Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Hollywood’un son propagandası

Yahudi asıllı ünlü aktör Adam Sandler'ın son filmi Müslüman dünyasından büyük tepki alıyor.

Amerİka’da vizyona giren yeni bir Hollywood filmine İsrail askerlerini masum gösterdiği ve Filistinlileri ve Arapları her kötülüğün kaynağı olarak yansıttığı gerekçesiyle Amerikalı Müslümanlardan büyük tepki yağıyor. Müslüman dünyasından haber veren haber kaynağı islamonline.com sitesinin haberine göre California’da faaliyet gösteren Müslüman grup MuslimBridges ünlü oyuncu Adam Sandler’in başrolünü oynadığı film dolayısıyla büyük bir şaşkınlık ve öfke yaşıyorlar. Sözkonusu İslâmî grubun yaptığı açıklamaya göre, “You Don’t Mess with the Zohan (Zohan’a bulaşma) adlı geçen hafta ABD’de vizyona giren Hollywood yapımı film tam bir propaganda aracından ibaret”.

Filmde bir İsrail komandosu, başka bir deyişle kalifiye bir Mossad ajanını canlandıran Zohan (Adam Sandler) aksanı ve enteresan saç tarzıyla karikatürize edilmiş bir kahramana hayat veriyor. Kurşunların havada uçuştuğu bir İsrail askeri, komando eğitimi almış, her türlü silâhı kullanacak yetkinlikte, yükseklerden atlayıp sıçrayacak kadar da hünerli. Operasyondan operasyona koşturan kahraman günün birinde asıl isteğinin saç kesmek olduğunun farkına varıyor ve kendini ölmüş gibi gösterip, soluğu New York’ta alıyor. Saç stilisti olarak kendine müşteri bulmakta zorlanmıyor ama sorunlar da peşini bırakmıyor.

Aslen bir Yahudi olan Adam Sandler, bu filmi, çocukluğunda güçlü İsrail ordusunun hikâyelerini dinlediği günlerden esinlendiğini belirtiyor.

MuslimBridges Derneği ünlü aktörün film ile aslında iki amaca hizmet ettiğini öne sürüyor. Dernek açıklamasına bu iki amacı şu şekilde sıralıyor: “İsrail ordusunu terk eden çok sayıda İsrail askerinin yeniden orduya sempati duyup geri dönmelerini sağlamak ve sözde ‘kudretli’ İsrail ordusunun 2006 yılında Lübnan’a karşı verdiği savaşta Hizbullah’ın küçük bir direnişçi grubuna karşı verdiği mücadeledeki başarısızlık neticesinde zedelenen imajını tazelemek.” Ayrıca MuslimBridges grubu Sandler’in bu filmine karşı bir bayan Filistinli direnişçiyle ilgili bir video hazırladıklarını da ifade ediyor. Film Amerika’da bir çok eleştirmen tarafından benzeri gerekçelerle eleştiriliyor. Washington Post gazetesinde yer alan bir film eleştirisinde şu tesbitlere yer veriliyor: “Adam Sandler’in dünyasında Araplar absürd, şiddet düşkünü ve aptal iken; İsrailliler agresif, hayalperest ve biraz da azgın. Sandler’in politik bazı gerçeklerden haberi yok gibi görünüyor yahut Ortadoğu ile ilgili klişelere yabancı da olabilir.” The Los Angeles Times ise filmi Arap-İsrail ayrımı konusunda “sinir bozucu derecede kaba ve eşitlikten uzak” olarak tanımlıyor. Gazetede yer alan eleştiri yazısında şu ifadelere yer verildi: “Sandler, dünya barışı simsarlığına adaylıktan oldukça uzak görünüyor, son filmi ile bunun açık olduğu görünüyor. Şüphe yok ki, Sandler’in mizahî taşlama eseri, Arap-İsrail mücadelesi konusunda isabet ettiğinden çok daha fazla gerçeği ıskalamış görünüyor.” Seattle Times ise filmin orijinal adında geçen “Mess” kelimesinin bir anlamı olan ‘tatsız” kelimesine gönderme yaparak filmi, “Adam Sandler’in yeni ve ‘iğrenç’ filmi” ifadeleriyle okuyucularına duyurdu.

Umut YAVUZ

13.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Neocon’un İran acelesi

  Ya yeni hükümet, ya erken seçim

  Bush, kabadayı üslûptan pişman

  İsrail-Hamas ateşkes arayışında

  Dünyanın uyuşturucu deposu: Afganistan

  ABD, teknolojide önde

  Hollywood’un son propagandası

  Tek boynuzlu ‘Unicorn’ geyik

  Plüton artık Plütoid

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır