"Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Enver İbrahim’e siyasî tuzak mı kuruldu?

Malezya’daki Türkiye Büyükelçiliğine sığınan muhalif lider Enver İbrahim’in avukatı, başbakan olmasına engel olunmak istenen müvekkilinin adını temize çıkarmak için mahkemeye başvurduğunu söyledi. Bu arada, Türkiye Büyükelçiliğine sığınma talebi için değil, ‘’insanî nedenlerle’’ sığındığını açıklayan İbrahim, hükümetin kişisel güvence vermesinin ardından Türkiye Büyükelçiliğinden ayrıldı.

MALEZYA'DAKİ Türkiye Büyükelçiliğine sığınan muhalif lider Enver İbrahim, ‘’fiilî livata’’ suçlamasına karşı dâvâ açtı.

Enver İbrahim’in avukatı, başbakan olmasına engel olunmak istenen müvekkilinin adını temize çıkarmak için mahkemeye başvurduğunu söyledi.

Enver İbrahim’in avukatları, dâvâ dilekçesini dün Kuala Lumpur Yüksek Mahkemesine sundu.

Bu arada Enver İbrahim, hükümet can güvenliğini sağlayana kadar Türkiye Büyükelçiliğinde kalacağını ifade etti.

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan muhalif lider, suikasta uğramaktan korktuğunu belirterek, hükümetin can güvenliğiyle ilgili olarak garanti vermesi durumunda hemen büyükelçilikten ayrılacağını ifade etti.

Enver İbrahim hakkında önceki gün yine ‘’fiilî livata’’ suçlamasında bulunulmuştu.

Enver İbrahim ise suçlamaları, ‘’Tamamen uydurma’’ diyerek reddetti.

Kuala Lumpur suç masası başkanı Ku Chin Wah, bir erkeğin bugün polise Enver’in kendisine fiilî livatada bulunduğu iddiasıyla başvurduğunu ve iddiayı soruşturduklarını söylemişti.

Enver’in lideri olduğu Halk Adalet Partisi yetkilileri ise suçlamada bulunan kişinin Enver’in özel danışmanı olduğuna inandıklarını belirtmişti.

Enver, 10 yıl önce başbakan yardımcısı iken de benzer bir iddia ve yolsuzluk iddiasıyla tutuklanmış, yolsuzluk suçundan hapis yatarken fiilî livata suçundan aldığı ceza yüksek mahkeme tarafından bozulmuş ve 2004 yılında serbest bırakılmıştı.

Enver ilk suçlamada da zamanın başbakanı Mahathir Muhammed’e karşı çıkmasını engellemek için siyasî bir oyuna kurban gittiğini savunmuştu.

Enver, hakkındaki 5 yıllık siyasî yasak kalktığı için ara seçimlerle meclise girmek istediğini açıklamıştı.

/ Kuala Lumpur

01.07.2008


 

Demokrasi için dâvâyı reddedin

İngiltere’de yayınlanan Times gazetesi, dünkü başyazısında AKP aleyhindeki kapatma dâvasını değerlendirdi. Yazıda, Türkiye’nin yargıçlarından, ülkenin iktidar partisini ve onun önde gelen politikacılarını yasaklamamaları istendi, “Yargıçlar eğer demokrasiyi korumak istiyorlarsa, bunu reddedecekler” denildi.

Times: Demokrasi için bu dâvâ reddedilmeli

İngiliz Times gazetesi, AKP hakkındaki kapatma dâvâsını değerlendirirken “Hakimler eğer demokrasiyi korumak istiyorlarsa, bunu

reddedecekler” yorumunda bulundu.

İNGİLTERE'DE yayınlanan Times gazetesi, dünkü başyazısında AKP aleyhindeki kapatma davasını değerlendirdi. “Türklerin mahkeme felaketi” başlıklı yazıda, “Türkiye’nin hakimlerinden, ülkenin iktidar partisini ve onun önde gelen politikacılarını yasaklamamaları istendi. Hakimler eğer demokrasiyi korumak isti-yorlarsa, bunu reddedecekler” denildi.

Davanın sadece Türkiye’de değil, Müslüman dünyanın birçoğu için de feci sonuçlara sebep olacağı uyarısını yapan Times, “Dava, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik ümitlerini de sonsuza kadar bitirebilir” yorumunda bulundu.

AKP yönetimini, “Türkiye’nin en popüler ve başarılı hükümetlerinden biri” olarak değerlendiren gazete, davanın kapatmayla sonuçlanması halinde diğer Müslüman ülkelerdeki İslami kökenli partilerin, “laikler bizi asla kabul etmeyecek” endişesiyle demokratik süreçlerle bağlarını koparabileceğini savundu. Times, açılan dava için ise, “Bu kadar siyasi ve haksız dava az bulunur” ifadelerini kullandı. Gazete, dava sürecinde generallerin de etkili olduğunu iddia ederek, partinin kapatılması halinde AB’yle müzakerelerin kesileceğini, ordunun da bundan memnuniyet duyacağını iddia etti.

/ Londra

01.07.2008


 

Afrika Birliği Güvenlik Toplantısı sona erdi

AFRİKA Birliği Güvenlik ve Barış Konseyi’nin toplantısı sona erdi.

Afrika Birliği’nin, çatışmaları önlemekle sorumlu organı olan konseyin, Mısır’ın Şarm el Şeyh tatil beldesinde yaptığı ve Zimbabve’deki siyasal krizin ana gündemde yer aldığı toplantıdan sonra bir bildiri yayımlanmadı. 84 yaşındaki Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin, başkanlık seçiminin tartışmalı 2. turunda yeniden bu göreve geldiğinin açıklanmasından kısa bir süre sonra başlayan toplantı, basına kapalı olarak yapılmıştı. Diplomatik kaynaklar, kapalı kapılar ardında 3 saat kadar Zimbabve konusunu ele alan katılımcıların, bu konuyu yarın yapılacak Afrika Birliği devlet ve hükümet başkanları zirvesine havale etmeyi kararlaştırdıklarını belirtiyorlar.

/ Şarm El Şeyh

01.07.2008


 

Casusluk suçundan idam

İRAN'DA bir kişi, İsrail adına casusluk yaptığı gerekçesiyle idama mahkûm edildi.

İran İstihbarat Bakanlığı, İsrail hesabına casusluk yaptığı gerekçesiyle Ali Eştari adlı kişinin Devrim Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldığını açıkladı. Mahkemenin ilk kararı oy birliğiyle aldığı, ancak nihaî kararın bir sonraki duruşmada verileceği belirtilirken, Eştari’nin karara itiraz etme ve bir üst mahkemeye gitme hakkı bulunuyor. Eştari, İran aleyhine bilgi toplayıp İsrail gizli servisi Mossad’a aktarmak suçundan yargılanıyordu. İran’da casusluk suçu vatana ihanet kapsamında değerlendiriliyor ve bu suçu işleyenler hakkında idam talebiyle dâvâ açılıyor.

/ Tahran

01.07.2008


 

Downer, BM'nin Kıbrıs özel temsilcisi olacak

AVUSTRALYA eski Dışişleri Bakanı Alexander Downer’ın, BM’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atanacağı kaydedildi.

Avustralya medyasında yer alan haberlere göre bu hafta siyaseti bırakacak Downer’ın, Çarşamba günü Sydney’de İsrail yanlısı gruplara hitaben yapacağı konuşma sırasında yeni görevini açıklayacağı belirtildi. Geçen haftayı ABD’de geçiren Downer’ın, BM özel temsilciliği için BM ile temas halinde olduğunu ifade edildi. Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith ise bir radyoya verdiği demeçte, ‘’Eğer BM Genel Sekreteri, Bay Downer’a Kıbrıs’ta özel temsilcilik görevi verirse, Avustralya hükümeti yüzde 110 destek verir’’ dedi. Muhafazakâr Başbakan John Howard’ın 1996 yılının Mart ayında seçilmesi ile dışişleri bakanı olan 56 yaşındaki Downer, geçen yıl merkez solun lideri Kevin Rudd’un seçim zaferine kadar yaklaşık 12 yıl bakanlık görevini yürüttü. Yeni Zelanda hükümeti ile birlikte Papua Yeni Gine’de iç savaşın sona ermesi için barış anlaşması imzalanmasına yardım eden Downer, 1999 yılında Doğu Timor’daki BM gücünün görevini güvenlik bir şekilde bırakmasına da yardımcı olmuştu.

/ Canberra

01.07.2008


 

Sudan'da uçak yere çakıldı: 4 ölü

SUDAN'DA Hartum havalimanından havalanan bir nakliye uçağı kalkıştan hemen sonra yere çakıldı.

Sivil havacılık yetkilileri, Ruslardan kiralanan uçağın, havalanır havalanmaz ateş topuna dönerek boş bir araziye düştüğünü bildirdi. Uçakta bulunan dört kişilik mürettebattan kurtulan olmadı. Uçağın niçin infilâk ettiği bilinmiyor. Sudan’da son iki ay içinde bu dördüncü uçak kazası oldu.

/ Hartum

01.07.2008


 

ABD, Çin'î Zimbabve'ye karşı önlem almaya çağırdı

ÇİN'İ ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, ‘’Şu anda uluslararası toplum için daha güçlü hareket etme zamanı. Alınabilecek önlemleri görüştük’’ diye konuştu.

Çinli bakan ise, krizin çözülmesine yardımcı olacaklarını belirtirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde daimi üye olarak Zimbabve konusunda nasıl bir oy kullanacaklarını açıklamaktan kaçındı. Yang, ‘’Çin, sorumlu bir ülke olarak bu süreçte yapıcı rol oynayacak. Uluslararası toplumun, özellikle de Afrika ülkelerinin daha yapıcı rol oynamalarını bekliyoruz’’ dedi. Çin, Zimbabve’de muhalefete karşı uygulanan şiddet ve sınırlamalardan dolayı serbest ve adil bir devlet başkanlığı seçimi yapılmasının mümkün olmadığı biçimindeki BM Güvenlik Konseyi açıklamasını desteklemişti. Çin yönetimi, öteden beri yaptırım uygulanmasına isteksiz yaklaşıyor.

/ Pekin

01.07.2008


 

Kosova, ABD'ye müteşekkir

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısının Yardımcısı Rosemary Di Carlo, ABD’nin Kosova’ya yardımcı olmaya ve gelişmesini desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.

Günübirlik bir ziyaret için Kosova’ya gelen Amerikalı diplomat, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ve Kosova Dışişleri Bakanı Skender Hüseni ile biraraya geldi. Di Carlo ile Kosovalı yetkililer arasındaki görüşmeler sırasında, Kosova’daki siyasal süreç ve iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirme imkânları değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Seydiu’nun, Kosova’ya sunduğu destek için ABD’ye daima müteşekkir olduğunu belirttiği, Rosemary Di Carlo’nun kişisel katkısı için de kendisine teşekkür ettiği bildirildi. Görüşmelere, ABD’nin Priştine Büyükelçisi Tina Kaidanow’un da katıldığı kaydedildi.

/ Priştine

01.07.2008


 

Pakistan'da büyük patlama

PAKİSTAN'IN başşehri İslamabad’da büyük bir patlama meydana geldiği bildirildi.

Şehir sakinleri, büyük bir patlama sesi duyduklarını belirtirken, polis olayla ilgili henüz bir bilgileri olmadığını kaydetti. Patlamanın sebebi henüz bilinmiyor. ARY televizyon kanalı ise İslamabad’a 12 kilometre uzaklıktaki Ravalpindi’de iki patlamanın olduğunu duyurdu. Haberin İslamabad’daki patlamayla ilişkisi olup olmadığı henüz bilinmiyor.

/ İslamabad

01.07.2008


 

Kaliforniya yanıyor

ABD'NİN Kaliforniya eyaletinin kuzeyinde 1400 km2 ormanlık alanı tahrip eden yangınla mücadele eden binlerce itfaiyeci, eyaletin turistik bölgesi Big Sur’u alevlerden kurtarmak için çaba harcıyor.

İtfaiye yetkilileri, San Fransisko’nun 200 km güneyinde, Büyük Okyanus kıyısındaki bu sarp ve ormanlarla kaplı bölgede 1200’den fazla yerleşim noktasının alevlerin tehdidinde bulunduğunu belirterek, yangınların kontrol altına alınması için aralarında itfaiye ve ordu birliklerinin bulunduğu 19 bine yakın kişinin bütün hafta sonu büyük çaba gösterdiklerini kaydettiler. 21 Haziran’da yıldırım düşmesi sonucu başlayan yangının, dün sadece yüzde 3’ünün kontrol altına alınabildiği belirtildi. Şu ana kadar can kaybına sebep olmayan yangınların, birçok konut ve iş yerini tahrip ettiği kaydedildi.

/ Los Angeles

01.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır