"Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

“Büyüme” inandırıcı değil

Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın birinci üç aylık dönemine ilişkin büyüme hızını yüzde 6,6 olarak açıklarken, iş dünyası rakamları inandırıcı bulmadı. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,6 olmasına rağmen yılın tümündeki büyüme hızının yüzde 4,5’te kaldığına dikkat çekti. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin de, açıklanan büyüme rakamı ne olursa olsun, sektörün içindekilerin tarımın küçülme eğilimini geçen yılki kadar olmasa bile sürdürdüğünü gözlemekte olduklarını belirtti.

Tarım sektörü küçülme eğilimini sürdürüyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı büyüme rakamı ne olursa olsun, sektörün içindekilerin tarımın küçülme eğilimini (geçen yılki kadar olmasa bile) sürdürdüğünü gözlemekte olduklarını belirtti. Tarım sektöründeki yüzde 5,6’lık ‘süpriz’ büyümenin şaşırtıcı olmadığını kaydeden Yetkin, 2007 yılına bakıldığında da tarım sektörünün ilk çeyrekte yüzde 2,9 oranında büyüdüğünün ilan edildiğini, ancak yıl sonu itibariyle tarım sektörünün yüzde 7,3 oranında küçüldüğünü hatırlattı. Yetkin, TÜİK’in açıkladığı büyüme rakamı ne olursa olsun, sektörün içindekilerin tarımın küçülme eğilimini (geçen yılki kadar olmasa bile) sürdürdüğünü gözlemekte olduğunu kaydetti.

Büyülü bir büyüme değil

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, yılın ilk çeyreğindeki büyüme rakamlarının ‘’büyülü bir büyüme’’ olarak değerlendirilemeyeceğini bildirdi. Karakuş, ilk çeyrekte yüzde 6,6, yıllık bazda ise yüzde 4,3 olan büyümenin ekonomik sorunları çözemeyeceğini savundu. Özellikle imalat sanayinde geçen yılın aynı döneminde yaşanan yüzde 10,2’lik büyümenin, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7’ye düşmesinin prematüre bir büyüme işaret ettiğini ifade eden Karakuş, açıklamasına şöyle devam etti: ‘’Türkiye yıllık bazda yüzde 8’lik bir büyümeyi gerçekleştiremezse sosyo-ekonomik sorunlarını çözemez. Reel ekonomide büyüme sıkıntısının aşılabilmesi için girdi maliyetleri konusunda hükümetin daha dikkatli olması gerekir. İyi niyetlerine inanıyorum. Ancak ekonomik istikrarın devamı ve sürdürülebilir bir büyüme için daha fazla efor sağlamaları gerektiğini düşünüyorum.’’

Türkiye 1’inci çeyrekte yüzde 6.6 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme hızını yüzde 6.6 olarak açıkladı. GSYH büyümesi yüzde 5.2 bekleniyordu. Büyüme ilk çeyrekte sürpriz yaptı ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, birinci üç aylık dönemde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) yüzde 6.6’lık artış kaydetti. İlk çeyrek itibarıyla GSYH 24.2 milyar YTL oldu. Sektörel bazda en yüksek büyüme, yüzde 11.8 ile sağlık işleri ve sosyal hizmetler iş faaliyetlerinde yaşandı. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.9 küçülen tarım sektörü ise 2008’e iyi başladı. İlk çeyrekte tarım, avcılık ve ormancılık yüzde 5.6 büyüme kaydetti. Aynı dönemde, toptan ve perakende ticaret yüzde 9.9, madencilik ve taşocakçılığı yüzde 8.4, imalat sanayi yüzde 7, elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı yüzde 8,5, inşaat 2,8, oteller ve lokantalar yüzde 5.2, ulaştırma, depolama ve haberleşme yüzde 7.7, mali aracı kuruluşların faaliyetleri yüzde 8.9 oranında büyüdü. 2008 yılının ilk çeyreğinde büyüme konut sahipliğinde yüzde 1.5, kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlikte yüzde 3,6, eğitimde yüzde 0.6, dolaylı ölçülen malî aracılık hizmetlerde yüzde 8, vergi-sübvansiyonda yüzde 9,6 oldu. Balıkçılık yüzde 4.4, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ev içi personel çalıştıran hane halkları yüzde 0.5’er, diğer sosyal, toplumsal ve kişisel hizmet faaliyetlerinde yüzde 0.8 küçüldü.

MAAŞLAR SADECE YÜZDE 0.8 BÜYÜDÜ

İlk çeyrekte harcamalar yöntemiyle GSYH gelişme hızları devletin nihaî tüketim harcamasında yüzde 4.7 ve maaş-ücrette yüzde 0.8 oldu. Yerleşik hane halklarının tüketimi yüzde 7.3, devletin nihaî tüketim harcamaları yüzde 4.2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 9.5 büyüdü. Aynı dönemde kamu sektörü harcamaları yüzde 7.7 küçülürken, özel sektör yüzde 11.3 büyüme kaydetti. 2007 yılındaki büyüme hızı yüzde 4.5 ile hedefin altında kalmıştı. Hükümet bu yıl ise büyüme hedefini yüzde 5.5 olarak belirledi.

/ Ankar

01.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  ÖNCE KURAKLIK, SONRA ZAM VURDU

  “Büyüme” inandırıcı değil

  Yeni asgarî ücret bugün yürürlüğe girdi

  Tarımdaki büyüme yılın tamamı için geçerli olmaz

  İran gazı, Türkiye’den Avrupa’ya taşınacak

  ATO: Yıllık büyüme yüzde 4,3’e kadar indi

  KSO: Yüzde 6.6’lık büyüme moral olabilir

  Trafik sigortası illere göre değişecek

  Üç ayda, 170.6 milyar YTL harcadık

  Çin kuruyemiş sektörüne de girdi

  Irak’tan Türkiye’ye imar jesti

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır