimizi, güvenlik güçlerimizi şehit verdiğimiz; binlerce vatandaşımızı, gencimizi, yaşlımızı, küçük çocuklarımızı kaybettiğimiz terör sorununa artık ‘dur’ deme zamanı gelmiştir” dedi.

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, Güneydoğu Bölgesinin kalkınmasının ve terör sorununun ülkenin birinci öncelikli sorunu olduğunu belirterek, ‘’Güneydoğu’da orta ve uzun vadeli bir ekonomik kalkınma seferberliği ilân edilmelidir’’ dedi.

Erturhan, yaptığı yazılı açıklamada, terör sorununun temelinde Güneydoğu’nun yetersiz ekonomik kalkınmasının yattığını vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Yıllardır konuşulan ve ülkemizdeki siyasî istikrarsızlıklardan da beslenen ve bundan dolayı orta ve uzun vadeli stratejik plan dahilinde çözüm getirilemeyen terör sorununa artık kalıcı, radikal orta ve uzun vadeli stratejik plan dahilinde dur deme zamanı gelmiştir. Son 25 yıldır binlerce askerimizi, güvenlik güçlerimizi şehit verdiğimiz binlerce vatandaşımızı, gencimizi, yaşlımızı, küçük çocuklarımızı kaybettiğimiz terör sorununa artık ‘dur’ deme zamanı gelmiştir. Terör sorununu bitirmek için gerekli olan siyasi ve ekonomik zemin ülkemizde günümüzde fazlasıyla mevcuttur.’’

GÜNEYDOĞULU İŞ ADAMLARINA BÜYÜK

GÖREVLER DÜŞÜYOR

Güneydoğu ve terör sorununun temelinde ekonomik yetersizlikler yattığını ifade eden Erturhan, Güneydoğu’da orta ve uzun vadeli bir ekonomik kalkınma seferberliği ilân edilmesi gerektiğini belirtti.

Yaşar Erturhan, Güneydoğu’da yaşayan insanların öncelikle eğitim seviyesi yükseltilerek, tarım ve sanayi sektörüne yönelik olarak emek yoğun alanlarda istihdam alanları açılmasını gerektiğini anlattı.

Erturhan, Türkiye’nin batısında verimli çalışmayan emek yoğun yatırımların Güneydoğu’ya kaydırılmasıyla iş ve istihdam alanında hızlı ve çok önemli gelişme sağlamanın mümkün olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

‘’Ülkemizde son 25 yıldır sadece bankacılık sektöründe buharlaşan ve teröre harcanan miktarlar göz önüne alındığında; Güneydoğu kalkınması için belirli bir stratejik plan dahilinde uygulanacak olan Güneydoğu kalkınma programının maliyeti Türkiye ekonomisi için getirileri götürülerinden fazla olacaktır. Sadece sanayi sektöründe değil emek yoğun teknolojilerle tarım ve hayvancılık alanlarında da Güneydoğu insanımızın yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi ile bölgede refah seviyesi yükselecektir. Bir yandan eğitim düzeyini yükselterek diğer yandan Güneydoğu’da refah düzeyini yükseltecek yatırım, önlem ve politikalarla terörist hareket destekçi bulamayacaktır.’’

GAGİAD Başkanı Erturhan, Güneydoğu’nun kalkınmasında, devletin yanında Türkiye’nin batı illerinde yaşayan Güneydoğulu iş adamlarına büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

/ GAZİANTEP

28.02.2008


 

MHP’li Melen: Ekonomide durgunluk tehlikesi var

Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Mithat Melen, Türk ekonomisinin kırılgan olduğunu ve gelecek dönemde iktisadî durumun durgunluk tehdidiyle karşı karşıya olacağını söyledi.

Washington’da bulunan Melen, Rumi Forum adlı kuruluşta yaptığı konuşmada, Türkiye’nın yüksek maliyetle borçlandığını ve açıkların arttığını, buna karşılık hükümetin, ekonomide pembe tablo çizdiğini savundu.

Hükümetin ‘’ikinci nesil’’ diye adlandırılan ekonomik reformları ihmal ettiğini ileri süren Melen, örneğin vergi idaresi konusunda, ‘’Türkiye’de 43 milyon seçmene karşılık 6.5 milyon vergi mükellefi var’’ dedi.

/ WASHINGTON

28.02.2008


 

KOBİ’lere, AB finans konferansı

Kartal Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nce, 29 Şubat 2009 Cuma günü “Vizyonunu Geliştirmek İsteyen Kartal’lı KOBİ’lere AB Finans Kapısını Aralıyoruz” başlıklı ve tüm Kartal’lı KOBİ’lerin ücretsiz olarak katılacakları (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) bir konferans düzenleniyor.

Kartal Sahilyolu Bülent Ecevit Kültür Merkezi’ndeki Nikâh Sarayı’ndaki konferansa katılacak uzmanlar ve konular şöyle:

*Mustafa Yaşar Tınar: “Avrupa Birliği’nde KOBİ’ler”

*Meltem Gülsoy: “Avrupa Yatırım Bankası’nın KOBİ’lere Yönelik Kredileri”

*Servet Koçak: “KOBİ’lere Yönelik Çalışan Anadolu Yakası Avrupa Bilgi Merkezi’nin Tanıtımı ve Türk KOBİ’lere Yönelik AB Uygulamaları”

*Yılmaz Çakır: “AB 7. Çerçeve Programı ve Öne Çıkan Proje Konuları”

Yeni Asya / İSTANBUL

28.02.2008


 

Made in Türkiye marka olacak

Tekstil sektörü büyük bir toplantıya hazırlanıyor. 3 binden fazla işadamının katılmak için başvurduğu toplantıya, G. Antep, Denizli, Ankara, K. Maraş gibi çok çeşitli şehirlerden talep var.

Türk işçiliğini baz alarak dünyanın gözünü ‘Made in Türkiye’nin üze-rine yoğunlaştırma politikası güden Merter Markalar Birliği işadamlarını bir araya getirerek bu hareketi başlattı. Toplantının amacı olarak, “Türkiye, dünyanın en uygun üretim merkezi ve tek markamız ‘Made in Türkiye’yi dünya ölçeğinde bir marka yapmak hedefindeyiz” denildi.

28.02.2008


 

ABD’lilere peştemal giydirecek

ABD Başkanı George W. Bush ve İspanya Kralı Juan Carlos başta olmak üzere özel müşterilere havlu koleksiyonu hazırlayan Bursa’da kurulu Forza Teksil, ünlü sinema oyuncusu Demi Moore’nin de aralarında bulunduğu seçkin müşteriler, lüks yatlar ve 7 yıldızlı oteller için peştemal koleksiyonları hazırlamaya başladı.

Ralph Lauren, Georgio Armani, Gianfranco Ferre gibi dünyanın en prestijli markalarına üretim yapan, müşterileri arasında, Bill Gates ve Steven Spielberg gibi ünlü isimlerin de bulunduğu firma, yine müşteriye özel üretim gerçekleştirecek. ‘’Forza&Casa Collection’’ markasının tasarımcısı Forza Tekstil’in sahibi Selim Aykıran, yaptığı açıklamada, Osmanlı ve Anadolu motiflerini işledikleri, bambu, kaliteli pamuk ve tamamen doğal kök boya kullandıkları havlularının, özgün tasarımları sayesinde ‘’Made in Turkey’’ etiketiyle kendini dünyaya kabul ettirdiğini söyledi.

/ BURSA

28.02.2008


 

Kalkınma Bankası Türkiye’ye geliyor

Financial Times gazetesi , Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası’nın Türkiye’ de daha büyük bir rol oynamayı değerlendirdiğini yazdı.

Bankanın 60’tan fazla ortağı arasında bulunan Türkiye’nin bunu daha önce talep ettiğini, ancak eski komünist ülkelere odaklanılmasını isteyen bazı Avrupa Birliği üyeleri tarafından bu isteğin reddedildiğini hatırlatan haberde şöyle denildi:

“Bankanın Orta Avrupa ülkelerindeki faaliyetlerini azaltması ve daha önceki yatırımlarından büyük karlar sağlamasıyla, bazı Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye’nin isteğini yeniden değerlendirmeye hazır hale geldi. Ancak daha önce Türkiye’yi destekleyen Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kez daha isteksiz olduğu anlaşılıyor. Washington bankanın faaliyetlerini azaltması ve sonunda kapatılmasını istiyor.”

/ LONDRA

28.02.2008


 

Kamu alacaklarının tahsilinde uzlaşma imkanı

5736 sayılı ‘’Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun’’la, ihtilâflı kamu alacaklarının tahsil edilmesi amacıyla mükelleflere, bir kez daha vergi kanununun uzlaşma hükümlerinden yararlanma imkânı tanınıyor.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanuna göre, davaya konu olan vergi borçları, 18 ayda, 18 eşit taksitte, aylık faiziyle ödenmesi şartıyla ödenebilecek. Vergi ziyaı cezası kesilen tarhiyata ilişkin vergi ve cezalar ile bunlara bağlı usulsüzlük cezaları ve il özel idare ile belediyelere ait vergi resim ve harçlar, uzlaşma kapsamı dışında tutuldu.

/ ANKARA

28.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri