Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Eğitim

Sınavlarda dikkat edilmesi gerekenler

Sınavlar yaklaştıkça öğrencilerden eğitim sayfamıza gelen soru sayısı arttı. Bu hafta bu sorulardan bir kaçına Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı Bestami Çiftçi’nin de desteğiyle cevap vermeye çalışacağız. Sorularınızı “[email protected]” elektronik mektup adresinden bize ulaştırabilirsiniz.

SINAVDA, ÖNCE HANGİ

BÖLÜMLERİ ÇÖZMELİYİM?

Sınavlarda öğrencilerin tercih edecekleri alanlara göre öncelikli olarak çözmeleri gereken sorular birbirinden farklıdır. Bazı öğrenciler öncelikle alanları dışındaki testleri çözüp daha sonra kendi alanlarına daha fazla yoğunlaşmayı düşünüyorlar. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; öğrencilerin kendi alanlarındaki derslerdeki netler daha yüksek puan getirmektedir. Sınav sırasında evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Bu durumda kendi alanınızdaki (Sayısal, Söz, EA) konular yetişmez. Sınava en iyi bildiğiniz testten başlayın, bu sizi motive edecek ve rahatlatacaktır. Daha sonra alanınızdaki (ya da tercih etmek istediğiniz alandaki) soruları çözün. Kalan vakitte de alan dışınızdaki soruları çözerek, özellikle sıralamada üst sıralara yükselebilirsiniz.

TAKILDIĞIM SORULAR,

KONSANTRASYONUMU BOZUYOR

Sınavda zor ve çok kolay sorular bir arada bulunmaktadır. Heyecanla soruda ne sorulduğunu anlamayabilir ya da işlemi yanlış yaparak sonuca ulaşmayabilirsiniz. Böyle durumlarda sorunun yanına bir işaret koyup diğer soruya geçin. Bunu yaparken rahat olun. Sınavda bazı sorular çok kolaydır ve verilen süreden daha kısa zamanda çözülür. Kolay sorulardan kalan zamanı dönüşte çözmedikleriniz için kullanabilirsiniz. Konsantrasyonunuzu kaybetmemek için sınavlarla ilgili kaygılarınızı dışarıda bırakmalısınız. Çünkü stresli öğrenci, kendini çok zorladığında sayfa hışırtısı, burnunu çeken bir öğrenci, sıra gıcırtısı, koridordan gelen sesler ve öğretmenin sınıf içerisinde dolaşmasından bile rahatsız olacaktır. Ne yazık ki bu durumu ne yaparsak yapalım tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. En iyisi kendimizi bu duruma alıştırmak ve sorulara yoğunlaşmaktır.

Dershanelerin eğitim döneminin başında yaptıkları sınavlar genellikle işlenen konularla sınırlıdır. Bu sebeple çok yüksek netler elde edilebilir. Nisan ayının ortalarından itibaren bütün konular tamamlanır ve genel deneme sınavlarına geçilir. Bu sınavlarda da netler düşüş gösterebilir ya da hep sabit kalır. Bilgi eksikliği, dikkat eksikliği ve muhakeme gücünün yetersizliği, hastalık gibi sebepler soruları yanlış çözmenize sebep olabilir. Genel deneme sınavlarını iyi analiz ederek nerelerde eksiklerinizin olduğunu görebilirsiniz. Yine evde çözülen deneme sınavıyla, dershane sınavı aynı olmayacaktır. Evde kendinizi rahat hissederek ve zamanı çok önemsemeden kendinizi sınarsınız. Dershane sınavı, eve göre daha ciddi olduğundan netlerinizde artma ya da azalma olabilir. Dershane sınavları ile gireceğiniz gerçek sınav arasında da bu bakımdan farklılıklar olacaktır. Bu hususları dikkate alarak, çalışmalarınıza devam etmelisiniz.

AÇIK ÖĞRETİM SINAVLARINA

HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER!

Açıköğretim sınavları da diğer sınavlarla aynı şekilde yapılmaktadır. Ancak açıköğretim (AİO, AÖL, AÖF) sınavlarında öğrenciler sınırlı bir bölümden sınava girmektedir. Öncelikle ders kitabınızdan dersleri dikkatle çalışın. Ders çalışırken tarihlere, sayısal verilere ve konu içerisinde geçen isimlere çok dikkat edin. Çünkü sınavda ders kitabında geçen isimler, tarihler ve kişiler ile ilgili sorular gelebilmektedir. Tanımları çalışırken, size tanımı hatırlatacak bir kelime seçin, tanımları ezberlemeye çalışmayın, ne demek istediğine dikkat edin. Soru kökünü (hangisidir, hangisi değildir) iyi okuyun, yanlışların büyük çoğunluğu ne sorulduğunu anlamamaktan kaynaklanır. Sınavdaki soruların büyük bölümü bilgiye dayalıdır. Bütün derslerden ayrı ayrı sorumlu olduğunuz için derslere eşit zaman ayırın. ‘‘Son sınava çok çalışıp, geçerim’’ şeklinde düşünmek doğru olmaz. Final sınavlarında bütün konulardan sorumlu olacağınız için, son andaki çalışmalar başarılı olmanıza yetmeyecektir.

Açıköğretim öğrencileri demişken; Millî Eğitim Bakanı Çelik, “Artık önümüzdeki yıldan itibaren açık ilköğretim ve açık lise öğrencilerinin kitaplarını da ücretsiz vereceğiz” dedi. Açık ilköğretim ve açık lise kayıtlarının, eskiden eğitim araçlarının bulunduğu merkezlerde, 81 ilde yapıldığını hatırlatan Çelik, bunun yaygınlaştırılarak kayıtların bütün ilçelerdeki halk eğitim merkezlerinden de yapılır hale getirildiğini söyledi. Çelik, ‘’Bu öğrenciler bizim tahsis ettiğimiz, gönderdiğimiz kitapların ücretini kendileri ödüyorlardı. Artık önümüzdeki yıldan itibaren onu da almayacağız. Onların kitaplarını da ücretsiz olarak vereceğiz’’ diye konuştu.

Şimdiden kolay gelsin. Başarılar!

MUSTAFA OĞUZ

25.03.2008


Eğitim fuarları hazırlıklarını hızlandırdı

25. AKARE YURTDIŞI EĞİTİM

FUARLARI 02-12 NİSAN 2008

YurtdIşInda üniversite, master, sertifika, MBA, lise veya dil eğitimi almak isteyenler için düzenlenen dünyanın saygın okullarının katılacağı, “25. Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları” 5-12 Nisan 2008 tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da gerçekleşecek. Farklı ülkelerden, 100’ün üzerinde okulun katılımıyla gerçekleşecek bu büyük eğitim organizasyonu sayesinde yurtdışında eğitim görmek isteyenler direkt bilgi almanın rahatlığına ve kayıt yetkilisi ile yüz yüze tanışmanın avantajına sahip olacak. Yabancı eğitim kurumlarının temsilcileri, fuar boyunca gelecek binlerce kişiye, okul ücretleri, giriş ve başvuru şartları, yurtdışında hayat şartları, ülkelerinin eğitim sistemleri hakkında her türlü bilgiyi vererek, çeşitli alanlarda eğitim görmek isteyenlerin bütün soru işaretlerini giderecekler. Fuarda lisans, yüksek lisans, doktora, MBA, lise, dil, sertifika programları ve yaz okullarına kadar bütün yurtdışı eğitim alternatifleri bulunacak. Yurtdışı eğitim fuarına giriş ücretsiz. Okulların Akare Fuarları ziyaretçileri için özel olarak verdiği burs imkânlarından faydalanmak ve sürpriz hediyelere sahip olmak için tek yapılması gereken ise (www.akare.com.tr) adresinden online davetiye almak.

UNİTURK EĞİTİM FUARI 05-06 NİSAN 2008

UniTurk Eğitim Fuarı Ankara’ da 05 - 06 Nisan 2008 tarihleri arasında düzenlenecek. AKM’de düzenlenecek fuar, ilköğretim 6-7-8. sınıfları, lise öğrencilerini, üniversiteye hazırlık aşamasında olan gençlerimizi, üniversite öğrencilerini ve geleceğe dönük olarak kendini geliştirme arzusunda olan mezunlarımızı doğrudan eğitim kuruluşları ile buluşturmayı hedefliyor. Bu vasıflarıyla UniTurk yaklaşık 3 - 4 milyon genci ilgilendiren önemli bir organizasyon. Katılımcı üniversitelerin temel bilgileri ve bölümlerini içeren fuar kataloğu, fuar süresince girişlerde fuar ziyaretçilerine ücretsiz olarak dağıtılacak. Fuara katılan öğrenciler, eğitim kuruluşları tarafından sunulan seminerlere katılarak ilgi duydukları eğitim imkânları hakkında daha fazla bilgi edinebilecek. Fuara katılan bir çok öğrenci ücretsiz kalkacak servislerle ve rehberler eşliğinde eğitim kuruluşlarını gezme ve tanıma imkânı bulacaklar. Fuarla ilgili ayrıntılı bilgi (http://www.uniturk.com.tr) adresinden alınabilir.

13. IEFT YURTDIŞI EĞİTİM FUARI

2 NİSAN’DA ANKARA’DA

Türkiye’de yapılmakta olan en kapsamlı yurtdışı eğitim organizasyonu olma özelliği taşıyan International Education Fairs of Turkey (IEFT), bu yıl 13. Yurtdışı Eğitim Fuarı’nı düzenliyor. 20 ülkeden 100’ün üzerinde üniversite, kolej, dil okulu ve lisenin yer aldığı 13. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı; 27 Mart’ta Kıbrıs Hidden Garden Center’da, 29-30 Mart’ta İstanbul Hilton Otel’de ve 1 Nisan’da Adana Hilton Otel’de, 2 Nisan’da Ankara Sheraton Otel’de ve 4 Nisan’da İzmir Hilton Otel’de düzenlenecek. IEFT Fuarları, yurtdışında eğitim almayı düşünen öğrenci ve aileleri ile dünyanın birçok ülkesinden eğitim kurumunu dinamik bir etkinlikte bir araya getirmeyi amaçlıyor. Tüm izleyicilere açık ve ücretsiz olan fuarlar, 12:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Konukları, sürpriz hediyelerin ve çeşitli faaliyetlerin beklediği fuarla ilgili detaylı bilgi ve online davetiye için (www.ieft.com.tr) adresinden veya 0 (212) 244 42 13 no’lu telefondan bilgi alınabilir.

EXPODERS DERSHANE VE KURSLAR

FUARI 24-25 MAYIS 2008

‘‘Expoders Dershane ve Kurslar Fuarı’’ 24-25 Mayıs 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Doğru eğitim kurumunu, kurs veya dershaneyi belirlemek isteyenler, yaşı ne olursa olsun özel konularda (kişisel gelişim, meslekî eğitim, hobi) eğitim almak isteyenler eğitim görevlileri, eğitim araştırmacıları ve eğitim destekçileri ziyaretçi profilini oluşturuyor. Eğitimdeki dinamizmi daha da artırmak için ağırlıklı olarak eğitim camiasında sürekli vazgeçilmez bir yeri olan dershaneler ve kursların bulunacağı fuar Hilton Convention Center’da yapılacak. Fuarla ilgili ayrıntılı bilgi (http://www.expoders.com) adresinden alınabilir.

İSTANBUL EĞİTİM FUARI 28-30 MAYIS 2008

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Dev Fuarcılık işbirliği ile İSTEF İstanbul Eğitim Fuarı 28–29–30 Mayıs 2008 tarihlerinde Feshane Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Öğrencilerin önünde yeni ufuklar açılmasını, uygulama yaparak bilgilerinin daha da pekişmesini, birlikte düşünme ve yardımlaşma alışkanlıklarının gelişmesini, üreticilik yönlerinin ön plana çıkacağı ve eğlenceli bir faaliyeti hedefleyerek başlatılan “İSTEF İstanbul Eğitim Fuarı” eğitim ve bilim dünyası ile buluşacak. Bir toplumda bilimin öneminin ve gereğinin yeterli derecede anlaşılabilmesinin, gerçek kalkınmanın, bilimin gücüne bağlı olduğunun kavranabilmesinin; ancak eğitimli insanların varlığıyla mümkün. Eğitilmiş insan, üreticiliği ve üretkenliği ile her yönden toplum yaşamına önemli katkılarda bulunur. Eğitim muhtevalı, bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerin sergileneceği; İstanbul için son derece önem taşıyan bu fuarla ilgili ayrıntılı bilgiyi (http://www.istanbulistef.com) adresinden alabilirsiniz.

25.03.2008


ALES’e başvurular başladı

Akademİk Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES) İlkbahar Dönemi için başvurular, 25 Mart-11 Nisan 2008 tarihleri arasında yapılacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) yapılan açıklamaya göre, başvurmak isteyen adaylar, üniversite rektörlüklerindeki başvuru merkezlerinden 2 YTL karşılığında başvuru evrakı alabilecek. Adaylar, ayrıca 40 YTL sınav ücreti yatıracak. Sınava ilk kez girecek adaylar, başvurularını, başvuru merkezlerinden elektronik ortamda yapacak. 2007-ALES’e başvurmuş adaylar ise internet aracılığıyla başvuru yapabilecekler. Adaylar başvuru sırasında 3 YTL “Başvuru Hizmeti Ücreti” ödeyecekler. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ALES’e girmek gerekiyor.

Sınavda 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılacaklar. Türkiye’de bir lisansüstü eğitim programında öğrenim görmek isteyenler de ALES’e girecekler. Adayların ALES’ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (Lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekiyor. Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken ALES sonuçlarını kullanacaklar. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların ALES’e girme zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca ALES’e, bir lisans programından mezun olabilecek durumdakiler ve lisans programlarını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar da başvurabilecek.

1. FELSEFE ÖĞRETMENLERİ KONGRESİ

28 MART’TA BAŞLAYACAK

‘‘I. Felsefe Öğretmenleri Kongresi’’ 28-30 Mart tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek. Felsefe Öğretmenleri Kongrelerinin genel amacı, felsefe öğretmenleri arasında işbirliği ve dayanışmayı geliştirmek; felsefe öğretmenlerinin meslekî alanda gelişimlerini, eğitim alanındaki problemlerin ortaya konulmasında ve sorunların çözümünde aktif katılımlarını sağlamak. I. Felsefe Öğretmenleri Kongresi “Ortaöğretimde Felsefe Eğitimi” başlığı altında felsefe grubu derslerinin programlarını, ders kitaplarını, derslere ilişkin faaliyetleri, felsefe öğretmenlerini ilgilendiren mevzuat ve uygulamaları değerlendirecek; öğretmen deneyimlerinin paylaşılmasını sağlamaya ve felsefe öğretmenlerinin daha örgütlü hareket etme imkânlarını bulmaya çalışacak. Kongre ilgilenen herkese açıktır. Ayrıntılı bilgi (www.felsefecilerdernegi.org) adresinden alınabilir.

25.03.2008


Baba olursun

KadIn, dört yaşındaki kızını yürüyüşe çıkarmıştı. Küçük kız yerden bir şey aldı ve ağzına götürdü. Anne zamanında davrandı, onu elinden aldı ve bunu bir daha yapmamasını söyledi. “Niye?” diye sordu küçük kız. Anne açıkladı: “Çünkü o yerdeydi. Nereden geldiğini bilmiyorsun. Kirli ve muhtemelen mikroplu da...” Küçük kız hayranlıkla annesine baktı. “Bu kadar çok şeyi nasıl biliyorsun anne? Çok akıllısın” dedi.

Anne bunu da kızına bir ders fırsatı bildi ve devam etti: “Bütün anneler bunları bilir. Bunlar annelik sınavında vardır. Bilemezsen anne olmana izin vermezler.” Birkaç dakika öyle sessizce yürüdüler. Belli ki küçük kız annesinin söylediklerini düşünüyordu. “Anladııım!” diye gülümsedi birden, “sınavı geçemezsen baba olursun.” Anne bu ilginç yoruma şaşkın, ama mutlu bir gülümsemeyle “kesinlikle” diye cevap verdi.

25.03.2008


Saçlardaki beyazların sırrı

Çocuk annesine sormuş: ‘‘Anneciğim saçların neden beyazlıyor?’’ Annesi: ‘‘Yavrum, beni her üzdüğünde saçımın bir teli beyazlıyor. Elbette sebepsiz değil.’’ Bunun üzerine çocuk, annesinin duyacağı tonda şöyle demiş: ‘‘Hııı, anneannemin saçları neden bembeyaz olmuş, şimdi anlaşıldı!’’

***

Bir adam, arkadaşına hastalığından dert yanıyormuş: ‘‘Hele şu sağ bacağımdaki romatizmanın verdiği acıya hiç dayanamıyorum. Sebebi nedir acaba?’’ ‘‘Neden olacak’’ demiş öteki; ‘‘Yaşlılıktan.’’ Adam: ‘‘Saçma’’ demiş; ‘‘Sol bacağım da sağ bacağım ile aynı yaşta o neden ağrımıyor?’’

***

Küçük Tahsin’le arkadaşları aralarında kim daha zeki diye tartışıyorlarmış. Küçük Tahsin: ‘‘Ben çok zekiyimdir, üç aylıkken yürümeye başlamışım’’ demiş. Bunu duyan Burak hemen atılmış: ‘‘Sen buna zekâ mı diyorsun? Ben üç yaşına kadar kendimi kucakta taşıtmışım.’’

25.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri