"Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gazze kuşatması denizden delinecek

Defalarca ertelenen ‘Özgür Gazze’ seferi dün iki teknedeki 14 ülkeden 44 yolcusuyla Larnaka limanından başladı. İnsani yardım malzemeleri de taşıyan teknelerin İsrail donanmasının kontrol ettiği Gazze kıyılarına bugün içinde ulaşması bekleniyor.

Özgür Gazze hareketini organizatörlerinden Amerikalı Paul Larudee, 41 yıldan beri bu rotada hiçbir teknenin yol almadığını belirterek, “Biz ilk olmak istiyoruz” dedi. Filistin Kurtuluş Örgütü’nün 20 yıl önceki benzer girişimi, kiraladıkları feribotun bir deniz mayınına çarpması sebebiyle başarısız olmuştu. Gazze’ye hareket eden insan hakları savunucuları arasında 81 yaşındaki bir rahibe, eski İngiltere Başkanı Tony Blair’in baldızı ve bir Yunan milletvekili de bulunuyor. Listedeki isimler arasındaki Yahudi soykırımdan kurtulan Hedy Epstein’ın (84) ise sağlık sorunları sebebiyle Gazze’ye gidemeyeceği bildirildi. Özgür Gazze gönüllüleri, İsrail ablukası sebebiyle gıdadan akaryakıta büyük bir kıtlıkla karşı karşıya olan Filistinlilerin durumunu dünya gündemine taşımayı hedefliyor. Amerikan vatandaşı Filistinli gönüllü Huveyde Araf, Gazze’ye uygulanan ablukanın uluslararası hukuka aykırı olmasının yanında ahlak dışı olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Rum Yönetimi, teknelerin Larnaka’dan hareketinin yasal olduğunu belirterek, seyahati engellemelerini söz konusu olmadığını duyurdu. Gazze Şeridi’ni kontrol eden hareket, İsrail ablukasının çok sıkı bir şekilde uygulandığı dönemlerde sınır kapılarında silahlı eylemler düzenlemişti. Ateşkesin ardından insani malzemeler bölgeye sınır kapılarından İsrail’in kontrolü altında sevk edilebiliyor. Mısır sınırındaki Refah kapısı da kapalı. Gazze Şeridi’nden dünyaya açılabilecek tek yol olan denizyolu da İsrail tarafından kapatılmış durumda. Zaman zaman Filistinlilerin balıkçı teknelerine ateş açan İsrail savaş gemilerinin ‘Özgür Gazze’nin yolunu kesmesi kuvvetle muhtemel. Bu durumda bile, eylemcilerin Gazze’de yaşananları dünyanın gündemine taşıma hedefi gerçekleşmiş olacak.

İsrail 3 yıl önce uygulamaya koyduğu Gazze’den çekilme planına rağmen, hâlâ bölgenin hava ve deniz sahasını kontrol ediyor, sınır kapılarını kapalı tutuyor.

/ Larnaka

23.08.2008


 

Türk askeri, Mitroviçalı çocukları unutmadı

KOSOVA'DA 1999 yılından bu yana KFOR barış gücü çerçevesinde görev yapan Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı her türlü destekle Kosova halkının yanında olmaya devam ediyor.

Mehmetçik bu çerçevede Kosova’nın ikiye bölünmüş kritik bölgesi olan Mitroviça’da iki ilköğretim okulunun ikişer sınıfını onararak yeniledi ve çocuk parkı yaptı. Andon Çayupi ilköğretim okulunun iki sınıfını onararak badana ve yeni sıralar hediye eden Mehmetçik, gerçekleştirdiği açılış törenine başta Kosova eski Başbakanı şimdiki Mitroçia Belediye Başkanı Bayram Recepi’nin yanı sıra çok sayıda davetli ile Mitroviça bölgesinden sorumlu Fransız askerleri de katıldı. Törende bir konuşma yapan okul müdürü, Türk askerine katkılarından dolayı teşekkür etti. Belediye Başkanı Bayram Recepi ise Türk askerinin bugüne kadar her türlü destekle Kosova halkının yanında olduğunu söyleyerek, Türk askerinin bu duyarlı ve dosthane yaklaşımlarından dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teşekkür etti. Törenin ardından sınıfların ve çocuk parkının açılışı gerçekleştirildi. Çocuklar Türk askeri tarafından kendilerine yaptırılan parkta hemen oynamaya başladı. Açılış törenin ardından misafirlere folklor gösterisi sunuldu.

/ Mitroviça

23.08.2008


 

Ruslar çekilirken yeni siper kazıyor

GÜRCİSTAN topraklarında günlerdir mevzilenen Rus birlikleri, bulundukları bölgeden çekilmeye başladı.

Rus Albay Andrey Bobon, çekilme işlemlerinin devam ettiğini belirterek, Güney Osetya içlerine kadar çekileceklerini kaydetti. Rus Albay, Rus barış gücü askerlerinin ise ek güvenlik önlemleri çerçevesinde Güney Osetya çevresinde kalmaya devam edeceklerini ifade etti. Öte yandan Rus askerlerinin, Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki Poti liman şehri dışında anayolda oluşturdukları kontrol noktasında siper kazdıkları bildirildi. Reuters ajansının fotoğraf muhabiri, Senaki’ye giden yolda bulunan kontrol noktasında 30 kadar Rus askeri ve 4 zırhlı aracın yer aldığını ve askerlerin, bir kazı makinesiyle siper kazdıklarının görüldüğünü söyledi.

/ Gori

23.08.2008


 

“Rusya çok yavaş çekiliyor”

ABD'NİN Avrupa’daki kuvvetlerinin komutanı General John Craddock, Rusya’nın Gürcistan’dan çekilmesini “çok yavaş” buldu.

Gürcistan’ı ziyaret etmekte olan General Craddock, Tiflis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, “bendeki bilgiye göre eğer hareket ediyorlarsa bile bu kaplumbağa hızında, çok yavaş, çok az” diye konuştu. General Craddock, Rus askerlerinin Gürcistan topraklarından çekilmesi sürecinde hızlarını artırmaları gerektiğini ifade etti. Öte yandan Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı Vladimir Boldirev, Güney Osetya’daki Rus barış güçlerine destek vermek için Gürcistan’a gönderilen takviye birliklerin tamamen çekilmesinin 10 günde tamamlanacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ise, Rus birliklerinin 21 ya da 22 Ağustosta Gürcistan’dan çıkacağı sözünü vermişti.

/ Tiflis

23.08.2008


 

Pakistan 6 Eylül'de seçime gidiyor

PAKİSTAN'DA, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in istifasını açıklamasının ardından devlet başkanlığı seçimlerinin gelecek ay yapılacağı açıklandı.

Seçim Komisyonu sekreteri Kenvar Dilşad, Müşerref’in yerine yeni devlet başkanının belirleneceği seçimlerin 6 Eylül’de yapılacağını bildirdi. Dilşad, devlet başkanlığı adaylarının başvuru belgelerini 26 Ağustos’tan itibaren kabul edeceklerini söyledi. İktidardaki koalisyon hükümetince hakkında azil işlemi başlatılan Pervez Müşerref, pazartesi günü istifa ettiğini açıklamıştı. Pakistan anayasasına göre, 30 gün içinde eyalet meclisleri ile Millet Meclisinin üyelerinin yeni devlet başkanını seçmesi gerekiyor.

/ İslamabad

23.08.2008


 

Rusya-NATO ilişkileri dondu

RUSYA'NIN NATO ile askeri ilişkilerini geçici olarak dondurduğu bildirildi.

RIA ajansının haberine göre, Rusya’nın NATO büyükelçisi, “NATO ile ilişkiler çok yönlü bir konu ve Rusya siyasi liderliği bu ilişkilerin hangi biçimi alacağını belirleyinceye kadar, Savunma Bakanlığı ittifak ile askeri ilişkileri dondurdu” dedi. NATO sözcüsü Carmen Romero da, NATO’nun, askeri kanallardan Rusya Savunma Bakanlığı’nın “Rusya ve NATO ülkeleri arasındaki uluslararası askeri işbirliklerini ilerde alınacak bir karara kadar durdurma” kararı aldığını öğrendiklerini açıklamıştı.

/ Moskova

23.08.2008


 

Lübnan-Suriye yakınlaşması

LÜBNAN hükümeti Suriye ile tam diplomatik ilişki kurulmasına onay verdi.

Lübnan Enformasyon Bakanı Tarık Mitri, Bakanlar Kurulunun Lübnan ve Suriye arasında tam diplomatik ilişki kurulmasına, Şam’da büyükelçilik açılmasına karar verdiğini belirtti. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman bu ay ortasında Şam’da bir araya gelmiş ve iki ülkenin tam diplomatik ilişki kurması konusunda anlaşmıştı. Suriye ile Lübnan arasında, 1940’lı yıllarda Fransa’dan bağımsızlığını ilan etmelerinden bu yana, tam diplomatik ilişki bulunmuyor.

/ Beyrut

23.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır