"Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Dünyanın dengesi sarsılıyor

Enerji ve gıda fiyatlarındaki tırmanış, su yetersizliği ve iklim değişikliğinin gelecek 10 yılda dünyadaki istikrarsızlık ve şiddetin yeniden artmasına yol açabileceği bildirildi.

Uluslararası Araştırma Merkezi Binyıl Projesinin bu yılki raporunda, enerji ve gıda fiyatlarının artması, enerji ve gıda rezervlerinin azalması, hükümetlerin yetersiz kalması, su yetersizliği, küresel ısınma, çölleşme ve kişilerin hareketliliğindeki artış yüzünden, dünyanın yarısının sosyal istikrarsızlık ve şiddete karşı güçsüzleştiği kaydedildi.

Raporda, 46 ülkenin (2,7 milyar kişi) silahlı çatışma, 56 ülkeninse (1,2 milyar kişi) siyasi istikrarsızlık riskiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekildi.

BM Gıda ve Tarım Örgütünün tahminlerine dayanan raporda, gelişmekte olan ülkelerin talepleri, enerji, gübre fiyatları ve ekim alanlarının biyoyakıt olarak kullanılmasının artması ile pazardaki spekülasyonlar yüzünden 37 ülkenin gıda kriziyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

“Temel gıda fiyatlarının iki kat arttığının” vurgulandığı raporda, buğday ve pirinç fiyatlarının 2006’dan bu yana yüzde 129 arttığı örnek verildi.

Yaklaşık 3 milyar kişinin günde 2 doların altında kazanarak yaşamaya çalıştığı belirtilirken, daha ciddi politikalar izlenmemesi nedeniyle uzun vadede sosyal bir çatışmanın kaçınılmaz olduğu kaydedildi.

Raporda, 2050’ye kadar dünya nüfusunun 6,7 milyardan 9,2 milyara çıkmasının tahmin edildiği, 9,8 milyara ulaştıktan sonra doğurganlığın azalması nedeniyle 2100 yılında nüfusun 5,5 milyara düşebileceğine de dikkat çekildi.

Kişi başına yılda 1000 metreküpten az su düşen su fakiri ülkelerde 700 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayamadığı belirtilirken, bu sayının 2025’e kadar küresel büyüme, iklim değişikliği ve su talebindeki artış sebebiyle 3 milyara çıkabileceği vurgulandı. Tüm bu karanlık tahminlere rağmen raporda, bilim, teknoloji, eğitim, ekonomi ve yönetim alanlarında kaydedilen ilerlemelerin dünyanın bugünden daha iyi olmasına yardım edebileceği de belirtildi.

/ New York

07.08.2008


 

Holbrooke: Karaciç kötülerin en kötüsü

AMERİKALI diplomat Richard Holbrooke, BM savaş suçları mahkemesine çıkarılan eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç’in on binlerce insanın ölümünden sorumlu, “kötülerin en kötüsü” olduğunu söyledi.

Holbrooke, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, Karaciç’in Bosna_Hersek’te iç savaşı sona erdiren 1995’teki Dayton barış görüşmelerinden sonra yakalanması gerektiğini belirterek, ‘’Balkanlar’da (eski Yugoslavya ve Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan) Miloseviç, (Bosnalı Sırpların askeri lideri Ratko) Mladiç ve Karaciç adında üç kötü adam vardı. Mladiç katildi. Miloseviç savaşı finanse eden fırsatçıydı. Ancak Karaciç, kötülerin en kötüsüydü. O on binlerce insanın ölümünden sorumlu’’ dedi. Karaciç’e ‘’mahkemeye çıkarılmayacağı sözü verdiği’’ yolundaki iddianın sorulması üzerine de Holbrooke, ‘’Bu, Karaciç’in yıllardan bu yana ortaya yaydığı saçma ve gülünç bir yalan. Avrupa’daki en kötü adamın yalanından başka bir şey değil. Karaciç, Saraybosna’da pazar yerindeki katliamı Müslümanların sahnelediğini iddia etti. Gerçek olan, buna Karaciç sebep oldu’’ diye konuştu. Holbrooke, böyle bir anlaşma olmadığı için yazılı bir belge de olmadığını, Karaciç ile Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) arasında sözlü bir anlaşmanın da söz konusu olmadığını iddia etti.

/ Berlin

07.08.2008


 

Iraklı kadınlar intikam peşinde!

IRAK'IN başşehri Bağdat’ın çarşılarında satılan bir video kasette, fişeklik, tabanca ve tüfek kuşanan bir grup kadın, Irak’taki Amerikan ordusuna karşı neden silâhlandıklarını anlatıyor.

Yüzü görünmeyen bir kadın, ‘’İslâm’ı ve kutsallığını savunuyoruz. Burası doğup büyüdüğümüz ülke. Erkeklerimiz ülkeyi savunurken neden duralım. Kadınları durduran ne?’’ diyor. Son zamanlarda onları kimse durduramıyor. Irak’ta 2004 yıllarının başından bu yana ülkenin dört bir yanında görülen şiddet düzeyinin düşmesine rağmen, Arap militanlar tarafından intihar saldırganı olarak yetiştirilen kadınların düzenlediği saldırıların sayısında olağanüstü artış var. ABD ordusunun verilerine göre, Irak’ta 2007 yılında kadınlar 8 intihar saldırısı düzenledi. Bu yıl 23 saldırı yapıldı. Kadınlar aylardır Irak’ta yaklaşık 60 kişinin ölümüne, 250 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Uzmanlar, çok sayıda kadının, aile üyelerinin ölmesi ya da yakalanmasının intikamına susamış halde bu saldırıları düzenlediğini belirtiyor. Bir kısmının da davaya erkekler kadar bağlı olduklarını göstermeye kararlı olduğu ifade ediliyor.

Iraklı kadınlar, Amerikan ve Irak güçlerine yönelik kızgınlıklarını dile getiriyor. Iraklı bir kadın, ‘’Amerikalılar kocamı aldı. Evimizi yıktı. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Allah’ın lütufuyla yaşıyoruz. Sessiz kalmayacağız, bombalar dahil her şeyi kullanarak cevap vereceğiz’’ diye konuştu.

Iraklı kadın örgütü Emel’in başkanı Henaa Edvar ise ‘’Amerikan ya da Iraklı askerlerin oluşturduğu şiddet, intikam duygusuna itecek. Özellikle kocalar öldürüldüğünde. Sanırım kadın intihar saldırganlarının eylemlerinin ana sebebi bu’’ dedi.

/ Bakuba

07.08.2008


 

Hollandalılar İslâmı tanımaya başladı

HOLLANDALILARIN Müslümanlarla ilgili düşüncelerinde olumlu yönde bir değişim olduğu belirlendi.

Özel bir televizyon kuruluşunun, kamuoyu araştırma kurumlarından “TNS Nipo”ya yaptırdığı ankete göre, Hollandalılar arasında Müslümanlar hakkında olumlu görüş ve düşünceye sahip olanların oranı son iki yılda yüzde 14’ten yüzde 20’ye yükseldi. Müslümanlar hakkında tamamen olumsuz görüş ve düşüncelere sahip olanların oranı ise yüzde 25 dolayına geriledi. İki yıl önce bu oran yüzde 40 dolayında bulunuyordu. Ankete katılan 1100 kişinin yaklaşık yüzde 55’i, Müslümanlarla ilişkilerinde tarafsız kaldıklarını, olumlu ya da olumsuz bir görüşü benimsemediklerini bildirdi. Söz konusu anketi düzenleyen kuruma göre, Hollandalılar arasında Müslümanlarla ilgili olumlu görüşe sahip olanların sayısındaki yükselmede, ilişkilerin olumlu yönde seyretmesi ve daha sık ilişki içine girilmesi etkili oldu.

/ Amsterdam

07.08.2008


 

Moritanya’da darbe!

ASKERLERİN devlet başkanlığı sarayını kuşattığı Moritanya’da, devlet başkanlığı korumaları Devlet Başkanı Sidi Muhammed Şeyh Abdallahi’yi evinden alarak bilinmeyen bir yere götürdü.

Devlet Başkanının kızı Amal Mint Şeyh Abdallahi, “Başkanlık Güvenlik Taburu (BASEP) üyelerinin, sabah saatlerinde evlerine geldiklerini ve babasını götürdüklerini” söyledi. Abdallahi’nin, ülkedeki siyasi kriz sebebiyle bazı üst düzey askerleri görevden almasından kısa süre sonra askerlerin başkanlık sarayına girdikleri belirtiliyor. Başkanlık kaynakları, askerlerin Başbakan Yahya Uld Ahmet Vakıf ve İçişleri Bakanını da ellerinde tuttuklarını kaydetti. Devlet Başkanı Abdallahi, geçen yıl yapılan seçimle görevi 2005’den beri ülkeyi yöneten askerlerden devralmıştı. Eski Fransız kolonisi Moritanya’nın nüfusu yaklaşık 3 milyon.

/ Nouakchott

07.08.2008


 

Filipinler’de kolera salgını: 18 ölü

FİLİPİNLER'İN güneyindeki bir kasabada kolera salgını sebebiyle 18 kişinin öldüğü, en az 50 kişinin de koleraya yakalandığı bildirildi.

Filipinler’in Sultan Kudarat vilayetine bağlı Palimbang kasabası Belediye Başkanı Samrud Mamansual, kolera salgını sonucu hayatını kaybedenlerin büyük bir kısmını çocukların oluşturduğunu belirtti. Mamansual, su sıkıntısı ile yetersiz temizlik koşullarının salgının çıkmasında etkili olabileceğini kaydetti.

/ Manila

07.08.2008


 

Bush: Kuzey Kore’nin yapması gereken çok şey var

ABD Başkanı George W. Bush, Kuzey Kore’nin, terör destek veren ülkeler listesinden çıkmadan önce ‘’yapacak çok şeyi’’ olduğunu bildirdi.

Asya turu çerçevesinde geldiği Güney Kore’de, Devlet Başkanı Lee Myung_bak ile bir basın toplantısı düzenleyen Bush, hala Kuzey Kore’nin insan hakları sicilinden ve aynı zamanda balistik füze ile nükleer programından endişe duyduğunu ifade etti. Bush, ‘’Silahlarını bırakıp bırakmayacaklarını bilmiyorum. Bunu gerçekten bilmiyorum. Ülkede insan hakları ihlalleri hala var ve devam ediyor. Plütonyum programıyla ilgili atılacak çok adım var’’ dedi. Daha önce İran ve Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak ile birlikte Kuzey Kore’yi ‘’Şer Üçgeni’’ olarak tanımlayan ve Kuzey Kore liderinin bu listeden çıkmak için kesin kararlar alması gerektiğini vurgulayan Bush, yine de ‘’Şer Üçgeni’’ listesinin geçmişte kalmasını ümit ettiğini dile getirdi.

/ Seul

07.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır