Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

CIA’nın iddiası: El Kaide yenildi

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilâtı’nın (CIA) Başkanı Michael Hayden, El Kaide örgütünün Irak ve Suudi Arabistan’da yenilgiye uğradığını, dünyanın büyük kesiminde de savunmada olduğunu söyledi.

Hayden, Amerikan Washington Post gazetesine verdiği demeçte, El Kaide ve ittifak kurduğu örgütlere karşı büyük kazanımlar elde ettiklerini, El Kaide’nin Irak’ta ve Suudi Arabistan’da hemen hemen stratejik bir yenilgiye uğradığını, küresel çapta da önemli gerileme kaydettiğini ifade etti. Terörle mücadele alanında elde ettikleri başarının, El Kaide örgütünün lideri Usame bin Ladin’in saklandığı düşünülen sorunlu bölge Afganistan-Pakistan sınırına da uzandığını söyleyen Hayden, Bin Ladin ve yardımcısı Eymen El Zevahiri’yi ele geçirmenin ya da öldürmenin öncelikleri olmayı sürdürdüğünü, ancak Amerikan askerlerinin resmî olarak operasyon düzenlemesinin yasak olduğu bölgede bu isimleri bulmanın zor olduğunu ifade etti.

Hayden’in El Kaide’ye karşı başarı yorumlarından yaklaşık bir yıl önce CIA’in, yeniden güç kazanan El Kaide’nin yeni tehditleri konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlatan gazete, Hayden’in, demecindeki iyimser değerlendirmelerin yanı sıra El Kaide’ye karşı kaydedilen ilerlemenin durabileceği ya da fazla rehavete kapılmayla bozulabileceği kaygısını da dile getirdiğini kaydetti.

/ New York

31.05.2008


 

Myanmar’a sahip çıkılmadı

Myanmar’ın bir bölümünü 2 ve 3 Mayısta yerle bir eden Nergis kasırgasının yaralarını sarmak için 11 milyar dolar gerekirken uluslar arası toplumun sadece 150 milyon dolar yardım sözü vermesi ülke yönetimindeki generalleri kızdırdı.

Cunta yönetiminin resmî yayın organı New Light of Myanmar’daki haberde, Myanmar halkının uluslar arası toplumun “çikolatalarına ihtiyacı olmadığı, felâketzedelerin kurbağa yiyerek de hayatta kalmayı başaracağı” ifadesi kullanıldı. Yeniden imar için 11 milyar dolar gibi bir para gerekirken, bağışçıların sadece 150 milyon dolarlık taahhütte bulunduğu vurgulanan haberde, “Myanmar halkı böyle tabiî afetlerden sonra uluslar arası yardım olmadan da yeniden ayağa kalkmaya muktedirdir. Felâkete uğrayan bölgelerdeki halk kolayca balık bulabilir, ayrıca Muson başlangıcında olduğumuz şu günlerde yenebilecek türden tombul kurbağalardan bol bol mevcut” denildi. Haberde, kasırgadan en çok etkilenen İrravadi Deltası sakinlerinin ‘’uluslar arası toplumun çikolatalarını alamasalar da’’ kendi kendilerine hayatta kalmayı başarabilecekleri” de belirtildi. Nergis kasırgası ardında, en az 133 bin 600 ölü ve kayıp ile 2,4 milyon civarında evsiz bırakmıştı. Dünya Bankası, 20 Mayıs açıklamasında Myanmar’a para yardımı yapamayacağını duyurmuştu.

/ Irravadi

31.05.2008


 

ABD’de başörtüsüne çirkin yakıştırma

ABD’de 30 dakikada yemek hazırlama programlarıyla ünlenen şef Rachel Ray’in Dunkin Donuts adlı kahve ve tatlı üreten bir firmanın reklâmında, boynunda Filistinlilerin kullandığı ve ‘’kefiye’’ olarak adlandırılan eşarpla görülmesi, Amerika’da muhafazakâr kesimi ‘’terörizm propagandası yapıldığı’’ gerekçesiyle ayaklandırdı.

Michelle Malkin adlı muhafazakâr bir siyasî yorumcunun başlattığı ve ardından çeşitli muhafazakâr gruplar tarafından da desteklenen kampanyada, Rachel Ray’in eşarbıyla terörizme destek verildiği iddiaları, Dunkin Donuts firmasının, internette yer alan reklâmını geri çekmesine sebep oldu. Şef Rachel Ray’in kullandığı siyah-beyaz ipek eşarbın, ABD’de Urban Outfitters adlı giyim firması tarafından piyasaya sürüldüğü ve Urban Outfitters’ın da, gelen protestolar üzerine geçen yıl bu eşarbın satışını durdurduğu belirtiliyor.

/ Washington

31.05.2008


 

Peres: Esad, barış için Kudüs’e gelmeli

İsraİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres, “Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın İsrail ile barış konusundaki niyetinde ciddî ise Kudüs’ü ziyaret etmesi veya Başbakan’ı görüşmeler için Şam’a davet etmesi gerektiğini” söyledi.

Peres, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ile görüşmesi sırasında, “Eğer Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat Kudüs’e gelip Knesset’te (İsrail parlamentosu) konuşmasaydı, Mısır ile bir barış mümkün olmayacaktı” dedi. İsrail Cumhurbaşkanı ayrıca, ayrıntılı bir barış anlaşmasının bu yıl sonuna yetiştirilmesinin şüpheli olduğunu söylemesine karşın, Filistin Yönetimi ile barış görüşmelerinin ilerleme kaydettiğine işaret etti.

/ Kudüs

31.05.2008


 

Lüksemburg da Lizbon’u onayladı

Lüksemburg Parlamentosu, yeni Avrupa Birliği (AB) Anayasası olarak kabul edilen Lizbon Anlaşması’nı onayladı.

Lüksemburg meclisinde yapılan ve 3 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada anlaşma, 1 aleyhte oya karşılık, 47 lehte oyla kabul edildi. AB anayasası, 2005 yılında Fransa ve Hollanda’da düzenlenen referandumlarla reddedilmiş, bu anayasa yerine geçecek olan sözleşme 13 Aralık’ta Lizbon’da imzalanmıştı. Lizbon Anlaşması’nın 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Üyeler arasında, anlaşmayı mecliste halkoyuna sunacak tek ülke İrlanda’da 12 Haziran’da referandum yapılacak.

/ Brüksel

31.05.2008


 

Misket bombası kullanımı artık yasak

Mİsket bombalarının kullanımı yasaklayan anlaşma, 100’den fazla ülkenin temsilcilerinin katıldığı konferansta onaylandı.

İrlanda’nın başşehri Dublin’deki konferansa eksiksiz olarak katılan 111 ülkenin temsilcileri, yaklaşık 10 gün süren görüşmelerin ardından üzerinde uzlaşma sağlanan anlaşmayı onayladı. Anlaşma taslağında, misket bombalarının yasaklanması ve eldeki mevcut bombaların 8 yıl içinde imha edilmesi öngörülüyordu. Anlaşmanın, Norveç’in başşehri Oslo’da 2-3 Aralıkta resmen imzalanması bekleniyor. Çin, ABD ve Rusya gibi ülkeler, misket bombasının yasaklanmasına ilişkin sürece katılmamıştı.

/ Dublin

31.05.2008


 

İngiliz ordusunda personel sıkıntısı büyüyor

İniltere’de orduda personel sıkıntısının giderek arttığı, 2008’in başından bu yana 1000 askerin daha görevinden istifa ederek ordudan ayrıldıkları açıklandı.

Bu durumun Irak ve Afganistan’daki İngiliz kuvvetlerinin üzerindeki personel baskısını daha da arttıracağı belirtildi. Ciddî bir eğitimden geçirilip tam zamanlı olarak silâhlı kuvvetlerde görev yapmaya başlayan personelin 1000’inin de 2008 yılının başından bu yana görevlerinden ayrılmasıyla İngiliz ordusunun asker açığının 5 bine yükseldiği bildirildi.

/ Londra

31.05.2008


 

ABD ve Rus askerleri arasında intihar dalgası

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, geçen yıl 108 Amerikan askerinin intihar ettiğini açıkladı.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, 2007 yılında 108 askerin intihar ettiğini ve bu rakamın 1990’dan bu yana en yüksek intihar oranını temsil ettiğini belirtti. ABD’de Ocak ayında açıklanan ilk verilerde, 2007’de 121 askerin intihar ettiği, bu sayısının incelendiği belirtilmişti. Amerikan ordusunda 2006’da 102, 2005’te 85, 2004’te ise 67 asker intihar etti. Bu arada, Rus askerî savcısı Sergey Fridinski, geçen yıl Rus ordusunda 341 askerin intihar ettiğini açıkladı.

/ Washington

31.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır