Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Myanmar’da bir kasırga daha

Birleşmiş Milletler, Nergis kasırgasının vurduğu Myanmar bölgesinde yeni bir kasırganın oluşmakta olduğunu bildirdi.

BM İnsanî Yardım Programı sözcüsü Amanda Pitt, bölgede muhtemel bir kasırga oluşmakta olduğu uyarısının, BM’ye bağlı Dünya Meteoroloji Merkezi’nin bir parçası olan Ortak Tayfun Uyarı merkezinden geldiğini söyledi.

15.05.2008


 

BARAJ YIKILDI, SULAR ALTINDA KALDILAR

Sichuan eyaletini vuran 7.9 büyüklüğündeki depremin ardından ölü sayısının 100 bine çıkabileceği tahmin ediliyor Sadece Deyang kentine bağlı Mianzhu ilçesinde enkaz altında bulunan 30 bin kişiden ümit kesilmiş durumda. Mianyang'da ölenlerin sayısı 5 bin 430'a çıktı. 10 bin nüfuslu Qinpng, depremin ardından yıkılan baraj nedeniyle sular altında kaldı.

FELAKET TAHMİNLERİN ÇOK ÜZERİNDE

Çİn’in Sichuan eyaletinde meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 20 bini aştığı, en az bu kadar kişinin de kayıp ya da enkaz altında olduğu bildirildi. Sadece 3 kentteki ölü sayısının 18 bini aştığı belirtildi. Çin’in güneybatısında önceki gün meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde halen yaklaşık 26 bin kişinin göçük altında olduğu bildirildi. Başbakan Ven, arama ve kurtarma çalışmalarına 100 bin polis ve askerin katıldığını açıkladı. Polis kaynakları, depremin merkez üssüne yakın kentlerde adeta “taş üstünde taş kalmadığını”, bütün binaların yıkıldığını belirtiyor. Deprem nedeniyle Sichuan’daki barajların yıkılma tehlikesi altında olduğu, depremin yol açtığı toprak kayması yüzünden Jialing ırmağının akışının kesildiği bildirildi. Toprak kaymasının ırmağın önünde 6 metre yüksekliğinde, 100 metre genişliğinde bir doğal duvar oluşturduğu, oluşan 100 metre uzunluğundaki doğal barajda 600 bin metreküp su toplandığı belirtildi. Çin Su Bakanı Chen Lei, eyalet hükümetlerinin barajları gözlem altında tutup hasarları hemen bulup tamir etmesi gerektiğini belirtti. Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao, meydana gelen depremin ardından ülkenin güneybatısındaki ‘’durumun başta sanıldığından çok daha vahim’’ olduğunu söyledi. Pekin

15.05.2008


 

Ahmedinejad ile Faysal arasındaki Lübnan atışması

Lübnan’da iktidarda bulunan çoğunluğun lideri Saad Hariri, Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, meydana gelen olayların bütün sorumlusunun Hizbullah olduğunu belirterek, “Hizbullah’ın silahlı ayaklanması, mezhepler arası çatışmanın kapısını açtı.

Sünni-Şii çatışması başlamıştır” diye konuştu. Beyrut’ta Hizbullah ile iktidarda bulunan hükümet güçleri arasındaki silahlı çatışmalardan sonra basının karşısına çıkan, öldürülen eski Başbakan Refik Hariri’nin oğlu Gelecek Hareketinin lideri Saad Hariri, konuşmasının başında ölen Lübnanlılar için bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Hariri, ölen masum sivillerin akan kanından, savaş kararını alanların sorumlu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bizim silahlı militanlarımız, burs verdiğimiz 40 bin öğrencidir. Biz savaş yapmayı bilmeyiz. Bizim kafamıza silah dayıyorlar ve sonra da görüşme yapmak istiyorlar. Eğer bizi öldürme tehditleriyle masaya oturtmak istiyorlarsa biz bu türlü diyaloğa karşıyız. Arap Bakanlar Komitesinin Lübnan’a gelmesini olumlu karşılıyoruz.”

Hariri, Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman’ın bütün tarafların üzerinde uzlaştığı cumhurbaşkanı adayı olduğunu belirterek, kendilerine yönelik bu tür silahlı saldırılar olmasa cumhurbaşkanını seçeceklerini söyledi. Babası Refik Hariri’nin öldürüldüğü zaman, onun öldürülmesinden sorumlu olan yönetimle pazarlık yapmadıklarını belirten Hariri, silahlar kendilerini yöneltilmesi halinde de pazarlık yapmayacaklarını belirtti. Hariri, kendilerinin silahlı militanları olmadığını, kendi silahlarına sahip olan vatandaşların kendilerini korumak amacıyla saldırılara karşılık verdiklerini söyledi. Hariri, Lübnan’daki duruma Hizbullah’ın kendi kararıyla değil, Suriye ve İran’ın verdiği kararlarla gelindiğini iddia etti.

FAYSAL İLE NEJAD ATIŞMASI

Öte yandan Suudi Arabistan, Lübnan’daki şiddet olaylarının, Hizbullah’ı desteklemekle itham edilen İran yönetimiyle Arap ülkeleri arasındaki ilişkilere tesir edebileceğini açıkladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, düzenlediği basın toplantısında, “İran’ın Hizbullah’a destek vermesinin Arap ülkeleriyle ilişkilerine doğal olarak yansıması olur” diye konuştu. Faysal, Lübnan’da gelinen durumdan kaygı duyduklarını belirtti ve Hizbullah’ın girişimini “darbe” olarak niteledi. Ve Lübnan hükümetinin somut olarak suçunun ne olduğunu sordu. Suudi Bakan, İran ile Suriye’yi ima ederek bölge ülkelerinden, Lübnan’ın içişlerine karışmamalarını istedi. Bu arada, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad başta ABD olmak üzere herkesin Lübnan’ın içişlerine karıştığını birn tek kendilerinin karışmadığını ve bu yüzden de Faysal’ın konuşmasının yanlış olduğunu ve Kral Abdullah’nı talimatlarına da aykırı olduğunu ileri sürdü.

/ Beyrut - Riyad

15.05.2008


 

Afganistan İran’ı protesto etti

Afganistan, İran güvenlik güçlerinin pazartesi günü sınırda Afgan vatandaşlarını öldürmesi nedeniyle İran’ı protesto etti.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, İran’ın Kabil’deki maslahatgüzarını çağırarak, Afganistan’ın Nimroz vilayeti yakınlarındaki İran topraklarında önceki gün meydana gelen olayla ilgili ciddi endişeleri olduğunu iletti. Bakanlık açıklamasında, pazartesi günü meydana gelen olayda kaç Afgan vatandaşının öldüğü belirtilmedi, ancak bunun bir ay içinde meydana gelen ikinci olay olduğu hatırlatıldı. Geçen ay da Nimroz’da 4 İranlı sınır muhafızının sınırı geçtiği ve girdiği Afgan köyünde bazı köylüleri dövdüğü belirtilen açıklamada, İranlılar ile Afgan güvenlik güçleri arasında ateş açılması sonucu bir Afgan öğretmenin öldüğü, 2 İran sınır muhafızının yaralandığı kaydedildi.

/ Kabil

15.05.2008


 

Nejad: Ölünün doğum gününü kutluyorlar

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail’in kuruluşunun 60. yıldönümü kutlamalarına ilişkin olarak, “Hiç ölünün doğum günü kutlanır mı” dedi.

Ülkenin kuzeyindeki Gülistan eyaletinin başkenti Gorgan’da halka hitap eden Ahmedinejad, Filistin meselesine ve İsrail’in kuruluşunun 60. yıldönümü için yapılan kutlama törenlerine de değindi. “Bölge milletleri, bu cani rejimden nefret ediyor” ifadesini kullanan Ahmedinejad, “Bölge milletlerinin eline küçük bir fırsat geçse, bu sahte rejimin kökünü kazıyacaklar” dedi. İsrail’e destek vermeye devam edenlerin adlarının da tarihteki caniler listesinde yer alacağını söyleyen Ahmedinejad, şunları kaydetti: “Bugünlerde siyonist rejim (İsrail) için doğum günü kutlaması yapıyorlar. Bu ölmüş birisi için doğum günü kutlamaya benziyor. ” Ahmedinejad, geçen hafta da İsrail’e, “kokmuş ceset” ve “ölü fare” demişti.

/ Tahran

15.05.2008


 

Türkiye beni ikna edemedi

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda kendisini ikna etmediğini ifade ederek, “Kıbrıs sorununun çözümü için aklında bir tarih olmadığını” söyledi.

15.05.2008


 

Kraliçeye Rahman Sûresi

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’e, Bursa programı kapsamında ziyaret ettiği Yeşil Cami’de, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay tarafından Rahman Sûresi okundu.

Ay, okuduğu sûrenin “Rabbimizin insanı yarattığından, ona yazma ve konuşma kabiliyeti vermesinden, nimetlerden, bahçelerden, denizlerin suyunun birbirine karışmamasından, bilimden, teknolojiden, Allah’ın varlığından ve onun yüceliğinden” bahsettiğini söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının düzenlediği ‘’6. Ulusal Girişimcilik Kongresi’’ kapsamındaki öğle yemeğine de katılan Kraliçe Elizabeth ile eşi Prens Philip, daha sonra çocuklarla birlikte Karagöz gösterisi izledi. Gösteri hakkında ayrıntılı bilgi verilen etkinlikte ayrıca Kraliçe Elizabeth’e, vitray üzerine Karagöz-Hacivat figürlerinin işlendiği tablo sunuldu. Bugün de beraberindeki heyet ile İstanbul’u ziyaret edecek olan Kraliçe İstanbul’un tarihî yerlerini gezecek.

15.05.2008


 

Hillary Clinton yarıştan çekilmiyor

ABD’de Demokrat Partinin başkan adayını belirleme sürecinde West Virginia eyaletinde yapılan ön seçimde rakibi Barack Obama’yı bozguna uğratan Hillary Clinton, sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceğini vurgularken, genel yarışta Obama’nın oldukça gerisinde giden Clinton’ın artık son kozlarını oynamakta olduğu yorumları yapılıyor.

Hillary, West Virginia’da oyların yaklaşık yüzde 66’sını kazanırken Obama sadece yüzde 27’de kaldı. Yarıştan çok önce çekilen eski adaylardan John Edwards’a da yüzde 7 oranında oy çıktı. Yoksul bir eyalet olan West Virginia’da, nüfusun ezici çoğunluğunu beyazlar, geliri ve eğitim düzeyi düşük çalışan kesimler ve muhafazakarlar oluşturuyor. Benzer yapıdaki eyaletlerde olduğu gibi Clinton burada da Demokrat Parti içinde kendisini tercih eden bu seçmen gruplarının ezici desteğini aldı.

/ Washington

15.05.2008


 

Lora yüzünden içkiyi savaş yüzünden de golfü bırakmış

ABD Başkanı George W. Bush, Irak’taki savaş yüzünden golf oynamayı bıraktığını söyledi. B

ush, Politico dergisi ve internet portalı Yahoo’ya verdiği demeçte, 2003’te başlayan Irak savaşında ölen Amerikalı askerlere ve ailelerine saygısından dolayı artık golf oynamadığını belirterek, “Savaş zamanında golf oynamak yalnızca yanlış mesaj verir” dedi. ABD’de Kasımda yapılacak seçimleri Demokratların kazanması ihtimali konusunda Bush, bir Demokrat seçimi kazandığı ve Irak’taki birlikleri çektiği takdirde ABD’ye başka bir saldırı düzenlenmesinden endişelendiğini bildirdi. Irak savaşı konusunda karar verirken yanlış yönlendirilip yönlendirilmediği şeklindeki bir soruyu Bush, istihbarat konusundaki eksikliklerin kendisini üzdüğünü belirterek, “kimsenin kendisine yalan söylediğini düşünmediğini” belirterek, “durumun analiz edildiği ancak yanlış sonuç çıkarıldığı” yorumunda bulundu.

/ Washington

15.05.2008


 

‘İsyancı lider Halil İsrail bağlantılı çıktı’

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Darfur’daki isyancı lider Halil İbrahim’i, İsrail’le bağlantılı olmakla suçladı.

Sudan Devlet Başkanı Beşir, Hartum’da düzenlenen ve binlerce Sudanlı’nın katıldığı bir mitingde yaptığı konuşmada, İbrahim’in, Hartum’daki rejimi devirmek üzere İsrail’den para aldığını öne sürdü. Sudan bayraklarının dalgalandırıldığı mitingde, Darfur’daki isyancı grup Adalet ve Eşitlik Hareketinin lideri İbrahim aleyhinde sloganlar atıldı. Orta Doğu’da ve Arap ülkelerinde, bir kişiye yönelik suçlamalarda İsrail’le bağlantılı olduğu iddiaları yaygın olarak kullanılıyor. Başkent Hartum’a geçen hafta sonunda saldırılar düzenleyen İbrahim’in başına konulan para ödülü, önceki gün 350 milyon YTL’ye yükseltilmişti.

/ Hartum

15.05.2008


 

Sünni vekil Samarrai uikasttan kurtuldu

Irak meclisinin önde gelen milletvekillerinden Sünni Abdülkerim El Samarrai, başkent Bağdat’ın merkezinde düzenlenen bombalı saldırıdan kurtuldu.

Polis açıklamasında, Ulusal Uzlaşma Cephesi üyesi olan El Samarrai’nin konvoyuna yönelik bombalı saldırıda, milletvekilinin yara almadığı, bununla birlikte korumalarından birinin öldüğü belirtildi. Açıklamada, bir trafonun altına yerleştirilen bombanın patlamasıyla 2 korumanın da yaralandığı kaydedildi. El Samarrai, güvenlik ve savunmadan sorumlu parlamento komitesinin başkan yardımcılığını da yapıyor. El Samarrai’ye yönelik saldırının, Bağdat’ın merkezinde elektrik kesintisine yol açtığı ve bölgedeki birçok binayı salladığı, polisin olayla ilgili soruşturma başlattığı belirtiliyor.

/ Bağdat

15.05.2008


 

Ürdün’den Bush’a jest

Ürdün askeri mahkemesi, ABD Başkanı George Bush’a 2006’da ülkeyi ziyareti sırasında suikast düzenlemeyi planlamaktan yargılanan 3 kişiyi 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bush’un Ürdün’ün başkenti Amman’a gelişinden bir gün önce 28 Kasım 2006’da tutuklanan 3 Ürdün vatandaşının duruşması yaklaşık bir buçuk yıl sürdü. İddianamede 3 militanın bomba yapım malzemesiyle yakalandığı, bu kişilerin ayrıca Amman’daki Amerikan ve ‘’Danimarka’’ büyükelçiliklerine saldırı planladıkları ifade edildi. Söz konusu kişilerin Danimarka’nın Amman’da büyükelçiliği bulunmadığından haberi olmadığı sanılıyor.

/ Amman

15.05.2008


 

Google’dan Facebook’a rakip sosyalleşme sitesi

Dünyanın en büyük arama motoru Google, kullanıcıları arkadaşlarıyla iletişim halinde tutacak yeni bir hizmet başlatarak, Facebook ve MySpace gibi popüler sosyalleşme sitelerinin yolunu izliyor.

Google, “Friend Connect” adlı yeni yazılımıyla, kullanıcıların kişisel profil ve uygulamalarını diğer web sitelerine taşıma imkânı sağlıyor.

/ New York

15.05.2008


 

Ekonomik krize İslâmî çözüm

Küresel ekonomik sistem ABD’deki mortgage krizi ile sarsılırken, saygın bir bilim adamı “İslâmî finans modelinin” devam eden ekonomik karmaşaya en iyi çare olacağını belirtti.

Malezya’da kurulu olan Uluslararası İslâmî Finans Enstitüsü Dekanı ekonomist Dr. Muhammed Mahmud Awan, bir konferansta yaptığı konuşmada son yaşanan ekonomik krizin İslâmî finans için çok yeni pencereler ve fırsatlar açtığını söyledi. Dr. Awan, “Bu kriz İslâmî finans için büyük bir fırsat gibi görünüyor ve İslâmî finans piyasayı stabilize edecek kapasiteye ve güce sahiptir” ifadelerini kullandı. Yaşanan küresel krizin milyar dolarların döndüğü piyasada büyük çapta finanslar kayıplara sebep olduğunu vurgulayan Awan, eğer uluslar arası finansal piyasada, teminatlandırılmış borç yükümlülüklerine azami önem veren İslâmî ilkeler uygulanıyor olsaydı böyle bir krizin doğmayacağını ifade etti.

Bahreyn Üniversitesi’nce düzenlenen iki günlük Küreselleşme Konferansı’nda konuşan Awan, “Mortgage türünden bir kriz İslâmî bir piyasada asla gerçekleşmez, çünkü İslami kurallara göre bir borç karşılığında başka bir borcu satamazsın.” dedi. İslâmiyette bu konuda çok temel bir kural olduğunu ifade eden Awan, “İslâmiyet açıkça bir şeye sahip olmadığın sürece onu satamayacağını söyler. Eğer İslâmî finans modeli uygulanıyor olsaydı, bu krizin önüne geçilmiş olacaktı. Çünkü karşılığı olmayan onca kredi de verilmemiş olacaktı.”

Kaynak: islamonline.com

15.05.2008


 

Anka Kuşu hedefe yaklaştı

NASA’nın geçen ağustosta fırlattığı yeni Mars fatihi Phoenix (Anka Kuşu) uzay aracı, 25 Mayıs’ta iniş yapacağı Kızıl Gezegen’e yaklaştı.

NASA’nın Pasadena’daki Jet Motorları Laboratuvarı Phoenix projesi sorumlusu Barry Goldstein düzenlediği basın toplantısında, 680 milyon kilometre ötedeki Mars’a iyice yaklaşan uzay aracının çok iyi durumda olduğunu belirtti. İniş yapacağı Mars’ın kuzey kutup bölgesinin bir zamanlar mikrobik hayat için uygun şartlar sağlayıp sağlamadığını yerinde inceleyecek Phoenix, hedefine başarılı bir yumuşak iniş yaparsa bu 1976’da Viking 2 ve 1999’da Mars Polar Lander uzay araçlarının Kızıl Gezegen’e alçalışı sırasında parçalanmasından bu yana, ilk motorlu iniş olacak.

/ Pasadena

15.05.2008


 

Larousse internet ansiklopedisi oldu

Fransızların ünlü Larousse yayınevi, “katkıya açık” internet ansiklopedisini devreye soktu. İnternet kullanıcıları, “larousse.fr” adresinde sunulan hizmete katkıda bulunabilecek.

Yayınevi yetkilileri, kendi ansiklopedilerinin “katılım ansiklopedisi wikipedia”dan daha farklı olacağını, Larousse’a makale yazacak kullanıcıların kimliklerinin mutlaka belli olması gerektiğini, bu makalelerin de ancak yazarları tarafından değiştirilebileceğini belirtti. İnternetin bir numaralı araştırma motoru Google da “Knol” adını verdiği internet ansiklopedisini hazırlıyor.

/ Paris

15.05.2008


 

Vatikan’dan uzaylılara yeşil ışık

Vatikan Rasathanesi, “uzaylıların varlığına inanmanın inanca ters düşmediğini” ifade etti. Rasathane müdürü bilim adamı Jose Gabriel Funes, L’Osservatore Romano gazetesine yaptığı açıklamada, evrenin büyüklüğünün, Dünya’nın dışında başka hayat türlerinin olabileceği ihtimalinin bulunduğu anlamına geldiğini söyledi.

Bunu düşünmenin inanca ters düşmediğini, çünkü uzaylıların da Allah’ın yarattıkları olduğunu belirten Funes, ‘’uzaylıların varlığını dışlamanın, Allah’ın yaratma özgürlüğünü sınırlamak olacağı’’ şeklinde değerlendirdi.

/ Vatikan

15.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler