Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Dünyada buğday ekimi artarken bizde azaldı

Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, ciftçinin ekonomik zayıflığı, borç içinde olması, DGD desteklerini zamanında alamaması, kuraklık endişesi ve alternatif bitkilere yönelmesinin daralmaya yol açacağını ifade etti.

Kara, mevcut tarımsal yağışların çok iyi gittiğini, geçen yıla göre rekoltenin yüksek olacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz ise henüz rakamların kesinleşmediğini, ancak Karaman’da da buğday ekiliş alanlarının daraldığını bildirdi. Bunda en önemli etkenin girdi fiyatlarındaki yükselme ve kuraklık endişesi olduğunu dile getiren Yılmaz, çiftçinin girdi maliyetlerini düşürmek için gübreyi tarlasına az atması sebebiyle verimin azalacağını belirtti.

Bu yıl fiyatı aşırı yükselen buğdayın dünya ekim alanlarının yüzde 2,6 oranında artması beklenirken, hububat ambarı Konya’da ekim alanı 200 bin dekarın üzerinde daraldı. Konya Ticaret Borsası ve Konya Tarım İl Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, kuraklık gerekçesiyle bu yıl fiyatı hızla tırmanan buğdayın tonu, dünya piyasalarında 900 dolara kadar çıktı. Stratejik ürün olan buğdaydaki bu yükseliş, dünya çiftçisinin dikkatinden kaçmadı. Çiftçinin hububata yönelmesine paralel olarak dünya buğday ekim alanlarının 2008’de yüzde 2,6 artarak 5,7 milyon hektara ulaşması bekleniyor. Dünyada ekim alanları artarken, kuraklık sebebiyle Konyalı çiftçi buğday ekiminden uzaklaştı. Tarım İl Müdürlüğünün 2008 yılı ekiliş tahminlerine göre, durum buğday ekiliş alanı geçen yıla göre 26 bin dekar azaldı. Diğer buğday ekiliş alanları ise yaklaşık 185 bin dekar (yüzde 3’lük azalma) daraldı. Konya Ovası’nda buğday ekiliş alanı toplamda 211 bin dekar azalma gösterdi.

/ KONYA

12.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekmeğe yeni zam sinyali

  Dünyada buğday ekimi artarken bizde azaldı

  "Türk çiftçisi yok olmaya mahkum edilmiştir"

  Pirinç, dünyada yüzde 68, bizde yüzde 130 arttı

  Aidat ücretleri, kredi kartını iptal ettiriyor

  Hızlandırılmış KDV iade sistemi başlıyor

  Yıpranma payı mevcut çalışanlar için sürecek

  Ateş: Ekonomide aşağı doğru bir gidiş var

  İki aylık cari açık 7 milyar 673 milyon dolar

  Nüfus arttı, vergiler azaldı


 Son Dakika Haberleri