Baharda solan çiçekler
Nûr’un kartal bakışlı, kahraman fedâîsinin vefâtı, bir tevâfuk eseri, bendenizin doğum günü olan İki Nîsan’a denk gelmişti. 1971 yılında Hakk’a yürüyen Zübeyir Gündüzalp Ağabey’i, yine lâtîf bir tevâfukla, Üç Nîsan’da Risâle-i Nûr mektebinin iki emsâlsiz rüknü olan Tâhirî Mutlu Ağabey 1977 ve Mehmed Emin Birinci Ağabey 2007 senelerinde ta’kîb etmişti. Acabâ bunların hâlini nazara alıp, başlıkda: "Ebedî solmamak üzere açan çiçekler” demek daha uygun olmaz mıydı?
Asıl adı Zîver olan Zübeyir Ağabey’in vefât târîhi için bir beyit ve bir nazım tanzîm etmiştim:
Dedi, târîh-i vefât, geldi “beled”:
“Gark-i Nûr oldu bu yıl Zîver’imiz!”
Arûzun [Feilâtün (Fâilâtün) / feilâtün / feilün] vezniyle tanzîm edilen bu beyit ta’miyeli (tamamlamalı) târîh olup, ikinci mısra’ın Osmanlıca yazılışında, harflerin “ebced” değerlerine birinci mısra’daki “beled” kelimesinin değerleri eklendiğinde 1971 yılı bulunur.
Nûr’a hizmetle geçen ömrüne şâhîd ne gerek:
Sıdkı, ciddiyyeti, ihlâsı, fedâkârlığı tek…
Etdi rıhlet Zübeyir Âbi, bu Nîsan İki’de;
“Gark-i rahmet” dedi, târîhine “Vehbî”, gelerek…
[Feilâtün (Fâilâtün) / feilâtün / feilâtün / feilün] vezninde olan bu nazm da ta’miyeli târîh ihtivâ etmektedir. “Gark-i rahmet” ibâresinin “ebced” değerlerine “Vehbî”nin “ebced” değeri eklendiğinde yine 1971 yılı bulunur.
Sevdiklerimizin arkasından duâlar etmek inancımızın gereği olduğu gibi, mâzîmizin güzel âdetlerinden biri de bu tarzda edebî san’atlarla onları yâd eylemektir.
Tâhirî Mutlu Ağabey için de:
“Etdi rıhlet o melek-zâd Tâhirî!”
[Fâilâtün / fâilâtün / fâilün] vezninde; tam, mısra’ tarzında hicrî 1397 târîhini ve:
Neşr-i nûrdur “sa’yi” kırk yıldan beri;
Nûra garkolmuşdu bâtın, zâhiri...
Rabteden son “tel” kopup, hicriyle, âh!
“Bitdi hizmet, göçdü Mutlu Tâhirî...”
Yine aynı vezinde bir “nazm” ile düşürdüğüm ta’miyeli târîhde; son mısra’a, ilk mısra’daki “sa’yi” kelimesinin değeri eklenince mîlâdî 1977, üçüncü mısra’daki “tel” kelimesinin değeri çıkarılınca hicrî 1397 târîhlerini bulmuştum.
3 Nisan 2007, Salı günü, Öğle ezanı vaktinde emâneti Sâhib-i Hakîkîsine teslim eden M. Emin Birinci Ağabey için kaleme aldığım:
Hizmetde geçdi ömrü; atâlet, yeis muhal!
Nâzik, nezîh, efendi; hayat O’nda hüsn-i hâl…
Rahmet diler iken, dedi târîh; gelip, “Refîk”:
“Mehmed Emîn Birinci, bugün etdi irtihâl!”
[Mef’ûlü / fâilâtü / mefâîlü / fâilün] veznindeki ta’miyeli “nazm”da hesâb şöyledir:
4. mısrâın harflerinin “ebced” değerleri 1617 eder. 3. mısrâın sonundaki “gelip” ibâresi, “refîk”in değeri olan 390’nın târih mısrâına ekleneceğini işâret etmektedir. Toplamı 2007, vefâtının mîlâdî târîhidir.
Rahmân ve Rahîm olan Cenâb-ı Allah’dan onlara, Üstâdımıza, gelmiş ve gelecek Nûr Talebelerine, bütün ehl-i îmâna rahmet ve mağfiret diliyorum.
Ekrem KILIÇ
[email protected]
|