"Gerçekten" haber verir 24 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

GÖRMEYEN GÖZLERE IŞIK OLUYORLAR

Tarihi, bilimi, sanatı, yani hayata dair her şeyi geleceğe taşımasına rağmen, beş duyu organından sadece gözlere hitap eden kitaplar, aslında görme engellilerin de hayatla bağlarını sağlayan en önemli kaynak...

Çocukluğundan bu yana ışığı ve renkleri göremeyenlere kırmızıyı, maviyi, beyazı anlatan, gözleri görmese de dünyayı tanımayı, okuyup, iş bulmayı isteyen, hayal dünyasına dalacak arkadaş arayan görme engellilerin bu isteklerine cevap veren ise Millî Kütüphane ve gönüllü okuyucular.

Millî Kütüphane’nin yeni teknolojilerle daha da geliştirilen Konuşan Kitaplık Bölümü’ne, haftanın belirli günlerinde gelen gönüllü okuyucular, bir kaç saat kitap seslendirerek, hem kitaplara hayat veriyor hem de görme engellilere ışık oluyor.

’’GÜNCEL'İ TAKİP ETMEK İSTİYORLAR’’

Millî Kütüphane Konuşan Kitap Bölümü Şefi Ramazan Bakırcı, yaklaşık 45 gönüllü okuyucunun bu bölümde kitap seslendirdiğini söyledi.

Okuyucuların belli elemelerden sonra alındığını belirten Bakırcı, ‘’Özellikle sesine güvenen, diksiyonuna güvenen, ses rengi güzel insanların MillîKütüphane’ye gelmesini bekliyoruz. Gönüllü okuyucuya çok ihtiyacımız var’’ dedi.

Bakırcı, gönüllülerin, haftada sadece 2-4 saatlerini bu işe ayırmalarının yeterli olduğunu ifade ederek, ‘’Tek isteğimiz var: Bir gönüllü okuyucunun başladığı kitabı mutlaka bitirmesi’’ diye konuştu.

Okunacak kitapların genellikle görme engellilerin isteklerine göre belirlendiğini bildiren Bakırcı, genellikle KPSS, KPDS, üniversiteye hazırlık ve ALES türü sınav kitaplarının talep edildiğini kaydetti.

‘’Onun dışında da daha çok romanlar ilgi görüyor, özellikle son çıkan kitaplara talep çok. Çünkü güncel'i takip etmek istiyorlar’’ diyen Bakırcı, görme özürlülerin kitapları internet sitesi üzerinden bilgisayarlarına indirebildiklerini dile getirdi.

Bakırcı ayrıca, yüzde 40 ölçüsünde görme özürü olanların raporunu ulaştırdığı takdirde, siteye üye olup, kitap temin edebileceğini duyurdu.

’’KİTAP OKUMAK ÇOK ZEVKLİ...’’

Gönüllü okuyuculardan emekli öğretmen Nevin Zencirci, gönüllü okuyucu olan bir arkadaşının teşvikiyle Millî Kütüphane’ye geldiğini söyledi.

Zencirci, ‘’10 yıldan beri hem uzak hem yakın hem de astigmat bir gözlük kullanıyorum. Çıkarttığım zaman, gerçekten hiçbir şeyi göremiyorum. Hep içimde bir üzüntüydü bu; ‘Ben bunu bir aletle düzeltebiliyorsam, düzeltemeyenler ne yapıyor?’ diye. O yüzden emekli olur olmaz başladım’’ dedi.

’’BÜYÜK BİR ZEVK VE MUTLULUK’’

Dışişleri Bakanlığından emekli, yazar Elif Şafak’ın annesi Şafak Atayman da Millî Kütüphane’de 2 yıldır gönüllü okuyucu olduğunu söyledi.

‘’Yıllardır böyle bir çalışma yapmayı arzu ediyordum. Gönüllü okuyucu Jale Anıl’la röportajı okuduktan sonra (daha fazla beklemeyeyim) dedim ve başladım’’ diyen Atayman, haftanın 2 günü, ortalama 4 saatini bu işe ayırdığını belirtti.

‘’OKUMAKTAN BAŞKA BİR ŞEYİM KALMADI’’

Millî Kütüphane’ye 4 yıldır düzenli geldiğini belirten görme engelli Melih Ergun ise şunları kaydetti: ‘’Öteden beri kitapla çok haşır neşir bir insanım, yaşamımın çok büyük bir parçası. 4-5 yıl önce gözlerimdeki ani bir rahatsızlık dolayısıyla kitap okuyamaz hale geldim. Bütün işlerimi bıraktım. Artık okumaktan başka bir şeyim kalmadı. Araştırdım, burayı buldum. Hizmetten de çok memnunum.

Burası sayesinde devamlı okuyorum. Okuyucu arkadaşlarımda da çok büyük bir disiplin ve çalışma azmi var. Benim için burası ve onların hepsi çok önemli.’’

/ Ankara

24.07.2008


 

Zeugma arkeolojik park oluyor

ZEUGMA Antik Kenti’nde yapılacak bilimsel kazı ve çalışmaların bu ayın sonuna doğru başlatılacağı, Zeugma’nın arkeolojik bir park haline getirilmesinin amaçlandığı bildirildi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Zeugma Kazı Başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay, antik kentte bu yıl haziran ayında yapmayı planladıkları bilimsel çalışmaların temmuz ayı sonuna kaydırıldığını, geniş bir ekiple gerçekleştirecekleri kazıların, ‘Esin Perileri’ diye adlandırılan yeni bir mozaiğin bulunduğu Muzalar Evi’nde yoğunlaştırılacaklarını söyledi. Doç. Dr. Görkay, arazi çalışmalarına bu yıl yine Almanya ve Fransa’dan gelen arkeologların eşlik edeceğini bildirdi. Zeugma Arkeoloji Projesi kapsamındaki çalışmalara kendisinin başkanlığında devam edileceğini belirten Doç. Dr. Görkay, şöyle dedi:

‘Haziran ayında yapacağımız çalışmaları, bazı nedenlerden dolayı temmuz ayı sonuna almak zorunda kaldık. Suyun üzerinde çok iyi korunmuş ve ‘Esin Perileri’ diye adlandırdığımız yeni bir mozaik bulundu. Bu mozaiğin bulunduğu yere de ‘’Muzalar Evi’’ diyoruz ve buradan bu kazı döneminde çok ümitliyiz.’’

Doç. Dr. Görkay, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Geçen yıl, Dionysos ve Danae Evlerinin doğusunda iyi korunmuş bir Roma evine rastlanmıştı. MS 253 yılında Sasani tahribi ile yıkılmış ve içinde ele geçen Muzalar (Esin Perileri) mozaiği ile ‘’Muzalar evi’’ olarak adlandırılan bu evin kazılarının büyük bir kısmının 2008 yılında Gaziantep İl Özel İdaresi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan ödeneklerle gerçekleşmesi planlanmaktadır.’’

Doç. Dr. Görkay, Temmuz ayı sonuna doğru başlayacak olan kazıların aşağı yukarı 3 ay kadar devam edeceğini belirtti. Görkay, şunları kaydetti: ‘’Bunun dışında, geçen yılki kazılarda bulduğumuz oldukça iyi korunmuş bir Roma evi var. Bu evin bütün mekanlarını ortaya çıkaramadık. Çünkü sezon sonuna doğru bulmuştuk. Ama bu kazı döneminde çok kapsamlı bir kazı çalışması gerçekleştireceğiz. Tabi kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon ve konservasyon çalışmaları da gerçekleştireceğiz.

Bu seneki esas çalışma alanımız, yeni villa da diyebilirsiniz. ‘Muzalar Evi’ ya da Esin perileri evi dediğimiz evde gerçekleştireceğiz. Bu sene kazı olarak kapsamı olarak daha da büyüyoruz, alanı genişletiyoruz. Bunu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği maddi katkıları ile gerçekleştiriyoruz. İl Özel İdaresi’nin bu kazı için ayırdığı 350 bin YTL’yi kullanacağız. Şu anda çok iyi korunmuş bu villanın tamamen ortaya çıkarılma kazısı var. Aynı zamanda kamulaştırmalar devam ediyor. Yani biz artık Zeugma’yı arkeolojik bir park haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bize Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Valililiği İl Özel İdaresi büyük katkı sağlıyor. çalışmalarımız kazı ve restorasyon çalışmaları şeklinde geçecek.’’

24.07.2008


 

‘’DÜNYA İLE TEMAS’’ TİYATROYLA SAĞLANACAK

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Gösteri ve Sahne Sanatları Yönetmenliği, 2008 Avrupa Kültür Başkenti Liverpool’da 26 Temmuz-2 Ağustos arasında düzenlenecek ‘’Dünya ile Temas’’ tiyatro festivaline katılacak.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre; İstanbul’u Yıldız Teknik Üniversitesi Tiyatro Kulübü öğrencileri tarafından kurulan Tiyatro 0.2 grubunun temsil edeceği ‘’Dünya ile Temas’’ (Contacting the World) tiyatro festivali, ABD’den Hindistan’a, Polonya’dan Brezilya’ya, 12 ülkeden 150 genç tiyatrocuyu Liverpool’da bir araya getirecek.

26 Temmuz-2 Ağustos arasında gerçekleşecek festival, gösterilerin yanı sıra paneller, atölye çalışmaları gibi etkinliklerle genç sanatçıların sanatsal ve kültürel alışverişi için fırsat sunacak.

Proje kapsamında Avrupa’dan 6, Avrupa dışından 6 olmak üzere toplam 12 genç tiyatro topluluğu eşleştirildi. Festival tarafından gönderilen çalışma programını uygulayan genç tiyatrocular, 10 ay boyunca birbirleriyle yakın iletişim halinde çalışmalarını sürdürdü. Bu çalışmalar neticesinde, karşılıklı etkileşimlerinden beslenerek performanslarını oluşturan genç sanatçılar, 2008 yılı Avrupa Kültür Başkenti Liverpool’da tiyatrodan sokak gösterilerine ve dansa uzanan bir renkler bütünü sunacak.

24.07.2008


 

‘’Huruftan baskıya’’ matbaa sergisi

CUMHURİYET döneminde farklı matbaalarda kullanılan başta hurufat örnekleri olmak üzere birçok matbaa malzemesinin yer aldığı ‘’Hurufattan Baskıya’’ sergisi, Zaman Gazetesi merkez binasında açıldı.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, sergide hurufat kataloglarından matbaa faturalarına, baskı tekniklerini tanıtan reklamlardan yaldız baskılarla neşrolunmuş gazetelere kadar birçok nostaljik eserin bulunduğu belirtildi. Sergide ayrıca, alfabe afişleri ve farklı dönemlere ait baskı kalıplarının da yer aldığı ifade edildi. Açıklamada, Türkiye’nin meşhur sahaflarından Emin Nedret İşli’nin özel arşivinden hazırlanan ‘’Hurufattan Baskıya’’ sergisinde, Royal marka daktilo ve Latin harfleriyle sıralanmış harf kutularının en çok dikkat çeken parçalar olduğu vurgulandı. Serginin Eylül ayına kadar açık kalacağı kaydedildi.

24.07.2008


 

TYB ve Bulgar Yazarlar Birliği işbirliği için toplandı

TÜRKİYE Yazarlar Birliği (TYB) ile Bulgar Yazarlar Birliği işbirliği toplantısı için İstanbul’da bir araya gelecek.

TYB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Bulgar Yazarlar Birliğinin işbirliği isteği üzerine düzenlenecek toplantı, 31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Toplantıda TYB ile Bulgar Yazarlar Birliği temsilcileri, ‘’Türk ve Bulgar Şair ve Yazarları Antolojisi’’ hazırlamak üzere çalışmalar yürütecek. TYB Genel Başkanı Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç ve Bulgar Yazarlar Birliği Başkanı Nikolay Petev ile Türk ve Bulgar yazarlar toplantıda hazır bulunacak.

24.07.2008


 

Eski cezaevinde yeni sergi

KAPATILARAK İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredilen Bayrampaşa Cezaevinde, ‘’360 Derece Panoramik İstanbul Fotoğrafları Sergisi’’ açılacak.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk adalet sistemine 41 yıl hizmet verdikten sonra 18 Temmuz Cuma günü kapısına kilit vurulan Bayrampaşa Cezaevi, bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapacak. Cezaevindeki spor salonunda düzenlenecek ‘’360 Derece Panoramik İstanbul Fotoğrafları Sergisi’’nin açılışı, yarın gerçekleştirilecek. Reklam fotoğrafçısı Tacettin Ulaş’ın 360 derece panoramik fotoğraf çekim tekniğiyle görüntülediği İstanbul’un önemli tarihi ve turistik değere sahip eser ve manzaralarının fotoğraflarının yer alacağı sergi, 6 Ağustos’a kadar açık kalacak. Tacettin Ulaş, Almanya’da Fashhochschule/Foto Design bölümünde 5 yıl süreyle fotoğraf tasarımı üzerine eğitim aldıktan sonra farklı alanlardaki fotoğraf ustalarının yanında asistan olarak çalıştı. 2000 yılından beri İstanbul’da yaşayan Ulaş, reklam fotoğrafçısı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

/ İstanbul

24.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır