Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

SINAV DOPİNGİ

Haziran ayı sınav dönemi. Sokakta karşılaştığımız bütün öğrencilerin elinde bir çanta dolusu deneme test kitapçıkları görüyorum. Yoğun ve stresli bir çalışma temposundan sonra sınav anı geldi çattı. Biz de gençlerimizin stresini hafifletmek için o dönemleri yaşamış ve halen günümüz adaylarına muhatap birisi olarak bazı tesbitleri paylaşmak istiyorum.

Sevgili ÖSS kahramanlarına

Yarın yapılacak sınavdan önce bugününüzü daha çok sessiz ve dinlendirici ortamlarda, oksijenin bolca bulunduğu yeşil alanlarda geçiriniz. Özellikle televizyondan uzak durmanız yararınıza olacaktır. Televizyonda bulunan yüksek uyarıcılar, performansınızı düşürecektir. Size olumlu duygular uyandıran ortamlarda bulunun. Anne ve babaların soğukkanlı, sakin ve gerçekçi konuşmaları, sınav günü kaygılı bir yüzle çocuğun karşısına çıkmaması, son gün sınavdan çok söz edilmemesi, ‘hayatta her şey sınavdır’ havası verilmemesi gerekir.

Konsantrasyon için su için

Sıcak havalardan artan terleme sonucu vücuttaki sıvı oranının düşmesi konsantrasyonu azaltır. Sınavda halsizlik, dikkat eksikliğinin olmaması için günlük en az 1,5 litre su ihtiyacı karşılanmalı. Sınav esnasında da yetecek kadar su hazır bulundurulmalı. Beynin iyi çalışması için sınavdan üç saat önce uyanmak gerekir. Sınav sabahı abartıya kaçmamak şartıyla iyi bir kahvaltı yapılmalı. Rahatsız edici, kafein gibi stres ve kaygı düzeyini arttıran yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı. Yapay yiyeceklerden çok, tabiî yiyeceklerle beslenmeli. Bal, pekmez, fındık, kuru üzüm ve sebzelerle beslenmeli.

Konsantrasyon bozukluğuna tedbir

Dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde 30 dakikalık aralıklarla sınav kitapçığı haricinde, başka bir yere bakın. Pencereden gökyüzüne veya sade bir zemine bakıp birkaç defa derin nefes egzersizleri yapın. Bunun için bir dakika sizin için yeterli olur.

Sınav esnasında gözlerinizin yorulduğunu, hafif baş ağrısı hissederseniz gözlerinizi avuç içlerinizle kapatın, hafifçe masaj yapın. 20’den geriye doğru sayın. Ardından gözlerinizi yavaşça açın. İçinizden ‘bu hareket böylesine önemli bir sınavda zaman kaybı değil mi?’ dediğinizi duyar gibiyim. Hayır, zaman kaybı değil. Aksine bu sizin için bir dopingtir. Kendinizi şarj etmiş olursunuz. 195 dakikalık sınavda en fazla yedi dakikanızı alacaktır. Konsantrasyondan kaynaklanan yanlışlıkları yapmamış olursunuz.

Sınav kaygısı

Cengiz’in ordusunu defalarca mağlûp eden Celâleddin-i Harzemşah harbe giderken, vezirleri ona demişler: “Sen muzaffer olacaksın. Cenâb-ı Hak seni galip edecek.”

O demiş: “Ben Allah’ın emriyle, cihad yolunda hareket etmeye vazifedarım. Cenâb-ı Hakkın vazifesine karışmam. Muzaffer etmek veya mağlûp etmek O’nun vazifesidir. Biz zaferle emrolunmadık, seferle emrolunduk” demiş.

Sınav anında az bir kaygı beynimizi uyaracağı için konsantrasyonumuzu arttırır. Aşırı kaygı ise eksiltir. Görevimizi yapıp gerisini Allah’a bırakmalıyız. Bunun için sonuca değil sürece odaklanmalıyız. Yarın sınava girecek bütün öğrencilere başarılar diliyorum. Duâlarımız sizlerle…

Faruk AKÇE

14.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Başlıklar

  SINAV DOPİNGİ

  Tepkinin şekli ve “nemelâzımcılık” sorunu

  “EĞİTİMSİZLİĞE” DAİR…

  Dışımıza bir pencere açmak istemez miyiz?

  YASEM AJANDASI 14 HAZİRAN 2008/24

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır