Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’tan İran’a gözdağı

ABD Başkanı George W. Bush, İran'a, Irak'a müdahele etmemesi yönünde gözdağı verdi. Bush, "Irak'a müdaheleyi bırak, aksi halde ABD, çıkarlarını savunacaktır" dedi.

Bush, aptığı açıklamada, Irak’taki Amerikan askerlerinin azaltılması sürecine ara verilmesini öneren komutanlara da olumlu karşılık verdi. Bush komutanlara, muharip güçlerin Temmuz ayına kadar kısmî azaltmaya devam edilmesi, ardından azaltma sürecinin dondurulması konusunda yetki verdiğini söyledi. Bush, komutanlara, ‘’ihtiyacı olduğu kadar zamanın kendisine verileceğini’’ belirterek, asker azaltmaya bir daha ne zaman başlanacağının ucunu açık bıraktı. Bush konuşmasında, Irak’taki savaşın finansmanını, asker çekme planına bağlayan her tür yasayı da veto ederek Kongre’ye geri göndereceğini de vurguladı. Irak’taki ABD güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, ordunun ülkedeki güvenlik durumuna göre yeni değerlendirmeler yapabilmesi için, azaltma işlemine ara verilmesini istemişti. Bush’un asker azaltmayı durdurma kararı, yeni ABD Başkanının görevi devralacağı Ocak ayında Irak’ta 100.000’in üzerinde Amerikan askerinin bulunacağı anlamına geliyor. Bush ayrıca, Irak ve Afganistan’da görev yapacak birliklerin bu ülkelerde bulunma süresinin 15 aydan 12 aya düşürüldüğünü de açıkladı. Irak’taki savaşın ‘’zorlu’’ olduğunu kabul ettiğini belirten Bush, ‘’ama sonsuz da değil’’ diye konuştu. Bush, dünya ülkelerinin Irak’taki durumla daha fazla ilgili olmalarını istedi. Bush, İran’ı, ‘’ülkesinin bu yüzyılda karşılaştığı en büyük tehditlerden biri’’ olarak göstererek, ‘’İran’ın Irak’ta yanlış tercih yapması durumunda ABD’nin, çıkarlarını, askerlerini ve Iraklı ortaklarını korumak için harekete geçeceğini’’ söyledi. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’taki Amerikan askeri sayısının yılbaşında 100.000 altına düşmesini artık ihtimal dışı gördüğünü söyledi. Daha önce, yılbaşında asker sayısının 100.000’in altına düşürüleceği beklentisini açıklamış olan Gates, Senato’daki bir oturumda bir senatörün, ‘’hâlâ bu beklentiniz sürüyor mu?’’ sorusuna, olumsuz karşılık verdi.

/ WASHİNGTON

12.04.2008


 

Rusya’daki dâvânın Nurculukla ilgisi yok

Rus haber ajansı Ria Novosti gece saatlerinde yayınlanan ‘Nurcular’la ilgili dâvâ haberinde yer alan yorumların kendilerine ait olmadığını, gece haberi kaleme alan editörün bir yıl önce başka basın yayın organlarında yer alan iddiaları dikkat etmeden habere eklediğini açıkladı.

Ajans Uluslararası Redaktör Yöneticisi Andrey Nizamuddinov dâvânın görülmesinin ardından gerekli düzeltmeleri yaparak haberi servise koyacaklarını söyledi. Nitekim gazete dâvâ sonrası yerel saatle 16:26’da servise koyduğu haberde konunun daha önce devam eden Said Nursî’ye ait tercümelerin yasaklanması ile ilgili dâvânın devamı şeklinde verdi. Mahkeme ‘Nurcular’ olarak nitelediği grubun ‘radikal’ bir yapılanma olduğu gerekçesi ile Rusya topraklarında yasaklama getirdi. Mahkeme oturumuna başsavcılığın yanı sıra Adalet Bakanlığı ve Federal Güvenlik Servisi’nden de temsilcilerin katıldığı kaydedildi. Haberde mahkemede ‘Nurcular’ı temsilen kimsenin bulunmadığı, dâvânın da 10 gün içinde temyize açık olduğu belirtildi. Ajans haberinde uluslar arası istihbarat raporlarına göre ‘Nurcular’ olarak bilinen grubun kimi terör faaliyetlerde bulunduğu düşünülen ‘Bozkurt’ olarak bilinen örgütle irtibatlı olduğu bilgisine yer verdi.

/ MOSKOVA

12.04.2008


 

Papa, BM’ye ‘barış hacısı’ olarak gidecek

Vatikan'ın BM Temsilcisi Başpiskopos Celestine Migliore, Papa 16. Benediktus’un BM’yi ‘’barış hacısı’’ olarak, farklı dinler ve kültürler arasında insan hakları temelinde diyalog kurulmasını teşvik etmek amacıyla ziyaret edeceğini söyledi.

BM’de, Papa 16. Benediktus’un gelecek hafta BM’ye yapacağı ziyaretle ilgili olarak bir basın toplantısı düzenlendi. Vatikan’ın BM Temsilcisi Başpiskopos Migliore, Papa’nın 18 Nisan’da BM Genel Kurulunda yapacağı konuşmada günümüzde yaşanan belirli çatışmalar üzerinde durmaktan çok ‘’barış ve insan hakları’’ gibi daha genel konular üzerine eğileceğini belirtti. Migliore, şöyle dedi: ‘’Ama tabiî Papa BM’ye bir barış hacısı olarak geliyor, dolayısıyla devletler arasındaki ilişkilerin (güçlünün haklı olduğu şeklindeki) yanlış bir ilkeye dayandırılamayacağını, geleceğin sadece basit bir güçler dengesi prensibine dayandırılamayacağını vurgulayacak. Çünkü geleceğimiz evrensel gerçeklere ve ortak insanlığımıza dayanmalı.’’ Papa, ABD’ye yapacağı 5 günlük ziyaret sırasında New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşecek ve BM Genel Kuruluna hitap edecek.

/ NEW YORK

12.04.2008


 

BM dinlerle diyalog hâlinde

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, göreve gelmesinin ardından ilk kez geldiği Moskova’da değişik dinlerin temsilcileriyle görüştü.

Ban, önceki akşam Moskova Patrikliği Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Mitropolit Kirill, Kafkasya Müslümanları Birliği Başkanı Allahşükür Paşazade, Vatikan’ın Moskova temsilcisi Antonio Menini ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Yakovenko ile bir araya geldi. Görüşmede BM ile dünyanın başlıca dinleri arasında ilişki kurma yolları ele alındı. BM’nin, büyük dinlerle ilişki kurma önerisi 2006 yılında Moskova’da yapılan dini liderler zirvesinde ortaya atılmıştı.

/ MOSKOVA

12.04.2008


 

Bağdat ve Basra’da hava akınları yoğunlaştı

Irak'ın başşehri Bağdat ve güneyindeki Basra şehirlerine Amerikan ve İngiliz güçleri tarafından önceki gece düzenlenen hava saldırılarında 12 kişinin öldüğü bildirildi.

ABD ordusu adına yapılan açıklamada, Bağdat’ta Şiî milislerin kalesi Sadr mahallesinde operasyonlarda kullandıkları bir insansız uçağın, RPG taşıdığı ifade edilen bir gruba Hellfire tipi füze atması sonucu 6 milisin öldürüldüğü kaydedildi. İngiliz ordusu adına yapılan açıklamada da Irak’ın ikinci büyük şehri Basra’da Irak askeriyle çatışan silâhlı kişilerin hedef alındığı hava saldırısında, silâhlı kişilerden 6’sının öldürüldüğü, 1’inin yaralandığı bildirildi.

/ BASRA

12.04.2008


 

Barack Obama, İsrail’le flört ediyor

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Demokrat Parti’nin adaylarından Barack Obama, İsrail kamuoyuyla bağlarını güçlendirme yolunda bir adım atarak, İbranice bir internet “blog”u oluşturdu.

Obama’nın yardımcısı Eric Lynn, Obama’nın geçen ay İsrail lobisine hitaben konuşmasını da içeren blogun faaliyete geçtiğini ve sayfanın alt kısmında Obama’nın İsrail’in güvenliğine verdiği önemi gösteren sözlerin yer aldığını söyledi. Bu arada Yedioth Ahronot gazetesi, “blog.tapuz.co.il/obama” adresindeki blogun, Demokrat Parti’nin, Yahudi seçmenin çok olduğu Pennsylvania’da 22 Nisan’da yapılacak ön seçimlerden önce faaliyete geçtiğine dikkat çekti.

/ KUDÜS

12.04.2008


 

Irak’taki toplu mezarda 30 ceset bulundu

Irak'ta içinde en az 30 cesedin bulunduğu bir toplu mezar ortaya çıkarıldı.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, toplu mezarın Bağdat’ın güneyindeki Mahmudiye şehrinde Irak askerleri tarafından ortaya çıkarıldığı, edinilen ilk bilgilerin cesetlerin buraya bir yıldan uzun süre önce gömüldüğünü gösterdiği belirtildi. Irak ordusu, bölgede başka toplu mezarların olup olmadığını araştırıyor.

/ BAĞDAT

12.04.2008


 

Ordudan çalınan malzeme nette satılıyor

ABD'de yayımlanan bir rapora göre, ABD ordusundan çalınan, F-14 uçağı parçaları, kurşun geçirmez yelekler, gaz maskeleri ya da gece görüş gözlüğü gibi hassas malzemeler internet sitelerinde satılıyor.

ABD Hükümet Tahkik Dairesi’nin (GAO) raporunda, alıcı gibi davranan GAO görevlilerinin, Ocak 2007 ile Mart 2008 arasında “eBay” gibi açık artırma sitelerinde ve “Craigslist” gibi ilan sitelerinde çok sayıda çalıntı askerî malzemenin internette satıldığını tesbit ettiği belirtildi. Rapora göre, satış yapanların çoğunun ABD dışında yaşadığı ve malzemelerin büyük bölümünün ABD ordusundan ya da hükümetinden çalındığı tesbitine yer verildi.

/ WASHİNGTON

12.04.2008


 

Avrupa’da feodalizm son buldu

Avrupa'daki son feodal yönetiminin devam ettiği İngiltere’ye bağlı Sark adasında bu yönetim son buldu.

Kraliçe Danışma Meclisi, adadakilerin, sistemin değiştirilmesine yönelik yaptıkları oylamanın sonucunu kabul etti. Sark Adası, İngiltere ile Fransa arasındaki denizde bulunuyor. Kraliçe Birinci Elizabeth’in 450 yıl önce oluşturduğu siyasî ve yargı sisteminde büyük değişiklikler olmadı. Arabanın olmadığı adada, 600 civarında kişi yaşıyor. Ada, toprak sahiplerinin oluşturduğu bir meclis tarafından yönetiliyor. Bu meclis, yılda birkaç kez bir araya toplanıyor. Adanın başında ise Derebeyi olarak isimlendirilen bir kişi bulunuyor. Derebeyi, yargıya atamalar yapıyor. Gelirini ise adada yapılan alım-satımlardan elde edilen vergilerle sağlıyor. Buna karşılık olarak derebeyi, Kraliçe’nin düşmanlarının adada barınmasına izin vermiyor. Ada, 13. yüzyılda İngiltere’ye karşı yapılan saldırılarda üs olarak kullanılıyordu.

/ LONDRA

12.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri