"Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dizi Yazı

Mustafa ÖZTÜRKÇÜ

Üstadı ziyaret eden Vanlılar Bediüzzaman ve VAN -6-

Üstadı ziyaret eden Vanlılar

ŞEKER AĞA (ŞEKİR AĞA)

Van’da en büyük aşiretlerden Ertuşi Aşireti’nin ileri gelen ağalarındandır. Bediüzzaman’a dosttur. Onu çok takdir edenlerdendir. Sülâle ve aşireti hâlâ çoğunlukla Van ve yöresinde yaşamaktadır.

Molla Said, aşîretler arasında olan herhangi bir geçimsizliği işitince, hemen müdahale ederek, irşad yoluyla her iki tarafı da derhal barıştırırdı. Hatta, hükûmetin bile barıştırmaktan aciz kaldığı Şeker Ağa ile Mîran Reisi Mustafa Paşa’yı barıştırdı. Ve Mustafa Paşa’ya; “Daha tevbe etmedin mi?” diye sorunca, Mustafa Paşa da cevaben; “Seyda! Ne söylerseniz, sözünüzden çıkmam” demiştir.

Mustafa Paşa, Üstad’a at ile para teberru etmek ister. Bediüzzaman reddederek, “Şimdiye kadar kimseden para almadığımı işitmediniz mi? Bahusus sizin gibi zalimden nasıl para alırım? Ve siz gâliba tevbenizi bozdunuz. Şu takdirde, Cezîre’ye ulaşamazsınız” demiştir. Ve hakîkaten Cezîre’ye yetişmeden yolda öldüğünü haber alır.

BEDİÜZZAMAN’A HATIRALARINDA YER VEREN ZATLARDAN:

İLYAS VANLIOĞLU

İlyas Vanlıoğlu, hatırasını, camide Üstad'dan dinlemiş olduğu bir vaazını hatırlatarak anlatmaya başlıyor:

“Said Nursî’yi, kırklı yıllarda olacak, Bayburt Ulu Camii’nde görmüştüm. Çoğunluğunu imam ve müftülerin oluşturduğu cemaate uzun bir sohbet yapmıştı. (...)

“Ben, Said Nursî’nin duâsını almak için sohbetten sonra yanına gittim ve Onun elini öptüm. Elini alnıma koydu ve bana duâ etti. ‘İlminle âmil olasın, İslâma hizmet edesin’ dedi. Sonra yanındakilere dönerek benim için, ‘Bu çocuk kısa zamanda hafız olacak’ dedi. Hakikaten ben de 11 ay gibi kısa bir sürede hafızlığımı bitirdim. Bu hocanın kerâmetlerindendi.

“Said Nursî Hazretleri, bilindiği gibi ülkemizin yetiştirdiği nadir âlim ve mütefekkirlerdendir. Talebe iken parlak zekâsı ve hafıza gücüyle hocalarını hayrette bırakmıştır.

“Bayburt âlimleri, Said Nursî’nin ününü duydukları için olsa gerek, onu, Telhîs'ten (Arap Edebiyatı üzerine bir eser) bir soru sorarak sınamak isterler. ‘Bakalım ne diyecek?’ diyerek zor bir soru sorarlar. Sordukları, ünlü şairlerden İmrü’l-Kays’a ait bir şiirin mânâsıdır. Said Nursî, bu soruya cevap verirken konuya vakıf olduğunu gösterir ve der ki;

‘Bu şiiri anlamak için kitabın başını şiire kadar okumak lâzım ki şiirin mânâsı ortaya çıksın.’

“Gerçekten de dediği gibidir. Hoca efendiler bu cevap üzerine onun bahsedildiği gibi olduğunu anlarlar.

“Üstad Bediüzzaman, akıllı olduğu kadar yüreklidir de. Tillo’da Kubbe-i Hasiye türbesinde inzivada Kamus-u Okyanus’u ezberlerken bir gece Abdülkadir-i Geylâni’yi rüyasında görür. Abdülkadir Geylânî ona;

‘Git, Miran aşireti reisi Mustafa Paşa’yı hidayete davet et; zulümden vazgeçip namaza, emr-i ma’rufa başlasın’ der.

“Molla Said, derhal Miran aşiretine doğru Tillo’dan hareket eder. Büyük bir cesaretle tebliğini yapar. Paşa, onu öldürmeye kalkar fakat sonunda yola gelir.

“Bilindiği gibi, Said Nursî çok zor bir zamanda büyük bir cesaretle iman hakikatlerini tebliğe ömrünü adamıştır. Elbette bu çabası nedeniyle büyük eziyetlere maruz kalmıştır.

“Ben bu cesur âlimi Emirdağ’ında iken ziyaret etmek istedim. Ancak jandarma bizi engelledi, (onu) göremedik. Sadece ona bir mektub ulaştırmaya muvaffak olduk.”1

BEDİÜZZAMAN’I SAĞLIĞINDA ZİYARET EDEN VANLILAR

Selahaddin Akyıl

Aslen Van’lıdır. Bediüzzaman Hazretlerini ilk defa 1957 yılında Isparta’da ziyaret eden Selahaddin Akyıl, Üstad’a ikinci ziyaretini Emirdağ’da yapmıştır. Van’daki Nur hizmetlerinin yayılmasında büyük gayret ve çabaları olmuştur. Hâlen İzmir’de oturmakta ve Nur yolculuğu devam etmektedir. Bediüzzaman Hazretlerini ziyaretiyle alâkalı birçok hatıraları vardır.

Muzaffer Küçükyıldız

Van’ın Erciş kazasındandır. Uzun yıllar Van’da oturdu ve Van’da vefat etti. Bediüzzaman Hazretlerini Selahaddin Akyıl gibi, 1957 yılında Isparta’da ziyaret etmiştir. Bediüzzaman Hazretleriyle alâkalı hatıralarını vefatından önce hasta yatağında iken bizzat teybe kaydederek almıştık. Mufassal hatıraları “Son Şahitler”de mevcuttur.

Cahit Ünsal

Aslen Vanlıdır. Van’da uzun yıllar PTT’de idareci olarak görev yapmış ve yine PTT’den emekli olmuştur. 1957 yılında Bediüzzaman Hazretlerini Isparta’da ziyaret eden Vanlılardandır. Üstad’la ilgili hatıralarını bizzat dinlemiş ve notlar almış olmamıza rağmen yayınlama imkânı bulamadık. Hâlen hayatta olan Cahit Ünsal, Van’da yaşamını devam ettirmektedir.

Kamil Acar

Van’ın Muradiye kazasında doğmuştur. Bediüzzaman Hazretlerini tam dört defa ziyaret etmiştir. Mühim hatıraları vardır. İlk defa Emirdağ’ında ziyaret ettiği Bediüzzaman Hazretleriyle alâkalı hatıraları “Son Şahitler”de yayımlanmıştır. Van’dan göç ederek İzmir’e yerleşmiştir.

Abdullah Çayırlı

Bediüzzaman Hazretleri Kastamonu’dayken, ona büyük bir sadakat içinde uzun yıllar hizmetinde bulunan Çaycı Emin lâkaplı Yemen Çayır’ın oğludur. Abdullah Çayırlı, babasının 1936 yıllarında Kastamonu’ya sürgününde doğmuş tur. Babasıyla birlikte iken Bediüzzaman Hazretlerine küçük yaşlarda hizmet etemeye başlamış ve hizmeti uzunca yıllar sürmüştür. Bediüzzaman Hazretleriyle alâkalı bir hayli çok, uzun ve manidar hatıraları vardır. Bu hatıralarının birçoğu bizzat tarafımızca tesbit edilerek kayıt altına alınmıştır. Hâlen hayatta olup, Van’da oturmaktadır.

Abdurrahim Kaya

Uzun yıllar Van’ın çeşitli ilçelerinde müftülük görevlerinde bulunmuştur. Arabistan’da uzun yıllar kalarak talebe okutmuştur. Aslen Siirtli olan Abdürrahim Kaya, daha sonra Van’a yerleşmiştir. Yıllardır Van’da oturmakta olup, hayattadır. Bediüzzaman’ı Isparta’da ziyaret etme bahtiyarlığına erenlerdendir. Hatıraları bizzat tarafımızca kayda alınmıştır. Hatıralarından bir kısmı “Son Şahitler”de yayınlanmıştır.

İbrahim Ensari

Vanlı emekli bir öğretmendir. 1959 yılında Bediüzzaman Hazretlerini Emirdağ’da ziyaret etmiştir. Bediüzzaman Hazretlerinin öğretmenlere ne kadar çok değer verdiğini bizzat yaşayarak anlamış ve bunu birçok vesile ile anlatmıştır. Kendilerini Van’da müteaddit defalar ziyaret ederek, hatıralarını heyecanla dinleyerek tesbit etmiştik. İbrahim Ensari, 28 Eylül 2003 tarihinde Van’da vefat etmiştir. Bizde mevcut olan hatıraları, yayınlanma sırasını beklemekteyse de, başka yerlerde yayınlanmıştır.

Hacı Reşid Öved

Vanlıdır. Hâlen Bursa’da oturmaktadır. Bediüzzaman’ı Emirdağ’ında ziyaret edenlerdendir. Üstad’ı ziyaret ettiği sırada amansız bir hastalığa müptelâ imiş. O hâliyle ziyaret ettiği Bediüzzaman Hazretlerinden hastalığına şifa olması dileğiyle duâsını taleb etmiş. Kendi ifadelerine göre, Üstad’ın duâsından sonra kalıcı olan hastalığından hiçbir eser kalmamıştır. Van’da olduğu sıralarda kendisinden birçok kez hatıralarını dinlemişimdir.

Fahrettin Sayı

Vanlıdır. Van’da saatçilikle meşgul iken yıllar önce Bursa’ya göç ederek oraya yerleşmiştir. 1956 yılında Bediüzzaman’ı Isparta’da ziyaret etmiştir. Hatıraları “Son Şahitler”de yayınlanmıştır.

Ahmed Çobanözü

Vanlıdır. Bediüzzaman Hazretlerini 1957 yılında Isparta’da askerken ziyaret etmiştir. Hâlen Van’da ticaretle uğraşmaktadır.

Nadir Paçal

Van’ın merkez köyündendir. 1957 yılında babasının tavsiyesi üzerine Ahmet Çobanözü gibi Nadir Paçal da Bediüzzaman’ı Isparta’da askerken ziyaret etmiştir. Hatıraları bizzat tarafımdan tesbit edilerek kayıt altına alınmıştır.

Muharrem Ergenoğlu

Vanlıdır. Van’da uzun yıllar sivil kuruluşlarda idarecilik görevinde bulunan Muharrem Ergenoğlu, Bediüzzaman Hazretlerini Isparta’da 1958 yılında askere giderken ziyaret etmiştir. Kışlaya teslim olmazdan evvel Bediüzzaman’ı ziyaret eden bu zatın hatıraları bizzat tarafımdan tesbit edilmiştir. Halen sağ olan Muharrem Ergenoğlu Van’da yaşamaya devam etmektedir.

(Not: İleride inşaallah bizzat şahitlerden dinleyerek kayıt altına aldığım bu hatıraları düzene koyarak, sizlere takdim etmek istiyorum. Rabbim inşallah bana o günleri gösterir.)

Hamid Kuralkan

Vanlıdır. Van’ın ileri gelen eşrafındandır. Bediüzzaman Hazretlerini 1958’de Isparta’da ziyaret edenlerdendir. Van’da nur hizmetinin ma’kes bulmasında büyük gayret ve hizmetleri olmuştur. 1968’de Van’da vefat etmiştir.

Dipnotlar:

1- Ayaklı Medrese, İlyas Vanlıoğlu, Hazırlayanlar: H.Kübra Ergin- Mehmet Ergin, Rağbet Yay. İstanbul, 2008, sh. 65-67. (İlyas Vanlıoğlu, 1930 yılında Of’ta doğmuştur. İlyas Vanlıoğlu’nun amcaoğlu İstanbul’un meşhur vaiz ve hocalarından olan Ahmet Vanlıoğlu; kardeşi Abdullah Vanlıoğlu’dur. Döneminde Medreselerin kapatılmış olmasına rağmen Of-Trabzon yöresinde binbir güçlük içinde din ilimleri yaşatılmış ve Vanlıoğlu ailesinin hemen hemen tüm fertleri Kur’ân ve dinî eğitimlerini tamamlamışlardır. İlyas Vanlıoğlu, Fatih Çarşamba’daki İsmail Ağa Camiinin imamı olan âlim Mahmut Efendi’nin teyzesinin oğlu olup aynı zamanda kayınbiraderidir, hafızlığını da onda tamamlamıştır. İstanbul’da 22 yıl vaizlik yaptığı sırada Sağmalcılar Cezaevinde haftada bir gün hanımları ve bir gün de erkekleri irşad vazifesini üstlendi ve hapishanede bir çok kişinin doğru yolu bulmasına vesile oldu. 1998 yılında emekli oldu.)

—Devam Edecek—

Mustafa ÖZTÜRKÇÜ

07.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Dizi Yazı

  (06.08.2008) - Bediüzzaman ve VAN -5-

  (05.08.2008) - Bediüzzaman ve Van -4-

  (04.08.2008) - Bediüzzaman ve Van -3-

  (03.08.2008) - Bediüzzaman ve VAN -2-

  (02.08.2008) - Bediüzzaman ve VAN -1-

  (05.07.2008) - DÜNYAYI PEİNDEN SÜRÜKLEYEN TAT : ŞEKER -5-

  (04.07.2008) - DÜNYAYI PEŞİNDEN SÜRÜKLEYEN TAT: ŞEKER -4-

  (03.07.2008) - DÜNYAYI PEŞİNDEN SÜRÜKLEYEN TAT: ŞEKER -3-

  (02.07.2008) - DÜNYAYI PEŞİNDEN SÜRÜKLEYEN TAT: ŞEKER -2-

  (01.07.2008) - DÜNYAYI PEŞİNDEN SÜRÜKLEYEN TAT: ŞEKER -1-

 
GAZETE 1.SAYFA

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır