"Gerçekten" haber verir 24 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hukuk

YARGITAY: ŞİKÂYET HAKKININ KULLANILMASINDA AŞIRILIĞA KAÇMADAN SOMUT DELİL VE EMARELERE DAYANILMALIDI

YARGITAY, bir alışveriş merkezinde yaptığı alışveriş sonunda ödeme yapmak için vermiş olduğu 50 doların sahte olduğundan bahisle alışveriş merkezi güvenlik görevlileri tarafından karakola götürülerek ifadesi alınan, yapılan inceleme sonunda verdiği paranın orijinal olduğunun anlaşılan vatandaşın uğradığı kötü muamele ve suçlayıcı tutum nedeniyle duyduğu üzüntü sebebiyle manevi tazminat talebini reddeden mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay; Borçlar Kanunu’nun 49.maddesine göre kişilik hakları haksız saldırıya uğrayan kimsenin manevi tazminat isteyebileceği, kişinin onuru saygınlığı gibi kişilik haklarını oluşturan değerlere saldırı halinde bir zarara yani kişilik hak ve değerlerinde irade dışında gerçekleşen bir eksilmenin oluştuğunun kabulü gerekeceğine hükmetti.

Yargıtay kararında “ihbar ve şikayet hakkının kullanılması, Anayasa’nın 36, Maddesinde düzenlenen hak arama özgürlüğünün doğal bir sonucu ise de tüm hak ve özgürlükler gibi hak arama özgürlüğü de sınırsız olmayıp bu özgürlüğün kasten ve zarar vermek amacıyla olduğu gibi önemsiz kullanıldığı hallerde de hukuka uygunluk sınırının aşıldığı kabul edilmelidir. Elinde hiçbir delili ve emare olmayan kişinin tahmine dayanarak şikâyette bulunması aşırı ve özensiz bir davranış olup, hukuken korunması mümkün değildir. Başka bir ifade ile şikâyet hakkının kullanılmasında aşırılığa kaçmadan somut delil ve emarelere dayanılmalı, tahmin, kuşku ve uzak ihtimallere göre hareket” edilmesi gerektiğine hükmetti.

Yargıtay, kasiyerin kuşkusu ve şirket güvenlik görevlisinin özensiz ve basit bir incelemesi sondasında davacının sahte dolar bulundurmak suç ve isnadı ile karakola sevk edilmesi daha sonra ise dövizin sahte olmadığının anlaşılması üzerine takipsizlik kararın verilmesi, şikâyet hakkının aşırılığa kaçmış olması dolayısıyla kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğuna hükmetti.

24.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  YARGITAY: HAKİM GÖREVLERİNİ TARAFSIZ, ÖN YARGISIZ VE İLTİMASSIZ OLARAK YERİNE GETİRMELiDİR

  YARGITAY: ŞİKÂYET HAKKININ KULLANILMASINDA AŞIRILIĞA KAÇMADAN SOMUT DELİL VE EMARELERE DAYANILMALIDI

  ÇEK BANKAYA NE ZAMAN İBRAZ EDİLMELİ?

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır