Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Aile

Kalbinize çok iyi bakın

Sağlik Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Fehmi Aydınlı, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir numaralı ölüm ve iş görmezlik sebebinin kalp ve damar hastalıkları olduğunu bildirdi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Avrupa Ateroskleroz Derneğinin 77. Uluslararası Kong resi kapsamında, Sağlık Bakanlığı ve 5 uzmanlık derneğinin işbirliğiyle geçen yıl başlatılan ‘’Kalbinizi koruyun içinde sevdikleriniz var’’ kampanyasının değerlendirilmesi yapıldı.

Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Fehmi Aydınlı, kampanyanın amacının kalp ve damar hastalıklarını önlemek ve ölümleri azaltmak olduğunu belirterek, ‘’Kalp ve damar hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir numaralı ölüm ve iş görmezlik sebebidir. Bütün dünyada kalp ve damar hastalıklarına bağlı yılda 17 milyon, Türkiye’de ise 200 bin ölüm gerçekleşmekte. AB’de yılda 2 milyon kişi bu sebeple ölmekte. Türkiye’de de nüfusun yaşlanmasıyla kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2020 yılına doğru 400 bin dolayına yükselme ihtimali gerçekten ürkütücüdür’’ şeklinde konuştu.

Türk Kardiyoloji Derneğinden Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, kalp ve damar hastalıklarında değiştirilebilir risk faktörlerini ‘’sigara’’, ‘’aşırı kilo’’, ‘’hareketsiz yaşam’’, ‘’yüksek tansiyon’’ ve ‘’kolesterol’’ şeklinde sıralayarak, ‘’Değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp ve damar hastalıkları, felç ve tip 2 diyabetin yüzde 80 oranında önlenebileceği gösterilmiştir’’ dedi. Türk Nöroloji Derneğinden Prof. Dr. Oğuzhan Çoban, felcin Avrupa’da ölüm sebepleri içinde 3. sırayı aldığını vurgulayarak, bunun halk sağlığı üzerindeki maddî ve manevî yükünün çok ağır olduğunu söyledi.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneğinden Prof. Dr. İlhan Satman, Türkiye’de toplam diyabetli sayısının 5 milyonun üzerinde olduğunu ve bilinen her 2 diyabetliye karşılık 1 kişinin hastalığının farkında olmadığını bildirdi. Her 4 diyabetik hastadan 3’ünün kalp-damar hastalıkları yüzünden öldüğünü kaydeden Satman, obeziteyle diyabetin hızla arttığını kaydetti. Satman, yüksek kolesterolün de kalp ve damar hastalığı riskini arttıran en önemli faktörlerden birisi olduğuna işaret etti.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinden Doç. Dr. Ülver Derici, bütün dünyada 1 milyar, Türkiye’de ise 15 milyon erişkinin hipertansiyon hastası bulunduğunu ve bunların yaklaşık 6 milyonunun hasta olduğunu bilmediğini söyledi. Derici, yüksek tansiyonu olanların önemli bir kısmının böbreklerinde fonksiyon kaybı bulunduğunu da ifade etti. Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneğinden Doç. Dr. Gülay Sain Güven, en yaygın risk faktörünün sigara kullanımı olduğuna dikkati çekerek, günde 1 paketten daha fazla sigara içenlerde, içmeyenlere göre kalp-damar hastalıklarının 2-3 kat daha fazla olduğunu belirterek, haftada 4-5 gün 30’ar dakikalık egzersizin bu hastalıklara bağlı olayları azalttığını bildirdi.

KAMPANYA ÇALIŞMALARI

Güven, geçen yıl Ekim ayında başlayan kampanya kapsamında 18 ilde gerçekleştirilen sempozyumlarla, 6 bin pratisyen, bin de uzman hekime ulaşıldığını, ücretsiz telefon bilgi hattı kurduklarını ve internet sitesi açtıklarını söyledi. Kampanya sayesinde toplumda kalp-damar hastalıklarını oluşturan risk faktörlerini bilmeyenlerin oranının yarı yarıya azaldığını da anlatan Güven, ayrıca sigaranın zararlarının bilinilirliğinin yüzde 25, obezitenin ise yüzde 35 arttığını sözlerine ekledi.

/ İstanbul

30.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri