Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Moskova’da mevlid töreni

Hazreti Muhammed'in (asm.) doğumu münasebeti ile Moskova'da düzenlenen "Mevlid-i Nebi" programında İsmailovski Konser Salonunu dolduran binlerce kişi duygulu anlar yaşadı.

Rusya Müftüler Konseyi ve Nadejda (Umut) Vakfı işbirliği ile düzenlenen organizasyona Hz. Muhammed’in (asm) sevgi ve barış çağrısına cevap veren Rus, Türk, Tatar, Kazak, Kırgız, Dağıstan, Çeçen, Azeri, İnguşet, Tacik ve Türkmen onlarca milletten insan katıldı. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’dan parlamenterler, büyükelçiler ve akademisyenlerin yer aldığı geceye Duma Din İşleri Komitesi, Moskova Belediyesi Dini Organizeler Birliği, Moskova Devlet Üniversitesi, Moskova İslâm Üniversitesi ve Tatar Kültür Merkezi destek verdi. Dağıstanlı ‘Naşidül İslâmiya’ adlı ilâhi grubunun ‘Ya Allah’ ilahisi ile başlayan programdan sonra, Topkapı sarayında sergilenen Kutsal Emanetler’in fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezme fırsatı bulan misafirler güllerle uğurlandı.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin de yaptığı açıklamada Sovyetler’in dağılmasının ardından oluşan Rusya Federasyonu’nda Müslümanlar’a karşı çok toleranslı ve saygılı davranıldığını kaydederek, “Sovyet döneminde böyle büyük salonlarda toplanıp Efendimizi anacağımızı hayâl bile edemezdik. Onu bırakın salavat okunmaz, Efendimiz hakkında konuşma bile yapılmazdı.” dedi. Rusya’da artık mescitlerde, okullarda, konferans salonlarında rahatlıkla Allah’a ve rasulü Hz. Muhammed’e (asm) sevgiyi rahatlıkla ifade edilebildiğini söyleyen Gaynuddin, “Bugün burada annelerimiz, bacılarımız, çocuklarımız ve büyüklerimizle birlikte Kutlu Doğum Haftasını kutlayabiliyorsak, bu büyük bir nimet. Bunun farkında olmak gerekiyor. Rusya’da yüzden fazla millet ve semavî din ehilleri kardeş gibi yaşıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“İSLÂM BARIŞ DİNİ”

Gece münasebeti ile açıklamada bulunan filolog Valeriya Porohovaya, İslâm’ın barış dini olduğunu, inançlı insanlardan müteşekkil toplumların da daha huzurlu ve istikrarlı olduğunu söyledi. Porohovaya, Hz. Muhammed’in (asm) doğruyu getirdiğini, Hz. Musa (as) ve Hz. İsa (as) peygamberlerin de geldikleri döneme hitap ettiklerini ve bütün dünyayı son mesaja hazırladıklarını kaydetti. Rus filolog, “Bütün dinler barışı emretmesine karşın dünyada çatışmalar devam ediyor. Bunların temelinde ekonomik ve siyasî sebepler var. Asla dinler, medeniyetler ve kültürler çatışma istemez.” dedi.

“DÜŞMANLIK NEDEN ?”

Hiçbir dinin kötülüğü emretmesinin mümkün olmadığına işaret eden Moskova Devlet Üniversitesi Matematik Profesörü İdcad Sabitov, bu tür organizasyonlarla dinler ve kültürler arasında da bir kaynaşma vesilesi elde edildiğine işaret ederek, “Başta İslâmiyet, Hristiyanlık ve diğer dinler hiçbir zaman kötülüğü emretmez. İslâmiyet ve Hristiyanlık arasında kavga yok. Politikacılar arasında kavgalar var. Kendi çıkarları için bazen dinleri de kullanıyorlar. Bunu anlayamıyorum. Ben neden bir Hristiyan’a düşmanlık besleyeyim ki?” sorusunu sordu.

/ MOSKOVA

24.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Mugniye’yi İsrail öldürdü”

  Cheney: İsrail’e asla baskı yapmayız

  Tayvan’ın yeni lideri Çin’le barış istiyor

  Kıbrıs’ta yeni süreç başlıyor

  Müşerref: Pakistan’da ‘demokrasi çağı’ başladı

  Yemen görüşmeleri devam ediyor

  Cuntayı protesto için kendini yaktı

  Afganistan’da Taliban avı

  Musul’da askerî binaya bombalı saldırı

  Sri Lanka’da kan oluk oluk akıyor: 85 ölü

  İki gemi çarpıştı, denizciler kayıp

  Moskova’da mevlid töreni

  Müslüman mahkûmlara helâl gıda servisi


 Son Dakika Haberleri