Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yeni ekonomik kriz 2001’i aratır

İZMİR Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen, çıkabilecek bir krizin, 2001 yılında yaşanan krizden daha kötü sonuçlara sebep olabileceğini söyledi.

İZTB Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantısında konuşan Aydın Kesen, 2007 yılının ekonomi açısından olumsuz geçtiğini, son dönemdeki gelişmeler sebebiyle 2008 yılından da ümitli olmadıklarını kaydetti.

Siyasetin gölgesinin ekonominin üzerinde olduğunu anlatan Kesen, TOBB, Türk-İş, TİSK, Kamu-Sen, TESK, TZOB, Hak-İş’in ortaklaşa yaptığı sağduyu çağrısının siyasetle uğraşanlarca dikkate alınmasını istedi. Dünya ekonomisinde yaşanan ekonomik daralmaların Türkiye ekonomisi üzerinde de olumsuz etkilere yol açabileceğini belirten Kesen şöyle dedi: ‘’Bugün Türk özel sektörünün üzerinde 148 milyar dolar dış borç yükü bulunmaktadır. Bu borcun 51 milyar doları finans kurumlarına, geri kalan 97 milyar dolar ise finans kesimi dışındaki firmalara aittir. Dış ekonomik nedenlerden ve veya iç siyasi gerginlikten dolayı yaşanacak bir krizin maliyeti özel sektörümüze 2001 yılını bile aratabilir. Bu nedenle tüm kurumlar sorumluluklarının farkına varmalı ve gerginliğin artmaması için çaba göstermelidir.’’

/ İZMİR

28.03.2008


 

Sanayici yüksek kâr beklemesin

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, sanayicinin kâr oranlarının düşmesiyle ilgili olarak, ‘’Sakın çok yükselecek zannetmeyin, enflasyon düşer, istikrar devam eder, bu kârlar fazla artamaz ona göre hesaplayın’’ dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis toplantısında yaptığı konuşmanın ardından meclis üyelerinin sorularını cevaplayan Unakıtan, Türkiye’de yapılan bankacılık reformu sebebiyle Türkiye’nin Amerika’daki krizden fazla etkilenmediğini anlattı. Sanayicinin kâr oranlarının düşmesiyle ilgili de Unakıtan, ‘’Sakın çok yükselecek zannetmeyin, enflasyon düşer, istikrar devam eder, bu kârlar fazla artamaz ona göre hesaplayın’’ dedi. Özel sektörün tasarrufa uyması gerektiğini belirten Unakıtan, ‘’Öyle bölgeler ihdas etmeye çalışıyoruz ki artık kimsenin Mısır’a, bilmem nereye gitmesine gerek kalmayacak, o, oraya gittiği zaman en rekabetçi duruma gelecek. Sadece tabii bu ‘vergileri almayacağız, sigortanın yarısını alacağız’ manasında değil, bir de asgari ücret meselesi var. Onu da çözmemiz lazım’’ diye konuştu.

Türkiye’nin en önemli dertlerinden birinin terör olduğuna işaret eden Unakıtan, şunları kaydetti; ‘’Terörü önleyebilmek için bizim oralarda işleri açmamız lazım. Sınır bölgelerine açmamız lazım. O şekilde biz şartları getirmeye çalışıyoruz. ‘İsmail Bey Hakkari’de fabrikanı aç’ diyeceğiz, sanayici arkadaşlarla öyle bir çalışmanın içindeyiz. Biraz daha olgunlaşsın hükümetimiz tarafından açıklanacak.’’

Makro tedbirlerin yanında mikro tedbirler açısından da alınacak çok önlem bulunduğunu dile getiren Unakıtan, ‘’Üreticinin önündeki bütün engelleri dış rekabet açısından kaldırmamız lazım, yolunu asfalt yapmamız lazım. Türk Ticaret Kanunun herkesin önünü açacak bir kanun ‘’ şeklinde konuştu.

/ İSTANBUL

28.03.2008


 

Kuraklık ziraî üretimi vurdu

GEÇEN yıl, tahıl, sebze ve meyve ürünlerinin üretiminde düşüş yaşandı. Tahıl ürünleri üretimi yüzde 15.5, meyve üretimi yüzde 4.3, sebze üretimi de yüzde 0.7 oranında azaldı.

Buğday üretimindeki azalma üç milyon tona yaklaştı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2007 yılı bitkisel üretim rakamlarını açıkladı. Kuraklık ve küresel ısınmanın etkisiyle geçen yıl ciddi ölçüde küçülen tarım sektöründeki olumsuz tablo, üretim rakamlarına da yansıdı. Tarımdaki küçülmeye ilişkin kesin rakamlar, 31 Mart’ta açıklanacak. Ancak tahminler, yüzde 5.5 ile 7 arasında bir küçülme olacağı yönünde. Üretim rakamları ise ölçümü yapılan tüm ürün gruplarında azalma olduğunu gösteriyor. 2007’de tahıl ürünleri üretimi, 2006’ya göre yüzde 15.5, meyve üretimi yüzde 4.3 ve sebze üretimi de yüzde 0.7 oranında azaldı.

Toplam tahıl ürünleri üretimi, 29 milyon ton oldu. Buğday üretimi, yüzde 13.9 azalarak 2006’daki 20 milyon tondan 17.2 milyon tona geriledi. Dane mısırda kayıp yüzde 7.2, üretim miktarı ise toplam 3.5 milyon ton oldu. Arpa, yüzde 23.5 azalmayla 7.3 milyon ton, çeltik de yüzde 6.9 azalmayla 648 bin ton üretildi. Toplam 14.4 milyon tonu bulan meyve üretiminde ise elmada yüzde 22.8, kayısı da yüzde 21.2, armutta yüzde 12.1, vişnede yüzde 48.9 ve kirazda da yüzde 28.3’lük kayıplar dikkat çekti. Türkiye’nin, dünyanın önde gelen üreticilerinden olduğu fındıktaki azalma yüzde 19.8 oldu. Sebze üretiminde toplam 25.6 milyon tona ulaşılırken, kuru soğan ve havuç dışındaki ürünlerdeki azalış dikkat çekti.

/ ANKARA

28.03.2008


 

Türk mucidin büyük başarısı

PETROL fiyatlarının yüksekliği ve egzoz gazının yol açtığı çevre kirliliği, akaryakıt tasarrufunun önemini her geçen gün artırıyor. Türk mucit Talat Mollaoğlu, bu alanda önemli bir yeniliğe imza attı.

Yükseköğrenimini Almanya`da tamamlayan Mollaoğlu`nun geliştirdiği ‘EKO-66’ isimli cihaz, Avrupa`da oldukça ilgi topluyor. Almanya`da televizyonların peşine düştüğü Mollaoğlu, devlet televizyonu ZDF`de buluşunu tanıttı ve soruları cevapladı. Avusturya Çevre Bakanlığı`ndan resmî bir davet alan Mollaoğlu, cihazını milletvekillerine de test ettirmiş. Aracın 100 kilometrede 2,04 litre daha az benzin tükettiği denemeler sonucu tutanağa bağlanmış. Her türlü araçta kullanılabilen cihaz, yüzde 15 ile yüzde 35 arasında yakıt tasarrufu sağlıyor. Talat Mollaoğlu `nın uluslararası patent aldığı cihazı, Ege Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi de onaylamış. Türkiye`nin en önemli iki holdingi, patent hakkını satın almak için Mollaoğlu`nu ikna etmeye çalışıyor.

28.03.2008


 

Bangladeş’ten, Türk işadamlarına yatırım çağrısı

GEÇTİĞİMİZ aylarda Sidr kasırgası sonucu büyük bir felaket yaşayan Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Muhammed İştiag, Türk işadamlarına çağrıda bulundu.

Türk işadamlarının Bangladeş’e yatırımlar yaparak sanayileşmede öncü olmalarını isteyen İştiag, “Bangladeş sadece fakirliğiyle gündeme gelmemeli. Türk işadamlarından Bangladeş’e yatırım yapmalarını istiyoruz. Bize yapabileceğiniz en büyük yardım budur. Ülkemizde yatırım yapmak isteyen işadamları için her türlü kolaylıklar ve devlet garantisi sağlanmaktadır” dedi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden Bangladeş’e gelen işadamlarının yatırımlar yaptığını belirten Büyükelçi İştiag, sanayi alanında bakir bir ülke olan Bangladeş’te Türk işadamlarını da görmek istediklerini vurguladı. Yatırım yapmak isteyenlere her türlü kolaylığı sağladıklarını belirten İştiag, “Bangladeş’in dünyaya verebileceği çok şeyi var. Asya’nın merkezinde yer alan Bangladeş, bütün dünyadan gelen işadamları için büyük bir cazibe merkezi olmaya başladı. Pazar alanı çok geniş olan ülkemizde, her türlü sanayi yatırımı yapabilir. Bizler Türk işadamlarının da ülkemizde yatırım yapmasını istiyoruz. Gelsinler gelecekteki sanayi devi Bangladeş’i birlikte kuralım” şeklinde konuştu.

Recep GÖREN / ANKARA

28.03.2008


 

Akaryakıta denetim

AKARYAKIT sektöründe başlatılan fiili envanter çalışmasının boyutları büyüyor

Tüpraş ve Petkim de envanter çalışmasına dahil edilirken, mal hareketlerinin ardından sektördeki para hareketlerinin de mercek altına alınması kararlaştırıldı. Maliye Bakanlığı’nın Gümrük Müsteşarlığı ve diğer ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak önceki gün başlattığı fiili envanter çalışmasında, halen 23 ilde faaliyet gösteren 100’e yakın akaryakıt şirketinin depolarında sayım yapılıyor. Gelirler Kontrolörleri’nin koordinasyonunda yaklaşık 750 denetim elemanının iştirak ettiği bu çalışmada, fiili envanter tesbitinin yanı sıra depolama bölgesinde depolama lisansında yer alanlar dışında akaryakıt tankı bulunup bulunmadığı, depolarda ayrı bölme ve depolar arasında kaçak akaryakıt ikmaline işaret edecek tesisat ve vana gibi ekipman olup olmadığı da araştırılıyor.

28.03.2008


 

Dolar 1,28 YTL’ye çıktı

YURT İÇİNDE yaşanan siyasi gerilimin etkisiyle dün gün içinde dolar 1,2780 YTL’ye kadar yükseldi.

Euro da 2 YTL’nin üzerine çıktı. Son günlerde yaşanan gelişmeler sonrasında artan siyasi gerilimin etkisiyle kur ve faizde yükseliş dün de devam etti. Bankalararası dolar kotasyonları sabah 1,2780 YTL’yi görürken, Euro da 2 YTL’yi aştı. Gösterge faiz ise yüzde 18.60’tan açıldı. Dolar dışarıda ise değer kaybediyor.

/ ANKARA

28.03.2008


 

Doğuyu KOBİ’ler kurtarır

DİYARBAKIR’DA Girişimci Destekleme Merkezi (GİDEM) Limited Şirketi tarafından, ‘’KOBİ ve İşgücü Piyasası’’ ile ilgili rapor hazırlandı.

GİDEM Limited Şirketi Genel Müdürü Seracettin Yüzgülen konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’de KOBİ’lerin önemli sorunlarından birisinin de yapısı itibari ile esnekliği sağlayacak kalifiye eleman eksikliği olduğunu söyledi. Yüzgülen şunları kaydetti: ‘’Türkiye ve özellikle GAP Bölgesi potansiyel olarak aktif nüfus düzeyinin artmasıyla doğacak fırsatları iyi kullanmalı. Türkiye’nin ve özellikle GAP bölgesinin durumunda vurgulanması gereken noktalardan birisi iş gücünün kalitesi yani eğitim seviyesidir. Türkiye, beşeri sermaye birikimini artırmak zorundadır. Eğer bu yapılmazsa, hiç bir sektörde verimlilik artışından söz edilemeyecektir.’’

/ DİYARBAKIR

28.03.2008


 

Petkim devrediliyor

PETKİM sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubuna devrinin, 7 Mayıs’a kadar gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Ortaklıkta yer alan Turcas’ın Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Petkim’de ödemenin ne şekilde yapılacağına dair fiyat ve diğer faktörleri mukayese ettiklerini, konuya ilişkin net kararı 14 Nisan’a kadar açıklayacaklarını söyledi.

/ ANKARA

28.03.2008


 

Algida, 100 milyon litreyi aştı, yüzde 34 büyüdü

ALGİDA Türkiye Genel Müdürü Ahmet Coşar, Algida’nın 2007 yılında 100 milyon litreyi aşarak yüzde 34 büyüdüğünü söyledi.

Coşar, 2007 yılı değerlendirmesi ve 2008 hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıl Türkiye’de dondurma pazarının yüzde 33 büyüdüğünü ve 160 milyon litrenin üzerinde bir pazar büyüklüğüne ulaştığını, Algida’nın ise 100 milyon litreyi aşarak yüzde 34 büyüdüğünü söyledi. Algida Türkiye olarak dünyanın en büyük ilk 5 dondurma operasyonundan biri haline geldiklerini kaydeden Coşar, 2008 başında çevre ülkeler için ürün geliştirme merkezi seçildiklerini anlattı. 1990’ların başında Türkiye’de kişi başına yıllık 0,3 litre olan dondurma tüketiminin 17 yılda 8 kat artarak 2007’de 2,3 litreye çıktığına değinen Coşar, yıllık tüketimi beş yıl içinde iki kat artırarak 4 litreye çıkarmak istediklerini belirtti. Coşar, önümüzdeki 5 yılda 300 milyon eurosu altyapı, 200 milyon eurosu iletişim ve pazarlama olmak üzere toplam 500 milyon euro civarında yatırım yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

28.03.2008


 

SunExpress’te, bilet fiyatlarına “her şey dahil”

SUN EXPRESS, bilet fiyatlarında “her şey dahil” sistemine geçiyor.

30 Mart’tan itibaren, SunExpress’in iç hat biletlerinin fiyatları, tüm vergiler, servis ücreti ve harç masrafları dahil 49 YTL’den başlayacak. SunExpress’in Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say uygulamayla ilgili olarak “Havayolu şirketleri arasında fiyat konusunda ciddi bir rekabet var. Gerçekte yolcular, anons edilen fiyatların üzerine vergi, servis ücreti ve yakıt harcı da ödüyor. Bu durumda, duyurusu yapılan fiyatla ödenen rakam arasında önemli bir fark oluşuyor. SunExpress olarak, yolcularımızı bu karışıklıktan kurtarmak istedik. Artık SunExpress’le uçmak isteyen yolcumuz, bilete ne kadar ödeyeceğini net olarak bilecek. Satın alma süreci tamamıyla şeffaflaşacak” dedi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

28.03.2008


 

Ülker’den, yeni krakerler

ÜLKER, yepyeni bir çubuk kraker üretti: Krispi. Krispi’nin ilk olarak Sade, Baharatlı, Peynirli, Susamlı ve Susamlı-Peynirlisi raflarda yerini aldı. Krispi Sade, daha tuzlu ve ince bir yapıya sahip.

Zengin baharat tadıyla Krispi baharatlı, özel peynir aroması ile Krispi peynirli, çıtır ve bol susamlı Krispi susamlı da Krispi’nin diğer çeşitleri. Krispi Susamlı-Peynirli çubuk ise Türkiye’de ilk defa susam ve peynir tatlarını birleştirerek yepyeni bir lezzet sunuyor.

YENİ ASYA / İSTANBUL

28.03.2008


 

Müşteri odaklı hizmet İGDAŞ'a iki ödül getirdi

“MÜŞTERİ Memnuniyeti Mecburiyetimizdir” ilkesiyle çalışmalarını yürüten İGDAŞ, tüketici kuruluşlarından aldığı 2 ödülle başarısını taçlandırdı.

Bu yıl, Tüketici Dergisi ve Tüm Tüketicileri Koruma Derneği tarafından müşteri odaklı hizmet anlayışı sebebiyle İGDAŞ’a iki ödül birden geldi. Tüketici Raporu Dergisi’nden “Tüketiciyle Dost Altın Kalite Ödülü” alan İGDAŞ, Tüm Tüketicileri Koruma Derneği tarafından da “Altın Marka Ödülü” ile ödüllendirildi. Tüketiciler arasında yapılan ankette kamu kategorisinde en başarılı kurum seçilmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirten İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, “İstanbullulara İGDAŞ’a duydukları güven için teşekkür ediyorum. Biz 3 milyon 700 bin abonemizi şirketimizin ortağı olarak görüyoruz. Hizmet kalitemizi her geçen gün yükselterek doğalgaz kullanıcılarına hizmetin en güzelini en kalitelisini sunmaya çalışıyoruz. Bu ödülü tüm İstanbullu’lara armağan ediyoruz” dedi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

28.03.2008


 

Video kasetlerini CD'ye dönüştüren cihaz satışta

İSTANBUL Ümraniye’de faaliyet gösteren Merih Video, video kasetlerini, kamera çekimlerini CD’ye dönüştüren cihazı piyasaya sundu.

Her cins Audio/Video bilgisi bu cihazla dijital ortama taşınıyor. Bilgisayara USB 2.0 ile bağlanabilen bu cihaz sayesinde; bilgisayara, CD’ye kayıt yapılabiliyor. Uydu cihazı, video cihazı ve bütün A/V kaynaklarına bağlanabilen cihaz, istenilen CD yi üretmek, kendi klibinizi yapmak için de ideal. Piyasada SEOUL PVR ADAPTOR markası ile satılıyor.

YENİ ASYA / İSTANBUL

28.03.2008


 

Türk mucidin büyük başarısı

PETROL fiyatlarının yüksekliği ve egzoz gazının yol açtığı çevre kirliliği, akaryakıt tasarrufunun önemini her geçen gün artırıyor. Türk mucit Talat Mollaoğlu, bu alanda önemli bir yeniliğe imza attı.

Yükseköğrenimini Almanya`da tamamlayan Mollaoğlu`nun geliştirdiği ‘EKO-66’ isimli cihaz, Avrupa`da oldukça ilgi topluyor. Almanya`da televizyonların peşine düştüğü Mollaoğlu, devlet televizyonu ZDF`de buluşunu tanıttı ve soruları cevapladı. Avusturya Çevre Bakanlığı`ndan resmî bir davet alan Mollaoğlu, cihazını milletvekillerine de test ettirmiş. Aracın 100 kilometrede 2,04 litre daha az benzin tükettiği denemeler sonucu tutanağa bağlanmış. Her türlü araçta kullanılabilen cihaz, yüzde 15 ile yüzde 35 arasında yakıt tasarrufu sağlıyor. Talat Mollaoğlu `nın uluslararası patent aldığı cihazı, Ege Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi de onaylamış. Türkiye`nin en önemli iki holdingi, patent hakkını satın almak için Mollaoğlu`nu ikna etmeye çalışıyor.

PİYASADA 70 BİN ARAÇTA TAKILI

MOLLAOĞLU `nun geliştirdiği cihaz, LPG, dizel ve benzinli bütün motor tiplerinde kullanılabiliyor. Araçların büyüklüğü de önemli değil. Piyasada yaklaşık 70 bin araçta takılı bulunan cihaz, arabadan tekneye, otobüsten gemiye, traktörden kepçe ve vince kadar bütün taşıtların motoruna takılabiliyor. Şirket, İstanbul Şişhane`deki imalathanesinde günlük 80-100 adet arasında akaryakıt tasarruf cihazı üretiyor. Patent almadan önce günlük 8-10 arasında satış yaptığını aktaran Talat Mollaoğlu , “Şimdi büyük bir patlama var. Bazı büyük kuruluşlar patentin peşine düştü. Ama ben bu patenti alabilmek için 35 senemi verdim” diyor. Mollaoğlu`nun Avusturya ve İran`da bayisi bulunuyor. Henüz toplu bir satışa geçmediğini ancak ilk fırsatta imalathaneyi genişletip toplu üretime geçmeyi planlayan mucit, buluşuna çok güveniyor.

28.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri