Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyon yazın da yüksek olacak

Merkez Bankası, yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda baz etkisinin katkısıyla, yüksek seyrini koruyacağının tahmin edildiğini bildirdi. MB, yılın son çeyreğinden itibaren ise enflasyonun kademeli olarak düşüş eğilimine girmesinin beklendiğini kaydetti.

Merkez Bankası, yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda baz etkisinin katkısıyla, yüksek seyrini koruyacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Merkez Bankası, yılın son çeyreğinden itibaren ise enflasyonun kademeli olarak düşüş eğilimine girmesinin beklendiğine de dikkat çekti. Merkez Bankası tarafından yapılan ‘’Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri’’ başlıklı açıklamada, TÜİK’in 3 Haziran tarihinde açıkladığı enflasyon rakamları değerlendirildi. Mayıs ayında TÜFE yüzde 1.49, ÜFE yüzde 2.12 artış gösterdi. Beklentilerin üzerine çıkan bu artışla enflasyon yıllık bazda TÜFE’de yüzde 10.74, ÜFE’de yüzde 16.53 oldu. Böylece enflasyon, Merkez Bankası’nın yüzde 9.3 olan yıl sonu tahminini Mayıs ayı itibarıyla geride bıraktı. Bu yükselişte gıda ve petrol fiyatlarındaki artışların devam etmesi ile döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri belirleyici oldu. Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyonun 7 puanlık kısmı gıda ve enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı.

ENFLASYON RAKAMLARI REVİZE

EDİLECEK

Enflasyonun yüksek çıkması sebebiyle Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı imzasıyla Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’e bir mektup gönderdi. Mektupta, geçtiğimiz 2 yıl içinde arz şokların olağan dışı boyutlara ulaşması sebebiyle enflasyon hedefinin yakalanamadığı belirtildi. Şokların tahmin edilenden daha uzun süreceğine ilişkin tahminlerin güçlendiğinin vurgulandığı mektupta, enflasyona ilişkin risklerin de belirginleştiği ifade edildi. Merkez Bankası, yüzde 4’lük enflasyon hedefine ulaşmanın uzun süre alacağını, enflasyon hedefinin de “çıta” özelliğini yitirdiğini vurguladı. Mektupta, önümüzdeki 3 yıl için yüzde 4 olan yıllık enflasyon hedefinin 2009’da 7,5, 2010’da 6,5 ve 2011’de de 5,5 olması önerildi. Merkez Bankası’nın bu mektubuna hükümetin cevabı gecikmedi. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’a cevap olarak gönderdiği mektupta, bankanın açıklamalarından ikna olduklarını ve enflasyon hedeflerinin revize edilmesini, hükümet olarak uygun gördüklerini bildirdi. Japonya’ya giderken gazetecilerin sorularını cevaplayan Şimşek, Türkiye’de ve dünyada çok ciddi bir enflasyon problemiyle karşı karşıya olunduğunu, buna rağmen çalışanların zarar etmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

/ Ankara

05.06.2008


 

Doğalgaz cazibesini yitirdi

ASAD Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Talay, yapılan zamlarla doğalgazın cazibesini yitirdiğini söyledi.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (ASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Talay, yapılan zamlarla doğal gazın cazibesini yitirdiğini öne sürdü. Talay yazılı açıklamasında, sanayide kullanılan doğal gaza yapılan yüzde 8,3’lük zammın sanayiciyi zorda bıraktığını belirtti. Türkiye’de bir ekonomik krizin yaşandığını ileri süren Talay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ‘’Şu an büyük bir kriz yaşanıyor. Özellikle sanayicinin girdi maliyetleri oldukça yükseldi. Bu yetmiyormuş gibi doğal gaza yapılan zam girdi maliyetlerimizi daha da yükseltecek. Doğal gaz, ucuz olması nedeniyle sanayici tarafından tercih ediliyordu. Ancak son dönemlerde yapılan zamlarla doğal gaz ucuz olmaktan çıkmıştır. Doğal gaz İzmir’e ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne geldiğinde sevinmiştik. Ancak son yıllarda yapılan zamlarla doğal gaz cazibesini yitirdi.’’ Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne elektrik veren ATAER enerji santralinin doğal gaz ile çalıştığını ifade eden Talay, doğalgaz zammıyla elektrik fiyatlarının da artacağını kaydetti.

/ İzmir

05.06.2008


 

Kart borçluları artıyor

KREDİ kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, Nisan ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 5,3 oranında arttı.

Merkez Bankası verilerine göre, Mart ayında toplam 64 bin 164 adet olan ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin toplamı, Nisan ayında 67 bin 594’e çıktı. Aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 13,9 artarak 9 bin 960’dan 11 bin 343’e, kredi kartları borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 3,8 yükselerek 54 bin 204’den 56 bin 251’e çıktı. Verilere göre, 2008 yılının dört ayında ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 221 bin 712 olarak belirlenirken, bunun 41 bin 345’i ferdi kredi borcununu ödememiş kişilerden, 180 bin 367’si de kredi kartları borcunu ödememiş kişilerden oluştu. Bir kişinin yıl içinde bir kez sayılması durumuna göre, 2003 yılından bu yana ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 826 bin 907 olurken, bunun 132 bin 437’si kredi borcunu, 694 bin 470’i de kredi kartları borcunu ödemeyenlerden oluşuyor.

/ Ankara

05.06.2008


 

Valiliklerde yatırımda yardım bürosu kurulacak

nÜLKE genelinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşları ile yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin kamu kurum ve kuruluşlarında karşılaştıkları sorunların kısa yoldan mahallinde çözülebilmesi amacıyla valilikler bünyesinde ‘’Tek Adımda Yatırım Bürosu’’ oluşturulacak.

Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlık Genelgesinde, kurulacak büroların, sanayiciler ve girişimcilerin sorunlarını dinleyeceği, gerektiğinde ilgili kurumlarla irtibata geçerek çözüm üreteceği, girişimcilere yönelik bilgilendirme, rehberlik ve bölgede bulunan cazip yatırım alanları konusunda tanıtıcı faaliyetlerde bulunacağı belirtildi. Tek adımda yatırım büroları genelgenin yayımından itibaren iki ay içerisinde faaliyete geçirilecek, kuruluşa ilişkin bilgi ve faaliyet raporları üçer aylık dönemler halinde Başbakanlık ilgili kuruluşu Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığına gönderilecek. Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, ilk kez Kahramanmaraş’ta uygulamaya koydukları ‘’Tek Adımda Yatırım Bürosu’’ uygulamasının genelge haline getirilerek diğer illerde de uygulamaya konulmasından büyük mutluluk duyduklarını bildirdi.

/ Ankara/Kahramanmaraş

05.06.2008


 

Konya’nın su israfı 1,35 milyar YTL

Konya’da yağmurlama ve damla sulamayla kıyaslandığında tarımsal sulamada israf edilen 1 milyar ton suyun, şebeke suyu ile eşleştirilmesi durumunda yıllık kaybın 1,35 milyar YTL’yi bulacağı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya Ovası’nda gerçek anlamda su kullanımının 3-3,5 milyar metre küp olduğunu belirterek, sıcak periyotlarda buharlaşmanın fazla olması nedeniyle bu miktarın daha da artacağını söyledi. Konya Ovası’nda yağmurlama ve damlama sulama sistemleriyle suda yüzde 30 tasarruf yakalanabileceğini dile getiren Babaoğlu, şöyle devam etti: ‘’Bu durumda şimdi yılda en az 1 milyar ton suyu israf ediyoruz demektir. Şehirde şebeke suyunun 1 tonuna (metre küp) konutlar için 1,35 YTL ödediğimiz düşünülürse bu suyun bedeli şehirde yaklaşık 1,35 milyar YTL’dir. Evlerde damacana (5,5 YTL/19 litre) suyun 1 tonuna (1000 litre) yaklaşık 280 YTL ödüyoruz. İlerde suyu artık bulamadığımızı ve damacana olarak tükettiğimizi düşündüğümüzde sadece bugün tasarruf edeceğimiz suyun bedeli, yılda 280 milyar YTL demektir. Bu, Türkiye’nin bir yıllık bütçesine yakındır.’’

/ Konya

05.06.2008


 

Hesap özeti için de yasa teklifi

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, kredi kartı hesap özetinin tüketicinin talebi üzerine en geç 3 iş günü içinde bildirilmesini zorunlu kılan yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığı’na sunulan teklife göre, kredi kartının asgari tutarının ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde ödenmemesi durumunda, bankanın kart sahibine yapacağı bildirimden itibaren 1 aylık süre içerisinde belirtilen tutarın ödenmemesi halinde durum bankalar arası kart merkezine bildirilecek. Merkez tarafından kart hamiline verilen kredi kartları iptal edilecek ve borcun tamamı ödeninceye kadar yeni kredi kartı verilmeyecek.

/ Ankara

05.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır