"Gerçekten" haber verir 17 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Selimiye’nin minaresi eğri mi?

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer, Mimar Sinan’ın ‘’ustalık eserim’’ dediği Selimiye Camii’nin minarelerinden birinin estetiğinin bozulma sebebini araştırdıklarını bildirdi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer, yaklaşık otuz yıldır İstanbul istikametinden kente girişte sol arka minarede bir ‘’eğrilik’’ olduğunu bildirdi. Daha önce bu istikametten camiye bakıldığı zaman sanat eserinin ‘’iki minareli’’ gibi gözüktüğüne dikkati çeken Özer, ‘’Ancak sol arka minaredeki eğrilik caminin estetğini bozuyor’’ dedi.

Özer, Selimiye Camii’nin minarelerinde bir süre önce tadilat çalışması başlattıklarını anımsatarak, ‘’Bu çalışmalarda iki minarenin külah ve aleminin tadilatı tamamlandı. Eğrilik olan minareyle birlikte diğer minarenin de külah ve aleminin yenilenmesine kısa sürede başlanacak’’ diye konuştu.

Minaredeki eğriliğin gözle görülebildiğine de işaret eden Özer, şunları kaydetti:

‘’Mimar Sinan, Selimiye gibi eşsiz bir eserin inşa edildiği yer bakımından dört minarenin iki minareli görünmesi gibi bir ince hesabı da dikkate almıştır. Ancak araştırttım, halkın da söylediği kadarıyla bu çatallık 30 yıldır var. Minare üzerindeki alem ve külah kaldırılınca gerçek neden anlaşılacak. Minarenin taş kısmında hiçbir sorun yok. Sorunun alem ve külahın üzerine bindiği seren direğinde olduğunu tahmin ediyoruz. Tabi bu külah ve alemin indirilmesinin ardından daha da netleşecek. Seren direğinden kaynaklandığı kuvvetli bir sebep. Çünkü, yaklaşık 4 metrelik ve 150 kilogramlık bir alemi üzerinde taşıyan bu direkler, rüzgarların da etkisiyle eğilmiş olabilir.’’

Kısa sürede eğikliğin sebebinin tespit edilerek, sorunun giderileceğini vurgulayan Özer, ‘’Devrin en ince hesaplarıyla, tek bir milim kaymadan yıllarca günümüze taşınan ata yadigarı eşsiz Selimiye Camii yine ilk yapıldığı yıllardaki gibi hassas ölçüm dehasıyla ustası Mimar Sinan’a olan saygıyla geçmiş günlerindeki intizamına dönüştürülecektir’’ dedi.

SELİMİYE CAMİİ’NİN TARİHÇESİ

Osmanlı İmparatorluğunun en parlak dönemde inşa edilen Selimiye Cami, Türk mimari sanatının ‘’doruk noktası’’ olarak nitelendiriliyor.

Temelleri 1568’de atılan ve 1575’te tamamlanan caminin sağında ve solunda iki medrese bulunuyor. 4 köşesinden 70.89 metre yüksekliğinde 4 minare ile çevrili cami, mimari özelliklerinin erişilmezliğinin yanı sıra taş, mermer, çini, ahşap ve sedef işlemeleriyle dikkati çekiyor.

Caminin özellikle yekpare mermerden yapılan ve büyük bir emekle işlenen minberi, ilgi görüyor.

Edirne’nin simgesi olan Selimiye Camii’nin avlusuna, 3. Murat zamanında eklenen arasta, bugün de ticaret merkezi olma özelliğini koruyor.

/ Edirne

17.07.2008


 

Altın Portakal'ın ön jürileri belirlendi

ANTALYA Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenecek ulusal yarışmalara katılacak filmleri izleyecek ön jüriler belirlendi.

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ve Antalya Kültür Sanat Vakfın (AKSAV) işbirliğinde 10-19 Ekim 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin, Ulusal Uzun Metraj, Belgesel ve Kısa Film dallarında yarışacak filmleri seçecek jüri üyeleri açıklandı. Ulusal Uzun Metrajın ön jürisinde, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi Kurucusu Mithat Alam, oyuncu Serap Aksoy, yönetmen Tevfik Başer, Radikal Gazetesi Kültür Sanat Editörü-Sinema Yazarı Erkan Aktuğ, Hayatım Sinema Program Sunucusu ve Editörü Muammer Brav, Sinema Yazarı Atilla Dorsay, yönetmen Ziya Öztan, yapımcı Necip Sarıcı, yönetmen Fehmi Yaşar ve oyuncu Serra Yılmaz görev üstlenirken; Ulusal Kısa Film de, fotoğraf sanatçısı İsa Çelik, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Alper Maral ve Hürriyet Gazetesi Kültür Sanat Editörü İhsan Yılmaz; Ulusal Belgesel Film Yarışmasında ise sinema yazarı Tunca Arslan, belgesel yönetmeni Ertuğrul Karslıoğlu ve Yönetmen Ömer Tuncer yer alıyorlar.

17.07.2008


 

ZİNCİRLİ HÖYÜK’TE KAZI

GAZİANTEP'İN İslahiye ilçesine bağlı Zincirli köyü sınırları içinde yer alan Zincirli Höyük’te, kazı çalışmaları başladı.

Chicago Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davit Scholen başkanlığındaki ekip tarafından Chicago Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan kazılar 2 ay sürecek. Zincirli Höyük’te ilk kazı çalışmaları 20 Ağustos 2006 tarihinde başlamış ve 5 hafta sürmüştü. Toplam 40 kişilik bir ekip tarafından sürdürülen 2008 yılı kazılarının 2 ay sürmesi planlanıyor. Kazı başkanı Doç. Dr. Davit Scholen, AA muhabirine şu bilgileri verdi: ‘’Ekiplerimiz, tarihi dokuya zarar vermeden, çok titiz bir çalışma yapıyor. Amacımız, Zincirli Höyük’teki tarihi ve kültürel eserleri gün yüzüne çıkartabilmek. Bu yıl, antik kenti ortaya çıkartmak için 2 aylık bir çalışma yapacağız. 2007 yılında 5 haftalık bir çalışmayla tarihi kentin duvarının bir kısmını yaklaşık 45 metresini, ortaya çıkartmıştık. Duvarın 45 metrelik kısmı bize şehrin nasıl inşa edildiğini gösteriyor. Bu bölgenin topoğrafik haritasını çıkarmış olduk. Bu yıl, evler, saray ve şehir kapıları bulmayı umuyoruz. Kalıntı ve heykelleri bulma ihtimali de var. Zincirli, MÖ 1000 ve MÖ 3000’lere kadar dönemi kapsayan eksi bir tepe üzerinde kurulmuş bir kent. MÖ 1000 ve MÖ 600 döneminde şehir en parlak dönemini yaşamış ve duvarlar ve ana merkezin ve yapıların yapıldığı dönem. Şehir Hititler tarafından kontrol edilmiş ve sırayla Hititler, Genç Hititler, Aramiler ve sonra Asurlular yaşamış.’’

17.07.2008


 

Ankaralı Can Kardesler Suluova'da buluştu

OKUMA bayramı yapmak üzere Ankara’dan Suluova’ya gelen Can Kardeş okuyucuları, düzenlenen programda çeşitli etkinliklerle bir araya geldi.

Suluova Havasısını ve Amasya’nın tarihi yerlerini gezen Can Kardeşler, geziden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Bekir Anar / Suluova

17.07.2008


 

Ağrı Dağı belgeselle tanıtılacak

BUGÜNE kadar yapılan tanıtım amaçlı belgesel çalışmaları dışında ilk kez geniş kapsamlı olarak Ağrı Dağı’nı tanıtan bir belgesel film hazırlanıyor.

Ağrı Dağı’nın, ekosistem özelliklerinin yanısıra barındırdığı biyolojik çeşitlilik de bu belgesel içinde yer alıyor. Ağrı Dağı’nda belgesel çekimlerine başlayan Ulusal Doğa ve Kültür Belgeselleri Derneği (DoğaBel), ilk kez geçen yıl var olduğu belirtilen, anavatanı Şili olan Koypu isimli canlı türünü de çekmeyi başardı. Su maymunu olarak nitelendirilen canlı türlerinin sayısının da oldukça fazla olduğu belirlendi. Ağır Dağı’nda, şimdiye kadar yapılan belgesel çekimlerinde kızıl akbabalar, kurt, boz ayı, sürüngenler ve floraya canlı türleri hem fotoğraflandırıldı, hem de görüntülenmeleri sağlandı. Ulusal Doğa ve Kültür Belgeselleri Derneği (DoğaBel) Başkanı Dr. Serkan Yılmaz, DoğaBel’in Türkiye’nin önemli doğa alanlarının ve barındırdığı biyolojik çeşitliliğin korunması için belgesel film ve fotoğraf çalışmaları yapan ilk sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti. Yılmaz, derneklerinin hazırladığı bu belgesellerle, doğa alanlarının korunması, alanlarda iyileştirme yapılması, bu alanlarda yaşayan hayvan türlerinin belirlenerek korunmaları adına yapılacak çalışmalara da ışık tuttuğunu ifade etti.

17.07.2008


 

Esaret yılları film oluyor

SARIKAMIŞ Harekâtı ve Kafkas Cephesi’nde Ruslar’a esir düşerek Sibirya’daki çeşitli esir kamplarına götürülen Türk askerlerinin, esir kamplarındaki esaret yılları ‘’Cehennem Adası Nargin’’ adlı belgesele konu oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen belgeselin çalışmaları 14 ay sürdü. Belgesel, Sarıkamış Harekâtı’nda esir düşerek Sibirya’daki esir kamplarına götürülen ve 5 yıl boyunca çeşitli kamplarda esir kalan Tuğgeneral Ziya Yergök’ün 1850 sayfalık üç ciltten oluşan el yazması anılarından yola çıkılarak hazırlandı. Belgeselde, Nargin ile diğer esir kamplarında kalan ve Anadolu’ya tekrar dönmeyi başaran 11 askerin anılarına, birinci derecedeki yakınlarıyla yapılan röportajlara ve evlet arşivlerindeki belge, fotoğraflar ve görüntülere yer verildi.

17.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör