Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Koşmak zekâyı arttırıyor...

Almanya’daki Ulm Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma koşmanın zekâyı art-tırdığını gösterdi. Ulm Üniversitesi Nörobilimler ve Tıp Meslekleri Akademisi tarafından ‘Koşmak zekâyı arttırır mı?’ sorusuna cevap bulmak için toplam 30’dan fazla kişiyle 2 ayrı denek grubu oluşturuldu. Bu iki grupta yer alan denekler, önce içinde yol tarifleri, yabancı kelime öğrenme, resimli anlatım ve yazılı ifade yeteneğinin belirlenmesine yönelik sorular bulunan bir teste tabi tutuldu. Daha sonra birinci gruptaki insanların 6 hafta boyunca, haftada 2 kez yarımşar saat koşmaları sağlandı ve her iki gruptan, 2 haftada bir farklı testler çözmeleri istendi. Sonuçta her 2 grupta da ilk baştaki teste oranla aynı ölçüde, hızlanma tesbit edildi ve 2 grup da soruları ilkine göre daha kısa bir sürede cevapladı.

Daha doğru cevaplar verdiler Ulm Üniversitesi Tıp Meslekleri Akademisi’nden Ralf Reinhardt, DW Radyosu’na araştırmalarının sonucu değerlendirirken, “Değişen tek şey yanlış sayısıydı. Yani, koşan birinci gruptaki denekler 6 hafta sonunda daha az hata yapar oldu. Diğer koşmayan gruba göre daha dikkatli ve az sayıda hatayla tamamladılar testleri” dedi.

Reinhardt, elde ettikleri sonuca göre, koşmanın gerçekten zekâyı arttırdığını ispatladığını belirtirken, en azından koşma ile konsantrasyonun arttığının bilimsel olarak ölçülebildiğini söyledi. Araştırmada koşmayla arttırılan konsantrasyon yeteneğinin, bu spor bırakıldığında da azalmadığı belirlendi. Bilim adamlarının yaptığı 6 haftalık deney sonucunda, araştırmaya katılan deneklerde, kon-santrasyonun artmasının yanı sıra görsel hafızanın da iyileştiği belirlendi. Uzmanlar, şimdi düzenli koşunun neden görsel hafızanın gelişmesine sebep olduğunu ve koşmanın beynin hangi bölgelerinde değişim ve gelişime yol açtığını, araştırmanın ikinci aşamasında belirlemeyi hedefliyor.

12.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Dual motivasyon

  Kalbi işlettirmek

  Yaşanmış özgürlüklerden -5

  Koşmak zekâyı arttırıyor...

  YASEM AJANDASI


 Son Dakika Haberleri