"Gerçekten" haber verir 23 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Aile

Yürüyün, ama bunlara dikkat edin

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Yavuz Taşkıran, yürüyüşün egzersiz olarak seçilmesinin başlıca sebebinin herkesin kolaylıkla yapabilmesi olduğunu ancak kişinin yürüyüş öncesinde mutlaka genel sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini bildirdi.

Taşkıran, yürüyüşün özel bir hüner ve pratik gerektirmediğini, rahat bir ayakkabının dışında hiçbir özel ekipmana ihtiyaç duyulmadığını belirterek, genellikle orta ve ileri yaşlardaki kişilerin tercih ettiği sporun sıcak yaz günlerinde kâbusa dönüşmemesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini savundu.

‘’Spor amaçlı yürüyüş öncesi mutlaka spor hekimine danışılmalı’’ diyen Taşkıran, yürüyüş öncesi kan kontrolü yapılmasının, tansiyon ve diyabet durumlarının kontrol altında tutulmasının önemli olduğunu kaydetti. Sıvı tüketimi alışkanlığının da kazanılması gerektiğini ifade eden Taşkıran, şu tavsiyelerde bulundu:

‘’Herkesin kolaylıkla yapabilmesi nedeniyle genellikle orta yaş ve üzeri kişilerce tercih edilen egzersiz yöntemi, ciddî bir genel sağlık kontrolünün ardından uygulanmalı. Kişinin geçmişine, ailesinde kalp, solunum, dolaşım, tansiyonla ilgili problemi olup olmadığına da bakmak, spor eğiticisi tarafından kişiye özel hazırlanan programla çalışmak gerekir. Her yaş grubuna göre süre ve şiddetin ayarlanması, yürüyüş güzergâhlarının iyi belirlenmesi önemlidir. Egzoz dumanı altında, kentin göbeğinde sportif amaçlı yürüyüş olmaz. Ama kentimizde bile yürüyüş yolları dünyanın hiçbir ülkesinde görülmemiş şekilde iki cadde arasına yapılmıştır. Kent orman tarzı, ağaçlık ve yükseltisi olan mekânlar yürüyüş için tercih edilmelidir.’’

YÜRÜYÜŞLE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

Sport Medicine Digest dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre düz yolda saatte 6 mil hızla gerçekleştirilen yürüyüşün 5 mil hızla bisiklete binmeye eşdeğer olduğunu dile getiren Taşkıran, yürüyüşün önemli miktarda enerji harcatma yöntemi olduğunu kaydetti. Araştırmada, yüzde 10 eğimli bir yolda 45 dakikalık yürüyüşün 65 kilogramlık bir kişiye 500 kalorinin üzerinde kalori yaktıracağının yer aldığını bildiren Taşkıran, şöyle devam etti: ‘’Düz bir alanda saatte 6 kilometre hızla 45 dakikalık bir yürüyüş yaklaşık 250 kalori yaktırır. Yürüyüş ile ilgili yapılan çalışmada 40-56 yaşları arasındaki kişilerin 20 haftalık çalışma sonunda dayanıklılıklarının yüzde 28 oranında arttığı saptanmıştır. Ayrıca, bu kişilerdeki tüm uyku düzensizlikleri de kaybolmuştur. Yürüyüşün uyumada insanlara hentbol, squash, basketbol, jimnastik, tenis, kayak, softball, golf ve bowling de dahil olduğu pek çok spor çeşidinden daha fazla yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Yürüyüşten daha iyi uyku sağlayan spor dalları olarak jogging, yüzme, bisiklet, paten ve cross-country kayağı belirlenmiştir. Yaşam boyu bir egzersiz olan yürüyüş, kişilere uzun süreli sağlık sağlamaktadır.’’

23.07.2008


Prostat kanserine karşı ilâç geliştirildi

İngiltere’nin başşehri Londra’daki Royal Marsden Hastanesi bilim adamlarının, tedavisi mümkün olmayan ve çok saldırgan bir prostat kanseri türüne karşı etkili ilâç geliştirdikleri açıklandı.

Kanser tedavisi alanında 70 yılın en önemli gelişmelerinden biri olduğu belirtilen “Abiraterone” adlı ilâçla hastalığın halen uygulanan kemoterapilere karşı dirençli ve öldürücü türünde yüzde 80’e varan tedavi imkânının ortaya çıktığı ifade edildi.

İlâcın kanseri geliştiren hormonları bloke ederek sonuç verdiğine dair açıklamaları değerlendiren İngiltere Kanser Araştırmaları Enstitüsü de ilâcın 2-3 yıl içinde tablet olarak piyasaya çıkabileceğini bildirdi. İlâcın halen bütün dünyadaki değişik kliniklerde yatan 1200 hasta üzerinde denenmekte olduğu, bu yılın ilerki aylarında klinik denemelerin ileri aşamalarına geçileceği belirtildi.

İngiltere’de yılda ortalama 35 bin erkeğin yakalandığı, 10 bininin öldüğü prostat kanserinin saldırgan ve ölümcül türüne yakalanan hastaların kemoterapinin ardından ortalama ömür beklentileri 18 ay oluyor.

Bu arada araştırmaları yürüten ekibin başkanı Dr. Johann de Bono, bulgularının doğrulanması için daha geniş klinik deneylere ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

/ Londra

23.07.2008


Kaynamış süt alerji yapmıyor

ABD'de yapılan bir araştırma, inek sütüne alerjisi olan çocukların yüzde 75'inin kaynamış süte alerjik tepki vermediğini ortaya koydu.

"Allergy and Clinical Immunology" dergisinde yayınlanan araştırmada, alerjisi olan 100 çocuğa farklı miktarlarda süt verildi. Araştırmanın başında kaynamış süt içeren çeşitli gıdaları tolere edebilen çocuklara, daha sonra kaynatılmamış süt verildi. Kaynamamış sütü tolere edemeyen ama kaynamışa tepki vermeyen çocuklara üç ay boyunca kaynatılmış süt içeren çeşitli ürünler verilmeye devam edildi. 3 ay boyunca kaynamış süt verilen çocukların, süt proteini kazein'e karşı başlangıçtakinden daha az hassasiyet gösterdikleri saptandı.

İnek sütü alerjisi olan çocukların bağışıklık sistemleri, bazı süt proteinlerini yabancı madde olarak algılayıp buna karşı alerji antikorları üretiyor. Bunun sonucunda çocuklarda ishal, kusma, mide ağrıları, cilt rahatsızlıkları gibi belirtiler baş gösteriyor. Uzmanlar, bu tepkiyi oluşturan bazı süt proteinlerinin, yüksek sıcaklıklarda neredeyse tamamen yok edildiğini, kaynamış sütün bu sebeple daha kolay tolere edilebildiğini belirtiyor. İnek sütünde alerjiye sebep olan 25'den fazla protein var. Bazı kişiler bu proteinlerin sadece birine bazıları ise hepsine tepki gösteriyor. Çocukların büyük kısmı bu alerjiye karşı tolerans geliştirirken, bazı kişilerde alerji ömür boyu sürebiliyor.

Araştırma sonuçları, daha ileri çalışmalarla doğrulanırsa çocuklarda süt alerjisinin teşhisi ve beslenme şartlarının değiştirilmesi gerekeceği, kaynamış süt içeren ürünlerin tüketilebilmesinin çocukların yiyebileceği ürünlerin çeşitliliğini çok büyük oranda arttıracağı belirtiliyor.

/ New York

23.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır