Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yüksek büyüme beklemeyin

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Büyüme hızımız yavaşladı yüzde 7-8’li büyümeler bir kaç yıl olmayacak fakat yüzde 4 civarındaki büyümemiz, Avrupa ekonomisinin üzerinde” dedi.

2008 Ocak-Mayıs Bütçe Gerçekleşmeleri’ni düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi. Bütçe rakamları hakkında bilgi veren Unakıtan, Mayıs’ta merkezi bütçe fazlasının 3 milyar 389 milyon YTL olduğunu açıkladı. 2008 Mayıs ayında Faiz Dışı Fazla’nın (FDF) 5 milyar 7 milyon YTL olarak açıklayan Unakıtan, Mayıs’ta giderlerin 15 milyar 823 milyon YTL, geliri ise 19 milyar 252 milyon YTL olarak duyurdu. Ocak-Mayıs döneminde bütçe açığının 2 milyar 6 milyon olduğunu bildiren Bakan Unakıtan, ilk 5 ayda FDF’nin 17 milyar 538 milyon olduğunu açıkladı.

"MB'NİN KARARINI TAKDİR EDİYORUZ"

Öte yandan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Merkez Bankası’nın enflasyona yönelik hedefi revize etmesinin gerçekçi bir tutum olduğunu ve takdir ettiklerini belirtti. Enflasyonu tek haneye indirmeyi en büyük hedef olarak gördüklerini kaydeden Unakıtan, “Enflasyonda üçüncü, belki dördüncü çeyrekte bazı iyileşmeler görmek mümkün” dedi. Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını desteklediklerini dile getiren Unakıtan, “Sıkı bütçe politikalarına devam edeceğiz” diye konuştu. Öte yandan dışarıdaki belirsizliklerin yanında ülke içindeki belirsizliklerin ekonomiyi etkilediğini belirten Unakıtan, “Büyüme hızımız yavaşladı yüzde 7-8’li büyümeler bir kaç yıl olmayacak fakat yüzde 4 civarındaki büyümemiz, Avrupa ekonomisinin üzerinde” şeklinde konuştu.

Beklentilerde dramatik bozulma

EKONOMİDE girilen olumsuz trend ile iç siyasi istikrarsızlığın giderek artması, yılın başında var olan ekonomide ileriye yönelik görece iyimser bekleyişlerde dramatik bir değişime yol açtı. Mali ve reel sektörün, son aylarda üst üste kötü sonuçlar alınan büyüme, enflasyon, cari açık gibi makro ekonomik göstergelerde uzun dönem bekleyişleri beş aylık dönemde tam tersine çevirdi. Mali ve reel sektördeki karar alıcı ve uzmanların Merkez Bankası’nın her ay iki kez yaptığı beklenti anketi, piyasaların gelecek umudundaki kırılmayı gözlen önüne serdi. Piyasaların ileriye yönelik bekleyişlerindeki bozulmada, küresel ekonomide süreğenleşen olumsuz trend, Türkiye ekonomisine ilişkin göstergelerdeki kötüleşmenin giderek artması, IMF ile stand-by’ın sona ermesinin verdiği rahatlık yanında hükümetin seçim ve olası diğer siyasi gelişleri gözeterek “mali gevşeme” eğilimine girmesi, yargı-hükümet gerginliği ve AKP’ye açılan kapatma davasının oluşturduğu stresle siyasal istikrarsızlık algısının büyümesi gibi gelişmeler etkili oldu. Piyasaların, yılın başında yüzde 6.4 düzeyinde bulunan yıllık enflasyon beklentisi Haziran başında yüzde 10.5’e, cari açık beklentisi 39.6 milyar dolardan 46.8 milyar dolara çıkarken, büyüme beklentisi yüzde 5’ten yüzde 3.8’e geriledi. Ocak ayında yüzde 15’ler düzeyinde bulunan ileriye yönelik bileşik faiz beklentisi yüzde 20’ye yaklaştı.

/ Ankara

12.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Yüksek büyüme beklemeyin

  Biltronik Yarışması’na başvurular başlıyor

  Kredi kartlarında azamı faiz oranları indirildi

  Elektrik toptan satış tarifeleri belli oldu

  Yabancılar Borsa’da satışa geçti

  İGDAŞ’ın hedefi 4 milyon abone

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır