Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bush halkı kandırdı

Amerikan Senatosu’nun Demokrat ve cumhuriyetçi üyeleri tarafından hazırlanan ve uzun süredir ertelenen Irak Savaşı raporu açıklandı.

ABD Başkanı George Bush’a darbe olarak nitelendirilebilecek raporda Irak Savaşı için kamuoyunun desteğini kazanmak amacıyla Bush’un ve yardımcılarının, bazı istihbarat bilgilerini abarttığı belirtiliyor. Raporda ayrıca Saddam Hüseyin’in silâh programları ve El Kaide ile olan bağlantıları hakkında istihbarat kurumları arasında yaşanan anlaşmazlıkların görmezden gelindiği dile getiriliyor. Rapora göre Bush ve yardımcıları, savaşı haklı çıkarmak için “yanlış olduklarını veya tam doğru olmadıklarını bile bile “kamuoyuna bu bilgileri aktarmış. Önceki gün açıklanan rapor, 8’i Demokrat 2’si Cumhuriyetçi üyeden oluşan 10 kişilik Senato İstihbarat Seçim Komitesi tarafından istihbarat üzerine yapılan 5 yıllık çalışmaları içeriyor. Raporda Irak Savaşı’na yol açan istihbaratların kullanımı, suistimal edilmesi ve yanlış değerlendirilmeleri yer alıyor. Bush yönetimini Irak’ın bir tehdit olduğu yönündeki iddialarının yanlış olduğu artık yeni bir bulgu olmasa da Bush ve diğer yetkililer tarafından yapılan açıklamaların detaylıca değerlendirildiği raporda, yetkililerin Irak konusunda istihbarat tarafından doğrulanmış bir Irak yerine daha korkunç bir Irak portresi çizdikleri belirtiliyor. 170 sayfalık raporda Bush, Yardımcısı Dick Cheney ve diğer üst düzey isimler, 11 Eylül’ün ardından defalarca Irak’ın konumunu abartan açıklamalar yapmakla suçlanıyor. Raporla birlikte bir açıklama yapan Komite’nin Başkanı Senatör John D. Rockfeller, “Başkan ve danışmanları, saldırıların ardından (11 Eylül) El Kaide ile yürütülen savaşı Saddam Hüseyin’i devirmek için bir delil olarak sunarak insafsız bir kampanya yürütmüşler” dedi. Beyaz Saray sözcüsü Dan Perino ise raporun açıklanmasının ardından kararı “seçici görüş” olarak gördüklerini belirtti. Perino, Başkan Bush’un yaptığı açıklamaların Kongre’ye sunulan aynı yanlış raporları ve yabancı gizli servislerin istihbaratlarını temel aldığını savundu.

SAVAŞ HAKKINDAKİ GERÇEK

Amerika’da yayınlanan New York Times gazetesi, bugünkü editoryal yazısını da bu konuya ayırmdı. Yazıda “Dünyanın Saddam Hüseyin’in nükleer ve biyolojik silâhları terk ettiğini öğrenmesi, ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından birkaç ay aldı. Saddam, El Kaide teröristlerini yetiştirmiyordu. Saddam’ın oluşturduğu tek tehdit, kendi vatandaşlarına yönelikti” deniliyor.

BİLE BİLE GİZLEDİLER

NY Times, bütün bunların ötesinde raporun açıkça gösterdiği acı gerçeğin ise Bush, Cheney ve Rumsfeld’in savaşı ikna için kamuoyuna tam ve doğru bilgi aktarmadıklarını bilmeleri olduğunu vurguluyor.

/ Washington

07.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush halkı kandırdı

  ABD, İsrail için F-22 yasağını kaldırabilir

  ABD’de üst düzey görevden almalar

  Ankara büyükelçiliğine kıdemli diplomat aday

  Çin’de ölü sayısı 70 bine yaklaştı

  BM’nin K. Irak teklifleri açıklandı

  ABD, Robert Kennedy’i andı

  Obama ile Clinton ittifak için görüşüyor

  Suudi Arabistan’da diyalog toplantısı yapıldı

  İnsanoğlu alışkanlıklarına oldukça bağlı

  Phoenix Mars’ı kazıyor

  Google, NASA’ya ‘bilim şehri’ inşa edecek

  Depremler sesten daha hızlı dalga yayıyor

  O kadar da açık büfe değilmiş!

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır