"Gerçekten" haber verir 27 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

BM’den Kıbrıs sürecine destek

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Kimun’un, Kıbrıs’ta iki liderin çözüm için kapsamlı müzakerelere yeniden başlama kararından büyük memnuniyet duyduğu açıklandı.

Hıristofyas ve Talat’ın görüşmesi iki saatten fazla sürdü. Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada Ban’ın, liderlerin görüşmelerde bugüne kadar kaydettikleri ilerlemeden dolayı memnuniyet duyduğu kaydedildi. İki ülke tarafından kabul görecek bir çözüm için gösterilecek çabalar konusunda BM’nin tam desteğini yinelediği belirtildi.

Açıklamada, BM’nin yeni Kıbrıs Özel Temsilcisi, eski Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer’ın, gelecek hafta barış sürecine katkıda bulunmak üzere adaya gitmeyi planladığı da kaydedildi.

ABD de gelişmelerden memnun

ABD, Kıbrıs’ta liderlerin, kapsamlı müzakerelere başlama konusunda anlaşmasını memnuniyetle karşıladı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Gonzalo Gallegos, ‘’Hristofyas ve Talat’ın, 3 Eylül’de, BM gözetiminde, Kıbrıs’ın birleşmesini hedefleyen doğrudan müzakerelere başlama üzerinde anlaştığına ilişkin duyurusunu alkışlıyoruz’’ dedi.

Gallegos, ‘’hem Kıbrıslı Rumlar’ın, hem de Kıbrıslı Türkler’in meşru hak ve çıkarlarını koruyacak şekilde Kıbrıs sorununa karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulunması amacını kuvvetle destekliyoruz’’ dedi. Gallegos, Kıbrıs’ta iki liderin aynı zamanda, çözüm bulma sürecine yardım edecek 16 güven artırıcı önlemi onayladığına dikkat çekti.

Açıklamada, ‘’ABD, bu süreçte iki lideri ve BM’yi desteklemeye hazır bulunmaktadır. Gelecek aylarda hızlı ilerlemeyi bekliyoruz ve bu görüşmelerin, adanın birleşmesinde anlaşma sağlanmasıyla sonuçlanacağını umarız’’ denildi.

Ajanslar / Lefkoşa

27.07.2008


 

Obama: İran, Bush’la anlaşsın!

ABD'NİN Demokrat Partili başkan adayı Barack Obama, İran’a, nükleer programı konusunda Batılıların sunduğu teklifleri kabul etmek için bir sonraki ABD Başkanını beklememe çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Paris’teki Elysee Sarayı’nda bir araya gelen Obama, bir saatten fazla süren görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “İran, 3 3’ün (Fransa, Almanya, İngiltere, Çin, Rusya ve ABD) masaya koyduğu teklifleri kabul etmeli” dedi. Obama, Tahran yönetimine seslenerek, “Bir sonraki Amerikan başkanını beklemeyin çünkü baskı artacak... Tutumunuzu değiştirin. Bu değişiklikten birçok avantaj elde edeceksiniz” dedi. Barack Obama, İran’ın “meşru olmayan programına devam etmesininse uluslararası toplumun özellikle yaptırımlar konusunda olmak üzere daha fazla baskısına neden olacağını” belirtti.

3 3’ün çabalarını desteklediğini, asıl önemli olanın el ele vererek çalışmak olduğunu ifade eden Obama, “İran’ın sadece İsrail değil, tüm bölge için büyük tehdit oluşturacak nükleer programına son vermesi amacıyla dünyanın çok açık bir mesaj göndermesi gerektiğini de söyledi. Afganistan konusundaysa Obama, “Afganistan, kazanmamız gereken bir savaş. Seçeneğimiz yok” diye konuştu. Fransa’daki ve Avrupa’daki siyasi zorlukları anladığını belirten Obama, bu nedenle Sarkozy’nin bu tutumunun “bu denli cesur” olduğunu düşündüğünü ifade etti. Ortak basın toplantısında, Sarkozy de “görüş birliğinde” olduklarını ve görüşmenin “heyecanlı” geçtiğini belirtti. ABD’de yeni başkanın seçilmesi konusunda sabırsızlık duyduğunu belirten Zarkozy, Avrupa ve ABD arasında çok sayıda ortak inisiyatif alındığını söyledi ve Afganistan’da ortak bir girişimin gerekliliğini vurguladı. Görüşmede Darfur konusunu da ele aldıklarını söyleyen Sarkozy ayrıca “2006’da bir araya geldiğim senatörle (Obama) tekrar buluşmaktan mutluyum” dedi.

/ Paris

27.07.2008


 

Obama’nın notları İsrail’i karıştırdı

ABD'DE ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama’nın, İsrail gezisi sırasında Ağlama Duvarı’na bıraktığı mesajın basında yayınlanması tepki çekti.

Maariv gazetesi, Obama’nın “Allah’tan kendisini ve ailesini korumasını isteyen” dileğinin yer aldığı ve Ağlama Duvarı’na yerleştirdiği notu birinci sayfadan yayınladı. Haberde, Obama Ağlama Duvarı’ndan ayrıldıktan sonra bir öğrencinin kağıdı aldığı belirtildi. Gazetenin bu mesajı yayınlama kararı, İsrail’deki dini otoritelerin tepkisini çekti. Ağlama Duvarı’nın sorumlu hahamı Shmuel Rabinovitz, notun yayınlanmasını eleştirirken, Ağlama Duvarı’nın taşları arasına yerleştirilen dileklerin o kişi ile Allah arasında olduğunu, bunu okumanın ya da kullanmanın yasak olduğunu hatırlattı. Haham Rabinovitz, “Yayınlamak, Ağlama Duvarı’na ve kişiye, her birimizin muhafaza ettiğimiz derin bir parçasına zarar veriyor” dedi. Bu arada, Yedioth Ahronot gazetesi, Obama’nın Ağlama Duvarı’na bıraktığı yazılı kağıdı kendilerinin de ele geçirdiğini, ancak Demokrat adayın özel yaşamına saygı gereği yayanlamama kararı aldıklarını açıkladı.

/ Kudüs

27.07.2008


 

Trablusşam’da Sünni Alevi çatışması

LÜBNAN'IN ikinci büyük şehri Trablus şehrinde sabahtan bu yana Sünniler ile Aleviler arasında meydana gelen çatışmalarda ölü sayısı 7’ye çıktı.

Polis yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Sünnilerin yaşadığı Bab Tibbane ile Alevilerin yaşadığı Cebel Muhsin mahallelerinde silahlı kişiler arasında sabah saatlerinde başlayan çatışmalar, daha sonra sniper ateşiyle devam etti. Çatışmalar nedeniyle mahalleler boşaltılırken, yaralı sayısının 32 olduğu belirtildi. Çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden Lübnanlılar’ın da, bölgedeki okullara yerleştiği belirtiliyor. Sabah saatlerinden bu yana ağır makineli silahlar ve el bombalarıyla süren çatışmaların, Lübnan ordusunun müdahalesi sonucu akşam saatlerinde sona erdiği kaydediliyor. Trablus kentinde, son iki ayda meydana gelen mezhep kökenli çatışmalarda en az 17 kişi yaşamını yitirmişti.

/ Beyrut

27.07.2008


 

İran, Rusya’dan S-300 alacak

İRAN'IN nükleer çalışmalarından ötürü İsrail veya ABD’den gelebilecek bir hava saldırısına karşı Rusya’dan S300 hava savunma füzesi satın almaya çalıştığı ileri sürüldü.

Reuters’ın haberine göre adı açıklanmayan bir İsrailli yetkili, İran’ın yıl sonuna kadar bu füzeleri getirmiş olmayı amaçladığını ileri sürdü. İsrailli kaynaklara göre İran ilk bataryayı Eylül ayında alacak ve füzelerin kullanıma hazır hale gelmesi 1 yılı bulacak. ABD savunma bakanlığı sözcüsü Geoff Morrell ise, ‘’bu füzelerin yıl sonuna kadar İran’ın eline geçmesini beklemiyoruz’’ dedi. Morrell, ABD’nin bu görüşünün nedenini açıklamadı.

/ Washington

27.07.2008


 

NATO yine sivilleri öldürdü

AFGANİSTAN'IN güney eyaleti Helmand’da NATO askerleri, bir kontrol noktasında dur ihtarına uymayan 4 sivili öldürdü,3’ünü yaraladı.

NATO liderliğindeki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücünden (ISAF) yapılan açıklamada, Helmand eyaletinde Sangin bölgesinde bulunan kontrol noktasında bir aracın durmadan geçmesi üzerine askerlerin havaya uyarı ateşi açtığı belirtildi. Aracın durmaması üzerine askerlerin, saldırı endişesiyle sonunda araca ateş açmak zorunda kaldığı kaydedilen açıklamada, “ISAF, araç şoförünün ihtiyatsız davranışından kaynaklanan bu olaydan derin üzüntü duymaktadır. Olayla ilgili soruşturma yapılacaktır” denildi.

/ Kabil

27.07.2008


 

‘Karaciç, İtalya ve Avusturya’da da yaşamış

İNSANLIĞA karşı suç işlemekle de itham edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç’in, arandığı 13 yıl boyunca Avusturya ve İtalya’ya gittiği iddia edildi.

Radovan Karaciç’in, Avusturya’nın başkenti Viyana’da ve İtalya’nın bazı kentlerinde yaşayan Sırbistan kökenli aileleri, alternatif yöntemlerle tedavi ettiği öne sürüldü. Bu yöndeki iddialar, Avusturya basınında yer aldı. Kurier gazetesi, adlarını değiştirerek yayınladığı bir çiftin açıklamalarını yayınladı. Gazeteye konuşan Avusturyalı bir erkek ve Sırp bir kadın, çocuk sahibi olabilmek için Radovan Karaciç’e gittiklerini ve Karaciç’i en son 2006 ortasında gördüklerini söyledi. Çift, Karaciç’in İtalya’da da bazı kişileri tedavi ettiğini belirtti. Kurier gazetesi Radovan Karaciç’in Viyana’da Sırp ailelerle birlikte yaşadığını ve bir evde üç günden fazla kalmadığını iddia etti. Öte yandan Radovan Karaciç’in, Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslimine yönelik karara itiraz etmesi gerekiyor. Avukatlar başvurularını postayla Sırbistan’ın en ücra köşesinden yapacaklarını belirterek, süreci geciktirmek istediklerinin sinyalini verdi. Radovan Karaciç’in önümüzdeki hafta ortasında mahkemeye teslim edilmesi bekleniyor.

/ Londra

27.07.2008


 

Keşmir’de gerilim çatışmaya dönüştü

HİNDİSTAN ordusunun, Keşmir bölgesinde Pakistan askerlerinin bulunduğu bir karakola ateş açtığı bildirildi.

Pakistan ordu sözcüsü Athar Abbas, herhangi bir tahrik olmamasına rağmen Hindistan ordusunun Keşmir’in Battal bölgesinden havan topu mermisi ve makineli tüfeklerle Pakistan’ın denetimi altındaki bölgeye ateş açtığını belirtti. Pakistan ordusunun kayıp vermediğini söyleyen Abbas, iki ülkenin askeri yetkililerinin bir araya gelmesi için acil toplantı önerisinde bulunduklarını kaydetti. Pakistan ile Hindistan arasındaki ateşkes, son 3 haftada 2. kez bozuluyor. İki ülke Keşmir konusunda hala önemli ilerleme kaydedemese de, 2003 yılındaki ateşkesten sonra bölgedeki şiddet olaylarında belirgin biçimde azalma olmuştu. Ancak bölgede yakın zamanda düzenlenen saldırılar ateşkesin bozulma ihtimalini gündeme getirmeye başladı. Keşmir’de geçen pazartesi düzenlenen 2 ayrı saldırıda 4 kişi ölmüştü.

27.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır