"Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

En büyük israf borç faizi

Türkiye her yıl millî gelirinin yüzde 25’ini israf ederken, 2007 yılında en büyük israf ödenmek zorunda kalınan 41.5 milyar YTL’lik iç borç faizleri. Bu parayla 300 yataklı 200 hastane, ya da 28 bin kilometre otoyolu hizmete sokabilirdi.

TÜRKİYE her yıl millî gelirinin yüzde 25’ini israf ediyor. En büyük israf alanı 2007 yılında ödenmek zorunda kalınan 41.5 milyar YTL’lik iç borç faizleri. Bu parayla 300 yataklı 200 hastane, ya da 28 bin kilometre otoyolu hizmete sokabilirdi.

İsrafı Önleme Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre Türkiye 856 milyar YTL’lik millî gelirinin yüzde 25’ini yani 214 milyar YTL’lik kaynağı her yıl israf ediyor. En büyük israf alanı ise iç borç faiz ödemeleri olarak gösteriliyor. Araştırmaya göre, Türkiye 2007 yılında 41.5 milyar YTL iç borç faizi ödemek zorunda kaldı. İç borç faizlerine giden para ile her biri 60 bin YTL değerinde 700 bin konut yapılabilirdi. 300 yataklı 200 hastane, her biri 1 milyon YTL değerinde 33 bin ilköğretim okulu ya da yaklaşık 28 bin kilometre otoyol hizmete sokulabilirdi.

İsrafı Önleme Vakfı’nın hükümete sunmak üzere hazırladığı raporda ikinci en büyük israf alanı ise 2007 yılında bütçeden 33 milyar 60 milyon YTL aktarılan sosyal güvenlik sistemi gösteriliyor. Kamu kesimindeki israflar üçüncü sırayı alırken evde ve işyerinde yapılan israflar da 4. sırayı alıyor.

ENERJİDE 100 LİRANIN 35’İ İSRAF

Araştırmaya göre konutlarda ısıtma ve aydınlatmada kullanılan enerjinin yüzde 35’i israf ediliyor. Yani enerji için harcadığımız her 100 liranın 35 lirası israf. Damlaya damlaya akan bir musluk yılda 6 metkreküplük su kaybına sebep oluyor. Türkiye’de 18 milyon konutun sadece yüzde 10’unda böyle bir durum olduğunda oluşan israf ise yılda yaklaşık 20 milyar YTL’yi buluyor.

23.08.2008


 

Kuruş ve TL geri dönüyor

HALEN tedavülde olan 1 YTL ile 50, 25, 10, 5 ve 1 Ykr madenî paralar 31 Aralık 2009’da tedavülden kaldırılacak.

Hazine Müsteşarlığı’nın Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta Yer Alan Yeni İbarelerinin Kaldırılmasına ve Uygulama Esaslarına İlişkin Tebliğ, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Tebliğe göre, halen tedavülde olan 1 YTL ile 50, 25, 10, 5 ve 1 YKr madenî paralar 31 Aralık 2009 tarihinde tedavülden kaldırılacak. 1 TL ile 50, 25, 10, 5 ve 1 Krş madenî paralar 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle çıkarılacak. Halen tedavülde olan 1 YTL ile 50, 25, 10, 5 ve 1 YKr madenî paralar, tedavüle çıkarılacak yeni madenî paralarla, 1 Ocak 2009-31 Aralık 2009 tarihleri arasında, birlikte tedavülde olacak. 1 Ocak 2010-31 Aralık 2010 tarihleri arasında YTL ve YKr madenî paralar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve T.C. Ziraat Bankası şubelerince kabul edilecek ve değiştirilecek. Tebliğ, 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girecek.

200 TL’LİK BANKNOT GELİYOR

Merkez Bankası’nın 1 Ocak 2009’da çıkartacağı TL banknotlarıyla ilgili hazırlıklar bitiyor. Yunus Emre’li 200’lük banknotlar da TL’lere eklenecek.

Paradan altı sıfır silinirken 100 YTL’lik banknotların piyasaya sürülmesinin ardından şimdi de YTL’den TL’ye geçişte 200 TL’lik banknot geliyor. Merkez Bankası’nın, 1 Ocak 2009’da tedavüle çıkacak TL banknotlarıyla ilgili hazırlıkları son aşamaya geldi. Yılbaşından itibaren YTL’den TL’ye dönülecek ve 200 TL’lik banknot piyasaya çıkacak. Ekim’de tanıtımı yapılacak TL banknotlar, yüksek güvenlik özellikleri taşıyacak. Paralarda, Yunus Emre, Nene Hatun gibi isimlerin resimleri yer alacak.

23.08.2008


 

Unakıtan: Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini bildirdi.

Unakıtan, CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük’ün, ‘’emekli maaşlarına 2008 yılı başında yapılan zammın enflasyon karşısında eridiğini, emekli maaşlarında iyileştirme düşünülüp düşünülmediğine’’ ilişkin soru önergesine verdiği cevapta, aylık ve ücretlere yapılan zamlar ile enflasyon verilerinin değerlendirilmesinden de açıkça görüleceği gibi, Hükümet’in kamu çalışanlarına ve emeklilere 2002 yılından itibaren daha önceki dönemlerle kıyaslanamayacak oranlarda zam yaptığını belirtti. Unakıtan, ‘’Bundan önceki yıllarda olduğu gibi 2008 ve müteakip yıllarda da emeklilerimiz enflasyona ezdirilmeyecektir’’ ifadesini kullandı.

23.08.2008


 

Stokçuluğun önüne geçilsin

Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu, Ramazan fırsatçılarının stok yapmasının önlenmesi gerektiğini belirtti.

Ordu, her Ramazan’da olduğu gibi bu dönemde de fırsatçıların çıkacağını ve kuru bakliyatta stok yapılabileceğini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan stokçulara fırsat verilmemesi için etkin tedbirler almasını isteyen Ordu, şunları kaydetti: ‘’Bu fırsatçılar stoklamaya giderek piyasada darlık oluşturmaya çalışıp, fiyatları artırırlar. Vatandaşlarımız Ramazan ayı sebebiyle bol alış veriş yapar. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan stokçuluğu önlemek için çalışma yapmasını istiyoruz. Üreticide 1 YTL olan nohut, marketlerde 2 YTL’den satılıyor. Üreticiden alınan ürün tüketiciye yüzde 100 zamlı geliyor. Tüketici, 2 YTL’ye aldığı ürünün tüketicide 1 YTL olduğunu unutmasın.’’ Antalya ve bölgesinde yaylalarda da yaz mevsimi dolayısıyla üretim bolluğu yaşandığına dikkati çeken Ordu, Ramazan’da sebze fiyatlarında artış olacağını sanmadığını bildirdi.

Yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’da Ramazan öncesi ürünlerin çoğunda fiyatlar yerinde sayarken, sarımsak 50 YKr, domates 5 YKr, ıspanak, salatalık ve kabak 10’ar YKr arttı. Bamya 20 YKr, bal kabak, düz marul, patlıcan, pırasa ise 10 YKr ucuzladı. Diğer sebze ürünlerinin fiyatları ise hafta başındaki fiyatlarıyla aynı kaldı.

23.08.2008


 

Kırtasiye satışları canlandı

OKULLARIN Okulların açılmasına az bir süre kala kırtasiye satışları canlanmaya başladı.

Defter ve diğer kırtasiye ürünlerinin fiyatları artmazken, çanta ve önlük fiyatları ucuzladı. Büyük marketler, Ramazan Ayı sebebiyle kurdukları gıda standların yanı sıra, kırtasiye standları da açarak satışlara başladı.

Kırtasiye toptancılarından Veysel Bulu, defterin kilosunun geçen yıl olduğu gibi bu yıl da perakende 3 YTL’den satışa sunulduğunu, boya, silgi, kalem, cetvel gibi diğer kırtasiye malzemelerinin fiyatlarının ise geçen yılla aynı düzeyde olduğunu söyledi.

Bulu, ‘’Bu yıl kırtasiye malzemelerinin fiyatlarına kayda değer oranda bir zam yapılmadı. Bir çok kitap ve kırtasiyeci ile market, geçen yılki fiyatlarla satış yapacak. Fiyatların artmaması satışların canlanmasına sebep olacak. Çanta ve önlük fiyatlarında da geçen yıla oranla biraz ucuzlama var’’ dedi. Önlük fiyatları kullanılan kumaşın ve işçiliğin kalitesine göre 5 ile 20 YTL arasında değişiyor.

23.08.2008


 

4 ÖZİMEK mezunundan 1’i iş sahibi

İSTANBUL İl Özel İdaresi, İl Millî Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğiyle düzenlenen Cumhuriyet tarihinin en büyük meslekî eğitim hamlesi olan İl Özel İdaresi Mesleki ve Teknik Eğitim Kursları (ÖZİMEK) Projesi birinci yılı geride bıraktı.

Bir yıl içinde 6 bin 500 mezun veren ÖZİMEK Projesi ile ilgili bir son durum anketi çalışması gerçekleştirildi. 3 bin 389 mezun ile yapılan yüz yüze görüşmelerde, ÖZİMEK kapsamındaki kursları bitiren işsizlerin 858’inin, yani yaklaşık yüzde 25’inin iş bulduğu ortaya çıktı. Yani her 4 kişiden 1’i iş buldu. Mezunların 493 kişiye karşılık gelen yüzde 14’ü kurslardan sonra daha iyi bir işe geçerken, yüzde 37’si ya terfi etti ya da maaşını arttırdı. Mezunlar arasında yüzde 22.8’lik bölümü oluşturan 774 kişi ise iş aramaya devam ediyor. İş arayanlara ve bütün mezunlara ilişkin bilgiler İTO İnsan Kaynakları Borsası’nda yer alıyor.

23.08.2008


 

Irak, GAP’tan besleniyor

ORTA doğu ülkelerinden Irak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracatçıları için en fazla gıda ürünü ihraç edilen ve döviz girdisi sağlanan dış pazar olma konumunu sürdürüyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, OcakTemmuz 2008 döneminde, bölge illerinden Irak’a 290 milyon 950 bin dolarlık hububat ve bakliyat ürünü ihraç edildi. Irak’a yapılan hububat ve bakliyat ürünleri ihracatı, bu yılın ilk 7 ayında (Ocak-Temmuz) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 102,38 arttı. Ocak-Temmuz 2008 döneminde, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden çok sayıda ülkeye toplam 463 milyon 477 bin dolarlık hububat ve bakliyat ürünleri dış satımı yapıldı. Hububat ve bakliyat ürünleri dış satımının yüzde 62,77’si Irak’a gerçekleştirildi. Irak, bölge illerinden en fazla hububat ve bakliyat ürünleri ihraç edilen ülke oldu. GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, ‘’Irak’taki müşterilerimizle aramızda, savaşın, ambargonun ve kargaşanın bozamadığı bir dostluk ve bu dostluk ticaretimize olumlu yansıyor’’ dedi. Irak’a ihracatın yalnızca hububat ve bakliyatla değil bütün ürünleri kapsayan bir biçimde ve önemli oranlarda artış gösterdiğini kaydeden Çıkmaz, Irak’ın ihtiyacı olan herşeyin Türkiye’de var olduğunu ve bu ihtiyaçları karşılamaya çalıştıklarını söyledi. Çıkmaz, Irak’a yaptıkları ihracattaki artışta, Suriyeli yönetici ve iş adamlarının izlediği olumlu tavrın önemli katkısının olduğuna dikkati çekti.

23.08.2008


 

Enflasyon beklentisi yüzde 11.04’e yükseldi

MERKEZ Bankası tarafından düzenlenen ankette, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 11.04’e yükseldi.

Merkez Bankası, Ağustos 2. Döneme ilişkin Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı. Beklenti Anketi’nde enflasyon ve cari açıkta yükseliş çıkarken, faizlerde düşüş eğilimi görüldü. Ankete göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 11,04, Hazine Bonosu yıllık bileşik faiz beklentisi yüzde 18,64, yıl sonu cari açık beklentisi 50 milyar 722 milyon dolar oldu. Cari yıl sonu yıllık GSYH büyüme beklentisi 0,1 puan artışla yüzde 4,01 oldu. Yıl sonu dolar kuru beklentisi ise 1,2613 YTL’den 1,2594 YTL’ye geriledi. Gelecek 12 ay sonundaki dolar kuru beklentisi 1,3099 YTL’den 1,3135 YTL’ye çıktı.

23.08.2008


 

Havada, Ramazan rekabeti

SUNEXPRESS yolcularına, yaklaşan Ramazan döneminde iç hatlarda birbirinden cazip fırsatlar sunacak.

SunExpress biletleri, Ramazan boyunca Worldcard sahiplerine 3+3=6, Maximum sahiplerine ise 3+2=5 taksitte satılacak. Öte yandan, SunExpress’in Aralık 2007’de başlattığı, yolcularına uçuş başına 1 puan veren, her 5 puan için bir tek yön bileti armağan eden “5’i 1 Yerde” kampanyası kapsamında, Ramazan’da yapılacak her uçuş, 2 puan kazandıracak. Aileler birleşecek, 1 kişi bedava uçacak. Ramazan döneminde SunExpress ile birlikte seyahat eden her 10 kişiye, 1 kişilik bilet armağan edilecek. Pegasus Havayolları Ramazan’a özel bir indirim kampanyası başlattı. Pegasus Havayolları’nın Ramazan’a özel kampanyası kapsamında 826 Eylül tarihleri arasında bütün iç ve dış hatlarda yüzde 25 indirimle uçmak mümkün. Ramazan kampanyası kapsamında uygulanan yüzde 25 indirim, vergiler haricindeki ücret üzerinden yapılıyor. Kampanyanın bilet satışları 25 Ağustos Pazartesi günü başlayacak. Ramazan indiriminden yararlanmak isteyen Pegasus misafirlerinin bilet rezervasyonlarını en geç 172 saat (7,5 gün) önce yapmaları gerekiyor

23.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır