Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İslam ülkeleri krize el koymalı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, dünya ekonomisinde son yıllarda önemli gelişmelerin yaşandığını özellikle son bir yıl içinde gıda ve metal fiyatlarında ciddi bir artış yaşandığını söyledi.

Bu artışta kuraklık ve diğer sebeplerden dolayı arz daralması ve çeşitli spekülasyonların etkili olduğuna işaret eden Ekren, petrol fiyatlarının yükselmesi sebebiyle üretim maliyetlerinin artması ve doların değer yitirmesinin de bu artışta etkili olduğunu kaydetti. Emtia fiyatlarındaki artışların birçok ülkeyi olumsuz etkilediğini, özellikle gıda fiyatlarındaki artışın en çok az gelişmiş ülkeleri mağdur ettiğine dikkat çekti. İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi’nin 24. Toplantısı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in başkanlığında Antalya Belek’te başladı. İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun da katıldığı toplantıda, üye ülkeler bakan yardımcısı düzeyinde temsil edildi. Toplantı, dünya Kur’ân-ı Kerim yarışmasında beşinci olan hafız Erhan Mete’nin Kur’ân okumasıyla açıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, zirveye mesaj gönderdi. Toplantıya tüm dünyada artan gıda fiyatları damgasını vurdu.

Açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, İSEDAK’ın gıda ve petrol fiyatlarında yaşanan bu gelişmelere kayıtsız kalmamasını istedi. Bu tür sorunların tarım sektörünün önemini bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Ekren, şöyle konuştu: “İslam ülkeleri arasında ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan İSEDAK, yaşanan bu gelişmelere kayıtsız kalmamalı, karşılaşılan sorunları tespit etmeli ve işbirliği imkânlarını araştırmalıdır. Bu sebeple, bu alanda acilen bir uzmanlar grubu oluşturularak, emtia fiyatlarındaki artışın sebepleri ve üye ülkelere muhtemel etkileri incelenerek, FAO gibi Birleşmiş Milletler kuruluşlarının da katkılarıyla, yapılabilecek işbirliği konusunda çalışılması önem arz emektedir.”

Öte yandan toplantıda söz alan İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ‘’Gıda krizi en çok İslam ülkelerini etkilemektedir, çünkü İslam ülkeleri arasında bir takım ülkeler var ki, gerçekten büyük ekonomik sıkıntı ve fakirlik kırmızı çizgisinin altında bulunmaktadır’’ dedi. İhsanoğlu, İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi’nin 24. Toplantısının açılış oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısında, dünyada yaşanan gıda krizine dikkati çekti. İhsanoğlu, ‘’Gıda krizi en çok İslam ülkelerini etkilemektedir, çünkü İslam ülkeleri arasında bir takım ülkeler var ki, gerçekten büyük ekonomik sıkıntı ve fakirlik kırmızı çizgisinin altında bulunmaktadır’’ dedi. İslam ülkelerinde gıda krizini çözecek büyük potansiyel bulunduğuna da dikkati çeken İhsanoğlu, bazı ülkelerde toprak, su ve nüfus varken sermaye bulunmadığını, bazı ülkelerde ise sermaye varken, bunun karşılığında tarıma elverişli toprak ve su bulunmadığını anlattı. İhsanoğlu, ‘’Bizim teklifimiz, bu iki, üç imkâna sahip ülkeler arasında işbirliği yapmak suretiyle bir sinerji oluşturmaktır’’ diye konuştu. Gıda krizini aşmanın yolunun gıda üretmek olduğunu belirten İhsanoğlu, bunun da işbirliği imkânlarını sağlamakla mümkün olacağını anlattı.

/ Antalya

15.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  İslam ülkeleri krize el koymalı

  Roko hediye üçgeni kazandırıyor

  Çağrı Hipermarket İTO vergi rekortmenleri listesinde

  Ellda'nın hedefi Avrupa