Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Hayalinizi çalıştırın

Genç yaklaşım, yeni kalemlere imkân tanımak üzere "hayalinizi çalıştırın" başlığıyla bir hikâye yarışması düzenliyor.

Derginin Haziran sayısında duyurulan yarışmaya katılmak isteyen genç kalemler, büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî’nin hayatından etkilendikleri bir kesiti hikâyeleştirecekler.

Son teslim tarihi 1 Eylül 2008 olan yarışmada, birinciye iPhone, ikinciye Orta Boy Risâle-i Nur Külliyatı, üçüncüye ise 1 yıllık Genç Yaklaşım aboneliği hediye edilecek.

YARIŞMA ŞARTLARI

Dergide yarışmanın şartları 9 madde halinde aktarılmış:

1. Yarışmaya katılacak eserler belirtilen adrese elden veya posta yolu ile teslim edilecektir.

2. Yarışmaya katılacak olan eserlerin daha önce hiçbir yarışmada ödül almamış ve herhangi bir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir.

3. En çok iki ayrı hikâye ile katılmanın mümkün olduğu yarışmada, gönderilecek hikâyelerin her birinin en az 2.000 kelimeden oluşması gerekmektedir.

4. Yarışmaya gönderilecek hikâyelerin üzerinde sadece rumuz bulunacaktır; rumuz dışında yarışmacının kimliğini belirten her- hangi bir işaret bulunması halinde hikâye yarışma dışı bırakılacaktır.

5. Yarışmacı, kimliğini, açık adresini ve biyografisi ile birlikte 1 adet fotoğrafını ayrı bir zarfa koyarak üzerine sadece rumuzunu yazıp, hikâyenin yer aldığı büyük zarfın içine koyacaktır.

6. Bilgisayarla 12 punto, Times New Roman karakterinde yazılacak hikâyeler 2 nüsha olarak gönderilecektir.

7. Yarışmaya katılan hikâye metinleri kesinlikle geri verilmeyecek ve metin sahibi bu konuda hiçbir hak iddia edemeyecektir.

8. Yarışmada ödül kazanan eserlerin her türlü hakları Genç Yaklaşım Dergisine ait olacaktır.

9. Yarışma sonuçları Genç Yaklaşım dergisinin Kasım sayısında açıklanacaktır.

İrtibat:

Genç Yaklaşım Dergisi

Güneşli, Gülbahar Cd., Günay Sk., No: 4

Bağcılar / İSTANBUL

Tel: 0 (212) 655 88 59 / 652

13.06.2008


 

Harput mûsikîsi kadar orijinali yok

ELAZIĞ’IN eski yerleşim yeri olan Harput’un, Türk mûsikîsi ögeleriyle halk müziğini birleştiren yapısı sempozyumla tartışılacak.

Türk san'at müziği ile Türk halk müziği ögelerini içinde barındıran ve bu yönüyle ayrı bir konuma sahip olan Harput Mûsikîsi, ilk kez sempozyumla anlatılacak.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Devlet Konservatuvarı kurucu müdürü Yrd. Doç. Dr. Güldeniz Ekmen Agiş, Harput Mûsikîsinin Diyarbakır ve Şanlıurfa yörelerindeki müziği etkilediğini söyledi.

Agiş, Harput Mûsikîsinin gelişmesi ve tanıtılmasıyla ilgili bir proje hazırladıklarını belirterek, hazırladıkları projeyi bütün üniversitelere gönderdiklerini bildirdi.

Bu yılın Kasım ayında yapacakları sempozyumla, Harput Mûsikîsi üzerinde yoğun çalışması olan ve bu müziği en iyi bilenlerin başında gelen Fikret Memişoğlu’nu da ölümünün 40. yılında anacaklarını ifade eden Agiş, sempozyumun bir ilk olacağını kaydetti.

Sempozyum için Kültür ve Turizm Bakanlığından destek almak için girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Agiş, şöyle dedi:

‘’Harput Mûsikîsindeki sözlere bakıyorsunuz, Fuzuli’nin, Baki’nin, Nedim’in şiirleri bestelenmiş. Bizim altyapımızda derin bir Divan Edebiyatı var. Çok güzel orijinal bir mûsikî yaratılmış ama bunun gelişimi ve ilerlemesi durmuş.

Harput Mûsikîsi hem san'at müziğinden hem de halk müziğinden ögeler almış. Kanun, ud, keman gibi sazları Harput müziğinin içinde görebiliyoruz. Türk mûsikisi ögeleriyle halk müziğini birleştirmiş bu kadar orijinal bir yapı başka bir yerde yok.’’

KONSERVATUVARIN KURULUŞ AMACI

Agiş, Harput Mûsikisinin form açısından sanat müziği formunda olduğunu ifade ederek, ‘’Harput yıllarca Osmanlının çok önemli bir Sancağı olduğu için buraya gelen kültür ve adamı devlet adamları burada özel bir kültür oluşturmuş. Bölgedeki müziğin kökeni Harput müziğidir’’ dedi.

FÜ Devlet Konservatuvarının kurulma amaçlarından birisinin de Harput müziğinin tanıtılması ve yayılması olduğunu belirten Agiş, okulda bu müziğe çok önem verdiklerini söyledi.

Öğrencilere ilk yılda halk müziği repertuvarı derslerinde yalnızca Harput Mûsikîsi dersleri verdiklerini anlatan Agiş, öğrencilerin bu müziği temelinden aldıklarını bildirdi.

Bu dalda yetişmek isteyen öğrenciler için 2, 3 ve 4. yıl için bu müziği seçmeli ders olarak müfredata aldıklarını ifade eden Agiş, şöyle konuştu:

‘’Öğrencilerimiz, en ağır gazelleri, hoyratları okuyabilecek, icra edebilecek. Diğer repertuvarlarda devam ediyor ama Harput Mûsikisini seçmeli olarak yıllara yaydık. Bu müziği hakkıyla icra etmiş müziği doğru olarak okuyanları burada hoca olarak görevlendirdik. Onların eserlerini okulumuza kazandırdık. Eski orijinal kayıtları topladık. 2 binden fazla ses kaydımız var. Bunları öğrencilere tez konusu olarak veriyoruz, öğrenciler bunu notalara döküyor.’’

Yrd. Doç. Dr. Agiş, sempozyumla hem çalışmalarını dışarıya yansıtmayı hedeflediklerini hem de dışarıdaki üniversitelerin bu konuda çalışma yapmalarına teşvik olmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

/ Elazığ

13.06.2008


 

Gaziantep’te el san'atları sergisi açıldı

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) öğrencilerinin hazırladıkları Ortadoğu’nun en büyük el san'atları sergilerinden birisinin açılışını, Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey yaptı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları, gençlere meslek kazandırmaya devam ediyor. Bu eğitimler kapsamında kursiyerler tarafından hazırlanan eserler, Tarihî Şirehanı’nda görücüye çıktı. Şirehanı’nda gerçekleştirilen Ortadoğu’nun en büyük el san'atları sergisinin bu yıl ikincisi düzenlendi. 2006-2007 eğitim döneminin sonunda da Ortadoğu’nun en büyük el san'atları sergisi olan “El gözdeki nura aşık olunca” adlı sergiyi gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi GAMEK kursları, büyük bir beğeni topladı. Bu yıl bu serginin ikincisini gerçekleştiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları, tarihi Şirehanı’nda açtığı sergi ile birbirinden değerli el ürünü göz nuru eserleri halkla buluşturdu. Serginin açılışını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, her yıl olduğu gibi bu yıl da meslek kurslarında 10 binden fazla öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. Güzelbey, “Arzu ediyoruz ki eğitimsiz hiç kimse kalmasın. Meslek edindirme kursları, üniversiteye hazırlık kursları ve daha birçok alanda gençlerimize eğitim desteklerimiz sürmektedir. Geçen yıl 2 bin 500 öğrenciye ücretsiz ÖSS hazırlık kursu düzenledik. Bu kurslarda eğitim alanların başarı oranı, geçen yıl yaklaşık yüzde 84. Bugün de genç kızlarımızın, hanımlarımızın el emeği göz nuru sergisini açıyoruz. Sergimizin hayırlı olmasını diliyor; Gaziantepli hemşerilerimi bu ürünleri görmeye davet ediyorum” diye konuştu.

/ Gaziantep

13.06.2008


 

“Bir bilgemizi, aksakalımızı kaybettik”

TÜRK Dayanışma Konseyinden yapılan açıklamada, vefat eden Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un, dünün ve bugünün değerlerini anladığı ve anlattığı ifade edilerek, yazarın yarını inşa edecek enerjiyi de üreten bir insan olduğu vurgulandı.

Yazılı açıklamada, Aytmatov’un Kırgızca ve Rusça olarak kaleme aldığı eserlerinin çoğunda aşk, dostluk, savaş döneminin acılarını ve kahramanlıklarını yansıttığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’Milletinin tarih boyunca kazandığı maddî ve manevî zenginliğini eserlerine olabildiğince yansıtmış ve insanlığın bunlara rağbet göstermesini sağlamıştır. Aytmatov, eserlerinde kendi ifadesi ile ‘tipik insan’ı ortaya koymaya çalışmış bir düşünce adamıydı. Aytmatov, yazar oldu, gazeteci oldu, sendikacı oldu, devlet adamı, politikacı, çevirmen oldu ama yaptıklarıyla milletine ve insanlığa hep ışık oldu, olmaya devam edecektir. Biz bir bilgemizi, aksakalımızı kaybettik.’’

/ Ankara

13.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır