Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sanal alışverişte vergi kaybı

Türkiye’de, ayakkabıdan çantaya, bebek eşyalarından kitaba kadar çok sayıda ürünü faturasız ve belgesiz satan yurtdışı menşeli internet sitelerindeki sanal alışveriş nedeniyle devletin sadece KDV ve ÖTV’den yüzde 41 vergi kaybına uğradığı bildirildi.

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı ‘’Online Kayıtdışı Ekonomi’’ başlıklı raporuna göre, internet üzerinden faaliyet gösteren çok sayıda sitede, ayakkabıdan çantaya, bebek eşyalarından kitaba, bilgisayardan DVD oynatıcısına, parfümden makyaj malzemesine kadar birçok ürün ürün satışa sunuluyor. Faturasız satılmaları edeniyle Türkiye’deki fiyatlara göre daha ucuz olan bu sitelerin vatandaşlarca da cazip görülmesi, kayıtdışı ekonomiyi körüklüyor. Başta Uzakdoğu olmak üzere yurtdışı menşeli bu sitelerin, vatandaşların kredi kartı ya da online bankacılık sistemiyle yaptığı alışverişleri istediklere adrese postayla ‘’hediye’’ altında gönderdiği ifade edilen raporda, vatandaşın verdiği siparişlerin fazla olması durumunda, Türkiye gümrüklerinde şüphe uyandırmaması için birden fazla pakete bölünerek gönderildiğine dikkat çekildi.

Uluslararası taşımacılık yapan kargo şirketleriyle gelen ürünlerin 100 doların üzerinde olması durumunda vergiye tabi olması nedeniyle birçok ürüne, yurtdışındaki bir Türk şirket tarafından 100 dolarlık fatura kesildiği belirtilen raporda, ‘’Örneğin, tıbbi malzeme bulunan paket, telefon kulaklığı adı altında hediye paketi olarak gönderiliyor ve gümrük vergisi ödemeden, Türkiye’ye sokulabiliyor. Bu şekilde, kargo şirketi, yurtdışından getirilen malı sorunsuz biçimde alıcısına teslim ediyor’’ denildi. Vatandaşlar, internet üzerinden sanal alışverişe yönelirken devletin bu alışverişten, gümrük vergisi, KDV, ÖTV, gelir, kurumlar, çevre ve emlak vergisi, SSK ve Bağ-Kur primlerinden kaynaklanan önemli vergi kayıplarına uğradığı vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:’’Bu yolla satın alınan ürünlerin büyük bölümü lüks tüketim malı olduğu için devlet yüzde 6,7 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda ÖTV ve yüzde 18 oranındaki KDV’yi alamıyor. Buna göre, yapılan her 100 dolarlık alışverişten, devlet 26 dolardan 41,6 dolarla kadar KDV ve ÖTV kaybına uğruyor.’’ ATO Başkanı Sinan Aygün, tüketicilerin, ucuzluğun cazibesine kapılmamaları ve bilinçli davranarak faturalı alışveriş yapmaları gerektiğini, belgesiz satışların yasal olarak suç teşkil ettiğini kaydetti.

/ ANKARA

16.03.2008


 

Kriz sözü, daralmayı getiriyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bazı insanların sürekli kriz kelimesini Türkiye’nin gündeminde tuttuğunu belirterek, ‘’Vatandaş bundan dolayı tüketim harcamalarını erteliyor. Bunun getirdiği bir daralma söz konusu’’ dedi.

Malatyalı İşadamları Derneğinin (MİAD) toplantısına katılan Çağlayan, Türkiye’nin yeni dönem sanayi stratejilerini anlattı.

Sanayi stratejileri çalışmasının başladığını ifade eden Çağlayan, ‘’Sene sonuna kadar bunları bitirerek yeni bir teşvik sistemini getirmenin çabası içindeyiz’’ dedi. Çağlayan, Türkye’de ilk defa bir istihdam planlaması çalışması yaptıklarını, bu dönemde mesleki eğitimler konusunda çok önemli açılımlar yapacaklarını anlattı. Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Çağlayan, piyasalardaki durgunlukla ilgili bir soruya karşılık şunları kaydetti: ‘’Türkiye’de ekonomik anlamda bir kriz söz konusu değil, ama nedense bazı insanlar sürekli kriz kelimesini Türkiye’nin gündeminde tutuyorlar. Vatandaş bundan dolayı tüketim harcamalarını erteliyor, bu ister istemez tıkanıklık yaratıyor. Merkez Bankası da piyasaya gerekli likiditeyi vermiyor. Bunun getirdiği bir daralma söz konusu.’’

/ İSTANBUL

16.03.2008


 

Çelik: Tasarı geri çekilmeyecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ‘’Sosyal Güvenlik Yasası’’ tasarısının geri çekilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, ‘’Yasa tasarısının geri çekilmesi diye bir şey yok. Sosyal taraflarla son kez görüşüldükten sonra, TBMM Genel Kurulu’na sunulacak’’ dedi.

Bazı internet sitelerinde, yasa tasarısının geri çekildiğine yönelik haberler yer aldığını, ancak bunların gerçeği yansıtmadığını belirten Bakan Çelik, ‘’Meclis komisyonlarında görüşülen tasarının raporu yazıldı, baskıya verildi. Tasarı metni, daha sonra Meclis Genel Kurulu’na sunulacak. Yani süreç devam ediyor. Bu arada, sosyal taraflarla da son kez görüşülecek’’ şeklinde konuştu.

/ ANKARA

16.03.2008


 

Altının fiyatı piyasayı hareketlendirdi

Altın reklamlarının tüketiciyi etkilediği ve piyasada hareketlenmeye yol açtığı bildirildi.Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak, televizyonlarda son dönemde çok sayıda altın firmasının reklamlarının yer aldığını, bunun da kadınların altın satın alırken tercihinde etkili olduğunu söyledi.

Son dönemde çok sayıdaki firmanın televizyon kanallarında dizilere ve program kuşaklarına reklam verdiklerine dikkati çeken Başak, kadınların reklamlarda gördükleri takıları altın modasını takip etmek amacıyla satın aldıklarını kaydetti. Altın takı reklamlarının, altın ve tasarım sektörüne canlılık getirdiğinin bir gerçek olduğunu vurgulayan Başak, ‘’Altın imalat ve tasarımında dünya üçüncüsü olan ülkemizde, işçiliğin yoğun olduğu ürünler reklamlara bağlı olarak daha çok rağbet görüyor’’ dedi.

/ TRABZON

16.03.2008


 

Köprü ve otoyoldan 37 milyon YTL

Özelleştirmeleri gündemde bulunan İstanbul Boğaz köprüleri ile paralı otoyollar, gelir getirmeye devam ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğünün son verilerine göre, Şubat ayında Boğaz köprüleri ile paralı otoyollardan elde edilen gelir 37 milyon 670 bin 901 YTL oldu.

Bu dönemde köprü ve otoyollardan geçiş yapan araç sayısı ise 22 milyon 581 bin 956 olarak belirlendi.

Şubat ayında köprülerden geçen 11 milyon 122 bin 942 araçtan 14 milyon 410 bin 982 YTL, otoyollardan geçen 11 milyon 459 bin 14 araçtan 23 milyon 259 bin 919 YTL gelir elde edildi.

/ ANKARA

16.03.2008


 

Tuz Gölü’nde 1 milyar metreküp gaz depolanacak

Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesi kapsamında oluşturacak 12 depoda, yaklaşık 1 milyar metreküp işletme gazı depolanacak.

CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı’nın soru önergesine yazılı cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Silivri dışında herhangi bir yeraltı depolama tesisi bulunmadığını hatırlattı. Tuz Gölü Havzası’ndaki tuz domlarının doğalgaz yeraltı deposu olarak kullanımı için geliştirilen Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Güler ‘’7,5 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında 12 adet depo oluşturularak, yaklaşık 1 milyar metreküp işletme gazının depolanması sağlanacaktır’’ dedi.

/ ANKARA

16.03.2008


 

“Şeker fabrikaları özelleştirilsin”

Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, “Şeker fabrikaları biran önce özelleştirilmeli. Ve Devlet bu özelleştirmede taraf olmamalı” dedi.

ŞEMAD 10, kuruluş yıldönümünü Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve üyeleriyle birlikte kutladı.Toplantıda konuşma yapan ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz, dünyada en pahalı şekeri Türk sanayicisinin kullandığını belirterek, “Bu konunun önüne geçilmesi için özelleştirme gerçekleştirilmelidir. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesini istiyoruz. Ve bu özelleştirmede devlet taraf olmamalıdır” diye konuştu. Gıda sektörünün hammadde konusunda bu yaz sıkıntıya düşebileceği uyarısında bulunan Kopuz Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’dan şeker kanunu ile birlikte konulan kotaların yüzde 50 oranında indirilmesini istedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

16.03.2008


 

Traktörlerimiz Balkan ve Afrika topraklarında

Tamamen yerli sermaye ile kurulan ve Türkiye’nin ilk yerli tasarım traktörünü üreten Erkunt Tarım Makineleri Sanayi A.Ş, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Sudan’a traktör ihraç ediyor.

Genel Müdürü Zeynep Erkunt Armağan, üretime başladıkları 2004 Ekim ayından bugüne kadar 4 bin 300 adet traktör ürettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’İhracata ise 2007 yılının Mart ayında başladık. Mart ayından yıl sonuna kadar 2007’de Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Sudan’a ihracat yaptık. Balkanlar ve Afrika’daki tarım arazilerinde Türk traktörleri de çalışıyor. Hedefimize uygun olarak üretimimizin yüzde 25’ini ihraç ediyoruz. 2 ülkeyle daha görüşmelerimiz sürüyor. Çok yakında bu ülkelerle de anlaşma sağlayıp traktör ihracatına başlayacağız.”

/ KONYA

16.03.2008


 

KOBİ’lere 305 milyon dolarlık ihracat yardımı

Dış Ticaret Müsteşarlığı Devlet Yardımları Daire Başkanı Emel Emirlioğlu, 2007 yılında KOBİ’lere 305 milyon dolarlık ihracata yönelik devlet yardımı yaptıklarını söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hizmet Sektör Kurulu’nun düzenlediği “Turqualıty – İnovasyon” konulu panelinde konuşan Emirlioğlu, firmaların ihracata yönlendirilmesi amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti. İhracata yönelik devlet yardımlarının 1994 yılında başladığını ifade eden Emirlioğlu, 2007 yılında KOBİ’lere 305 milyon dolarlık ihracata yönelik devlet yardımı yaptıklarını söyledi. Devlet yardımlarından faydalanmak için 1995 ile 2007 yılları arasında kendilerine firmalardan 5186 proje başvurusu olduğunu ifade eden Emirlioğlu, bu başvuruların 3741’inin onaylandığını belirterek başvuru yapan firmaların yüzde 80’inin KOBİ’ler olduğunu belirtti.

TURQUALTY projesi ile ilgili de bilgi veren Emirlioğlu, “TURQUALTY projesi bir platform haline geldi. Türk markalarının uluslararası pazarlara açılması amacıyla planlanan proje ile 10 yılda uluslararası 10 Türk markası yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.

Mustafa Gökmen / SAKARYA

16.03.2008


 

Üreticilerde kuraklık ve don korkusu

Türkiye genelinde 2007 yılında yaşanan kuraklıkla beraber zor günler yaşayan çiftçileri, meyve ağaçlarının uyanmasıyla birlikte hem kuraklık hem de don korkusu sardı.

Şubat ayında etkili olan kar yağışının üreticiyi sevindirdiğini vurgulayan Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, “Kar tam zamanında yağdı. Kar yağışı aldık, ama geçen yılı telafi edemedi. Barajlarımız dolmadı. Bu yıl da kuraklık tehlikesi var’’ dedi.Son günlerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte meyve ağaçlarının uyanmaya başladığını ve çiçek açtığını dile getiren Sarı, şöyle konuştu: ‘’İlkbahar aylarında meydana gelen don olayları özellikle meyve ağaçlarını olumsuz etkiler. Geçmiş dönemlerde özellikle Mart ve Nisan aylarında görülen don olayları üreticilere büyük zarar vermişti. Bu dönemde yaşanabilecek olası bir don meyvede kalite ve rekolteye darbe vurur. Zaten kuraklık endişesi taşıyan üreticiler, ağaçların uyanmasıyla birlikte şimdi de don korkusu yaşıyor.’’

/ BURSA

16.03.2008


 

Antalya’nın gayrimenkul envanteri çıkarılıyor

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, Antalya’nın gayrimenkul envanterinin çıkarılması için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Sütçü, Antalya’nın konut ve iş yeri ile diğer ve sair gayrimenkullerinin belirlenmesi amacıyla Belediye, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ, Antalya Su ve Atık Su İdaresi, Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü’nden gerekli bilgileri aldıklarını belirterek, inşaat sektörü ile yap-satçıların denetlenmesine başlandığını söyledi.

/ ANTALYA

16.03.2008


 

Zeytinyağı ithalatına izin yok

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, ‘’Zeytinyağının yüzde 60’ı dökme zeytinyağı olarak ihraç ediliyor. Buna çıldırıyorum’’ dedi.

Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) tarafından düzenlenen toplantıya katılan Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye’nin ürettiği zeytinyağının yüzde 60’ının dökme zeytinyağı olarak ihraç edildiğini, ithalatçı ülkelerin de Türk zeytinyağına kendi markalarını koyup dünya pazarlarına sunduklarını söyledi. Türkiye’nin dökme zeytinyağı ihracatını içine sindiremediğini belirten Mirmahmutoğulları, zeytinyağı ithal taleplerini de ülke için gerçekçi bulmadıklarını belirtti. Türk zeytinyağı ihracatçılarından, kendi markalarını oluşturup ihraç etmelerini isteyen Müsteşar Mirmahmutoğulları, zeytinyağı ithalatına izin vermeyeceklerini kaydetti.

/ ANTALYA

16.03.2008


 

Ekolojik pazar bugün açılacak

Antalya’nın ilk % 100 ekolojik pazarı, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bugün saat 12.00’de Cam Piramit bahçesinde açılıyor.

Antalyalılar, her Pazar günü kurulacak ekolojik pazar sayesinde organik ürünlere çok daha kolay ulaşma imkânı bulacak.

% 100 Ekolojik Pazar’da tabiat ve canlı sağlığına zararlı hiçbir yöntem, kimyasal ilâç, gübre ve katkı maddesi kullanılmadan üretilen kontrollü ve sertifikalı organik ürünler satılacak. Ekolojik pazarda ekmekten yumurtaya, peynirden bala, kozmetikten tekstile, çocuk ve bebek ürünlerinden oyuncağa, temizlik malzemesinden meyve suyuna kadar çok farklı çeşitlerde ürün, mevsimin neredeyse bütün taze sebze ve meyve çeşitleri yer alacak.

Müşerref Aksoy / ANTALYA

16.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri