Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Rakamlarla değil, üreterek büyüme olur

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhteşem Kaynak, yeni milli gelir hesabında maddi anlamda birşeyin değişmediğini belirterek, bir bakıma, kapsamlar değiştirildiği için rakamların büyüdüğünü söyledi.

Kaynak, yeni milli gelir hesabını, ‘’maddi anlamda birşey değişmedi. Bir bakıma, kapsamlar değiştirildiği için rakamlar büyümüştür diyebiliriz’’ sözleriyle değerlendirdi.

Milli gelir hesabında yapılan son güncelleme ile ‘’Maddi anlamda bir şeyin değişmediğini’’ dile getiren Kaynak, değişiklikle kapsamlar çoğaltıldığı için eskiden hesaba dahil olmayan ürünlerin GSYH hesaplarında görünür hale geldiğini söyledi. Gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) artmasında birtakım unsurların etkili olduğuna işaret eden Kaynak, şöyle devam etti: ‘’Birinci unsur verimlilik artışı. Bu da bugünden yarına değişmez. Bir yerde petrol, altın bulursunuz GSYH derhal artar. Emek gücünde ciddi gelişme olur, üretkenliği artar. Sermaye veya girişimciliğinizde göze çarpan birşey olur, teknolojide gelişme olur... Bunlar bir günde değişebilen şeyler değil. Anlamlı olan budur. Bu, hangi üretim gücünden kaynaklanıyor? Hangi üretim faktörlerinde nicel olarak bir artış ve ya niteliksel bir ilerleme meydana gelmiş ki bu büyüklük ortaya çıkmıştır, diye sorduğumda bunun cevabı yok.’’

Böylece GSYH’nın ve kişi başına gelirin arttığını dile getiren Kaynak, "Sağlıklı olan, üretimin güçlü hale gelmesi sonucunda artan bir GSMH’dir’’ görüşünü dile getirdi.

/ ANKARA

20.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Halk ekmeğe yüzde 25 zam

  Rakamlarla değil, üreterek büyüme olur

  Körfez sermayesi Türkiye’ye sıcak bakıyor

  Unakıtan: Malî disipline dua edin ve kıymetini de bilin

  Nabucco ile Avrupa’ya ilk doğalgaz 2013’te

  Godiva Yıldız Holding bünyesine katıldı

  Sosyal güvenliğe broşürlü tanıtım


 Son Dakika Haberleri