Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

GAP’ı hızlandırın

Yaşanan kuraklık nedeniyle hububat ekili alanların büyük oranda zarar gördüğü bölgede üreticiler, GAP kapsamındaki sulama yatırımlarının en kısa sürede tamamlanmasını istiyor. Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu, ‘’bereketli hilâl’’ olarak da nitelendirilen bölgede, kuraklıktan zarar gören ekili alanlarda rekolte kayıpları yer yer yüzde 80’i buldu.

Alınan bilgiye göre, Türkiye’nin bir çok bölgesinde geçen yıl yaşanan kuraklıktan etkilenmeyen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, GAP kapsamında sulanan 191 bin hektarlık tarım arazisi ile çiftçilerin kendi imkânlarıyla açtıkları sondaj kuyularıyla sulanan tarım arazileri dışındakiler bu yıl kuraklıktan ciddî oranda etkilendi. Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu, ‘’bereketli hilâl’’ olarak da nitelendirilen bölgede, kuraklıktan zarar gören ekili alanlarda rekolte kayıpları yer yer yüzde 80’i buldu. Ekili alanları zarar gören üreticiler kuraklık yardımlarından faydalanmak için geçen haftadan bu yana Tarım İl Müdürlüklerine müracaat ediyor. Yapılan inceleme sonucu ekili alanın yüzde 40’ından fazlasında hasar tesbit edilen üreticiler, kuraklık yardımlarından faydalandırılıyor.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan kuraklığın stok açığına sebep olacağını belirtti. Geçen yıl dünya genelinde yaşanan kuraklığın etkilerinin ülkemizde de hissedildiğini, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgesinde 40 ilin önemli oranda zarar gördüğünü aktaran Çullu, bu durumun tahıl açığına yol açtığını, buğday ve ekmek fiyatlarının artmasına sebep olduğunu hatırlattı. Bu yıl kuraklıktan yalnızca Güneydoğu Anadolu Bölgesinin etkilendiğine işaret eden Çullu, özellikle Mardin, Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Adıyaman ve Şırnak gibi illerde ciddi rekolte kayıplarının olduğunu ifade etti.

Bölgeye bu yıl düşen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının bir hayli gerisinde olduğuna işaret eden Çullu, şunları söyledi:

‘’Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ülkemizin en önemli tahıl üretim merkezlerinden bir tanesi. Bu sebeple bölgede yaşanan kuraklık stok açığına sebep olacak. Bu durum hem ürün verimine hem de vatandaşın kesesine yansıyacak. Burada yapılması gereken GAP kapsamında sulu tarıma geçilecek alanları tamamlamak. Böylelikle kuraklığın etkisi azaltılacaktır.’’

Güneydoğu Anadolu kuraklıktan çok etkilendi

Diyarbakır’ın Bismil ve Çınar ilçelerinde ekili alanların yüzde 90’ının kuraklıktan dolayı zarar gördüğü bildirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının talimatı üzerine Bismil ve Çınar ilçelerinde kuraklıktan zarar gören tarım alanlarının tesbit edilmesi çalışmalarının tamamlandığını belirten Çınar ve Bismil ilçesi Kaymakamı Hasan Tanrıseven, yaptığı açıklamada, ekili alanlardaki zararla ilgili tesbit raporunun bir hafta sonra Bakanlığa sunulacağını söyledi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, bu yıl düşen yağış miktarının önceki yıllara oranla yüzde 60 oranında azalması sonucu ekili alanların zarar gördüğünü belirten Kaymakam Tanrıseven, ‘’Ekili alanların yüzde 90’ını oluşturan Bismil’de 1 milyon 150 bin, Çınar’da da 622 bin dekar alan kuraklıktan etkilendi. Hububat ekilen alanlardan Bismil ilçesinde 150 bin dekar buğday, 5’şer bin dekar arpa ve mercimek sulanırken, Çınar’da ise sadece 20 bin dekarlık buğday ürünü sulanabildi’’ dedi. Bismil’de 115, Çınar’da ise 96 kırsal yerleşim biriminin kuraklıktan etkilendiğini kaydeden Kaymakam Tanrıseven, sulanmayan arazilerde yüzde yüz zarar olduğunu, sulanan arazilerde de verim düşüklüğü yaşanacağını belirtti. Güneydoğu’da etkili olan kuraklıktan çiftçilikle uğraşanlar kadar hayvancılıkla uğraşanların da etkilendiğini belirten Kaymakam Tanrıseven, hayvancılıkla uğraşanların başka illere göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

/ Şanlıurfa

27.05.2008


 

İthal pirinç geliyor

Geçen ay ithâl edilmesi kararı alınan 100 bin ton pirincin 20 bin tonunun önümüzdeki günlerde Türkiye’de olacağı belirtildi.

TMO yetkililerinden alınan bilgiye göre, kilogramı halen 3 YTL civarında seyreden pirinç fiyatlarından vatandaşın en az oranda etkilenmesi için, yurt genelindeki TMO satış noktalarından kilogramı 1,8 YTL’ye Osmancık cinsi pirinç satışı devam ediyor. Öte yandan, piyasayı rahatlatmak için 100 bin ton pirinç ithalatı yetkisi verilen TMO, ithalatta sona yaklaştı. Bu pirincin 20 bin tonu, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelecek.

27.05.2008


 

Jeotermal enerjiye büyük teşvik

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, jeotermal enerjiden üretilen elektrikte 10 yıl alım garantisi olduğunu hatırlatarak, ‘’Hangi malın 10 yıl alım garantisi var.

Bu alana yatırımlarını artırın’’ dedi. Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘’Doğal Sermayemiz Harekete Geçiriliyor, Jeotermal Kaynaklar ve Yasa Uygulamaları’’ konulu eğitim semineri, MTA konferans salonunda başladı. 81 vilayetin il özel idare temsilcilerinin katıldığı seminerde konuşan Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, jeotermal enerji potansiyelinin harekete geçirilmesi için hukukî altyapı ve envanterin tamamen oluşturulduğunu söyledi. Jeotermalda 31 bin 500 megavat termal potansiyeli bulunan Türkiye’nin bu alanda Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 7’inci olduğuna dikkat çeken Güler, ‘’Tabi bunun bilinmesi yetmiyor, bunu matkapla delip, ekonominin hizmetine sunulması gerekiyor. Biz de şu anda bunu yapmaya çalışıyoruz’’ diye konuştu. Jeotermalda şu anda 20-25 Megavat düzeyinde kurulu güç bulunduğunu, 60 Megavat’ın inşâ hâlinde olduğunu belirten Güler, gerekli yatırım yapılırsa 5 milyon konutun jeotermal enerji ile ısıtılabileceğini düşündüklerini bildirdi. Jeotermale yatırım yapmak isteyen yatırımcıya 24 saat kesintisiz hizmet vereceklerini ifade eden Enerji Bakanı, ‘’Bu enerjiye 10 yıl da alım garantisi var. Hangi malın 10 yıl alım garantisi var. Ayrıca çevreye zarar vermeyen bir enerji türü. Bu alanda yatırımlarınızı artırın’’ dedi.

/ Ankara

27.05.2008


 

Soros: Petrol 200 dolara çıkar

Dolar milyarderi işadamı George Soros, füze gibi artan petrol fiyatlarından spekülatörlerin sorumlu olduklarını belirtti ve petrolde fiyat artışının 200 dolara kadar çıkabileceği söyledi.

Ünlü dolar milyarderi işadamı George Soros, füze gibi artan petrol fiyatlarından spekülatörlerin sorumlu olduklarını belirtti ve petrol fiyatlarını bir köpüğe benzetti. Soros’un görüşlerine geniş yer veren ve halen varili 135 dolar civarında bulunan petrolde fiyat artışının 200 dolara kadar çıkabileceği iddialarına dikkat çeken The Daily Telegraph gazetesi, Soros’un ‘’hayatımızın en ciddî ekonomik kriziyle karşı karşıyayız’’ şeklindeki yorumuna da yer verdi. George Soros doların zayıflaması, Ortadoğu petrolünde arzın giderek azalması ve Çin’in rekor düzeydeki talep artışının enerji fiyatlarındaki artışı bir yere kadar açıklayabileceğini belirtirken, spekülasyonların fiyatları giderek daha fazla etkilediğini ifade etti. Soros ayrıca, ABD ve İngiltere’nin resesyona girmesine kadar petrol fiyatlarındaki köpüğün patlamayacağını, her iki ülkede de krizin etkili olmasının ardından fiyatlarda dramatik bir düşüş görülebileceğini söyledi. Petrol ve gıda fiyatlarındaki artışın ekonomik durgunluğu daha da artıracağını belirten Soros, her şeyin resesyonun talebi azaltmasıyla düzelebileceğini ifade etti.

Londra

27.05.2008


 

Serbest bölgeler para basıyor

Türkiye’deki serbest bölgelerde yılın üç ayında ticaret hacmi, yüzde 17,2 artarak 6 milyar 536 milyon 258 bin doları buldu.

İstanbul Deri Serbest Bölgesinde 1,6 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirilirken, Ege Serbest Bölgesinde 983,8 milyon dolarlık, İstanbul Atatürk Hava Limanında (İstanbul-AHL) ise 938,5 milyon dolarlık ticaret yapıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, İstanbul Deri Serbest Bölgesinde geçen yılın aynı döneminde 1,4 milyar dolarlık, Ege Serbest Bölgesi’nde 992,1 milyon dolarlık, İstanbul-AHL’de de 741,2 milyon dolarlık ticaret gerçekleştirildi. Mersin Serbest Bölgesinde yüzde 32,2 artış ile 716,6 milyon dolarlık ticaret yapılırken, İstanbul Trakya Serbest Bölgesinde yüzde 7 gerileme ile 530,6 milyon dolarlık, Bursa Serbest Bölgesinde yüzde 10,8 artış ile 456,5 milyon dolarlık ticaret yapıldı. Ocak-Mart döneminde en az ticaretin yapıldığı 3 serbest bölge ise Rize, Denizli ve Trabzon Serbest Bölgeleri oldu.

/ İstanbul

27.05.2008


 

Bürokrasi milyar dolarlık yatırımı engelledi

Son yıllarda yatırımcılar teşvik edilip Türkiye’nin birçok vilayetinde yeni fabrikalar kurarken Hatay’ın Erzin ilçesinde yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım 8 yıldır bürokrasi engelini aşamayınca Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) yeri değiştirildi.

Yaklaşık 8 yıl önce Erzin 75. Yıl Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması için Hatay Valiliği Erzin ile Osmaniye sınırında çalışma başlatmıştı. Ancak 8 yıl boyunca bir arpa boyu yol gidilememişti. Bürokrasinin yol vermeyen tutumunu aşmak için Hatay Valiliği, Erzin’e yapılacak 1 milyar dolarlık yatırım önünü Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde yaklaşık 3 bin dönüm arazi bularak aştı. Yeni yerin ön raporu hazırlanarak DSİ ve Tarım İl Müdürlüğüne gönderildi. Her 2 kurumun olur raporu vermesiyle Hatay Valiliği konuyu Sanayi ve Ticaret Bakanlığına taşıdı. Önümüzdeki günlerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan Yer Seçimi heyeti gelerek incelemede bulunacağı bildirildi. Hatay’ın Payas Dörtyol ilçelerinde yer bulamayan yatırımcıların Erzin OSB’nin kurulmasını sabırsızlıkla bekliyor.

/ Hatay

27.05.2008


 

Kayısı şehri, meyve şehri oluyor

‘’Kayısının Başşehri’’ olarak nitelendirilen Malatya’da, elma, armut, kiraz, ayva, şeftali, nektarin, badem, erik, Japon erikleri, ve kayısı fidanı olmak üzere 10 çeşit fidan üretilerek çevre illere satılıyor.

Fidan Üretim ve Pazarlama Limited Şirketi (FİPA) Genel Müdürü Mustafa Bülent Akıncı, yaptığı açıklamada, FİPA’nın 2005 yılında kurulduğunu, başta Malatya ve ilçeleri olmak üzere, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Sivas, Adıyaman gibi çevre illerle diğer birçok ile ürettikleri fidanları sattıklarını söyledi. Akıncı, meyveciliğin yükselen bir sektör olduğunu, sanayicilerin dahi meyveciliğe yöneleceklerini sözlerine ekledi.

/ Malatya

27.05.2008


 

Reel ekonominin rekabet gücü eridi

MÜSİAD’ın Adana’da gerçekleştirdiği GİK toplantısından sonra yayınlanan açıklamada, reel ekonominin rekabet gücünü kaybettiği ifade edildi.

MÜSİAD reel ekonominin rekabet gücünü kaybettiğini bildirdi. MÜSİAD Adana Şubesi’nin ev sahipliğinde, Genel Merkez yönetimi ve 28 şube başkanını buluşturan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirisinde, mevcut sıkıntıların çözüme kavuşturulması ve enerji açığının bir krize dönüşmemesi için çalışmaların hızlandırılması uyarısında bulunuldu. Bildiride, sanayicinin küresel ölçekte her gün artan enerji maliyetleri ile darboğaza girmek üzere olduğuna dikkat çekilirken, “Orta ve uzun vadeli bir değerlendirme yapıldığında, ülkemizde enerji maliyetlerinin hem cari açığa menfi etkisi her geçen gün artmakta, hem de bu durum sanayici açısından doğrudan maliyet kalemi olarak rekabet gücünü baltalamaktadır” görüşüne yer verildi. Bildiride “Mevcut sıkıntıların çözüme kavuşturulması ve enerji açığının bir krize dönüşmemesi için her türlü alternatif kaynaktan istifade edilmelidir” uyarısında bulunuldu.

Yeni Asya / Adana

27.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır